Η απάντηση του Πολ Πογκμπά στους ρατσιστές δόθηκε με το κατάλληλο background

Ο Πολ Πογκμπά δεν έχει σκοπό να παραδώσει τον (ποδοσφαιρο)κόσμο στους ρατσιστές της σύγχρονης εποχής.

Ο Πολ Πογκμπά έδωσε την απάντησή του μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκε
Ο Πολ Πογκμπά έδωσε την απάντησή του μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκε AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Ένα χαμένο πέναλτι, μια ξοδεμένη ευκαιρία, μια αμυντική γκάφα. Στο ποδόσφαιρο θα συναντήσεις πληθώρα από δαύτες τις στιγμές - είναι η καθημερινότητα. Καταδικαστικές για μια ομάδα σε κάμποσες περιπτώσεις τέτοιες φάσεις. Αλλά -διάολε- ένα αποτέλεσμα καθορίζουν, δεν ρυθμίζουν ζωές για να λειτουργούν ως πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε χαιρέκακο τύπο, για κάθε μισάνθρωπο του κόσμου τούτου, για κάθε ρατσιστή που πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ, αναζητά εναγωνίως και προσμένει με αδημονία μια χαραμάδα έκφρασης και διασποράς των ξεδιάντροπων παραισθήσεων του.

Το ποδόσφαιρο δεν τους χωρά πια, δεν τους έχει ανάγκη, οφείλει να τους απομονώσει κι έναν-έναν ή όλους μαζί να τους αποβάλλει. Ο Πολ Πογκμπά θα παλέψει να μην αφήσει τον ιό να εξαπλωθεί άλλο και να φάει τη σάρκα του αθλητισμού. Να γίνει το ισχυρό αντίδοτο σε συμπεριφορές όπως εκείνες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ύστερα από το δευτεριάτικο 1-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Γουλβς εξαιτίας της αστοχίας του από την άσπρη βούλα. Το εκδήλωσε σαφέστατα.

 "Οι πρόγονοί μου και οι γονείς μου υπέφεραν προκειμένου η γενιά μου να είναι σήμερα ελεύθερη, να εργάζεται, να παίρνει το λεωφορείο, να παίζει ποδόσφαιρο. Οι ρατσιστικές προσβολές αποτελούν άγνοια και μόνο πιο δυνατό μπορούν να με κάνουν και να με κινητοποιήσουν ν' αγωνιστώ για την επόμενη γενιά", έγραψε και είχε τους λόγους του.

Παιδί γονιών από τη Γουινέα της Αφρικής που έτυχε να γεννηθεί στ' ανατολικά προάστια του Παρισιού, γιατί εκεί κυνήγησαν μια νέα ευκαιρία ζωής ο Φασού Αντουάν, η Γεό και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του (Φλορεντάν και Ματίας), ο 26χρονος μέσος των 'κόκκινων διαβόλων' γνωρίζει πώς είναι να ζεις σ' ένα περιβάλλον που δεν σ' αντιμετωπίζει ως ισότιμο μέλος, δεν σε αποδέχεται, δεν σ' εντάσσει αρμονικά στον κοινωνικό ιστό και δεν μοιράζει τις πιθανότητες. Είναι διατεθειμένος ο πρωτότοκος γιος του, που απέκτησε στις αρχές του χρόνου την Βολιβιανή Μαρία Σαλάουες, να μην αντικρίσει καν, όχι να μην νιώσει, τέτοια βιαιότητα.

Είναι απαιτητική και επίπονη η αποστολή του. Οφείλει να πέσει, να λασπωθεί, να χτυπήσει, ακόμη και να ματώσει. Μα με φόντο την εικόνα του πατέρα του, που έχει φύγει από τη ζωή, και έμπνευση τα διαχρονικά ρητά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, διαθέτει τη μαγιά ν' αντισταθεί. Με την ευχή ότι θα παραδώσει στον μικρό του, και σ' όλα εκείνα τα παιδιά που θα συνθέσουν το αύριο, μια διαφορετική ζωή. Απαλλαγμένη από στερεότυπα και κακέκτυπα του σκοτεινού παρελθόντος και του 'βρώμικου' παρόντος.

Ποιος θα κατακτήσει τη φετινή Super League 1; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK