Απεβίωσε ο Μάριο Κολούνα

Λίγες εβδομάδες μετά το χαμό του Εουσέμπιο, ένας ακόμα θρύλος του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, ο Μάριο Κολούνα, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.

Απεβίωσε ο Μάριο Κολούνα

Γεννημένος από Μοζαμβικανή μητέρα και Πορτογάλο πατέρα στις 6 Αυγούστου 1935, ο Μάριο Εστέβες Κολούνα έκανε τα πρώτα του αθλητικά βήματα στο μπάσκετ και το στίβο, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ στο άλμα εις ύψος.

Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Μπενφίκα, η οποία τον έπεισε να γίνει ποδοσφαιριστής εν έτει 1954 και να γίνει παγκοσμίως γνωστός για την αντοχή, τη δύναμη και τα δυνατά σουτ από απόσταση.

Αρχηγός των "αετών" από το 1963 μέχρι το 1970, ο Μοζαμβικανός κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, 10 πρωταθλήματα και επτά Κύπελλα Πορτογαλίας, προτού μεταπηδήσει για μία σεζόν (1970-71) στην Λιόν και κλείσει την καριέρα του στην Εστρέλα Πορταλέγκρε (1971-72).

Απεβίωσε ο Μάριο Κολούνα

Θεωρείτο ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής μέχρι την εμφάνιση του Εουσέμπιο, ενώ αμφότεροι έγιναν γνωστοί από την Σπόρτινγκ Λουρένσο Μάρκες, δηλαδή τη θυγατρική ομάδα της Μπενφίκα στην Μοζαμβίκη.

Ο Μάριο Κολούνα πραγματοποίησε 57 συμμετοχές με την εθνική Πορτογαλίας, σημειώνοντας οκτώ γκολ, αλλά μόλις η Μοζαμβίκη έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1975, ο κορυφαίος μέσος ανακηρύχθηκε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Εξάλλου, διετέλεσε υπουργός αθλητισμού από το 1994 μέχρι το 1999.

Σε ηλικία 78 ετών, ο οργανισμός του Monstro Sagrado (μετ. Ιερό Τέρας), όπως ήταν το προσωνύμιό του, επιβαρύνθηκε από μία πνευμονική λοίμωξη και απεβίωσε στο Μαπούτο, σκορπώντας εκ νέου τη θλίψη στους συμπατριώτες του και τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

24MEDIA NETWORK