Από την απογοήτευση στο ρεκόρ της Τούμπας

Πώς αλλάζουν οι καιροί... Το 2008 ήταν η χρονιά των μεγάλων ανατροπών για τον ΠΑΟΚ, γεμάτη αντιφάσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα χαράς και απογοήτευσης. Απογοήτευση για την περσινή ανέλπιστα κακή πορεία της ομάδας που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της 9ης θέσης στο πρωτάθλημα, μίας από τις χειρότερες της ιστορίας της και χαρά για την ανέλπιστα καλή φετινή της πορεία με τον ΠΑΟΚ να φιγουράρει στην 2η θέση του πρωταθλήματος στο τέλος του πρώτου γύρου, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια, την σεζόν 1989-90 συγκεκριμένα, όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης αναδείχτηκε πρωταθλήτρια χειμώνα με τον Ολλανδό Ρομπ Γιάκομπς στον πάγκο της.

Από την απογοήτευση στο ρεκόρ της Τούμπας
Από την απογοήτευση στον δεύτερο γύρο της περσινής σεζόν… στα ουράνια στον πρώτο γύρο της φετινής περιόδου. Είναι η απότομη εναλλαγή συναισθημάτων που μόνο η «βιομηχανία» ονείρων του ποδοσφαίρου μπορεί να προσφέρει στις λαϊκές μάζες.

Η χρονιά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και για τον πρόεδρο της ΠΑΕ Θοδωρή Ζαγοράκη. Ανέλαβε το καλοκαίρι του 2007 έναν ΠΑΟΚ καταχρεωμένο στα πρόθυρα της διοικητικής και αγωνιστικής διάλυσης και κατάφερε μέσα στο 2008 να τον «νοικοκυρέψει» και να τον οδηγήσει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, αντικρίζοντας με αισιοδοξία το 2009. Πάντα στο τέλος μιας χρονιάς έρχεται η ώρα του απολογισμού και της οριοθέτησης των στόχων για την επόμενη.

«Σαρδέλες» για υποβιβασμό

Ξεκινάμε την αποτίμηση του 2008από το πρώτο εξάμηνο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από γκρίνια, λαϊκά δικαστήρια, κύμα δυσαρέσκειας από την πλευρά του κόσμου εναντίον παικτών και προπονητή. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης βρισκόταν ήδη έξι μήνες στην προεδρία, αλλά τίποτα δεν του πήγαινε καλά. Η ομάδα όδευε από το κακό στο χειρότερο. Οι 12 μεταγραφές που έκανε το καλοκαίρι του 2007, αμέσως μόλις ανέλαβε, είχαν αποδειχτεί παταγωδώς αποτυχημένες.

Ευρισκόμενος σε απόγνωση «απέσυρε» αρχές Ιανουαρίου πρόωρα τον Ζήση Βρύζα από την ενεργό δράση, κάνοντάς τον τεχνικό διευθυντή για να φέρει παίκτες, διότι δεν εμπιστευόταν κανέναν άλλον και φοβόταν, όπως είπε και σε δείπνο με τους ρεπόρτερ, ότι η ομάδα με το έμψυχο υλικό που διέθετε κινδύνευε να πέσει κατηγορία.

Ο ειλικρινής Φερνάντο Σάντος στα μέσα Ιανουαρίου σε μια από τις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου «πέταξε» την χειροβομβίδα για το ρόστερ «σαρδέλα», κάτι που έστρεψε μεγάλη μερίδα του κόσμου εναντίον του. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει, βλέπετε, να ακούμε την αλήθεια και προτιμούμε να μας χαϊδεύουν τα αυτιά…

Η κατάσταση ήταν έκρυθμη σε συνδυασμό με τα αποτυχημένα αποτελέσματα. Η ήττα από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο (1-0) που ακολούθησε μετά από λίγες μέρες (στις 20 Ιανουαρίου) ήταν η σταγόνα που ξεχίλεισε το ποτήρι. Ο Βρύζας άρον, άρον έφερε μέχρι τα τέλη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου τον Γκόραν Γκάβρανσιτς, τον Ματίας Βερόν, τον Σέρζιο Κονσεϊσάο και τον Βιορέλ Φρούνζα. Η ομάδα τον Φεβρουάριο έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης με τα νέα αποκτήματα, νικώντας τον Άρη (3-0 στην Τούμπα) και την Καλαμαριά (0-2 εκτός), αλλά ήταν εντελώς παροδικά. Άρχισαν πάλι οι «σφαλιάρες» στο πρωτάθλημα, κυρίως εκτός έδρας, καθώς όπως είχε πει εύστοχα και ο Σάντος «μόλις απογειώνεται το αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Μακεδονία η ομάδα αφήνει αυτόματα το 50% των δυνατοτήτων της στην Θεσσαλονίκη».

Λαϊκά δικαστήρια και ασπίδα Ζαγοράκη σε Σάντος

Το αποκορύφωμα της τραγικής πορείας στο πρωτάθλημα ήταν η ήττα με 1-0 από τον Αστέρα Τρίπολης στις 15 Μαρτίου μέσα στην Τούμπα, που έβγαλε τον ΠΑΟΚ οριστικά νοκ άουτ από τα πλέι οφ και προκάλεσε στην λήξη του αγώνα την έκρηξη των οπαδών, οι οποίοι μετά από «μάχες» με τα ΜΑΤ κατάφεραν και προσέγγισαν την έξοδο των αποδυτηρίων, όπου «έστησαν» λαϊκό δικαστήριο, εκτοξεύοντας συνθήματα αγανάκτησης και αποδοκιμασίας κατά των παικτών και του Σάντος (όπως το «είμαι ΠΑΟΚ, δεν πάει άλλο, διώξε πια τον Πορτογάλο»), καλώντας τον Ζαγοράκη να τον απομακρύνει.

Ο Ζαγοράκης, όμως, δείχνοντας ηγετικά χαρακτηριστικά πήγε κόντρα στο… ρεύμα και όπως αποδυκνείεται φέτος πολύ καλά έκανε. Πάντως, εκείνο το βράδυ της ήττας από τον Αστέρα έφτασε στα πρόθυρα της παραίτησης από την προεδρία.

Την ώρα του λαϊκού δικαστηρίου μιλώντας με συνδεσμίτες στην θύρα 1, τους είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι άλλο πρόεδρος. Τελικά μεταπείστηκε να μείνει, αλλά δεν δέχτηκε να διώξει τον Σάντος όπως απαιτούσαν οι οπαδοί.

Η «τεσσάρα» από την ΑΕΚ στην Τούμπα ένα μήνα αργότερα (13 Απριλίου) προκάλεσε νέα έκρηξη οργής των οπαδών κατά των παικτών και του Σάντος, αλλά ο Ζαγοράκης δεν υπέκυψε πάλι (ορθώς) στην λαϊκή απαίτηση και στήριξε τον Πορτογάλο, μπαίνοντας ως «ασπίδα» μπροστά του.

Το απρόβλεπτο ρεκόρ των 19.200 διαρκείας

Στην συνέντευξη Τύπου της 2ης Μαϊου ο πρόεδρος της ΠΑΕ, μεταξύ άλλων, είπε ότι θα καταλάβει απολύτως την αντίδραση του κόσμου, εάν μειωθεί ο αριθμός πωλήσεων των εισιτηρίων διαρκείας. Παρά την έκδηλη απογοήτευση από την τραγική πορεία και την διόλου τιμητική 9η θέση που τελικά κατέλαβε ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα ο κόσμος πίστεψε ξανά στο εγχείρημα του Ζαγοράκη και τον εμπιστεύτηκε.

Το καλοκαίρι συνέβη κάτι εντελώς απρόβλεπτο. Παρότι ο ΠΑΟΚ προερχόταν από μια τραγική χρονιά και είχαν πουληθεί οι τρεις καλύτεροί του παίκτες (Φερναντέζ, Χριστοδουλόπουλος, Μελίσσης) οι πωλήσεις των διαρκείας εκτοξεύθηκαν από τα 12.500 την πρώτη χρονιά του Ζαγοράκη, σε 19.200, αριθμό ρεκόρ για την ιστορία του ΠΑΟΚ και γενικά ομάδα της Βορείου Ελλάδας.

Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι ότι η σεζόν που θα ακολουθούσε θα ήταν ξεχωριστή. Η συσπείρωση του κόσμου έφτανε σε πρωτοφανή επίπεδα για τα δεδομένα των τελευταίων ετών.

Ήδη είχε ξεκινήσει η ριζική ανανέωση του έμψυχου υλικού με την αποδέσμευση, μαζί με τις πωλήσεις, 12 παικτών (Τοχούρογλου, Χαραλάμπους, Μπαϊάνο, Κνολ, Σάλμον, Ορφανός, Φρούνζα, Γκονζάλες, Γεωργιάδης), ενώ ο Βρύζας έκανε επιτυχημένες επιλογές στις μεταγραφές, φέρνοντας έμπειρους παίκτες με ποιότητα και ισχυρή προσωπικότητα, που άλλαξαν την νοοτροπία στα αποδυτήρια (Κοντρέρας, Γκαρσία, Μουσλίμοβιτς, Χαλκιάς, Ίβιτς) και προστέθηκαν στους Βερόν και Κονσεϊσάο, ενώ ο «δάσκαλος» Σάντος έκανε την προετοιμασία το καλοκαίρι, «χτίζοντας» την ομάδα από την αρχή όπως ήθελε και το… γλυκό έδεσε.

Από το πρώτο παιχνίδι στην Κρήτη με τον ΟΦΗ είδαμε έναν εντελώς διαφορετικό ΠΑΟΚ. Μια καλοδουλεμένη ομάδα, συμπαγή, με αυτοπεποίθηση, με νοοτροπία νικητή, σταθερή, αξιόπιστη, χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, η οποία με την δυναμική της Τούμπας και την απαραίτητη δόση τύχης, τελείωσε τον πρώτο γύρο με μια μόλις ήττα (από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη), καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, κάτι που όπως είπαμε συνέβη ξανά πριν από 20 ολόκληρα χρόνια.

Τα μεγάλα στοιχήματα και οι προκλήσεις του 2009

Γεμάτο μεγάλα στοιχήματα και προκλήσεις είναι το 2009 για τον ΠΑΟΚ και τον Ζαγοράκη. Τα παραθέτουμε με χρονική σειρά:

1. Η υλοποίηση στο τέλος της σεζόν του στόχου της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αν και η πορεία του ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει υψηλότερες προσδοκίες στον κόσμο, στην ομάδα και στους παίκτες που αρχίζουν δειλά, δειλά, να «εμπλουτίζουν» το περιεχόμενο των δηλώσεών τους με λέξεις όπως πρωτάθλημα ή Τσάμπιονς Λιγκ. Η κατάληψη μιας θέσης στην 4άδα των πλέι οφ που εξασφαλίζει την έξοδο στο ΟΥΕΦΑ της νέας σεζόν, φαίνεται σχεδόν δεδομένη από τώρα, με βάσει την εικόνα της ομάδας και των ανταγωνιστών της.

2α. Η χορήγηση άδειας από την ΟΥΕΦΑ για την συμμετοχή του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας χρονιάς, διότι διαφορετικά θα τιναχθεί όλη η προσπάθεια που γίνεται… στον αέρα. Το 2008 ήταν εποικοδομητικό σε επίπεδο διοικητικό και οικονομικό, καθώς για πρώτη φορά ουσιαστικά η ΠΑΕ παρουσίασε θετικό ισολογισμό (στην χρήση από 1-7-2007 έως 31-6-2008) με κέρδη 2 εκατ. ευρώ, ενώ κερδοφόρα αναμένεται και η χρήση του εξαμήνου μέχρι και τον Δεκέμβριο, στοιχεία που συνιστούν σαφή βελτίωση των οικονομικών της εταιρείας, κάτι που αναμένεται να λάβει σοβαρά υπόψη της η ΟΥΕΦΑ στην απόφασή της για την αδειοδότηση. Μην ξεχνάμε, ότι τα τελευταία τρία χρόνια η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ ανακοινώνει τον Μάιο ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ασχέτως της τελικής βαθμολογικής της κατάταξης, δεν παίρνει άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

2β. Καθοριστική συμβολή στην περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της ΠΑΕ, άρα και στην απόφαση της ΟΥΕΦΑ, θα παίξει και η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση της διοίκησης για αγορά μετοχών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Ζαγοράκης έθεσε ως ικανοποιητικό όριο την κάλυψη 5 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα και 3 εκατ. να βάλει ο κόσμος στην αύξηση μέχρι την καταλυτική ημερομηνία της 26ης Ιανουαρίου, είναι αρκετά για την εξυγίανση των οικονομικών της ΠΑΕ σε βαθμό τέτοιο, που θα οδηγήσει στην χορήγηση άδειας από την ΟΥΕΦΑ.

3. Εφόσον υλοποιηθούν μέχρι τον Μάιο οι δύο βασικοί στόχοι, δηλαδή η έξοδος στην Ευρώπη και η χορήγηση άδειας από την ΟΥΕΦΑ (καλοδεχούμενο θα είναι και το κύπελλο εάν έρθει…), θα μπούμε αισίως στο καλοκαίρι, όταν ο Ζαγοράκης και ο Σάντος θα βρεθούν απέναντι στο μεγαλύτερο στοίχημα που έβαλαν έως τώρα. Σύμφωνα με το τριετές πλάνο τους ο ΠΑΟΚ πρέπει την επόμενη σεζόν να κάνει πρωταθλητισμό με στόχο την κατάληψη μιας θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Άρα θα χρειασθούν περισσότερα χρήματα για μεταγραφές το ερχόμενο καλοκαίρι, ακόμα πιο προσεκτικές κινήσεις και ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών που θα φέρουν μεγαλύτερο άγχος σε όλους, στην διοίκηση, στον προπονητή, στους παίκτες και στον κόσμο. Το ζητούμενο είναι πως θα διαχειριστούν οι υπεύθυνοι της ομάδας αυτό το αυξανόμενο άγχος από την πίεση των υψηλών στόχων και εάν θα το αντέξουν οι παίκτες και το τεχνικό τιμ.

Το 2009 είναι χρονιά – ορόσημο στον σχεδιασμό του Ζαγοράκη και του Σάντος, οι οποίοι επωμίστηκαν αυτοβούλως την μεγάλη ευθύνη του πρωταθλητισμού τον τρίτο χρόνο της συνεργασίας τους, γνωρίζοντας ότι θα πάνε κόντρα στα προγνωστικά και στις προβλέψεις, που δίνουν πάντα τον τίτλο του φαβορί για το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ στις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας με τα πολύ μεγάλα μπάτζετ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK