Μεταξύ Ντε Μπράινε και Μεντί ακροβατεί η τύχη του Ολυμπιακού

Οι αριθμοί δημιουργίας του Κέβιν Ντε Μπράινε είναι σχεδόν... παρανοϊκοί. Την ίδια στιγμή η Μάντσεστερ Σίτι έχει μια 'Kερκόπορτα' στα αριστερά της άμυνας. Η αντιμετώπιση του Ολυμπιακού στα δύο αυτά δεδομένα είναι κομβικής σημασίας για την τύχη του στο 'Etihad'.

Ο Μεντί πανηγυρίζει με τον Ντε Μπράινε το τέρμα που πέτυχε ο Βέλγος κόντρα στην Τσέλσι σε αναμέτρηση της Premier League στο 'Stamford Bridge' του Λονδίνου | 25 Ιουνίο 2020. (AP Photo/Julian Finney,Pool)
Ο Μεντί πανηγυρίζει με τον Ντε Μπράινε το τέρμα που πέτυχε ο Βέλγος κόντρα στην Τσέλσι σε αναμέτρηση της Premier League στο 'Stamford Bridge' του Λονδίνου | 25 Ιουνίο 2020. AP PHOTO/JULIAN FINNEY

Το δυσκολότερο φετινό παιχνίδι του, μέχρι το επόμενο, δίνει ο Ολυμπιακός το βράδυ (22:00) της Τρίτης στο 'Etihad'. Αντίπαλος για την 3η αγωνιστική του Group C των ομίλων του Champions League, η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Η ομάδα με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, που προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να κατακτήσει τη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια.

Είναι από τις βραδιές που σκέφτεται κανείς πως δεν έχει να χάσει τίποτα, παρά μόνο να πρωταγωνιστήσει στα πρωτοσελίδα της επόμενης μέρας. Ίσως και να είναι έτσι, ωστόσο το μοναδικό δεδομένο είναι πως καμία ομάδα στον κόσμο δεν μπαίνει στο χορτάρι για να χάσει, έστω κι αν μοιάζει αδύνατη η αποστολή της όταν ο αντίπαλος ανήκει στην ελίτ του αθλήματος. Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζει και ο Ολυμπιακός απέναντι στους 'πολίτες', ακόμη κι αν αυτοί επιλέξουν να προφυλάξουν κάποιους παίκτες αφού ακολουθεί το ντέρμπι με τη Λίβερπουλ. Βέβαια για ποιο ροτέισον να μιλήσουμε όταν σε αυτό προκύπτουν παίκτες όπως οι Στόουνς, Κανσέλο, Φερναντίνιο, Γκιουντογάν, Μαχρέζ ή Φεράν Τόρες.

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του είχαν πολλή δουλειά, προσπαθώντας να αναλύσουν την Μάντσεστερ Σίτι. Ξέρουν πως είναι αδύνατο να την περιορίσουν εξ ολοκλήρου, προφανώς θα εστιάσουν στα πλέον επικίνδυνα στοιχεία του παιχνιδιού της. Άλλωστε σε κάθε πλάνο κάτι παίρνεις και κάτι αφήνεις, ελπίζοντας να μην το εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος. Ακόμη πιο δύσκολο ενδεχομένως είναι να διακρίνει κανείς τα ψεγάδια που έχουν ομάδες όπως η Σίτι. Πολύ περισσότερο να καταφέρει συνάμα να τα αναδείξει στο ματς. Εν προκειμένω αυτό είναι μονόδρομος, αφού είτε ο Ολυμπιακός θα υπερβάλλει εαυτόν, είτε θα φύγει με άδεια χέρια από το 'Etihad'.

Ρυθμιστής ο Ντε Μπράινε

Η ομάδα του Γκουαρδιόλα δεν δημιουργεί μονάχα με θαυμαστή συνέπεια, αλλά το κάνει με αξία. Βγάζοντας φάσεις που συχνά φέρνουν τους παίκτες της σε ιδανικό σημείο εκτέλεσης. Την δουλειά την κάνει το σύνολο, υπάρχει όμως ένας ποδοσφαιριστής που είναι κομβικός και από τη δική του απόδοση αυξομειώνεται ο βαθμός επικινδυνότητας των 'πολιτών'. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Κέβιν Ντε Μπράινε. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός αποτελεί και το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Σίτι μετά τον Ραχίμ Στέρλινγκ, με χρηματιστηριακή αξία στα 120 εκατ. ευρώ.

Την περυσινή σεζόν ο Ντε Μπράινε ολοκλήρωσε την προσπάθεια του με 16 γκολ και 23 ασίστ σε σύνολο 48 συμμετοχών. Τα 13 τέρματα και οι 20 ασίστ, ήρθαν σε επίπεδο Premier League. Στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου έχει 1 γκολ και 4 ασίστ σε 557 λεπτά συμμετοχής για όλες τις διοργανώσεις.

Μεταξύ Ντε Μπράινε και Μεντί ακροβατεί η τύχη του Ολυμπιακού
  • Οι πάσες που οδηγούν σε εκτέλεση είναι 4 ανά παιχνίδι
  • Τα expected goals (xG) από σουτ είναι 0.67 ανά παιχνίδι
  • Τα expected goals στα οποία συμμετέχει είναι 0.22 ανά παιχνίδι
  • Η συμμετοχή του σε κάθε build up είναι 0.66 ανά παιχνίδι

Ο Γκουαρδιόλα δεν αρέσκεται σε ένα μοτίβο ανάπτυξης, αλλά προχωράει σε πατέντες που ευνοούν ξεχωριστά τα χαρακτηριστικά κάποιου παίκτη, ανάλογα και με τις ανάγκες της αναμέτρησης. Συχνά, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες του Ντε Μπράινε, ο Καταλανός δίνει inverted ρόλο στους μπακ του προκειμένου ο Βέλγος να δράσει σε χώρους πιο ψηλά στο γήπεδο. Ο Ντε Μπράινε με τη σειρά του συνηθίζει να παρασύρει τους αντιπάλους του στο πλάι του γηπέδου, επιτρέποντας στους Γκιουντογάν και Μπερνάρντο Σίλβα να εκμεταλλεύονται τον χώρο που δημιουργείται και στη συνέχεια ο ίδιος επιτίθεται από έξω προς τα μέσα. Το πεδίο δράσης του Βέλγου εντοπίζεται κυρίως στο δεξιό μισό του γηπέδου, όπου προτιμά να συνεργάζεται με τον χαφ/εξτρέμ της πλευράς, παρά με τον μπακ. Την ίδια στιγμή δεν παραμελεί στο ελάχιστο τα ανασταλτικά του καθήκοντα και δίνει τον σχεδόν... παρανοϊκό αριθμό των 4,5 ευκαιριών ανά παιχνίδι!

Ο Ντε Μπράινε είναι τόσο επιδραστικός στο παιχνίδι της Σίτι, που όταν δεν παίζει ή έχει μια κακή μέρα, η ομάδα του Γκουαρδιόλα συχνά αποτυγχάνει. Πέρσι ο Βέλγος δεν αγωνίστηκε στην ήττα με 0-2 από τη Γουλβς, ενώ αντικαταστάθηκε στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου με τη Σίτι να έχει προβάδισμα και τελικά να χάνει το ματς με 3-2. Δεν αγωνίστηκε στην ήττα με 2-0 από τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά στις ήττες με 3-1 και 2-0 από Λίβερπουλ και Τότεναμ αντίστοιχα, μπήκε αργά ως αλλαγή στην ήττα με 1-0 από τη Σάουθαμπτον...

Ευάλωτη αριστερά

Η Μάντσεστερ Σίτι σε μεγάλο βαθμό πλήρωσε την περσινή απώλεια του τίτλου εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισε στην αμυντική της γραμμή σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Δεν ήταν μόνο οι τραυματισμοί, ή το ρίσκο της λογικής του Γκουαρδιόλα, αλλά και τα πρόσωπα αυτά καθεαυτά. Γι' αυτό άλλωστε φέτος έδωσε 45 εκατ. ευρώ για τον Νέιθαν Άκε και άλλα 68 εκατ. ευρώ για τον Ρούμπεν Ντίας... Όμως δεν φρόντισε να θωρακίσει το αριστερό άκρο της άμυνας, εκεί όπου συνήθως εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μπενζαμέν Μεντί και Ολεξάντρ Ζιντσένκο είναι οι διαθέσιμοι αριστεροί μπακ. Ταχυδύναμος και τεχνίτης ο Γάλλος, κοντρολαρισμένος παίκτης ο Ουκρανός, αμφότεροι, έστω και σε διαφορετικό ρόλο, είναι πολύτιμοι στο build up της Μάντσεστερ Σίτι και συμμετέχουν ενεργά ακόμη και στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση. Την ίδια στιγμή ωστόσο παρουσιάζουν σοβαρό έλλειμμα αμυντικά. Ο Μεντί συχνά έχει κακές τοποθετήσεις και αργές αντιδράσεις (θέμα σκέψης) χάνοντας τον χώρο του, ενώ πολλές φορές συλλαμβάνεται εκτός θέσης ξεχασμένος σε ψηλότερα μέτρα του γηπέδου. Ο Ζιντσένκο δεν έχει αμυντικό ένστικτο και συχνά ταλαιπωρείται από ταχυδύναμους ακραίους επιθετικούς, αδυνατώντας να κρατήσει σωστές αποστάσεις από τους στόπερ. Είναι πλέον κοινό μυστικό στην Premier League ότι οι περισσότερες ομάδες που αντιμετωπίζιουν την Σίτι επιχειρούν συχνά να απειλήσουν από την αριστερή της πλευρά.

Προφανώς οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν σημαίνουν αυτομάτως πως είναι απλή υπόθεση η εφαρμογή ενός πλάνου που θα τις αντιμετωπίσει επιτυχημένα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μια κονσόλα που βάζεις δεδομένα τα οποία εκτελούνται ρομποτικά. Το έργο του Ολυμπιακού είναι εκ προοιμίου δύσκολο στο 'Etihad'. Η αποστολή αγγίζει το όριο του αδύνατου, ωστόσο αν καταφέρει να περιορίσει την δράση του Ντε Μπράινε και να εκμεταλλευτεί την ευάλωτη αμυντικά αριστερή πλευρά της Σίτι, ενδεχομένως να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι σε μια ομάδα που στοχεύει στην κατάκτηση του Champions League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK