Από τα 19 στα 4 εκατομμύρια: το tweet που -ίσως- εξηγεί την πτώση της τιμής του Μπουφάλ

Η Σαουθάμπτον κοστολογεί τον Σοφιάν Μπουφάλ με 4 εκατομμύρια ευρώ, όταν πριν από μια τετραετία τον αγόραζε σχεδόν 20 από τη Λιλ. Γιατί έπεσε τόσο πολύ η χρηματιστηριακή αξία του Μαροκινού 'ζογκλέρ' που γλυκοκοιτάζει ο Ολυμπιακός;

Ο Σοφιάν Μπουφάλ σε εμφάνισή του με τη Σαουθάμπτον στην Premier League, σε αγώνα με τη Νιουκάστλ
Ο Σοφιάν Μπουφάλ σε εμφάνισή του με τη Σαουθάμπτον στην Premier League, σε αγώνα με τη Νιουκάστλ MARK KERTON/PA VIA AP

Οι μεταγραφές είναι σαν τις μετοχές. Άλλοτε αποδίδουν και οι ομάδες 'θησαυρίζουν' (αγωνιστικά/εμπορικά) και άλλοτε όχι. Σε κάθε περίπτωση εμπεριέχουν ανυπολόγιστο ρίσκο, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Ρίσκο που ενδέχεται να ρίξει τη αξία ενός ποδοσφαιριστή ακόμη και στα 3/4 της τιμής αγοράς του. Όπως στην περίπτωση του Σοφιάν Μπουφάλ, τον οποίο ο Ολυμπιακός έχει ξεχωρίσει ως μια ιδανική περίπτωση ενίσχυσης των άκρων, κυρίως δε η αριστερή πτέρυγα.


Για την απόκτηση του 27χρονου (γεννημένου στο Παρίσι) Μαροκινού διεθνούς μεσοεπιθετικού από τη Λιλ πριν από 4 καλοκαίρια η Σαουθάμπτον είχε ξοδέψει 19 εκατομμύρια ευρώ (ισοτιμία της εποχής). Ήταν η δεύτερη πιο δαπανηρή μεταγραφή της ιστορίας της έως εκείνη την περίοδο, καθώς η απόκτηση του Σαντιό Μανέ από τη Ζάλτσμπουργκ κρατούσε τα πρωτεία από το 2014. Σήμερα είναι η πέμπτη της αντίστοιχης λίστας, καθώς υπολείπεται πλέον των αντίστοιχων του Γιάνικ Βέστεργκαρντ, του Ντάνι Ίνγκς και του Γκούιντο Καρίγιο (άλλοτε στόχο των 'ερυθρόλευκων'). Μολαταύτα η τιμή της παραχώρησής του θα τον μετατρέψει στον μόλις 33ο πιο 'κερδοφόρο' ποδοσφαιριστή από το 'πάρε-δώσε' του αγγλικού κλαμπ με άλλες ομάδες, εντός ή εκτός νησιού και κατ' επέκταση στο 50% απ' όσο σήμερα τον κοστολογεί το (όχι πάντα έγκυρο) transfermarkt. Σκεφτείτε πως με τα ίδια χρήματα είχε μετακινηθεί ο Τζακ Κορκ στη Σουόνσι πριν από 6 χρόνια, ενώ με περισσότερα από τα 'διπλά' (9 εκατομμάυρια) είχε πωληθεί στην Έβερτον ο Τζέιμς Μπίτι πριν από μια 15ετία. Όλα αυτά, αν στο μεσοδιάστημα οι 'άγιοι' δεν αναγκαστούν να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους.

Ο προφανής λόγος είναι πως το συμβόλαιο του Μπουφάλ λήγει το καλοκαίρι του 2021 (είχε υπογράψει για 5 χρόνια) και από την Πρωτοχρονιά του 2021 θα του επιτρέπεται να συμφωνήσει με όποια ομάδα επιθυμεί, με συνέπεια να χαθεί στο τέλος ης τρέχουσας σεζόν άνευ οποιουδήποτε αντιτίμου.

Πρόκειται, βέβαια, για ένα ποδοσφαιριστή που ο Ραλφ Χάζενχουτλ δεν τον υπολογίζει και στην πρεμιέρα της νέας Premier League, απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας στο Λονδίνο (ήττα 1-0), τον είχε εκτός αποστολής. Όπως και να 'χει πάντως, η Σαουθάμπτον θα ήθελε να καλύψει μέρος της ζημιάς και τα 4 εκατομμύρια είναι μια βάση διαπραγμάτευσης. Μάλλον έχουν υπολογίσει στην αγγλική ομάδα πως δεν μπορούν ν' αποκομίσουν παραπάνω, από τον Ολυμπιακό, την Μπέτις (που παρουσιάζεται επίσης να ενδιαφέρεται) ή όποιον άλλον. Με κατά μέσο όρο 46.3 λεπτά συμμετοχής στα 84 παιχνίδια του με τη Σαουθάμπτον, ο Μπουφάλ δεν θεωρήθηκε ποτέ βασική επιλογή είτε με τον Κλοντ Πιέλ (που είχε εισηγηθεί την απόκτησή του) είτε των Μαουτίτσιο Πελεγκρίνο και Μαρκ Χιουζ, πόσο μάλλον του Γερμανού (που ανέλαβε τον Δεκέμβρη του 2018).

Οι έπαινοι που συνόδευαν το βιογραφικό του, κυρίως από τις δύο σεζόν του στη Λιλ, αλλά και το ξεπέταγμά του στην Ανζέ της β' κατηγορίας (51 ματς, 4 γκολ, 5 ασίστ) ήταν δικαιολογημένοι. Ένα από τα 15 γκολ του με την ομάδα του γαλλικού βορρά ήταν αυτό στην Κορσική.

Την ίδια ώρα όμως ο βιρτουόζος με την μπάλα στα πόδια Μαροκινός κατέληξε να είναι ένας εφεδρικός πολυτελείας που το 2018-19 ανήκε ως δανεικός στην ισπανική Θέλτα. Εκεί έπαιξε 35 ματς της Primera Division, έδωσε 3 γκολ και 4 ασίστ, αλλά η επιστροφή του στη Βρετανία δεν άλλαξε τη μοίρα του, αφού τα 1082 λεπτά μοιράστηκαν σε 25 παιχνίδια. Άρα το 2019-20 εμφανιζόταν 43.3 λεπτά ανά συμμετοχή. Είναι ακριβώς το σημείο που το πρόσφατο tweet ενός μόνιμου κατόχου εισιτηρίου διαρκείας στη Σαουθάμπτον έρχεται να καλύψει το κενό της όποιας απορίας για την κατακόρυφη πτώση της τιμής του.

Τι μας λέει ένας άνθρωπος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα του κλαμπ και λίγο-πολύ υποψιαζόμασταν; Ότι 'ο Μπουφάλ είναι ενδεχομένως ο πιο απογοητευτικός παίκτης που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει απίθανη ικανότητα, αλλά δεν φαίνεται ν' αποδίδει υπό οποιονδήποτε προπονητή, να ταιριάζει κανονικά σε όποιο στιλ παιχνίδι ή να διεκδικεί τη θέση του.

Συμπερασματικά και ανεξάρτητα από το πλούσιο ταλέντο που κουβαλά, του Μπουφάλ δεν του ταίριαξε η ποδοσφαιρική ιδιοσυγκρασία της Αγγλίας, σε σημείο που τραυματίστηκε στο σπίτι του από τραπέζι, και μοιραία η Σαουθάμπτον πήρε την απόφαση να τον βγάλει στο σφυρί. Όσο-όσο, την ύστατη στιγμή. Για να έχουν να θυμούνται οι οπαδοί των 'αγίων' αποκλειστικά και μόνο κάποιες τέτοιες στιγμές μαγείας του.


News 24/7

24MEDIA NETWORK