Από την Ψαρρού… στο Μπακού

Τι δουλειά είχε ο Ροναλντίνιο στο Μπακού; Ο χαρισματικός Βραζιλιάνος βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, εκεί που οι Αζέροι τον υποδέχθηκαν με… τιμές αρχηγού κράτους. Δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό θέμα όταν βρέθηκε στο παιχνίδι της Καραμπάκ, αν και βρίσκεται στη χώρα για λογαριασμό της Καμπάλα.

Από την Ψαρρού… στο Μπακού

Αλήθεια, τι θα λεγόταν αν ο Ροναλντίνιο είχε βρεθεί, για παράδειγμα, στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, αναλαμβάνοντας ρόλο επόπτη των ακαδημιών των “ερυθρόλευκων” και την επόμενη μέρα έδινε το παρών στον εντός έδρας Ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού; Ένα… σούσουρο θα το είχε, όσο να ‘ναι. Στο Αζερμπαϊτζάν είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δεν είναι τόσο η έλλειψη αντιπαλότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες, όσο η “κυβερνητική παρεμβατικότητα” σε θέματα “εξωτερικής πολιτικής”.

Από την Ψαρρού… στο Μπακού
Ronaldinho 460

Ο πρόεδρος της Καμπάλα ήταν εκείνος που κίνησε τις διαδικασίες, ήρθε σε επαφή με την πλευρά του Ροναλντίνιο και του έδωσε το ρόλο του "άτυπου" επικεφαλής των ακαδημιών της ομάδας. Οι Αζέροι ήθελα να βάλουν μια… Βραζιλιάνικη σφραγίδα στις ακαδημίες τους έτσι ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν οι πόρτες των Ευρωπαϊκών ομάδων για τους νεαρούς παίκτες που θα βγαίνουν από τις ακαδημίες της Καμπάλα. Παράλληλα ο Ροναλντίνιο θα κινηθεί και “ιδιωτικά” καθώς στο Μπακού θα λειτουργεί μια ακαδημία που θα φέρει το όνομά του και ο ίδιος θα επιβλέπει την πρόοδο των νεαρών παικτών που θα βρίσκονται σε αυτές.

Οι Αζέροι ψάχνουν τρόπο να… μπουν στην Ευρώπη, και έχουν τα χρήματα για να το κάνουν. Σε μια χώρα που προσπαθεί να πατήσει το γκάζι και να αναπτυχθεί έχοντας τη δύναμη του πετρελαίου, τα χρήματα είναι το τελευταίο θέμα που τους απασχολεί. Σε όλα τα υπόλοιπα όμως είναι αρκετά πίσω και προσπαθούν να καλύψουν αυτό το έδαφος, αγοράζοντας… λάμψη όπως αυτή του Ροναλντίνιο.

Ο Βραζιλιάνος πρώην (πλέον) ποδοσφαιριστής είναι από εκείνους που σου δημιουργεί, βλέποντάς τον, μια αίσθηση αυθαίρετης οικειότητας. Η ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του ήταν αρκετά περίεργη, κυρίως για έναν λόγο. Δεν πήγαμε εμείς στο Ροναλντίνιο αλλά ο Ροναλντίνιο ήρθε σε εμάς. Και να το εξηγήσω. Με μια παρέα δημοσιογράφων, ως απεσταλμένοι για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Καραμπάκ (οι περισσότεροι βρισκόμασταν για δεύτερη διαδοχική χρονιά στο Μπακού) επιλέξαμε να ολοκληρώσουμε την βόλτα μας στη πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν με μια επίσκεψη στην παλιά πόλη, στα σοκάκια της οποίας καταλήξαμε σε ένα καφέ δίπλα στο πύργο της παρθένου, ένα από τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης.

Κάποια στιγμή, αφού σηκώσαμε τα κεφάλια μας από τα κινητά μας, στη συζήτηση ειπώθηκε πως "είναι στο Μπακού και ο Ροναλντίνιο...". Δεν πέρασαν δέκα λεπτά και ο συνάδερφος φωτογράφος που είχε θέμα στο σοκάκι, λέει "Νατος! Ο Ροναλντίνιο!". Η πρώτη αντίδραση ήταν το "άσε μας ρε…" και η δεύτερη ήταν να κοιτάξουμε προς τα έξω "μπας και...". Και όντως, τρια ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, σαν αυτά που χρησιμοποιούν στα γήπεδα του γκολ, έκαναν την εμφάνισή τους ακριβώς έξω από το καφέ που είχαμε καταλύσει, σταμάτησαν και ο Ροναλντίνιο μαζί με την συνοδεία του, κατέβηκε για να ξεναγηθεί στον πύργο της παρθένου.

Από την Ψαρρού… στο Μπακού
Ronaldinho 460

Η ταχύτητα με την οποία σηκωθήκαμε και αφήσαμε τα πάντα στο τραπέζι και βγήκαμε έξω για να απαθανατίσουμε τον Ροναλντίνιο θα έκανε τον μαγαζάτορα να νομίζει οτι πάμε να του… αφήσουμε φέσι, αν δεν είχε αντιληφθεί και εκείνος τον “Ρόνι”. Ο Βραζιλιάνος είχε μεγάλη… κουστωδία πίσω αλλά και γύρω του. Χαλαρός και χαμογελαστός - εκείνο το χαμόγελο που λες και είναι μόνιμο, και αποτελεί το χαρακτηριστικό του - σταμάτησε για όσους τον πλησίασαν για μια σέλφι. Αρχικά, η ασφάλειά του, ήταν κάπως επιθετική, όμως με ένα νεύμα του ο Ροναλντίνιο τους “μαλάκωσε”. Μαζί του ήταν και ο αδερφός του, στον οποίο όταν του αναφέραμε τις ημέρες που είχε βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη, το πρόσωπό του άλλαξε και χαμογέλασε.

Βέβαια, ενώ όσοι βγάλαμε σέλφι, ή έστω μια φωτογραφία μαζί του, ή με φόντο εκείνον, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, όσοι επαγγελματίες φωτογράφοι προσπάθησαν να τον ακολουθούν και να μπουν στην παλιά πόλη την ώρα που έφτασε στην είσοδό της και επιβιβάστηκε στα ηλεκτρονικά αμαξίδια, δεν είχαν την ίδια τύχη, καθώς απομακρύνθηκαν με όχι και τόσο κομψό τρόπο… Και αυτό διότι, στο εμπορικό κομμάτι της υπόθεσης, υπήρχε φωτογράφος που ακολουθούσε την ξενάγηση του Ροναλντίνιο στο Μπακού.

Από την Ψαρρού… στο Μπακού
Ronaldinho 460

Αυτή ήταν η… τυχαία συνάντηση με τον Ροναλντίνιο, που άλλοι τον ξέρουμε από όσα έχουμε δει από εκείνον στον αγωνιστικούς χώρους (και δύσκολα θα τα κάνει άλλος) και άλλοι τον ξέρουμε από την Ψαρρού και τις φωτογραφίες του με τον Σεφερλή στις συναυλίες του Ρέμου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK