ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Ο Γιακουμπά Σιλά βρίσκεται ψηλά στη λίστα των ανασταλτικών μέσων που εξετάζονται στις τάξεις του ΠΑΟΚ, και η ανάλυση των χαρακτηριστικών του εξηγεί τους λόγους για τον οποίο έχει περάσει τις πρώτες "εξετάσεις" του Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς. Το Contra.gr αναλύει τον 26χρονο Αφρικανό μέσω του Wyscout και αναλύει την τελευταία του σεζόν στο Σαμπιονά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) EUROKINISSI SPORTS

Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου 1990, ο Γιακουμπά Σιλά ξεκίνησε την καριέρα του σε επαγγελματικό επίπεδο στην Κλερμόν, στην οποία έμεινε για τρία χρόνια μέχρι να αποκτηθεί από την Άστον Βίλα. Σε επίπεδο πρέμιερ Λιγκ, ο Σιλά έγραψε 22 εμφανίσεις στα δυο χρόνια που αγωνίστηκε, και στη συνέχεια μετακόμισε στην Τουρκία για λογαριασμό της Καϊσερί Ερκιεσπόρ. Το 2015 επέστρεψε στο Σαμπιονα για λογαριασμό της Ρεν, η οποία πέρυσι τον παραχώρησε με την μορφή δανεισμού στην Μονπελιέ.

Στην συνολική καταγραφή των αγωνιστικών του πεπραγμένων την περσινή σεζόν, οι αμυντικές και οι εναέριες μονομαχίες καταλαμβάνουν συνολικά το 49% των ενεργειών του στον αγωνιστικό χώρο.

ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ “ΥΠΟΔΟΧΗΣ”

ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Ο Γιακουμπά Σιλά αποτελεί την πρώτη γραμμή… υποδοχής του αντιπάλου σύμφωνα με την θέση του, την οποία επιβεβαιώνει και ο θερμικός χάρτης. Η έλλειψη έντονης θερμότητας - που καταγράφεται με κόκκινο χρώμα - καταδεικνύει πως ο Σιλά κινείται σε όλο το χώρο που βρίσκεται μπροστά από την μεγάλη περιοχή και μέχρι την μεσαία γραμμή. Μια “λεπτομέρεια” του παιχνιδιού του φανερώνεται από την “δραστηριότητά” του στην δεξιά πλευρά την επίθεσης, και στην αριστερή πλευρά ακριβώς πάνω από τη μεσαία γραμμή. Η απάντηση έρχεται στον επόμενο θερμικό χάρτη…

ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΣΑ

ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Τις φορές που θα πλησιάσει ή θα περάσει τη μεσαία γραμμή, ο Σιλά αναζητά τους συμπαίκτες του που βρίσκονται στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου επιχειρώντας μακρινή πάσα. Πέρυσι, ο 26χρονος Αφρικανός είχε κατά μέσο όρο έξι γεμίσματα ανά 90 λεπτά, με ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 60%. Ο θερμικός χάρτης καταγραφής των γεμισμάτων του Σιλά έρχεται να επιβεβαιώσει τον γενικά του θερμικό χάρτη για τα σημεία στα οποία συνήθως βρίσκεται όταν ανεβαίνει στο δεύτερο μισό του γηπέδου.

ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΑΣΕΣ

ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Πέρυσι, ο Σιλά είχε κατά μέσο όρο 38 πάσες ανά 90 λεπτά παιχνιδιού, με ποσοστό ευστοχίας στο 89%. Το παιχνίδι της ομάδας του δεν περνά από τα πόδια του καθώς ο 26χρονος είναι ανασταλτικός μέσος, με τα γεμίσματα να αποτελούν μια “έξτρα” ικανότητά του, την οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει.

ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ

ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Ο Σιλά μπαίνει σε αμυντικές μονομαχίες έχοντας καταγράψει πέρυσι ποσοστό επιτυχίας στο 63%, με μέσο όρο έξι μονομαχίες ανά 90λεπτο. Το 30% εξ’ αυτών έχουν καταγραφεί πάνω από τη μεσαία γραμμή, με τον 26χρονο να δείχνει πως δεν είναι από εκείνους που όταν περνάει τη μεσαία γραμμή… ξεχνιέται και αμελεί τα κύρια καθήκοντά του. Μάλιστα, ο θερμικός του χάρτης καταγράφει αμυντική δραστηριότητα και στο δεξί άκρο της επίθεσης, σημείο στο οποίο βρίσκεται για να κάνει γεμίσματα.

ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ

ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Όταν ο προσωπικός του αντίπαλος επιχειρεί ντρίπλα, ο Σιλά έχει ποσοστό “αναχαίτισής” του στο 30%, το οποίο κυμαίνεται κοντά στον γενικό μέσο όρο, χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό ή αξιοσημείωτο.

ΤΑ ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Ο Σιλά είχε 67 κλεψίματα στο περσινό πρωτάθλημα, ήτοι περίπου τέσσερα ανά 90 λεπτά συμμετοχής, ένας αριθμός ικανοποιητικός, που φανερώνει τις σωστές τοποθετήσεις του μακριά από τη μπάλα.

ΟΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ

ANALYSIS: Γιατί "ψηφίζει" Σιλά ο Στανόγιεβιτς

Το 74% επιτυχίας στις εναέριες μονομαχίες που έδωσε πέρυσι είναι απόρροια του ύψους και της σωματοδομής του, που τον βοηθάει να μπαίνει δυνατά σε αυτές.

Συμπερασματικά, ο Γιακουμπά Σιλά έχει ξεχωρίσει στη λίστα των αμυντικών μέσων που εξετάζουν οι κυπελλούχοι λόγω των χαρακτηριστικών που διαθέτει όχι μόνο στο παιχνίδι του αλλά και ως σωματοδομή, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει στο ρόστερ τον Κάνιας που “δαγκώνει”, τον Κάτσε που τρέχει, αλλά αμφότεροι υστερούν σε ύψος έναντι του Σιλά, που παρά το μπόι του, δεν υστερεί σε τρεξίματα.

Η περίπτωση Γιακουμπά Σιλά είναι… “τροχιοδεικτικό” αναφορικά με το στυλ “6αριου” που ψάχνει ο Δικέφαλο του βορρά.

Photo Credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK