Ακόμα και ο Ίκερ Κασίγιας μπορεί να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ο Ίκερ Κασίγιας υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου παρότι είναι μόλις 37 ετών, υποβάλλεται διαρκώς σε εξετάσεις και κάνει καλή ζωή. Πώς είναι εφικτό αυτό; Οι ειδικοί εξηγούν με απλά λόγια.

Ακόμα και ο Ίκερ Κασίγιας μπορεί να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου
AP PHOTO/LUIS VIEIRA

Ο Ίκερ Κασίγιας υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, μία είδηση που σόκαρε την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο 37χρονος τερματοφύλακας είχε καρδιακό επεισόδιο μετά από το πέρας της πρωινής προπόνησης την Πρωτομαγιά και διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί επιβεβαίωσαν το έμφραγμα, αλλά σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πόρτο, η ζωή του δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου ως αρχηγός της εθνικής Ισπανίας και της Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να μην αγωνιστεί ξανά μέχρι το τέλος της σεζόν και είναι άγνωστο αν τελικά θα ισχύσει η ενεργοποίηση ενός χρόνου επέκτασης του συμβολαίου του.

Παρότι πρόκειται για έναν σπουδαίο πρωταθλητή, έναν παίκτη που αγωνίζεται σε κορυφαίο επίπεδο από το 1999, όταν έκανε ντεμπούτο με τους 'μερένγκες' κόντρα στον Ολυμπιακό σε ηλικία 18 ετών και 177 ημερών, έναν τερματοφύλακα που υποβάλλεται διαρκώς σε αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις και που προσέχει τη διατροφή του, δεν ξέφυγε από μία κατάσταση που συνήθως συνδυάζεται με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και χειρότερης φυσικής κατάστασης.

Τι είναι, όμως, το έμφραγμα του μυοκαρδίου; Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται; Οι ειδικοί στο doctoranytime εξηγούν...

Ακόμα και ο Ίκερ Κασίγιας μπορεί να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου
AP PHOTO/VICTOR R. CAIVANO

Τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μία πάθηση που προκαλείται ως απόρροια της στεφανιαίας νόσου και τα συμπτώματά του είναι αιφνίδια και άκρως επικίνδυνα. Το μέγεθος του μυοκαρδίου πλήττεται αναλόγως της θέσης που πραγματοποιείται η απόφραξη στην αρτηρία, αλλά και της ταχύτητας που ολοκληρώνεται η απόφραξη. Ο πόνος του εμφράγματος επιδεινώνεται σταδιακά και ο ασθενής παρουσιάζει έντονη εφίδρωση και έχει ένα χαρακτηριστικό μελανί χρώμα.

Που οφείλεται

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από την ξαφνική απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας. Η απόφραξη προκαλείται από τη δημιουργία θρόμβου σε αθηρωματική πλάκα. Η διακοπή της στεφανιαίας κυκλοφορίας και η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί στην νέκρωση.

Έτσι, το συγκεκριμένο τμήμα του μυοκαρδίου παύει να συστέλλεται και δεν βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς. Ενίοτε, είναι δυνατόν το έμφραγμα να προκληθεί μετά από εμβολή θρομβωτικού υλικού σε μια στεφανιαία αρτηρία.

Συμπτώματα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται αιφνιδίως με έντονο πόνο στο στήθος. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό στη ζωή του ασθενούς και δεν έχει ποτέ προειδοποιητικά σημάδια.

Ακόμα και ο Ίκερ Κασίγιας μπορεί να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου
AP PHOTO/MANUEL ARAUJO

Ο πάσχων νιώθει ξαφνικά έντονο πόνο και σφίξιμο στο στήθος που αντανακλάται στο λαιμό, στο πάνω μέρος του αριστερού χεριού και στους ώμους. Σε κάποιες περιπτώσεις αντανακλάται και στο αριστερό αφτί. Μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα όπως εμετός, εφίδρωση ή συγκοπτικό επεισόδιο, δύσπνοια και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Τα χρώμα του δέρματος του ασθενούς γίνεται μελανό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ο Καρδιολόγος και ο Καρδιοχειρούργος

Διάγνωση

Η διάγνωση του εμφράγματος γίνεται μέσω της αναγνώρισης των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ σε περίπου 6 ώρες από την εκδήλωσή του απαιτείται ανύψωση των καρδιακών ενζύμων στο αίμα.

Αντιμετώπιση

Η οξεία μορφή του εμφράγματος του μυοκαρδίου αντιμετωπίζεται με άμεση επίσκεψη σε γιατρό. Συνιστάται η μάσηση και κατάποση με νερό ενός δισκίου ασπιρίνης. Η ασπιρίνη τροποποιεί τον θρόμβο και βοηθά την καρδιά.

Μετά από το έμφραγμα μπορεί να ακολουθήσουν θανατηφόρες αρρυθμίες (κοιλιακή μαρμαρυγή). Απαιτείται η άμεση μεταγωγή του ασθενούς σε νοσοκομειακή μονάδα άμεσης αντιμετώπισης εμφραγμάτων.

Ακόμα και ο Ίκερ Κασίγιας μπορεί να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου
AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Η θεραπεία του ασθενούς πρέπει να είναι άμεση και όσο το δυνατό γρηγορότερη γίνεται. Ενδείκνυται η εφαρμογή αγγειοπλαστικής και ενδοφλέβιας θρομβόλυσης. Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τον χρόνο που θα φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Η χρόνια μορφή του εμφράγματος του μυοκαρδίου στοχεύει στην πρόληψη, αλλά και στην προστασία του μυοκαρδίου που έχει ιστορικό εμφράγματος. Ο γιατρός θα χορηγήσει καρδιοπροστατευτικά φάρμακα και αντιαιμοπεταλιακά, ώστε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Επιπλοκές

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Επιβάλλεται η άμεση μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο για να τη θεραπεία του.

Πρόληψη

Η πρόληψη της νόσου έγκειται στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, διατήρησης ήρεμης ζωής και φυσικά στη μόνιμη λήψη καρδιοπροστατευτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Για περισσότερα θέματα ιατρικής φύσεως, μπορείτε να ανατρέξετε στο doctoranytime.

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

Photo credits: AP Photo/Luis Vieira, Victor R. Caivano, Alastair Grant, Manuel Araujo

News 24/7

24MEDIA NETWORK