ΑΕΛ: Βασίλισσα ετών 47

Μπορεί οι ημέρες που διανύουμε να μην είναι και οι καλύτερες δυνατές για την ΑΕΛ, που ούσα υποβιβασμένη στη Β’ Εθνική κατηγορία θα πρέπει να ξεκινήσει τον προγραμματισμό για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, όμως αυτό δεν μπορεί να σκιάσει τη σημαντική σημερινή επέτειο της 17ης Μαϊου. Σαν σήμερα λοιπόν (17 Μαϊου) και πριν από 47 χρόνια ολοκληρώθηκε η ιδέα της δημιουργίας μίας ομάδας στη Λάρισα, το όνομα της οποίας έμελλε να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό και όχι μόνο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

ΑΕΛ: Βασίλισσα ετών 47
Αθλητική Ένωση Λάρισας το όνομα της, ΑΕΛ πιο γνωστή σε όλους ποδοσφαιρόφιλους και μη, η ομάδα που έχει κατορθώσει να βάλει στην τροπαιοθήκη της ένας πρωτάθλημα Ελλάδας, αλλά και δύο Κύπελλα, η ομάδα που έχει «μετρήσει» σπουδαίες προκρίσεις στην Ευρώπη, γιορτάζει σήμερα τα 47α γενέθλιά της και ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, από το ζοφερό παρόν που ζει.

Η αρχή...

Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο η «Ιστορία της ΑΕΛ: «Η ιδέα της συγχώνευσης άρχισε να κυοφορείται στην Λάρισα από το 1958. Πρώτος την πρόβαλλε ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή , Ράπτης. Ωστόσο το έδαφος δεν ήταν ακόμη έτοιμο για μια τέτοια ιδέα. Το 1961 με την έλευση στη Λάρισα ως Νομάρχη του Κακούρη και ως επιθεωρητή σωματικής αγωγής του Παπαδάκου η ιδέα άρχισε να ξανασυζητιέται. Μάλιστα σαν μια πρώτη φάση για την συγχώνευση σχηματίστηκε προσωρινά μια μικτή Άρη - Απόλλωνα. Ωστόσο κι αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε αποτυχία.

Λόγοι κυρίως συναισθηματικοί συντελούσαν στο να μην καταλήγουν οι παράγοντες στην μεγάλη απόφαση, μια και πίστευαν ότι με την διάλυση των σωματείων τους θα χάνονταν ένα μέρος του κόσμου τους. Άλλοι πάλι είχαν συνηθίσει στις τοπικές μάχες και δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ύπαρξης μιας ομάδας με πανελλήνιους στόχους. Με τέτοια διάθεση που επικρατούσε στους κύκλους των παραγόντων διαφωνίες πάνω στο όνομα η το χρώμα της σχεδιαζόμενης ομάδας ήταν απλές αφορμές.

Το 1964 ο Λαρισαϊκός εισέπραξε το χαστούκι του υποβιβασμού από την Β’ Εθνική, ενώ ο Τοξότης απέτυχε να ανέλθει σε αυτή την κατηγορία. Έχοντας μπροστά τους οι Λαρισαίοι παράγοντες τα πετυχημένα παραδείγματα ομάδων που προέρχονταν από συγχώνευση, όπως τα Τρίκαλα και ο Πιερικός, ομάδων που αμέσως ανέβηκαν στην Α’ Εθνική και βλέποντας ταυτόχρονα την στασιμότητα που επικρατούσε στο τοπικό ποδόσφαιρο αποφάσισαν τελικά να ενδώσουν στις πιέσεις για συγχώνευση που θα κτιζόταν γύρω από τον Ηρακλή που διατηρήθηκε στην Β’ Εθνική και τον Απόλλωνα που ανήλθε στην ίδια κατηγορία. Ήλθε και η υπόσχεση (που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε) του τότε Δημάρχου Χατζηγιάννη πως αν ενώνονταν οι ομάδες θα έδινε το γήπεδο Αλκαζάρ στην νέα ομάδα ως ιδιόκτητο για να τους στερεώσει όλους σ΄αυτή την απόφαση.



Στις 17 Μαΐου του 1964 λοιπόν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έγινε η τελευταία γενική συνέλευση των σωματείων. Θεωρούμε αυτή την ημέρα σαν ιδρυτική για την Α.Ε.Λ.

Στην αρχή της συνέλευσης μίλησε ο Ν. Οικονόμου που ανέφερε ότι τα σωματεία είχαν συμφωνήσει και παράλληλα ζήτησε βοήθεια από το κράτος για την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών. Έπειτα πήρε το λόγο ο βουλευτής Γεωργίου που επισήμανε ότι είναι ευτύχημα ότι όλοι αντιλήφθηκαν την ανάγκη να συγχωνευτούν τα σωματεία. Ο Ι.Περραιβός ανέφερε ότι η τότε κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει την Γ.Γ.Α υπουργείο αθλητισμού και προέτρεψε όλους να δώσουν τα χέρια για το καλό της Λάρισας. Ο βουλευτής Καρδάρας μίλησε για την πίκρα που ένιωσαν οι Λαρισαίοι φίλαθλοι με την αποτυχία των ομάδων τους και δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί ηθικά και υλικά στην όλη προσπάθεια. Έπειτα μίλησε ο Παπαδάκος που συνεχάρη την Ένωση και τους βουλευτές για την συμπαράσταση και αναφέρθηκε στις σημερινές ανάγκες του ποδοσφαίρου και στην έλλειψη προβολής του στην τότε κοινωνία. Κατόπιν μίλησε ο Θ. Κούρτης που δήλωσε με την ιδιότητα του ως προέδρου του Λαρισαϊκού πως συμφωνεί στον τρόπο δημιουργίας του σωματείου και ζήτησε να υπάρξει στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας ομάδας ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Κ. Τζοβαρίδης, πρόεδρος του Ηρακλή δήλωσε ότι ο Ηρακλής είναι έτοιμος να υποστεί κάθε θυσία για τις ανάγκες του νέου σωματείου. Κατόπιν μίλησε ο εκπρόσωπος του Άρη (Ευστρατιάδης) και οι εκπρόσωποι των Απόλλωνα (Δημητρίου), Τοξότη (Παπαγιάννης), Αχιλλέα Φαρσάλων (Κατσιλέρος), Πελασγικού, Φαλανιακού, Πανθεσσαλικού και ο δικηγόρος Ακριβόπουλος. Τελικά η συνέλευση αποφάσισε τα εξής :



Α) την διάλυση των 8 σωματείων και την συγχώνευσή τους σε 5.
Β) την ονομασία της α’ ομάδας κρούσης σε Αθλητική Ένωση Λάρισας.
Γ) την ονομασία της β’ ομάδας που θα έπαιζε στην Β’ Εθνική σε Όλυμπο σύμφωνα με πρόταση του Καράτζου
Δ) την ονομασία των τριών υπολοίπων ομάδων σε Πελασγιώτιδα, Κένταυρο, Ελπίδα
Ε) Χρώματα της α’ ομάδας θα είναι το άσπρο και το μαύρο, της β’ το βυσσινί και για τις υπόλοιπες καφέ, άσπρο και γκρι.
ΣΤ) απεριόριστο αριθμό μελών με εισφορά 20 δρχ. και δικαίωμα εγγραφής 30 δραχμές.
Ζ) ο αριθμός των μελών της διοίκησης θα είναι 15.
Η) ο αριθμός των μελών των διοικήσεων των άλλων ομάδων θα είναι 7.
Θ) Κάθε σωματείο θα ορίσει δύο αντιπροσώπους οι οποίοι θα συσκεφθούν στα γραφεία της Ένωσης για διακανονισμό των υποχρεώσεων.







Στις 22 Μαΐου του 1964 έπειτα από σύσκεψη στην Λέσχη των Εμποροϋπαλλήλων αποφασίστηκαν τα εξής :

A) H α’ ομάδα θα ονομαστεί Α.Ε.Λ (Αθλητική Ένωση Λάρισας) από μετατροπή του καταστατικού του Ηρακλή. Η ομάδα αυτή θα έχει χρώματα βυσσινί και άσπρο και όχι ασπρόμαυρο, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας θα έχει 2 αντιπροσώπους των Ηρακλή, Λαρισαϊκού, Άρη, Τοξότη , 1 αντιπρόσωπο των Απόλλωνα, Πελασγικού, Πανθεσσαλικού, Εμποροϋπαλλήλων και από ένα αντιπρόσωπο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιοτεχνών και του Δήμου. Η θητεία του Δ.Σ θα είναι διετής. Η συνδρομή θα είναι 20 δρχ. και το ποσό εγγραφής 30 δρχ. [Η απόφαση αυτή μετατράπηκε λίγο αργότερα ώστε στην σύνθεση του Δ.Σ να υπάρχουν 3 μέλη του Ηρακλή και του Λαρισαϊκού και 2 του Άρη και του Τοξότη.

Με βάση αυτή την απόφαση το Δ.Σ της νεοϊδρυθείσας ομάδας απαρτίστηκε από τα εξής μέλη : Κ. Τζοβαρίδης (πρώην πρόεδρος του Ηρακλή) πρόεδρος, Θ.Κούρτης (πρώην πρόεδρος του Λαρισαϊκού) αντιπρόεδρος, Α.Κουτσούκης γενικός γραμματέας, Α.Σιούλας ταμίας, Αλ.Μήτσιου γενικός αρχηγός, Ηλ.Παπάζογλου έφορος ποδοσφαίρου και οι Ακριβόπουλος, Καράτζος, Σφόρτσας, Δικόπουλος, Ανάγνου, Θεοχαρούλης, Ναθαναήλ, Νικολόπουλος, Δανιήλ σαν σύμβουλοι

Β) η β’ ομάδα θα ονομαστεί Δήμητρα

Γ) η γ’ ομάδα με βάση τον πρώην Άρη και τους πρώην Εμποροϋπαλλήλους Λάρισας θα ονομαστεί Δόξα Εμποροϋπαλλήλων.

Δ) η δ’ ομάδα με βάση τον πρώην Λαρισαϊκό και τον πρώην Πελασγικό θα ονομαστεί Πελασγιώτιδα.

Ε) η ε’ ομάδα με βάση τους πρώην Τοξότη και Πανθεσσαλικό θα ονομαστεί Όλυμπος.

ΣΤ) η α’ ομάδα θα πάρει ξένο προπονητή.

Στις 30 Μαΐου οι εκπρόσωποι του Απόλλωνα, επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους η Δήμητρα Λάρισας να παίζει στο γήπεδο Φιλιππούπολης που αποτελούσε έδρα του Απόλλωνα, αποχώρησαν από μια σύσκεψη διεκπεραίωσης της συγχώνευσης».

News 24/7

24MEDIA NETWORK