Αν συνεχίσει στον Ολυμπιακό ο Σα, θα έχει κανονικό αντίπαλο για το Νο.1

Ένας από τους παίκτες του Ολυμπιακού που αναμένεται να απασχολήσουν σοβαρά συλλόγους του εξωτερικού μέσα στη θερινή μεταγραφική περίοδο, είναι και ο Ζοζέ Σα. Στην περίπτωση που ο Πορτογάλος γκολκίπερ παραμείνει στη βάση του, δεν θα έχει την 'άνεση' του Μπομπί Αλέν αλλά τον 'φόβο' ενός κανονικού ανταγωνιστή.

Ο Ζοζέ Σα στην αναμέτρηση με τον Άρη για τα playoffs της Super League, όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 3-1 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Ζοζέ Σα στην αναμέτρηση με τον Άρη για τα playoffs της Super League, όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 3-1. (14/6/2020) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η περίπτωση του Ζοζέ Σα έχει κάμποσες ομοιότητες με αυτή του Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο. Όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Ισπανό γκολκίπερ κατόπιν υπόδειξης του Μίτσελ Γκονθάλεθ, κανείς δεν... τρελάθηκε. Τα ήρεμα νερά που συνόδευαν τον δανεισμό του από την Ατλέτικο Μαδρίτης τάραξε ο ίδιος ο Ρομπέρτο με τις εμφανίσεις του. Αναγκάζοντας τους 'ερυθρόλευκους' να προχωρήσουν στην εξαγορά των δικαιωμάτων του από τους 'ροχιμπλάνκος', κίνηση που αυτή τη φορά σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού.

Ο Ισπανός αποχώρησε μετά από τρία χρόνια παρουσίας του στο λιμάνι, αφήνοντας ένα κενό που οι Πειραιώτες ζορίστηκαν σημαντικά να καλύψουν τα επόμενα χρόνια. Μέχρι ο Πέδρο Μαρτίνς να εισηγηθεί την απόκτηση του Ζοζέ Σα. Ο Πορτογάλος αποκτήθηκε ως δανεικός από την Πόρτο, αρχικά ως Νο2. Όπως και με τον Ρομπέρτο, δεν... τρελάθηκε και κανένας. Σταδιακά πήρε φανέλα βασικού. Και έπεισε πως είναι αυτός που μπορεί να δώσει την σταθερότητα που έλειψε στα χρόνια μετά τον Ισπανό. Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην αγορά του από την Πόρτο το καλοκαίρι του 2019, τοποθετώντας και μια ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Ο Σα κατάφερε να επιστρέψει στις αποστολές της εθνικής Πορτογαλίας, ως μέρος της τριάδας των γκολκίπερ που θέλει να καθιερώσει ο Φερνάντο Σάντος. Την ίδια στιγμή, οι εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη τον έβαζαν στα μπλοκάκια ομάδων του εξωτερικού. Ο 27χρονος γκολκίπερ δεδομένα απασχολεί συλλόγους από τα μεγάλα πρωταθλήματα της ηπείρου και ο Ολυμπιακός έχει ήδη κρούσεις ενδιαφέροντος, έστω κι αν ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη προσέγγιση. Βλέπετε, είναι και η ιστορία με την πανδημία που αναγκαστικά σήκωσε το χειρόφρενο σε μια σειρά από εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι λέει ο ίδιος ο Πορτογάλος γκολκίπερ; Το λογικό. Ότι προφανώς και θα τον ενδιέφερε η προοπτική μιας... αναβάθμισης, τουλάχιστον όσον αφορά το επίπεδο πρωταθλήματος. Αρκεί αυτή να συνοδευόταν και από την 'σωστή' ομάδα, αυτή που θα κάλυπτε τις προσωπικές φιλοδοξίες του. Με τον Ολυμπιακό να έχει πάντα το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που έχει μια ρήτρα σε ισχύ.

Αυτά είναι τα δεδομένα και την ώρα που ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση του Ζοζέ Σα, οι 'ερυθρόλευκοι' οφείλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα. Σε αυτή τη λογική, έγκειται και η πρόθεση απόκτησης του Ντανιέλ Σούμπασιτς. Του Κροάτη γκολκίπερ, που λειτουργεί πάντα υπέρ βωμών και εστιών. Από τον Γενάρη του 2012, μέχρι και την φετινή ολοκλήρωση του γαλλικού πρωταθλήματος, ο Σούμπασιτς υπερασπίστηκε με ξεχωριστή επιτυχία τα καρέ της Μονακό (292 εμφανίσεις). Μετά από 44 συμμετοχές στην εθνική Κροατίας, έγραψε τον επίλογο της διεθνούς καριέρας του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, κόντρα στην Γαλλία.

Τι (δεν) σημαίνει για τον Ζοζέ Σα η επικείμενη έλευση του Ντανιέλ Σούμπασιτς; Πολλά και τίποτα. Πρόκειται για μια λύση που δίνει την δυνατότητα ελιγμού στον Ολυμπιακό. Σε περίπτωση παραμονής του Πορτογάλου, οι 'ερυθρόλευκοι' αυτομάτως κερδίζουν μια σημαντική αναβάθμιση στο Νο2. Με έναν τερματοφύλακα μεγαλύτερης ποιότητας, εμπειρίας και αμεσότητας από τον Μπομπί Αλέν. Ακόμη και εσπευσμένα να κληθεί να αγωνιστεί, ο Σούμπασιτς δεν χρειάζεται ούτε χρόνο να προσαρμοστεί, ούτε να δώσει συστάσεις. Στα 35 του και με χρόνια παραστάσεων στο υψηλότερο επίπεδο, ξέρει τι πρέπει να κάνει, πώς και πότε. Την ίδια στιγμή θα προσφέρει στον Πορτογάλο μεγαλύτερο ανταγωνισμό, 'αναγκάζοντας' τον να κρατάει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, να δουλεύει και να βελτιώνεται στις προπονήσεις.

Αν πάλι ο Ζοζέ Σα συνεχίσει αλλού, τότε στον Ολυμπιακό θα μπορούν να ψάξουν τον αντικαταστάτη δίχως πανικό και χωρίς βιασύνη, που συχνά οδηγούν σε κακές επιλογές. Ένας γκολκίπερ της κλάσης του Σούμπασιτς προσφέρει σιγουριά. Ειδικά σε επίπεδο Super League, έχει μια διετία με... κλειστά μάτια. Ο Κροάτης μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία και ασφάλεια μέχρι να επιλέξουν οι Πειραιώτες τον άνθρωπο που θα κληθεί να καλύψει το κενό μιας ενδεχόμενης αποχώρησης του Σα.

Ο Ολυμπιακός έχει καταλήξει στην περίπτωση του Ντανιέλ Σούμπασιτς, γιατί στο πρόσωπο του βρίσκει απαντήσεις σε κάθε πιθανό σενάριο. Είτε εξασφαλίζοντας άνεση για την διάδοχη κατάσταση, είτε προσφέροντας στον Πορτογάλο γκολκίπερ ένα έξτρα κίνητρο σε περίπτωση που παραμείνει στο Αθλητικό Κέντρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK