Αν οι 'γκαλάκτικος' της Ρεάλ ήταν αθλητές του στίβου, πού θα διακρίνονταν

Πώς παρομοίασε τον Ραούλ, τον Μπέκαμ, τον Ρομπέρτο Κάρλος, τον Ρονάλντο και τους Φίγκο-Ζιντάν ο πρώην γυμναστής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μπέκαμ, Φίγκο, Ρονάλντο, Ζιντάν και Ραούλ σε αγώνα του Champions League στη Ρώμη
Μπέκαμ, Φίγκο, Ρονάλντο, Ζιντάν και Ραούλ σε αγώνα του Champions League στη Ρώμη AP PHOTO/DOMENICO STINELLIS

Ως η εποχή των 'γκαλάκτικος' στη Ρεάλ Μαδρίτης ορίζεται η απαστράπτουσα περίοδος κατά την οποία ο ανοιχτοχέρης Φλορεντίνο Πέρεθ, σε μια ακόρεστη διάθεση για επίδειξη πλούτου και ισχύος, φρόντιζε να ψωνίζει ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην ποδοσφαιρική αγορά. Η έναρξή της οριοθετείται από το 'μεγάλο κόλπο' που οργάνωσε το καλοκαίρι του 2000 κλέβοντας τον Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα και λήγει με την αποχώρηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ για το Λος Άντζελες επτά χρόνια αργότερα.

Στη διάρκεια αυτών των ετών στο ισπανικό κλαμπ εντάχθηκαν επίσης ο Κλοντ Μακελελέ, ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ρονάλντο (ο πρώτος), ο Μάικλ Όουεν, ο Ρόμπινιο και ο Σέρχιο Ράμος βρίσκοντας μεταξύ άλλων τον Φερνάντο Ιέρο, τον Ραούλ, τον Γκούτι, τον Ίκερ Κασίγιας, τον Ρομπέρτο Κάρλος, τον Φερνάντο Μοριέντες, τον Ιβάν Ελγκέρα, τον Μίτσελ Σαλγκάδο και τον Στιβ ΜακΜάναμαν που προϋπήρχαν από την προηγούμενη 10ετία. Ένα μυθικό ρόστερ , το κλάσμα του οποίου 'τίτλοι προς αξία/κόστος' είχε παρόλα αυτά αρνητικό πρόσημο.

Σ' αυτήν τη Ρεάλ Μαδρίτης ο καθηγητής Χοσέ Λουίς Σαν Μαρτίν είχε εξέχοντα ρόλο. Ήταν ο βασικός γυμναστής και επικεφαλής της ομάδας που δούλευε για την αποθεραπεία των τραυματιών. Ο Ισπανός ειδήμων δούλεψε 7 χρόνια στην πρώτη ομάδα και συνολικά 37 για τους Μαδριλένους, έχοντας ιδία άποψη για καθέναν εκ των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών που συγκροτούσαν το ρόστερ. Ήξερε τις μετρήσεις του, την καθημερινότητά τους, πόσο δούλευαν στην προπόνηση και ποια τα δυνατά σημεία τους. Φακελωμένους τους είχε έναν προς έναν.

Η αναπόληση των ανενεργών ημερών σε μια εποχή με τρομερό ενδιαφέρον τον έβγαλε ξανά στον αφρό. Τι κλήθηκε να κάνει; Να μετατρέψει τους τότε αστέρες των 'μερένγκες' σε αθλητές του στίβου και να τους κατατάξει σε αθλήματα. Έχουμε και λέμε:

Ραούλ ο μαραθωνοδρόμος

"Θα ήταν θαυμάσιος στον μαραθώνιο. Λίγο μετά το τέλος της καριέρας του έτρεψε την απόσταση σε λιγότερο από 3.5 ώρες. Με ειδική προπόνηση θα μπορούσε να είναι ένας μαραθωνοδρόμος των 2 ωρών και 15 λεπτών. Είχε μια τρομερή ικανότητα αντοχής και όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας δρομέας της ελίτ. Μεταξύ των οποίων ένας πολύ χαμηλός δείκτης μάζας σώματος. Ακόμη κι αν υπέφερε, δεν εγκατέλειπε ποτέ. Σε αγώνα του Champions League είχε καλύψει 14 χιλιόμετρα. Δούλευε πάρα πολύ".

Ρομπέρτο Κάρλος, ένας άλλος Μπολτ

"Σε μια προπόνηση τον είχα διακόψει και του είχα πει: 'μπορείς να τρέξεις τα 100 μέτρα σε περισσότερα από 11 δευτερόλεπτα'. Με κοίταξε και μου απάντησε. 'Καθηγητά, ας το τσεκάρουμε τώρα'. Του ανταπάντησα πως μόλις προπονήθηκε και πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, αλλά αυτός δεν έκανε πίσω. 'Πάρε το χρονόμετρο, θα το κάνουμε' επέμεινε. 'Ok' του είπα. 'Πηγαίνω στο τέλος, σηκώνω το χέρι μου και όταν το κατεβάσω ξεκινάς. Έκανε 10.8 δεύτερα. Τρομερός χρόνος. Ο Ρομπέρτο είχε φοβερή επιτάχυνση, διατηρούσε την ταχύτητά του και έφτανε με την ίδια ως το τέλος. Αυτό δείχνει πως θα μπορούσε να είναι ένας σπουδαίους σπρίντερ. Οι μύες στα πόδια του ήταν από άλλο πλανήτη, δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν όπως των αθλητών του body building".

Ρονάλντο σε κλειστό στίβο

"O Ρόνι θα ήταν ένας εκπληκτικός σπρίντερ 60 μέτρων στον κλειστό στίβο, με χαρακτηριστικά παρόμοια μ' εκείνα του Μπεν Τζόνσον. Θα μπορούσε την απόσταση να την κάνει από 6.8 έως 7.8 δεύτερα. Ήταν πολύ εκρηκτικός κι έκανα πολλή δουλειά μαζί του, αερόβια, για ν' αυξήσω την αντοχή του. Ήταν σε θέση να κάνει πολλά σύντομα και εκρηκτικά σπριντ, χωρίς να χάνει την ταχύτητά του. Δεν υπάρχει τέτοιος παίκτης σήμερα".

Μπέκαμ για μεσαίες αποστάσεις

"Θα ήταν ένας εξαιρετικός δρομέας 800 μέτρων, επειδή είχε μια σχετικά μεγάλη δύναμη. Με το παγκόσμιο ρεκόρ στο 1'40'', ο Μπέκαμ θα μπορούσε να τρέξει σε 1'50'' με 1'52'' χωρίς κόπο. Θα ήταν καθαρά ένας αθλητής μεσαίων αποστάσεων, με αντοχή στην ταχύτητα. Τα 10-12 χιλιόμετρα ανά αγώνα ήταν πολύ απλή υπόθεση γι' αυτόν".

Φίγκο και Ζιντάν για τα εμπόδια

"Ο Φίγκο είχε πολύ ισχυρά κάτω άκρα και ανθεκτικότητα. Ήταν πολύ δυνατός. Με την κατάλληλη προετοιμασία, θα μπορούσε να τρέχει σε αγώνες ανώμαλου δρόμου. Όπως και ο Ζιντάν. Τους άρεσε πολύ να δουλεύουν, ήταν συνεπείς σε αυτό που έκαναν και το τρέξιμο σε λάσπες, υπό βροχή, με εμπόδια και επιπλέον προσπάθεια σε κακές συνθήκες ή οδόστρωμα θα τους ταίριαζε απόλυτα".

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιτυχημένοι θα ήταν εξίσου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK