ΑΕΚ-Ξάνθη, ιστορίες απ' το παρελθόν

Από τα μέσα Νοεμβρίου όταν επέστρεψε στην ΑΕΚ, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε πει ξεκάθαρα ότι πρώτος στόχος της ομάδας θα είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Και φυσικά να τερματίσει όσο γίνεται πιο ψηλά στο πρωτάθλημα, αλλά αυτό έχει ακόμα δρόμο μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος και τη διαδικασία των πλέι οφ.

ΑΕΚ-Ξάνθη, ιστορίες απ' το παρελθόν
Το βράδυ της Τετάρτης (19:00, Alpha), η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα στην Ξάνθη (2-1) και να διεκδικήσει κατόπιν σε δυο ημιτελικούς (πιθανότατα με Παναθηναϊκό) την είσοδό της στον τελικό. Κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι το έργο της ΑΕΚ, όχι μόνο λόγω της κακής εικόνας που παρουσιάζει στα τελευταία παιχνίδια και στο μεγαλύτερο κομμάτι της περιόδου, αλλά και διότι οι αναμνήσεις με την Ξάνθη σε ματς Κυπέλλου είναι άσχημες.

Γυρίζουμε τον χρόνο 13 μήνες πίσω. 9 Ιανουαρίου 2007 στα Πηγάδια, η ΑΕΚ προέρχεται από ήττα στην Τρίπολη με 2-1 (ενώ για τους... προληπτικούς, τούτη τη φορά προέρχεται από νίκη στην Τρίπολη!) ο Φερέρ κάνει τις αλχημείες του στην ενδεκάδα και η ΑΕΚ γνωρίζει την ήττα με 2-0. Ο Ραντζίνσκι στο 62’ και ο Λαμπριάκος στο 87’ υπογράφουν τον αποκλεισμό της ΑΕΚ σε νοκ άουτ παιχνίδι Κυπέλλου.

Άνοιξη του 2002. Η ΑΕΚ με Σάντος προπονητή και Ψωμιάδη να κάνει το κουμάντο με ένα πούρο στο χέρι διεκδικεί στα ίσια το πρωτάθλημα και είναι μέσα και στο Κύπελλο. Στις 13 Μαρτίου, πρώτος ημιτελικός Κυπέλλου στην Ξάνθη, 0-0. Ο επαναληπτικός στις 10 Απριλίου στη Ν.Φιλαδέλφεια, μισο-άδεια καθώς ανακοινώνονται 4.419 εισιτήρια. Σε 90 λεπτά το ματς δεν μπαίνει γκολ ή μάλλον μπήκε ένα από τον Λαμπριάκο στο τέλος που ακύρωσε ο Πειραιώτης διαιτητής (και «Ζητάς») Παπίλιας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις της Ξάνθης. Στην παράταση τη λύση δίνει στο 106’ ο Ίλια Ίβιτς με σουτ και η ΑΕΚ προκρίνεται στον Τελικό Κυπέλλου. Όπου δέκα μέρες αργότερα, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό κατέκτησε το τελευταίο τρόπαιο στην ιστορία της. Για την ιστορία σ’ εκείνο τον δεύτερο ημιτελικό είχαν παίξει οι Ατματσίδης, Γεωργέας, Ξενίδης (42’ Τσιάρτας), Φερούζεμ, Γκαμάρα, Ζαγοράκης, Ζήκος, Μαλαδένης (23’ Λάκης), Φόλια (68’ Πετκόφ), Ίβιτς, Νικολαΐδης.

Πάμε ακόμα πιο πίσω, χειμώνας του 1997. Η ENIC μόλις έχει έρθει στα πράγματα της ΑΕΚ, με Νικολάου στην προεδρία και Λεωντσινίδη να διαχειρίζεται και να σκορπά το χρήμα των Άγγλων. Προπονητής ο Ντουμιτρίου, τον είχε φέρει από το καλοκαίρι (στη θέση του Ραβούση) ο Τροχανάς. Η ΑΕΚ πάει «τρένο» στο πρωτάθλημα, από νίκη σε νίκη, είναι πρώτη, προχωρά και στο Κυπελλούχων.

Στις 19 Νοεμβρίου 1997, πάει να παίξει στην Ξάνθη σε ματς Κυπέλλου και χάνει με 2-1. Με τον Άκη Ζήκο, στην τελευταία του χρονιά στην Ξάνθη, να σημειώνει στο 41’ το πρώτο γκολ και ο Χάβος να γράφει στο 55’ το 2-1. Είχε προηγηθεί η ΑΕΚ στο 18’ με σουτ του Κασάπη.

Δυο εβδομάδες αργότερα στη Ν.Φιλαδέλφεια (4.108 εισιτήρια), η ΑΕΚ δεν «βλέπεται», μολονότι διανύει περίοδο φόρμας στο πρωτάθλημα. Δέχεται δυο γκολ στις αρχές του β’ ημιχρόνου, από Σέμπουε και Άνταμτσικ (0-2) και όχι μόνο έχασε την πρόκριση αλλά φορτώθηκε και τον Σέμπουε, επειδή κάποιοι ανοιχτομάτηδες μαγεύτηκαν από την απόδοση του Λιβεριανού. Ύστερα από λίγες μέρες τα έσκασαν χοντρά στον Πανόπουλο και τον έφεραν στη Ν.Φιλαδέλφεια! Για την ιστορία σ’εκείνο το 0-2 είχαν παίξει οι Ατματσίδης, Κούτουλας, Καραγιάννης (70’ Πλατάκης), Κωστένογλου, Καλιτζάκης, Γκρέταρσον, Μαλαδένης, Σαβέβσκι, Αλέξης (69’ Παυλόπουλος), Μπατίστα, Μαρτσέλο.

Εύκολη υπόθεση για την ΑΕΚ ήταν η πρόκριση στους «16» το φθινόπωρο του 1996 με προπονητή τον Ραβούση. Στις 3 Οκτωβρίου, περίπατος στη Ν.Φιλαδέλφεια: 5-0 με χατ τρικ του Κετσπάγια (45’, 74’ 83’) κι από ένα γκολ των Νικολαιδη (40’), Μανωλά (52’). Τυπική διαδικασία η ρεβάνς στην Ξάνθη, στις 13 Νοεμβρίου: 3-3 (37’ Πάνου, 46’ Τσιμπλίδης, 65’ Λουτσιάνο – 11’ 76’ Μαρτσέλο, 70’ Δημητριάδης).

Αν δούμε και τα ματς ΑΕΚ – Ξάνθης στο πρωτάθλημα, θα διαπιστώσουμε ότι:
Πρώτον, σε 19 επισκέψεις στην Αθήνα η Ξάνθη δεν έχει κερδίσει ποτέ (15 ήττες, 4 ισοπαλίες).
Δεύτερον, από τις 15 νίκες που έκανε η ΑΕΚ οι 10 είναι με σκορ πρόκρισης, 4 με 2-1 και άρα σκορ ...παράτασης, ενώ υπάρχει και νίκη που αν την σημειώσει την Τετάρτη θα αποκλειστεί: 3-2 (16 Φεβρουαρίου 2003).

Σχήμα

Με τις χαμηλές θερμοκρασίες, λογικά δεν θα έχει πολύ κόσμο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στη χειρότερη τέσσερις – πέντε χιλιάδες, στην καλύτερη καμιά δεκαριά χιλιάδες.

Ο Μπάγεβιτς, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 4-3-1-2 και κλασσικό 4-4-2. Στην πρώτη περίπτωση, Ταχτσίδης και Χετεμάι διεκδικούν μια θέση δίπλα σε Ενσαλίβα, Πελετιέρι, με τον Σκόκο να κινείται πίσω από Μπλάνκο και Τζιμπούρ. Στη δεύτερη περίπτωση, παίζει αριστερά ο Σκόκο και δεξιά ένας εκ των Εντίνιο, Χετεμάι.

Στην άμυνα το πιο πιθανό σχήμα είναι με Σάχα, στα άκρα Γεωργέα και Τζεράλντο, στην μέση Κυργιάκος και Μαιστόροβιτς.

Την ομάδα θα επισκεφτεί το μεσημέρι στο ξενοδοχείο στην Κάντζα, ο πρόεδρος Νίκος Θανόπουλος. Θα γευματίσει με τους παίκτες, πιθανώς να τους μιλήσει κιόλας και γενικώς θα περάσει το μήνυμα ότι η διοίκηση είναι κοντά στην ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK