Ανθοϊάματα Μπαχ: Ο Μέσι πίνει νερό (και λουλούδια) στο όνομα μιας ψευδοθεραπείας

Το 2014, ο Λιονέλ Μέσι ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη θεραπεία με σταγόνες λουλουδιών, τα γνωστά και ως 'ανθοϊάματα Μπαχ'. Στη συνέχεια έγινε ο καλύτερος πρεσβευτής της.

Ανθοϊάματα Μπαχ: Ο Μέσι πίνει νερό (και λουλούδια) στο όνομα μιας ψευδοθεραπείας
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το 2013, η εικόνα του Λιονέλ Μέσι να περπατάει στο γήπεδο κάνοντας ανεξέλεγκτα εμετό πάνω στο χορτάρι, γινόταν θέαμα που προβαλλόταν σε διαρκείς επαναλήψεις, μπροστά στα μάτια των fans της Μπαρτσελόνα. Ο Αργεντινός σταρ βρέθηκε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, αποφασίζοντας να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Βρέθηκε στην Ιταλία, στην περιοχή Σατσίλε, όπου συνάντησε τον Τζουλιάνο Ποζέρ, έναν αναρχικό της αθλητικής ιατρικής, ο οποίος για περισσότερο από δύο δεκαετίες, έχει εφαρμόσει αντισυμβατικές μεθόδους αποκατάστασης αθλητών.

Ανθοϊάματα Μπαχ: Ο Μέσι πίνει νερό (και λουλούδια) στο όνομα μιας ψευδοθεραπείας

Η πρώτη συμβουλή του Ποζέρ προς τον Μέσι δεν περιείχε αγάπη και κατανόηση στο πρόβλημα του, μόνο πειθαρχία: "Θα τρως και θα πίνεις όχι αυτό που θέλει το σώμα σου, αλλά αυτό που χρειάζεται", ήταν τα πρώτα λόγια του Ποζέρ, σύμφωνα με πληροφορίες της δημοσιογράφου Βερόνικα Μπρουνάτι.

Αυστηρή διατροφή, βελτίωση στάσης σώματος, οστεοπαθητική, κινησιολογία, μασάζ, θεραπεία συναισθημάτων και ανθοϊάματα Μπαχ: Αυτές είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Ποζέρ και στην περίπτωση του Μέσι, που έβλεπε τον θρόνο του ποδοσφαιρικού G.O.A.T να καταλαμβάνεται από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η θεραπεία ξεκίνησε άμεσα.

Τροφές όπως χοιρινό, κιμάς, αυγά, όστρακα και γαλακτοκομικά, λευκό ψωμί, απαγορεύτηκαν αμέσως. Πίτσες, αλκοόλ αλλά και η μεγάλη αγάπη του Λίο Μέσι, το ψητό κρέας συνοδεία αναψυκτικών, εξαφανίστηκαν από την καθημερινότητα του

Η νέα διατροφή του Αργεντίνου σταρ, περιλάμβανε οργανική κουζίνα και πιάτα από φρέσκες πρώτες ύλες, μεταλλικό νερό, λαχανικά και φρούτα, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για την ενδυνάμωση του σώματος ενός σύγχρονου αθλητή.

Αυτή η αυστηρή δίαιτα ήταν μόνο η αρχή.

Ανθοϊάματα Μπαχ: Ο Μέσι πίνει νερό (και λουλούδια) στο όνομα μιας ψευδοθεραπείας

Ο Ποζέρ ενθάρρυνε τον Μέσι να δουλέψει όχι μόνο τους μύες του σώματος του, αλλά και την ψυχολογία του, μέσα από συνεδρίες ψυχοθεραπείας, συναισθηματικών θεραπειών, αλλά και λήψεις ανθοϊαμάτων Μπαχ, μαζί με νερό ή τσάι.

Τι είναι τα ανθοϊάματα Μπαχ;

Ανθοϊάματα Μπαχ: Ο Μέσι πίνει νερό (και λουλούδια) στο όνομα μιας ψευδοθεραπείας
FREE PHOTO

Ακούγονται σαν χίπικα κατασκευάσματα ή σαν υποκατάστατο του μαγικού ζωμού, μέσα από κάποια περιπέτεια του Αστερίξ, αλλά θυμίζει πραγματική θεραπεία με στοιχεία ομοιοπαθητικής. Πρόκειται για μια ομάδα 38 λουλουδιών, των οποίων οι σταγόνες που βρίσκονται στα άνθη, σύμφωνα με τον ομοιοπαθητικό γιατρό Έντουαρντ Μπαχ, περιέχουν ενέργεια που μπορεί να θεραπεύσει το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, το τμήμα δηλαδή, που επεξεργάζεται αναμνήσεις, συναισθήματα και σεξουαλική έλξη.

Τη σεζόν 2014-15, ο Μέσι επέστρεψε κατά 3 κιλά πιο αδύνατος, σκοράροντας 58 φορές συνολικά- 17 περισσότερες από την περασμένη χρονιά - ενώ έπαιξε και σε επιπλέον 11 αγώνες.

Από τη στιγμή που ο Μέσι παρέλαβε τα σκήπτρα του αρχηγού της Μπαρτσελόνα από τον Αντρές Ινιέστα, οι επισκέψεις στον Ποζέρ σταμάτησαν. Την ίδια στιγμή, ο 31χρονος Αργεντινός εμπιστεύτηκε την στενή παρακολούθηση της διατροφής του στη γιατρό Μαρία Αντονία Λιζαράγκα Ντάλλο, νυν επικεφαλής του τμήματος διατροφής της Μπαρτσελόνα.

Ο Ποζέρ δεν έμεινε χωρίς δουλειά. Αντιθέτως, η τοποθέτηση του ονόματος του δίπλα στον Μέσι, έφερε μια νέα φήμη: "Το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπάει. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ήθελαν να με ρωτήσουν ένα σωρό πράγματα για τη μέθοδο μου. Είδαν ότι η εφαρμογή της στον Μέσι είχε μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία και συνεχίζει να έχει σε κάθε ασθενή μου".

Ο Τζουλιάνο Ποζέρ έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται περήφανος για τις μεθόδους του. Σήμερα η λίστα των διάσημων αθλητών που έχουν συνεργαστεί μαζί του περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτά των Γκονζάλο Ιγκουαΐν και Πάολο Ντιμπαλά, δυο σούπερσταρ που έχοντας υπακούσει πλήρως στις εντολές του, επέστρεψαν αδυνατισμένοι στους αγωνιστικούς χώρους και είδαν ξανά τις μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα να εκτοξεύονται.

AC Milan's Gonzalo Higuain fires a shot past Sampdoria's Joachim Andersen, left, and Bartosz Bereszynski during the Serie A soccer match between AC Milan and Sampdoria, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Sunday, Oct. 28, 2018. (AP Photo/Luca Bruno)
AC Milan's Gonzalo Higuain fires a shot past Sampdoria's Joachim Andersen, left, and Bartosz Bereszynski during the Serie A soccer match between AC Milan and Sampdoria, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Sunday, Oct. 28, 2018. (AP Photo/Luca Bruno) AP/LUCA BRUNO

Πάντως, σύμφωνα με τα ellinika hoaxes, τα ανθοϊάματα Μπαχ είναι μια ψευδοεπιστήμη και το κατά πόσο μπορούν να θεραπεύσουν ψυχολογικές ασθένειες δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα.

Μήπως το 'μαγικό' γιατροσόφι του Τζουλιάνο Ποζέρ είναι ένα πολυδιαφημισμένο placebo και τίποτα περισσότερο;

Photo Credits: Instagram/Lionel Messi, AP/Luca Bruno

News 24/7

24MEDIA NETWORK