Ο Παναθηναϊκός είναι η "σωστή ομάδα" για τον Αϊτόρ

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα μίλησε στο Contra λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα, δηλώνοντας "ενθουσιασμένος και με απίστευτη όρεξη για δουλειά". Διαβάστε πώς μας περιέγραψαν το αγωνιστικό του προφίλ, οι πρώην προπονητές του, Γκονσάλο Γκαρθία (Τβέντε) και Λουίς Τεβενέτ (Σεβίγια Β). Μικρές ιστορίες από τη μέχρι σήμερα πορεία του παίκτη στο ποδόσφαιρο.

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, στον αγώνα Κυπέλλου με τη Βιγιανοβένσε (28/10/2015)
Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, στον αγώνα Κυπέλλου με τη Βιγιανοβένσε (28/10/2015)

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης (23/6) στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να υπογράψει το νέο - τριετές - συμβόλαιό του με τους "πράσινους". Ο Ισπανός, που είναι επιλογή του Τσάβι Ρόκα, έρχεται για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή του ΠΑΟ, αφού αγωνίζεται μεν βασικά ως δεξί εξτρέμ, μπορεί όμως να καλύψει επίσης και την αριστερή πλευρά, αλλά να παίξει και ως δεύτερος επιθετικός, κάτι που σημαίνει ότι θα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στον προπονητή του. Το Contra.gr, για να έχει μια σωστή εικόνα του παίκτη, μίλησε τηλεφωνικά με τους δυο τελευταίους προπονητές του, τον Γκονσάλο Γκαρσία στην Τβέντε (2018-2020) και τον Λουίς Τεβενέτ στη Σεβίγια Ατλέτικο (2017/18), οπότε στη συνέχεια του κειμένου, θα μπορέσετε να διαβάσετε όσα μας είπαν σχετικά με τον Αϊτόρ.

ΑΪΤΟΡ: "ΕΙΜΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ, ΕΧΩ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ"

Βέβαια, το πιο σωστό είναι να ξεκινήσουμε με τις δηλώσεις του ίδιου του παίκτη, με τον οποίο συνομιλήσαμε, ενώ βρισκόταν ακόμα στην Ισπανία.  Τον πετύχαμε την ώρα που έφευγε για να προπονηθεί, δεν αρνήθηκε όμως να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και ιδού τί μας είπε:

"Θέλω να σου πω ότι είμαι ενθουσιασμένος με την προοπτική να παίξω στον Παναθηναϊκό, έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας και με όνομα στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που ο μάνατζερ μού μετέφερε την πρότασή τους, ένιωσα χαρούμενος και έτοιμος για αυτή την καινούργια πρόκληση στην καριέρα μου. Έρχομαι στην Αθήνα με απίστευτη όρεξη για δουλειά, θέλω να προσφέρω πράγματα στην ομάδα και να συνεργαστώ με τους νέους συμπαίκτες μου και το προπονητικό τιμ. Έχω ακούσει πολλά θετικά από τον Καρλίτος, περίμενα με ανυπομονησία να έρθω και να ενταχθώ στο δυναμικό του Παναθηναϊκού. Στην πορεία των τελευταίων χρόνων έζησα και έμαθα πολλά πράγματα σε όλες τις ομάδες από τις οποίες πέρασα, χρήσιμες εμπειρίες για το παρόν και το μέλλον. Όμως αν ξεχωρίζω κάτι, αυτό είναι το πέρασμά μου από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα.

Στη Μασία πήρα τις σωστές ποδοσφαιρικές βάσεις, το κυριότερο όμως ήταν η προσοχή που έδιναν οι υπεύθυνοι στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των πιτσιρικάδων. Πέρασα εκεί κάποια χρόνια ως μικρό παιδάκι και μετά ως έφηβος και πρέπει να πω ότι η παρουσία μου στη Μπάρσα με βοήθησε να βελτιωθώ σαν προσωπικότητα, να μάθω αρχές και συμπεριφορές που εφαρμόζονται όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό, στην καθημερινότητα. Νιώθω σαν τεράστιο προνόμιο το γεγονός ότι γαλουχήθηκα εκεί, έχοντας επαφή με ανθρώπους που δεν ήταν απλά προπονητές, αλλά παιδαγωγοί με την ευρύτερη έννοια της λέξης. Και είναι αλήθεια, ότι όσα έμαθα εκεί, τα κουβαλάω μαζί μου σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκα στη συνέχεια. Αυτό θα κάνω και στον Παναθηναϊκό, θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να πετύχω, προσπαθώντας πάντα να συνδυάζω τις ποδοσφαιρικές με τις ανθρώπινες αξίες. Θέλω να πετύχω και θα πετύχω".

ΓΚΟΝΣΑΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ: "ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ"

Ο Γκονσάλο Γκαρσία, προπονητής του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα τη σεζόν 2019/20 στην ολλανδική Τβέντε.
Ο Γκονσάλο Γκαρσία, προπονητής του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα τη σεζόν 2019/20 στην ολλανδική Τβέντε. SPORTFOTO-OOST

Περνάμε τώρα στους πρώην τεχνικούς του Αϊτόρ, ξεκινώντας με τον πιο πρόσφατο, τον Ουρουγουανό Γκαρσία, ο οποίος είχε υπό τις οδηγίες του τον Ισπανό στην Τβέντε, την πρώτη σεζόν (2018/19) ως δεύτερος και τη δεύτερη (2019/20) ως πρώτος προπονητής. Ο Γκαρσία, αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης το 2017 στην Κομποστέλα, έχοντας περιπλανηθεί σε αμέτρητες ομάδες, ξεκίνησε την προπονητική ως βοηθός στη δανέζικη Έσμπιεργκ (2017/18) και αμέσως μετά προσελήφθη από την Τβέντε, το ίδιο καλοκαίρι (2018) που έφτασε εκεί και ο Αϊτόρ. Ιδού τι μας είπε για το νέο απόκτημα των "πράσινων":

"Ο Αϊτόρ αποδείχτηκε ένας σημαντικός παίκτης για εμάς, πετυχαίνοντας γκολ και μοιράζοντας ασίστ. Διαθέτει ένα πολύ καλό αριστερό, αλλά η δουλειά του δεν περιορίζεται μόνο στην επίθεση. Πιέζει ψηλά όταν η ομάδα αμύνεται και συνηθίζει να καλύπτει αρκετά μέτρα προς τα πίσω, διευκολύνοντας έτσι τη δουλειά των χαφ και των αμυντικών. Ένα από τα στοιχεία του που μου αρέσει, είναι ότι παρά το γεγονός ότι έχει καλή ντρίμπλα, δεν εκβιάζει σχεδόν ποτέ την προσπάθειά του, αλλά ψάχνει πάντα τον ξεμαρκάριστο συμπαίκτη, γενικά είναι ομαδικός και συνεργάζεται με την υπόλοιπη ομάδα.

Είναι αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο, το ζει με πάθος, είναι ανταγωνιστικός χωρίς όμως να ξεπερνάει τα όρια, έχει καλές πάσες, σέντρες και κόρνερ, ενώ αν χρειαστεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει και το δεξί του πόδι. Τρέχει μέσα στο γήπεδο, έχει καλή τεχνική, ξέρει να διαλέγει σωστούς χώρους και σωστές τοποθετήσεις, είναι πολύτιμος στην επίθεση και αξιόπιστος στην άμυνα. Έχει καλές σχέσεις με τους συμπαίκτες του, αλλά και με τους προπονητές, γενικά είναι ένα καλό παιδί με όρεξη για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και πιστεύω ότι η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ίδιο".

ΛΟΥΙΣ ΤΕΒΕΝΕΤ: "ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ, ΠΑΣΑΡΕΙ, ΠΡΕΣΑΡΕΙ, ΜΑΡΚΑΡΕΙ"

Ο Λουίς Τεβενέτ (δεξιά), προπονητής του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα τη σεζόν 2017/18 στη Σεβίγια Ατλέτικο.
Ο Λουίς Τεβενέτ (δεξιά), προπονητής του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα τη σεζόν 2017/18 στη Σεβίγια Ατλέτικο.

Ο Λουίς Τεβενέτ, ποδοσφαιρικό "προϊόν" των ακαδημιών της Σεβίγια, αγωνίστηκε στους "νερβιονένσες" για έξι χρόνια, μια διετία στη Σεβίγια Ατλέτικο (1992-1994), μια τριετία στην πρώτη ομάδα (1994-1997) και ακόμα μια σεζόν (2000-01) ως δανεικός τότε από τη Λας Πάλμας. Την περίοδο 1996/97 υπήρξε συμπαίκτης του Βασίλη Τσιάρτα και του Πέτρου Μαρινάκη. Όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του, ασχολήθηκε με την προπονητική και την περίοδο 2017/18 κάθισε στον πάγκο της Σεβίγια Ατλέτικο (Σεβίγια Β), όπου είχε ως παίκτη τον Αϊτόρ. Ιδού τί μας είπε για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού:

"Νομίζω ότι το σημαντικότερο βήμα του Αϊτόρ, έγινε όταν έφυγε από την Ισπανία, όταν άλλαξε περιβάλλον, γιατί αυτό τον βοήθησε να ωριμάσει τόσο ποδοσφαιρικά όσο και σαν προσωπικότητα. Το γεγονός ότι τώρα φεύγει από την Ολλανδία για να πάει στον Παναθηναϊκό, είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά, αφού συνεχίζει στο εξωτερικό και σε έναν σύλλογο σαφώς πιο μεγάλο σε ιστορία και παραστάσεις από την Τβέντε. Στα αγωνιστικά τώρα, ο Αϊτόρ είναι δυνατός και γυμνασμένος, του αρέσει να παίζει δεξιά γιατί συνηθίζει να συγκλίνει προς την περιοχή, αλλά μπορεί να παίξει και ως δεύτερος επιθετικός, κάτι που το εφαρμόσαμε εδώ, αλλά το είδαμε να συμβαίναι κάποιες φορές και στην Ολλανδία. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, αν και αριστεροπόδαρος, η μεριά στην οποία αισθάνεται λιγότερο άνετος, είναι η αριστερή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό αν χρειαστεί.

Με την Τβέντε έγινε και σκόρερ, κάτι που αποδεικνύει ότι έξω από τα σύνορα ωρίμασε πολύ πιο γρήγορα. Είναι καλός στις πάσες, τις σέντρες, προσφέρει ασίστ και δημιουργεί, ψάχνοντας κάθε φορά τον αμαρκάριστο συμπαίκτη. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι πρεσάρει τον αντίπαλο, γυρίζει πίσω να μαρκάρει, δεν ξεχνιέται μπροστά. Μαζί του κάναμε αρκετή δουλειά στον ψυχολογικό τομέα, θέλοντας να διαμορφώσουμε τον αγωνιστικό του χαρακτήρα μέσα στο γήπεδο. Συνεργάστηκε σε αυτή μας την προσπάθεια και τα αποτελέσματα φάνηκαν στο παιχνίδι του. Προσαρμόστηκε εύκολα στην ομάδα, δημιούργησε καλές σχέσεις με όλους τους συμπαίκτες του παρά το ότι είναι αρκετά εσωστρεφής εκτός γηπέδου και επίσης βελτιώθηκε πολύ στο να καθοδηγεί αλλά και να συνεργάζεται με τα χαφ και τους επιθετικούς. Δουλεύει σκληρά στις προπονήσεις και αγαπάει το ποδόσφαιρο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά γι' αυτόν στην Ελλάδα".

Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΪΤΟΡ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα στη ρεβάνς του Κυπέλλου με αντίπαλο τη Βιγιανοβένσε στο "Καμπ Νόου" (2/12/2015)
Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα στη ρεβάνς του Κυπέλλου με αντίπαλο τη Βιγιανοβένσε στο "Καμπ Νόου" (2/12/2015)

Αφού διαβάσατε όσα μας είπαν οι καθ' ύλην αρμόδιοι, ας δούμε τώρα και μερικά στοιχεία για τη μέχρι σήμερα πορεία του Αϊτόρ στο ποδόσφαιρο. Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1996 στη Βαρκελώνη και σε ηλικία μόλις 4 ετών γράφτηκε στην PB Cinc Copes, ένα σύνδεσμο φίλων της Μπαρτσελόνα που διατηρεί και τμήματα υποδομών για μικρούς (από τον οποίο ξεκίνησε το ποδόσφαιρο και ο Βίκτορ Βαλντές). Ένα χρόνο αργότερα, πέρασε στη σχολή ποδοσφαίρου "Escuela de Fútbol Guinardó" και στα έξι του χρόνια πήγε στην FCB Escola της Μπαρτσελόνα, φτάνοντας μέχρι την κατηγορία των παμπαίδων. Ξεκίνησε παίζοντας είτε ως εξτρέμ, είτε ως σέντερ φορ και τη δεύτερη σεζόν του εκεί, κατέκτησε το διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου τμημάτων υποδομών MIC.

Η αλλαγή διοίκησης το 2003, που επηρέασε και τον σχεδιασμό των ακαδημιών, ανάγκασε τον Αϊτόρ να φύγει από την Μπάρσα και να "περιπλανηθεί" τα επόμενα χρόνια στα τμήματα υποδομών άλλων ομάδων της καταλανικής πρωτεύουσας: πρώτα στην Εσπανιόλ, μετά στην UE Sant Andreu, στην CF Damm και τέλος στην UE Cornellá, με την οποία έφτασε μέχρι την τρίτη θέση στο εθνικό πρωτάθλημα Νέων, πετυχαίνοντας 17 τέρματα. Σε ένα φιλικό παιχνίδι της μικτής Καταλονίας U18, τον είδαν άνθρωποι της Μπαρτσελόνα και ενδιαφέρθηκαν ξανά για αυτόν. Ήρθαν σε επαφή με την UE Cornellá και τον Μάιο του 2014, στα 18 του πλέον, ο Αϊτόρ επέστρεψε στους "μπλαουγκράνα", υπογράφοντας συμβόλαιο δύο χρόνων με οψιόν για ένα ακόμα.

Το καλοκαίρι του 2015 πήρε "προαγωγή" στην Μπαρτσελόνα Β, η οποία βρισκόταν στη Σεγούντα Β. Και λίγους μήνες αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου, έφτασε η μεγάλη στιγμή. Η πρώτη ομάδα είχε κληρωθεί στη φάση των "32" του ισπανικού Κυπέλλου με τη Βιγιανοβένσε, ομάδα της Σεγούντα Β από την Εξτρεμαδούρα. Ο Λουίς Ενρίκε, τότε προπονητής των "μπλαουγκράνα", αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αναπληρωματικούς και να δώσει ευκαιρία σε παίκτες της θυγατρικής ομάδας, έτσι λοιπόν, ο Αϊτόρ βρέθηκε στην αποστολή και μπήκε ως αλλαγή στο 64', πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του με τους "μεγάλους". Ήταν τόσο μεγάλη η χαρά του, ώστε αποφάσισε να "χτυπήσει" τατού την ημερομηνία (28/10/2015) στο αριστερό του μπράτσο!

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ Β (13/8/2016)
Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ Β (13/8/2016)

Την επόμενη μέρα του αγώνα, ο ίδιος ο Μέσι τον πλησίασε στην προπόνηση, του έδωσε συγχαρητήρια για την παρθενική του εμφάνιση και του ζήτησε να μιλήσει στην υπόλοιπη ομάδα. Νιώθοντας τα γόνατά του να τρέμουν, ο Αϊτόρ μπόρεσε να απευθύνει μερικά λόγια στους συμπαίκτες του, μια στιγμή που ο ίδιος χαρακτήρισε αστειευόμενος σε επόμενη συνέντευξή του, ως την πιο "σκληρή" στην Μπαρτσελόνα , συμπληρώνοντας ότι είναι μια από τις καλύτερες αναμνήσεις της καριέρας του. Στις 2 Δεκεμβρίου, στη ρεβάνς με τη Βιγιανοβένσε στο "Καμπ Νόου", ο Αϊτόρ πήρε θέση βασικού δίπλα σε παίκτες όπως ο Ντάνι Άλβες και ο Μαστσεράνο, με τους "μπλαουγκράνα" να προσφέρουν χορταστικό θέαμα (6-1) και τον νεαρό εξτρέμ να γράφει στην στατιστική του μια ασίστ (στον Σάντρο Ραμίρεθ).

Στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου του 2016, η Μπαρτσελόνα Β αποφάσισε να λύσει τα συμβόλαια αρκετών παικτών της, ανάμεσά τους και εκείνο του Αϊτόρ, παρά το γεγονός ότι η βελτίωσή του ήταν συνεχής και με τέσσερα γκολ στο ενεργητικό του, ήταν ο πρώτος σκόρερ των "μπλαουγκράνα" στο πρωτάθλημα της Σεγούντα Β. Η Βιγιαρεάλ τον προσέγγισε και συμφώνησε μαζί του για συμβόλαιο διάρκειας δυόμισι χρόνων. Αμέσως εντάχθηκε στο ρόστερ της θυγατρικής ομάδας του "κίτρινου υποβρύχιου", που επίσης αγωνιζόταν στη Σεγούντα Β και συμπλήρωσε μέχρι το καλοκαίρι του 2017, 47 συμμετοχές και δυο γκολ. Μάλιστα, στη 2η αγωνιστική της σεζόν 2016/17 έκανε και το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Η Βιγιαρεάλ υποδεχόταν τη Σεβίγια στο "Μαδριγάλ" (28/8/2016), ο Φραν Εσκριβά είχε πάρει τον Αϊτόρ στην αποστολή της πρώτης ομάδας και τον πέρασε ως αλλαγή στο 87' στη θέση του Ιταλού Νίκολα Σανσόνε. Εκείνα τα τρία λεπτά, είναι και τα μοναδικά που ο Κανταλαπιέδρα έχει αγωνιστεί στην ισπανική Λίγκα. Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2017, ο Αϊτόρ πήρε μεταγραφή για την τρίτη θυγατρική ομάδα της καριέρας του, τη Σεβίγια Ατλέτικο, η οποία αγωνιζόταν στη Σεγούντα Ντιβισιόν. Με τους "νερβιονένσες" έπαιξε σε 21 ματς, πετυχαίνοντας το μοναδικό του τέρμα στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Λόρκα, σε μια σεζόν όμως που ολοκληρώθηκε με τον υποβιβασμό των Ανδαλουσιανών στη Σεγούντα Β.

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα με τη φανέλα της Σεβίγια Ατλέτικο (27/9/2017)
Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα με τη φανέλα της Σεβίγια Ατλέτικο (27/9/2017)

Και κάπως έτσι ήρθε η πρόταση από την Τβέντε, για να βγει ο Αϊτόρ για πρώτη φορά εκτός συνόρων και να ενισχύσει την προσπάθεια των Ολλανδών να επανέλθουν στην πρώτη κατηγορία (Eredivisie). Ο Ισπανός ταίριαξε απόλυτα με τη "φιλοσοφία" της νέας του ομάδας, αλλά και του ολλανδικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Με το μυαλό περισσότερο στην επίθεση και το θέαμα και όχι στην άμυνα και την τακτική, η Τβέντε βοήθησε τον Αϊτόρ να παρουσιάσει τόσο τις δημιουργικές όσο και τις εκτελεστικές του ικανότητες. Στην πρώτη του σεζόν με τους "κόκκινους" (2018/19), σε 35 συμμετοχές στην Eerste Divisie, πέτυχε 13 τέρματα και έδωσε 8 ασίστ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και την επάνοδο της ομάδας στην πρώτη κατηγορία (ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης της χρονιάς).

Παράλληλα, είχε και 4 συμμετοχές στο Κύπελλο, με 3 γκολ και 3 ασίστ. Στη φετινή σεζόν, ο Αϊτόρ πρόλαβε να αγωνιστεί σε 21 ματς πρωταθλήματος με 7 τέρματα και 6 ασίστ (συν μια συμμετοχή στο Κύπελλο με ένα γκολ και μια ασίστ), πριν αναβληθεί στις 12 Μαρτίου του 2020 η διοργάνωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τελικά ακυρωθεί τελείως στις 24 Απριλίου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Τσάβι Ρόκα ήρθε σε επαφή με τον ατζέντη του παίκτη και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διάφοροι μνηστήρες για τον Ισπανό παίκτη (Σαραγόσα, Μπεσίκτας, Τραμπζονσπόρ, Σίβασπορ, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Φερεντσβάρος, ΠΑΟΚ), ο Αϊτόρ διάλεξε τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσει την καριέρα του, έναντι 1,2 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Ο ΑΪΤΟΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΛΑΠΙΕΔΡΑ

- Δηλώνει φίλαθλος της Μπαρτσελόνα.

- Το είδωλό του στην παιδική του ηλικία, ήταν ο Γκούτι της Ρεάλ Μαδρίτης!

- Εκτός από τον Γκούτι, θαυμάζει επίσης τους Μεσούτ Εζίλ, Εντέν Αζάρ και φυσικά τον Μέσι.

- Ο σκύλος του, ένα μαύρο λαμπραντόρ, έχει το όνομα Λέο, από τον Λέο Μέσι, επειδή είναι γρήγορος και ελίσσεται όπως ακριβώς και ο Αργεντίνος άσος της Μπάρσα.

- Το 2017 επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας, κάνοντας διακοπές στη Σαντορίνη μαζί με τη σύντροφό του, Μίριαμ, μια Ισπανίδα που γνώρισε πριν 4 χρόνια, όταν αγωνιζόταν στη Βιγιαρεάλ Β, με την οποία διατηρεί δεσμό μέχρι σήμερα.

- Στη Μασία έγινε φίλος με τον Αντρέ Ονανά, τερματοφύλακα πλέον του Άγιαξ. Όταν ο Ονανά πήγε στον "Αίαντα", έστειλε μια φανέλα του δώρο στον Αϊτόρ. Στο φετινό Τβέντε-Άγιαξ, οι δυο τους βρέθηκαν αντίπαλοι και ο Ισπανός ξεκίνησε το ματς με μια ασίστ στον Νακαμούρα για το 1-0, ενώ λίγο αργότερα ήταν ο ίδιος που παραβίασε την εστία του Ονανά για το 2-0. Στη συνέχεια βέβαια, ο Άγιαξ πέτυχε πέντε γκολ και το παιχνίδι έληξε 2-5!

- Στη Βιγιαρεάλ Β είχε συμπαίκτη τον Φραν Σολ, με τον οποίο τους συνδέει στενή φιλία. Στη συνέχεια έπαιξαν και οι δυο στην Ολλανδία, ο Σολ διαγνώστηκε το 2017 με καρκίνο, βγήκε νικητής σε εκείνη τη μάχη και μετά πήρε μεταγραφή στη Ντιναμό Κιέβου (ήταν αυτός που σκόραρε στο 1-0 της Ντιναμό επί του Ολυμπιακού τον Φεβρουάριο του 2019 στο Europa League). Σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές, ο Αϊτόρ του είχε σταθεί, ανεβάζοντας μάλιστα και μια συγκινητική ανάρτηση στο instagram.

- Είναι πολύ δεμένος με την οικογένειά του και τους φίλους του, ενώ έχει μεγάλη αδυναμία στην ανιψιά του, Σία. Στο αριστερό του μπράτσο έχει χτυπήσει τατουάζ το όνομα ενός "πολύ σημαντικού προσώπου από την οικογένειά του", όπως λέει ο ίδιος. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το όνομα είναι γραμμένο στα ελληνικά: Θωμάς!

- Μερικές φράσεις που χρησιμοποιεί είναι οι εξής: "Χωρίς ποδόσφαιρο η ζωή δε θα είχε νόημα", "Για να είσαι ο καλύτερος, πρέπει να πιστέψεις σε σένα όταν κανείς δεν το κάνει", "Προτιμώ να είμαι τρελός και ευτυχισμένος, από το να είμαι φυσιολογικός και πικραμένος", "Γεννήθηκες για να είσαι ένας πραγματικός άνθρωπος, όχι τέλειος. Είσαι εδώ για να είσαι ο εαυτός σου, όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι να είσαι".

- Μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας 2015/16 με την Μπαρτσελόνα και το ολλανδικό πρωτάθλημα της Eerste Divisie 2018/19 (B' κατηγορία), ενώ ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος παίκτης εκείνης της διοργάνωσης.

 

* Βίντεο: Τβέντε - Άγιαξ 2-5. Ασίστ και γκολ του Αϊτόρ στο αρχικό 2-0 (1/12/2019)

 

* Βίντεο: Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, Τβέντε 2018/19

 

 

ΠΗΓΗ: 

VAVEL.COM, AS.COM, MARCA.COM, ESTADIODEPORTIVO.COM, ENSCHEDE.1TWENTE.NL

News 24/7

24MEDIA NETWORK