Αιώνια ερωτευμένοι με την μπάλα και τις γυναίκες τους!
O Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζει και μαζί του τέσσερις από τους πλέον καταξιωμένους προπονητές στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Φέργκιουσον, Ρανιέρι, Τραπατόνι και Ρεχάγκελ δεν είναι "κολλημένοι" μόνο με την ασπρόμαυρη στρογγυλή Θεά, αλλά και παράφορα ερωτευμένοι με τις γυναίκες της ζωής τους. Διαβάστε τις τέσσερις ιστορίες τους.
Η 14η Φεβρουαρίου έφτασε και οι απανταχού ερωτευμένοι σε αυτό τον πλανήτη έχουν την τιμητική τους. Μαζί την ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη τους προς το έτερον ήμισυ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο (άλλωστε στον έρωτα -όπως και στον πόλεμο- όλα επιτρέπονται!).
Πέρα πάντως από εκείνους που ερωτεύονται κάθε... λίγο και λιγάκι και το αντικείμενο του πόθου τους είναι διαφορετικό κάθε χρόνο υπάρχει και μία άλλη κάστα ανθρώπων, οι λεγόμενοι "παραδοσιακοί", εκείνοι που ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα μία φορά, χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι και είπαν "αυτή είναι η γυναίκα της ζωής μου, με αυτήν θέλω να περάσω όλο το υπόλοιπο της ζωής μου".
Μια τέτοια μειονότητα υπάρχει φυσικά στο χώρο του ποδοσφαίρου και το Contra.gr την τιμάει. Παρουσιάζει έτσι -με αφορμή την επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου- τέσσερις ξεχωριστούς εκπροσώπους της. Τέσσερις προπονητές που έχουν μπει στις καρδιές αμέτρητων πιστών της στρογγυλής Θεάς για την αφοσίωσή τους στο άθλημα και τις μεγάλες στιγμές που έχουν προσφέρει στον βασιλιά των σπορ οι οποίοι παράλληλα σχηματίζουν μία ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, δέσμευσης και συντροφικότητας με τις γυναίκες που επέλεξαν να έχουν στο πλευρό τους.
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που έχτισε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυναστείες στην Ευρώπη και κατέκτησε 38 τίτλους σε 27 χρόνια παραμονής στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Τζοβάνι Τραπατόνι που κατέκτησε όποιον τίτλο θα μπορούσε να ονειρευτεί κανείς, ο Κλάουντιο Ρανιέρι που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα μέσω του ανεπανάληπτου θαύματος της Λέστερ και ο Ότο Ρεχάγκελ που έβγαλε 10.000.000 Έλληνες στους δρόμους με το πρωτόφαντο έπος στην Πορτογαλία. Όλοι τους προπονητές-μύθοι που έχουν όμως και μία ιδιαίτερη ιστορία αγάπης να διηγηθούν ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων. Ας τις γνωρίσουμε:
(SIR) ALEX & (LADY) CATHY FERGUSON
Αν η σχέση και η αγάπη του Άλεξ Φέργκιουσον με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι από τις πλέον δυνατές και πλέον χαρακτηριστικές στην ιστορία αγγλικού - παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με τον 75χρονο πλέον τεχνικό να έχει γράψει χρυσές σελίδες δόξας και θριάμβων στο "Old Trafford" για σχεδόν 27 χρόνια, πώς να περιγράψει κανείς το δέσιμό και τη χημεία που έχει με το έτερόν του ήμισυ στην προσωπική του ζωή; Γιατί αυτό ακριβώς είναι η Κάθι για εκείνον: όχι απλά μία σύντροφος, μία συνοδοιπόρος αλλά το άλλο του μισό.
Μεγαλύτερη απόδειξη από τα 51 χρόνια που είναι ο ένας δίπλα στον άλλο (!) κάτω από τα ιερά δεσμά του γάμου δεν υπάρχει. Μαζί του στη Νταμφέρμλιν, στη Φάλκιρκ, στη Ρέιντζερς και στην Άιρ Γιουνάιτεντ ως παίκτης, μαζί του και στην Αμπερντίν, στην Νταντί Γιουνάιτεντ, στην εθνική Σκωτίας και φυσικά σε όλο το διάστημα της παντοκρατορίας του στην ManUtd. Μαζί του και τώρα που το ζευγάρι απολαμβάνει ευτυχισμένο τα γηρατειά του.
Η γνωριμία του Προτεστάντη Άλεξ Φέργκιουσον με την Καθολική Κάθι έγινε στη Γλασκώβη και εκεί μάλιστα παντρεύτηκαν τον Μάρτιο του 1966, με τον ιστορικό τεχνικό των "κόκκινων διαβόλων" να ακολουθεί -κατά τρομερή σύμπτωση- το παράδειγμα του πατέρα του που είχε σπάει και εκείνος λίγες δεκαετίες πριν ένα θρησκευτικό ταμπού, με το να παντρευτεί -Προτεστάντης και εκείνος- μία γυναίκα που ήταν Καθολική.
Το ζεύγος Φέργκιουσον έχει τρεις γιους: ο μεγαλύτερος Μαρκ είναι 48 ετών και οι δίδυμοι Ντάρεν και Τζέισον 44, ωστόσο σύμφωνα με παραδοχή του Άλεξ Φέργκιουσον εκείνος που κάνει... κουμάντο μέσα στο ανδροκρατούμενο σπίτι είναι η σύζυγός του Κάθι. "Η γυναίκα μου παραπονιέται κάθε φορά που κάποιος με αποκαλεί Sir και εκείνη Lady και με ρωτάει για ποιο λόγο αποδέχτηκα αυτόν τον τίτλο", έχει δηλώσει ο "Φέργι", ο οποίος σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στην "Daily Telegraph" παραδέχτηκε πως για εκείνη πήρε την απόφαση να σταματήσει από την προπονητική το 2013.
Ο λόγος ήταν η μοναξιά που ένιωθε μετά το χαμό της δίδυμης αδερφής της. "Μετά το θάνατο της αδερφής της Μπρίτζετ την είδα ένα βράδυ να βλέπει τηλεόραση και να κοιτάζει το ταβάνι. Ήξερα πως ένιωθε μόνη. Όταν το 2002 της είχα πει πως σκεφτόμουν να σταματήσω με έπεισε να συνεχίσω, όταν όμως αυτή τη φορά της είπα ότι θα αποσυρθώ δεν έφερε καμία αντίρρηση. Ήξερα ότι ήθελε και εκείνη να κάνω το ίδιο..."
GIOVANNI & PAOLA TRAPATTONI
Ο πλέον πολυνίκης Ιταλός τεχνικός σε συλλογικό επίπεδο και ένας από τους πιο επιτυχημένους σε όλο τον κόσμο είναι αναντίρρητα ο Τζοβάνι Τραπατόνι, με τα τρόπαια που έχει στο παλμαρέ του να "μιλούν από μόνα τους" για την προπονητική σοφία toy. Έχει κατακτήσει 7 φορές το ιταλικό πρωτάθλημα (αριθμός ρεκόρ), και από μία φορά το γερμανικό, το πορτογαλικό και το αυστριακό φτάνοντας έτσι στους 10 εθνικούς τίτλους (μαζί με Τόμισλαβ Ίβιτς, Ερνστ Χάπελ και Ζοζέ Μουρίνιο είναι οι μοναδικοί τεχνικοί μ' έναν τουλάχιστον τίτλο πρωταθλητή σε τέσσερις διαφορετικές χώρες) ενώ μπορεί επίσης να φουσκώνει με καμάρι για την πρωτιά που έχει με τα τρία Κύπελλα UEFA αλλά και το γεγονός πως είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στο χώρο του ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Διηπειρωτικό Κύπελλο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.
Πέρα πάντως από τους αμέτρητους τίτλους που τον συνοδεύουν σε όλη την καριέρα του, αλλά και τα διάσημα "ξεσπάσματά" του στην Μπάγερν Μονάχου (μακράν από τους πλέον εκδηλωτικούς αλλά και παρορμητικούς τεχνικούς), υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο που ξεχωρίζει τον "Τραπ" και αυτό είναι η σχέση ζωής με τη σύζυγό του Πάολα, με την οποία είναι ζευγάρι για πάνω από... μισό αιώνα!
Ο 76χρονος Ιταλός τεχνικός (γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1939 στη Λομβαρδία) παντρεύτηκε την Πάολα της καρδιάς του το 1964, δηλαδή πριν από σχεδόν 53 χρόνια, με το ζευγάρι να παραμένει έκτοτε αγαπημένο και να είναι πλέον παππούς και γιαγιά αντίστοιχα από τα εγγόνια που έχουν αποκτήσει από τα δύο παιδιά τους (έχουν έναν γιο και μία κόρη). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως παίκτης αλλά και ως προπονητής ο Τραπατόνι άκουγε πάντα τη γνώμη της συζύγου του και έδινε μεγάλη σημασία και για χάρη της μάλιστα έφτασε στο σημείο κάποτε να απορρίψει μία άκρως σημαντική και δελεαστική πρόταση: από την εθνική Γερμανίας!
"Όταν το 2000 άφησα την Φιορεντίνα, με πλησίασαν άνθρωποι της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Το σκέφτηκα πολύ αλλά έπειτα απέρριψα την πρόταση. Ο λόγος για αυτή την απόφασή ήταν η σύζυγός μου. Όταν της μίλησα για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα μου, παρατήρησα πως τα μάτια της εξέφραζαν διαφωνία και απογοήτευση.
Έτσι είπα όχι στην Γερμανία", έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του ο Ιταλός, ο οποίος λίγο αφότου αρνήθηκε την γερμανική πρόταση είπε το "si" στην πρόταση που του έκανε η εθνική Ιταλίας για την άκρη του πάγκου. Η τετραετία του εκεί δεν ήταν πετυχημένη (αποκλείστηκε στους "16" του Μουντιάλ του 2002, δεν πέρασε από τη φάση των ομίλων στο Euro 2004), είχε ακούσει όμως την αγαπημένη του Πάολα και είχε ήσυχη τη συνείδησή του...
CLAUDIO & ROSANNA RANIERI
"Ένας προπονητής είναι όπως ένας αλεξιπτωτιστής που δεν ξέρει αν το αλεξίπτωτο θα ανοίξει κατά την πτώση του", είναι μία από τις διασημότερες ατάκες που έχει πει πρόσφατα ο Κλάουντιο Ρανιέρι και το δεδομένο είναι πως στην περίπτωσή του το αλεξίπτωτο άργησε, αλλά τελικά άνοιξε. Και αυτό γιατί μετά από 12 χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας και άλλα 30 προπονητικής κατάφερε τελικά να πάρει αυτό που κυνηγούσε για δεκαετίες με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο: πήγε στην Λέστερ το καλοκαίρι του 2015 με στόχο να την κρατήσει στη μεγάλη κατηγορία, μετά μάλιστα από ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Εθνική Ελλάδας που έφυγε "κυνηγημένος" από Τύπο και μίντια, και αντ' αυτού την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου της Premier League που σήμανε μάλιστα και τον πρώτο μεγάλο τίτλο στα 126 χρόνια ιστορίας του συλλόγου.
Παράλληλα ο Ιταλός γευόταν για πρώτη φορά στην καριέρα του το νέκταρ της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος και το όνομά του γραφόταν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου για την ιστορική δικαίωση των προσπαθειών και των κόπων του για δεκαετίες. Ποιο είναι το πρόσωπο που χάρηκε μαζί του περισσότερο από κάθε άλλον εκείνες τις πρωτοφανείς στιγμές αποθέωσης για τον ίδιο; Μα φυσικά η γυναίκα της ζωής του, η Ροζάνα Ρανιέρι (Μπιτόντι είναι το πατρικό της επώνυμο) η οποία τον ξέρει σαν... κάλπικη δεκάρα από τη στιγμή που οι δύο τους γνωρίστηκαν στο Καταντσάρο, πόλη στην οποία έζησε από το 1974 μέχρι το 1982 ο Ρανιέρι παίζοντας για την ομώνυμη ομάδα.
Για περίπου 40 χρόνια Κλάουντιο και Ροζάνα είναι ζευγάρι, με την κυρία Ρανιέρι να έχει επιλέξει πάντως να μην εμφανίζεται στο προσκήνιο αλλά να αφήνει τον άνδρα της να παίρνει όλη τη δόξα έστω και αν εκείνη αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής του. "Υποφέρει πολύ μαζί μου. Μου έχει δώσει τρομερή στήριξη αλλά δεν είναι οπαδός του ποδοσφαίρου. Στη γυναίκα μου αρέσουν τα πράγματα υψηλής ποιότητας. Εμένα μου αρέσουν οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, σε εκείνη αρέσουν τα έπιπλα ποιότητας", έχει δηλώσει ο τεχνικός της Λέστερ για τη γυναίκα του, η οποία είναι ιδιοκτήτρια δύο μαγαζιών που πουλούν αντίκες και κλασικά έπιπλα από τις δεκαετίες του '50 και του 60'.
Πέρα όμως από επιχειρηματίας, η πιστή σύντροφος του Ρανιέρι είναι ιατρική σύμβουλος ενώ μαζί με τον άνδρα της έχουν επενδύσει από κοινού σε ακίνητα και σκάφη. Το ζευγάρι, που παραμένει αθεράπευτα ερωτευμένο μέσα στο πέρασμα του χρόνου, έχει μία κόρη, την Κλάουντια, η οποία παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 2014 τον ηθοποιό Αλεσάντρο Ρόζα, ενώ έχουν πλέον και ένα εγγόνι που είναι 2,5 ετών: ο Ορλάντο Ρόζα.
OTTO & BEATE REHAGGEL
Αποκαλείται "Βασιλιάς" και το προσωνύμιο αυτό μόνο τυχαία δεν βγήκε για τον Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος μαζί με τους Χέλμουτ Σεν, Ότμαρ Χίτσφελντ, Ούντο Λάτεκ και Χένες Βάισβαϊλερ, θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τα επιτεύγματά του άλλωστε είναι εντυπωσιακά: είναι μαζί με τον Γιουπ Χάινκες οι μοναδικοί που ως παίκτες και προπονητές έχουν πάρει μέρος σε πάνω από 1.000 αγώνες στη Bundesliga (!) ενώ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά θαύματα που έχει θαυμάσει ο πλανήτης.
Ανέλαβε το 2000 τις τύχες μίας εθνικής ομάδας που είχε να επιδείξει στο παρελθόν μόνο μία συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τέσσερα χρόνια αργότερα την οδήγησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικά EURO κατακτώντας μαζί της το βαρύτιμο τρόπαιο και υπογράφοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.
Πολλοί υπέθεσαν πως μετά από τον άθλο στην Πορτογαλία θα επέλεγε να αποχαιρετήσει και να επιστρέψει στην πατρίδα του, με την έννοια ότι δεν είχε κάτι ανώτερο να κυνηγήσει, παρόλα αυτά ο "Χερ Ότο" εξέπληξε άπαντες αφού αποφάσισε να παραμείνει στη χώρα μας και να γίνει επίσημα ο πιο αγαπημένος... Γερμανός πολίτης που έχει πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος.
Αυτό που θα πρέπει πάντως να τονιστεί και να σημειωθεί είναι πως την απόφαση δεν την πήρε μόνος του αλλά είχε και τη βοήθεια του... κοινού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν άλλη από την πιστή του σύντροφο εδώ και πολλές δεκαετίες, την Μπεάτε.
Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες γυναίκες που επιλέγουν να "κρύβονται" και να βρίσκονται στη σκιά του συζύγου τους, η κυρία Ρεχάγκελ δεν είχε τέτοια "θέματα". Ήταν πάντα εκεί, πραγματικός "κέρβερος", είχε άποψη για ό,τι είχε να κάνει με τη δουλειά του Ότο και σύμφωνα με ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ λειτουργεί διαχρονικά ως το "έξτρα μάτι" του Ρεχάγκελ αναφορικά με την αναζήτηση ικανών παικτών για τις ομάδες τους. Σύμφωνα με το περιβάλλον τους ουδέποτε έχουν τσακωθεί, ούτε κλυδωνίστηκε ποτέ η σχέση τους, ενώ κατά πολλούς η παραμονή του Ότο στη χώρα μας για τόσα πολλά χρόνια είχε να κάνει και με την έγκριση που πήρε από τη σύζυγό του. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως σύμφωνα με τον αστικό μύθο της εποχής, αυτή είχε στείλει το βιογραφικό του Ρεχάγκελ στην ΕΠΟ!
Η οποία πάντως δεν άντεχε την υπερβολική ζέστη της Αθήνας και για αυτό κάθε άνοιξη και καλοκαίρι μας "κουνούσε μαντήλι" και επέστρεφε στην πατρίδα της και στο αγαπημένο της Έσεν (από εκεί κατάγεται το ζευγάρι) για να ηρεμήσει. Ο Γενς Ρεχάγκελ είναι το μοναχοπαίδι του ζεύγους Ρεχάγκελ (έπαιξε ποδόσφαιρο σε ημι-επαγγελματικό επίπεδο), που σίγουρα είναι από τα πλέον "ταιριαστά" στο χώρο του ποδοσφαίρου.