Ανακοινώθηκε ο Ρικάρντο Κόστα

Παίκτης του ΠΑΟΚ είναι κι επίσημα ο Ρικάρντο Κόστα, καθώς ο "Δικέφαλος" ανακοίνωσε την απόκτησή του, με τον Πορτογάλο αμυντικό να υπογράφει συμβόλαιο 1,5 έτους.

Ανακοινώθηκε ο Ρικάρντο Κόστα

Η επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΟΚ:

"Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει πως ολοκληρώθηκε και τυπικά η συμφωνία με τον διεθνή Πορτογάλο αμυντικό Ρικάρντο Κόστα! Ο ποδοσφαιριστής πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε συμβόλαιο 1,5 χρόνου".

Ο Πορτογάλος στόπερ έλυσε το συμβόλαιό του με την Αλ Σαϊλίγια του Κατάρ, ταξίδεψε στην Ελλάδα και ήρθε σε συμφωνία με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Το μεσημέρι της Τετάρτης πέρασε επιτυχώς από τις ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε το συμβόλαιό του με ισχύ έως το καλοκαίρι του 2016.

Ο 33χρονος άσος αποτέλεσε εξ αρχής μία από τις προτεραιότητες του Άγγελου Αναστασιάδη, ενώ είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει τον "Δικέφαλο" με την εμπειρία και την ποιότητά του στη Να υπενθυμίσουμε πως για την απόκτηση του Ρικάρντο Κόστα ενδιαφέρθηκε κι ο Ολυμπιακός, ενώ φήμες ήθελαν τον ΠΑΟΚ να μην ανακοινώνει την άφιξή του Πορτογάλου στην Ελλάδα υπό τον φόβο "σφήνας" από τους "ερυθρόλευκους".

Επιπλέον, η είδηση της μεταγραφής του Κόστα στον Δικέφαλο παίζει στα μεγαλύτερα αθλητικά ειδησεογραφικά δίκτυα της Πορτογαλίας. Κάποια απ' αυτά εστιάζουν στο γεγονός ότι θα συναντήσει στην Τούμπα τον συμπατριώτη του, Μιγκέλ Βίτορ.

Ο Ρικάρντο Κόστα διάλεξε το νούμερο 20 στη φανέλα του.

Το βιογραφικό του Πορτογάλου αμυντικού

O Ρικάρντο Κόστα γεννήθηκε στη Βίλα ντε Γκάια στο Πόρτο, στις 16 Μαΐου του 1981. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Μποαβίστα και το 2000, στα 19 του χρόνια, αποκτήθηκε από την Πόρτο. Η μοίρα τα έφερε έτσι που ο 21χρονος –τότε- άσος έκανε ντεμπούτο με τους "δράκους" απέναντι στην πρώην ομάδα του.

Την αγωνιστική περίοδο 2002-03 αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας, η οποία υπό τις οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο, κέρδισε το Κυπέλλου UEFA σε μία ονειρική χρονιά για την πορτογαλική ομάδα. Ο ίδιος θα μετρήσει 6 συμμετοχές με 1 γκολ εκείνη τη σεζόν στο UEFA, ενώ θα αγωνιστεί κι ως βασικός στο μεγάλο τελικό κόντρα στην Σέλτικ.

Ανακοινώθηκε ο Ρικάρντο Κόστα

Η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη για την ομάδα του Οπόρτο, καθώς έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το Champions League με 3-0 απέναντι στην Μονακό. Ο ίδιος δεν είχε ενεργή συμμετοχή στο τρομερό επίτευγμα των Πορτογάλων, καθώς αγωνίστηκε μόλις σε 2 ματς των ομίλων, όμως θα αγωνιστεί ως βασικός στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, το οποίο οι Πορτογάλοι κατέκτησαν στα πέναλτι κόντρα στην Όνσε Κάλντας. Στους "δράκους" θα παραμείνει μέχρι το 2007, προσθέτοντας τέσσερα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Πορτογαλίας στη συλλογή του.

Ανακοινώθηκε ο Ρικάρντο Κόστα

Το πρωτάθλημα με τη Βόλφσμπουργκ, ο δανεισμός στη Λιλ

Οι εξαιρετικές χρονιές που πραγματοποίησε με την πορτογαλική ομάδα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Βόλφσμπουργκ, οι οποίοι προσέφεραν 4.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσουν. Στη Γερμανία θα παραμείνει για 2,5 χρόνια, όμως δεν ήταν στις βασικές επιλογές ούτε του Φέλιξ Μάγκατ αρχικά, αλλά ούτε και του Άρμιν Φεχ στη συνέχεια.

Ανακοινώθηκε ο Ρικάρντο Κόστα

Παρόλα αυτά, στο τέλος της περιόδου 2008-09 θα πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με τους "λύκους", οι οποίοι εξέπληξαν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, πραγματοποιώντας μία εκπληκτική πορεία. Τον Ιανουάριο του 2010 δόθηκε δανεικός για έξι μήνες στη Λιλ, μετρώντας 10 συμμετοχές και βοηθώντας τους "λιλουά" να τερματίσουν στην 4η θέση της Ligue 1.

Η κόντρα με τον Έμερι και το περιβραχιόνιο

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς θα μετακινηθεί με ελεύθερη μεταγραφή στη Βαλένθια. Στην πρώτη σεζόν στο "Μεστάγια" αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός του στέρησε σημαντικό μέρος της χρονιάς, ενώ η κόντρα του μάνατζέρ του με τον προπονητή των "νυχτερίδων" Ουνάι Έμερι, έθεσε εν αμφιβόλω τη συνέχεια της συνεργασίας των δύο πλευρών.

MD90. MADRID, 04/12/2010.- El entrenador del Valencia, Unai Emery, durante el encuentro correspondiente a la decimocuarta jornada de Liga en Primera División, que les enfrenta esta noche al Real Madrid en el estadio Santiago Bernabéu. EFE/Ballesteros. ESPAÑA-FÚTBOL-PRIMERA DIVISIÓN
MD90. MADRID, 04/12/2010.- El entrenador del Valencia, Unai Emery, durante el encuentro correspondiente a la decimocuarta jornada de Liga en Primera División, que les enfrenta esta noche al Real Madrid en el estadio Santiago Bernabéu. EFE/Ballesteros. ESPAÑA-FÚTBOL-PRIMERA DIVISIÓN EFE

Τελικά, υπήρξαν αμοιβαίες εξηγήσεις, κι έτσι ο Πορτογάλος αμυντικός όχι μόνο παρέμεινε στην ισπανική ομάδα, αλλά πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Παρά τις αρκετές αλλαγές τεχνικών στη Βαλένθια, ο Ρικάρντο Κόστα παρέμενε πάντα βασική επιλογή για την αμυντική γραμμή των "νυχτερίδων", ενώ ο μοναδικός λόγος που έμενε εκτός ήταν οι αρκετοί μυϊκοί τραυματισμοί που αντιμετώπισε. Στα 4 χρόνια που αγωνίστηκε στη Βαλένθια είχε 124 συμμετοχές με 10 γκολ και 5 ασίστ.

Το κλάμα μετά τον αποκλεισμό

Την περυσινή περίοδο, η Βαλένθια βρέθηκε μία "ανάσα" από τον τελικό του Europa League, όμως ένα γκολ του Εμπιά στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων χάρισε στη Σεβίλλη την πρόκριση. Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός, όπως είναι λογικό, δημιούργησε φορτισμένο κλίμα στις τάξεις των "νυχτερίδων". Μία ημέρα μετά το "σοκ", ο αρχηγός, Ρικάρντο Κόστα μίλησε σε συνέντευξη Τύπου για τα αίτια του αποκλεισμού, όμως δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς.

"Χθες δεν μπορούσα να μιλήσω μετά τον αγώνα. Πήρα τηλέφωνο τον γιο μου και άρχισα να κλαίω. Όταν υπέγραψα με την Βαλένθια είπα ότι ήθελα να πάρω έναν τίτλο. Έτσι είναι η ζωή αλλά το μέλλον θα είναι γεμάτο χαρές.

Η αλήθεια είναι ότι είναι από τις πιο απαίσιες στιγμές στην ζωή μου, και ήδη είχα πολύ δύσκολες στιγμές όπως μετά το παιχνίδι με την Εθνική Ισπανίας, στο Μουντιάλ του 2010. Είναι πολύ δύσκολο.

Για τους οπαδούς, για τα παιδιά για όλους τους εργαζόμενους στον σύλλογο, είχα την φιλοδοξία να κάνω ωραία πράγματα. Είναι δύσκολο να έχει τον τελικό στα χέρια και σε 15 δευτερόλεπτα να χάνεις την ευκαιρία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κεφάλαιο της Αλ Σαϊλίγια

Το περασμένο καλοκαίρι το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε με τις "νυχτερίδες" και παρά το γεγονός πως αρκετές ότι είχε προτάσεις από συλλόγους της Ισπανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα πιο… ξεκούραστο και λιγότερο απαιτητικό πρωτάθλημα. Έτσι, ταξίδεψε μέχρι το Κατάρ και συμφώνησε με την Αλ Σαϊλίγια, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο με σημαντικές οικονομικές απολαβές. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος τα περίμενε, με συνέπεια να ψάχνεται εδώ και αρκετό καιρό για την επιστροφή του στην Ευρώπη.

Ανακοινώθηκε ο Ρικάρντο Κόστα

Η πορεία με το "εθνόσημο"

Ποτέ δεν θεωρήθηκε βασικός στην εθνική Πορτογαλίας, αλλά ήταν πάντα μία λύση "πολυτελείας", βοηθώντας με την εμπειρία του όποτε του ζητήθηκε. Μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο είναι οι μοναδικοί που έχουν εκπροσωπήσει την χώρα τους σε τρία Παγκόσμια Κύπελλο, ενώ ήταν και στην αποστολή των Πορτογάλων για το Euro 2012. Έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες (Κ18, Κ20 & Κ21), ενώ έκανε ντεμπούτο με την ανδρών το 2005 έχοντας μέχρι στιγμής 22 συμμετοχές.

Ανακοινώθηκε ο Ρικάρντο Κόστα
INTIME SPORTS

Επιπλέον, υπήρξε μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Μοναδικό "μελανό σημείο" στην καριέρα του με το εθνόσημο είναι η απευθείας κόκκινη κάρτα που δέχθηκε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, στο νοκ άουτ αγώνα κόντρα στην Ισπανία, για αντιαθλητικό χτύπημα πάνω στον Ζοάν Καπντεβίλα.

"Σκύλος" στα μαρκαρίσματα, καλός στο ψηλό παιχνίδι

Όσον αφορά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, πρόκειται για έναν αμυντικό που παρά το ύψος του (1.83) είναι πολύ ικανός στον αέρα. Δεν φοβάται να βάλει τα πόδια δυνατά σε διεκδικήσεις, του αρέσουν οι προσωπικές μονομαχίες, ενώ είναι καλός με την μπάλα στα πόδια. Έχει ηγετικό ρόλο στην αμυντική γραμμή, καθώς είναι αυτός που καθοδηγεί τους συμπαίκτες του, όμως παρουσιάζει αρκετές φορές απειθαρχία στον τρόπο που αγωνίζεται. Παράλληλα, ανεβαίνει σε στημένες φάσεις και έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα.

Το ζήτημα για τον Πορτογάλο αμυντικό δεν είναι η –αδιαμφισβήτητη- ποιότητα του, αλλά το κατά πόσο έχει ακόμα την όρεξη, το ζήλο και τις αντοχές να αγωνιστεί σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο. Η επιλογή του να παίξει στο Κατάρ, δημιουργεί ερωτηματικά, που μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει με τις εμφανίσεις του μέσα στο γήπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK