Η Αλαβές δικαιούται κι αυτή τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ισπανίας

Μόνο 3 ομάδες έχουν συγκεντρώσει παραπάνω βαθμούς από την Αλαβές τους τελευταίους 12 μήνες, όταν ήταν ουραγός. Γι' αυτόν τον λόγο, οι Βάσκοι παραλίγο να πατήσουν κορυφή μετά από τη 14η αγωνιστική.

Η Αλαβές δικαιούται κι αυτή τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ισπανίας
AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

'Κανείς δεν χαλαρώνει εδώ, ούτε ο φροντιστής'. Αυτή είναι η φράση που διέπει τα αποδυτήρια της Αλαβές από την 1η Δεκεμβρίου του 2017. Έναν χρόνο πριν, ο Αμπελάρδο επέβαλε τους δικούς του κανόνες, παραλαμβάνοντας μία ομάδα που είχε μόλις δύο νίκες στην Primera Division και 7 γκολ σε 13 αγωνιστικές.

Μετά από τις πρώτες 13 αγωνιστικές με τον Αστουριανό προπονητή στο 'τιμόνι', η Ντεπορτίβο είχε προσθέσει 8 νίκες, μία ισοπαλία και 25 βαθμούς στη συγκομιδή της, με συνέπεια από ουραγός να βρεθεί στη 15η θέση, με 6 βαθμούς απόσταση από τη διακεκαυμένη ζώνη.

Ένα μερίδιο της επιτυχίας πιστώνεται σε παίκτες όπως ο Μπόγιαν Κρκιτς, ο Τζον Γκουιντέτι, ο Ερνάν Πέρες, ο Αλφόνσο Πεδράθα, ο Μουμπάρακ Γουακάσο, ο Μπούργι που απέκτησε η ομάδα στις δύο μεταγραφικές περιόδους του 2017-2018, ωστόσο ο ρεαλισμός έδειχνε μόνο προς μία κατεύθυνση. Ο Αμπελάρδο επανέλαβε το θαύμα που είχε κάνει με τη Σπόρτινγκ Χιχόν, κάτι που το δήλωσε ανοιχτά και ο πρώην συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε.

Η Αλαβές τερμάτισε άνετα στην 14η θέση της βαθμολογίας, 18 πόντους πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού. Η σεζόν των 4 προπονητών (άρχισε με την αποχώρηση του Μαουρίσιο Πελεγκρίνο και την πρόσληψη του Λουίς Θουμπελδία, ακολούθησε η απόλυσή του και η ανάληψη της ηγεσίας σε προσωρινή βάση από τον Χαβιέρ Καμπέγιο, η αντικατάστασή του με τον Τζιάνι ντι Μπιάζι και τελικά ο Αμπελάρδο) θα γινόταν σεζόν του ενός και μοναδικού.

Στις 2 Δεκεμβρίου, έναν χρόνο μετά από την πρόσληψη του Αμπελάρδο, η Αλαβές όντως είχε γίνει η ομάδα του. Με διάταξη 4-4-2 και τους παίκτες του ρόστερ να παίζουν στις θέσεις τους και όχι σε πειραματικές θέσεις, με εξαγορά δανεικών που έκαναν δουλειά (Γκουιντέτι, Τομάς Πίνα) αλλά και δανεισμό νέων 'διαμαντιών' (Χόνι, Μπόρχα Μπαστόν, Χόναταν Καλέρι, Ντάρκο Μπράσανατς).

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η πρώτη νίκη επί της Ρεάλ από το 1931 ήταν γεγονός τον Οκτώβριο στο 'Μεντιθορόθα', μία από τις πιο 'καυτές' έδρες της κατηγορίας, η οποία από την αρχή του χρόνου γεμίζει διαρκώς. Η Αλαβές του Αμπελάρδο κατόρθωσε και το αδιανόητο, να πατήσει στην κορυφή της βαθμολογίας μετά από εκείνη τη νίκη, έστω και για μερικές ώρες, κάτι που είχε συμβεί δύο φορές στο παρελθόν: το 1930 και για δύο εβδομάδες το (ιστορικό) 2001, όταν κι έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA.

'Δεν είναι τα τρόπαια που κάνουν έναν σύλλογο σπουδαίο, είναι ο κόσμος του', θυμίζει ένα πανό στην κερκίδα μιας ομάδας, που ορισμένες φορές φέρνει τον κόσμο και στο χορτάρι. Ο αρχηγός, Μανού Γκαρθία, γεννημένος στη Βιτόρια, ήταν κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας για χρόνια μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο το 2012, όταν οι Βάσκοι υποβιβάστηκαν στη Segunda Division B και ουσιαστικά έδιωξαν όλους τους (καλούς) παίκτες τους.

Έξι χρόνια μετά, όχι μόνο είναι επαρκής για να αγωνίζεται στην Primera Division, όχι μόνο οδηγεί την ομάδα στον τελικό κυπέλλου 2017, αλλά εδώ και έναν χρόνο κάνει και πορεία... πρωταθλητισμού. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2017 και την έναρξη της εποχής του Αμπελάρδο, μόνο 3 ομάδες έχουν συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα από τους 65 της Αλαβές.

Η μία είναι η περσινή πρωταθλήτρια και νυν πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα με 86 βαθμούς, ακολουθεί η περσινή δευτεραθλήτρια και νυν 3η στη βαθμολογία Ατλέτικο Μαδρίτης με 77 και μετά βρίσκεται η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ με 72. Φέτος, οι 'μερένγκες' βρίσκονται πίσω από την Αλαβές στη βαθμολογία, ενώ το παιχνίδι κόντρα στη Σεβίλλη το βράδυ της Κυριακής θα μπορούσε να φέρει τους Βάσκους ακόμα και στην κορυφή, πάνω από Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Αν η Μπαρτσελόνα δεν νικούσε τη Βιγιαρεάλ, τότε η ομάδα του Αμπελάρδο θα κοιτούσε αφ' υψηλού με μία νίκη απέναντι στους Ανδαλουσιάνους, που ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκονται στη 2η θέση της φετινής βαθμολογίας και στους τελευταίους 12 μήνες έχουν συγκεντρώσει 60 βαθμούς (η περσινή 4η Βαλένθια έχει 59 στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Μπέτις 61).

Οι 'μπλαουγκράνα' δεν έκαναν το χατήρι στην Αλαβές, η οποία, όμως, στόχευε έστω στη 2η θέση. Το γκολ του Χόνι στο 37' από ασίστ του Καλέρι (από θέση οφσάιντ) προκάλεσε ακόμα μία έκρηξη στις εξέδρες. Η Σεβίλλη τη φετινή σεζόν, όμως, δεν αστειεύεται και δη οι Αντρέ Σίλβα και Γουισάμ Μπεν Γεντέρ στην επίθεση. Ο Πορτογάλος είχε δοκάρι στο 1ο μέρος και ο Γάλλος γκολ στο 2ο, στο 78ο λεπτό, μετά από πάσα του Πάμπλο Σαράμπια.

Μάλιστα, ο Σίλβα είχε μία πολύ καλή κεφαλιά λίγο αργότερα, αν και η έσχατη ευκαιρία για γκολ ανήκε στους γηπεδούχους, που είχαν δοκάρι με τον Μπράσανατς. Το 1-1 δεν μετέβαλε τις θέσεις τους στη βαθμολογία. Οι Ανδαλουσιάνοι παρέμειναν ό,τι πιο κοντινό στην Μπαρτσελόνα, η Αλαβές εξακολουθεί να κάνει την καλύτερη εκκίνηση σε σεζόν από το 2001.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η 14η αγωνιστική έβρισκε τον Αμπελάρδο να κάνει ντεμπούτο στον πάγκο μιας ομάδας που είχε μόλις 6 βαθμούς και της έλειπε η ελπίδα. Τώρα, στην 14η αγωνιστική υπάρχει στενοχώρια γιατί η ομάδα δεν κατάφερε να πατήσει στην κορυφή της βαθμολογίας του πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος του κόσμου. Η διαφορά είναι χαώδης.

Photo credits: AP Photo/Alvaro Barrientos

News 24/7

24MEDIA NETWORK