Αντέχει άλλον έναν αποκλεισμό η Αργεντινή του Μέσι;

Την προηγούμενη φορά που η Αργεντινή αποκλείστηκε πριν από τα νοκ άουτ του Κόπα Αμέρικα ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν 23 ετών και εκτός αποστολής. Η νέα απώλεια βαθμών με την Παραγουάη δεν επιτρέπει πολλά-πολλά πια.

Λιονέλ Μέσι και Φράνκο Αρμάνι μετά το 1-1 της Αργεντινής με την Παραγουάη
Λιονέλ Μέσι και Φράνκο Αρμάνι μετά το 1-1 της Αργεντινής με την Παραγουάη AP PHOTO/RICARDO MAZALAN

Προπονητή άλλαξε. Κεντρικούς αμυντικούς άλλαξε. Χαφ άλλαξε. Σχέδιο άλλαξε. Όλα όμως μοιάζουν τόσο ίδια για την Αργεντινή που ο αποκλεισμός στη φάση των ομίλων του Κόπα Αμέρικα, χωρίς νίκη στα πρώτα δύο παιχνίδια, μοιάζει πολύ πιθανός.

Στο 1-1, ξημερώματα Πέμπτης, με την Παραγουάη στο Μπέλο Οριζόντε ο Λιονέλ Μέσι σκόραρε και ισοφάρισε. Με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, αφού πρώτα η παράβαση του Πίρις (χέρι) υποδείχθηκε με τη χρήση του VAR. Επίσης εμπνεύστηκε και έφτιαξε αυτό. Ενόσω ακόμη ο αγώνας ήταν στο 0-0.

Ως εκεί. Τίποτ' άλλο δεν λειτούργησε σωστά για τους 'γκαούτσος'. Αμυντική λειτουργία; Για γέλια. Ανάπτυξη; Για κλάματα. Συνοχή; Κωμωδία. Συνεργασίες; Τραγωδία. Είχαν την κατοχή κατά 55% και τέλειωσαν μονάχα 7 επιθέσεις - έναντι 10 των Παραγουανών. Κέρδισαν 2 κόρνερ και μόλις 1 φορά παίκτης αναδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.


Αν, μάλιστα, δει κανείς το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι από την αδιανόητη κούρσα του Μιγκέλ Αλμιρόν από τ' αριστερά, δίχως κάποιος να σταθεί εμπόδιο, και το τελείωμα του αμαρκάριστου Ρίτσαρντ Σάντσες στο 37', αντιλαμβάνεται αμέσως-αμέσως πόσο ξεκούρδιστη παραμένει η ορχήστρα. Σαν μια συνέχεια των φάλτσων ήχων που παρήγαγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας πριν από 1 χρόνο. Ακόμη κι αν ο Αρμάνι δεν είχε πιάσει το πέναλτι του Ντερλίς Γκονσάλες, αποτρέποντας την ήττα, η κατάσταση δεν θα ήταν πιο... άσπρη.

Είναι λύση να παίζουν όλοι οι καλοί ταυτόχρονα; Όποιοι κι αν είναι αυτοί; Σε καμία περίπτωση.

Τούτο δεν σημαίνει βέβαια πως ο Λιονέλ Σκαλόνι είναι άμοιρος ευθυνών για τις επιλογές του. Κυρίως την αντικατάσταση του Λαουτάρο Μαρτίνες. Στον οποίο δεν άρεσε ό,τι συνέβη.

Αλλά και στην αργοπορημένη χρησιμοποίηση του Ματίας Σουάρες, για τον οποίο βρέθηκε χώρος στο 87'. Σαν κάτι να κατάλαβε λέγοντας πως "είμαστε τυχεροί που ελπίζουμε ακόμη"

Βαθμολογικά πια η Αργεντινή βρίσκεται σε οριακό σημείο. Έχει μόνο 1 βαθμό σε 2 παιχνίδια και είναι τελευταία στον Β' όμιλο, υστερώντας στη διαφορά τερμάτων. Για να συνεχίσει στα νοκ άουτ, κυνηγώντας έκτοτε το 15ο τρόπαιο της συλλογή της, θα πρέπει να νικήσει όπως και να 'χει το Κατάρ και να περιμένει. Είτε να μην επικρατήσει η Παραγουάη της αδιάφορης Κολομβίας, που το θεσπέσιο δημιούργημα του Χάμες και το τελείωμα του Σαπάτα έκανε το 2/2 στον όμιλο και προκρίθηκε, είτε να προχωρήσει ως μία από τις δύο καλύτερες τρίτες των τριών ομίλων.

Ανήκουστο. Διότι από τη διοργάνωση του 1983 η Αργεντινή δεν έχει μείνει ποτέ εκτός τόσο νωρίς. Τότε αγωνίζονταν ακόμη ο Πουμπίδο, ο Τροσέρο, ο Μπράουν, ο Σαμπέγια και ο Ολαρτικοετσέα. Η ομάδα του Κάρλος Μπιλάρδο είχε εμφανιστεί στο τουρνουά του φθινοπώρου χωρίς τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (λίγο πριν τραυματιστεί σοβαρά από τον Γκοϊκοετσέα) και απέτυχε στην ισοβαθμία των 5 πόντων με τη Βραζιλία.

Ο Μέσι είναι εκεί. Μιλάει, καθοδηγεί, παλεύει ν' ανταποκριθεί. Κουβαλά την μπάλα, κάνει (πολλά) λάθη - 24 είχε.

Ταυτόχρονα δεν κρύβει πως φοβάται. "Θα είναι τρελό, αν δεν καταφέρουμε να προκριθούμε από τον όμιλο", ανέφερε με τη λήξη της αναμέτρησης. Δεν θ' αντέξει ένα νέο χτύπημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK