Από το "πέθανες" του Μόρα έως το φτύσιμο του Μακ

Με αφορμή το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μόρα στο φιλικό Τρικάλων - Απόλλωνα Λάρισας, έπειτα από ένα σχόλιο του επόπτη, το Contra.gr θυμάται παρόμοια περιστατικά ανάμεσα σε παίκτες, προπονητές και διαιτητές.

Στιγμιότυπο με τον Βαγγέλη Μόρα από την θητεία του με τη φανέλα της ΑΕΛ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI)
Στιγμιότυπο με τον Βαγγέλη Μόρα από την θητεία του με τη φανέλα της ΑΕΛ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI

Το φιλικό ανάμεσα στον ΑΟ Τρίκαλα και τον Απόλλωνα Λάρισας συνοδεύτηκε από ένα όχι τόσο ασυνήθιστο επεισόδιο. Σε μια διεκδίκηση της μπάλας ο Βαγγέλης Μόρας ζήτησε την κατοχή της μπάλας και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το ματς κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα. Αφορμή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα σχόλιο του επόπτη για την ηλικία του 39χρονου άλλοτε διεθνή στόπερ.

Ο Μόρας έγινε έξαλλος, συμπαίκτες, αντίπαλοι αλλά και ο διαιτητής της αναμέτρησης προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν, με τον έμπειρο κεντρικό αμυντικό να φωνάζει στον επόπτη "έχεις τελειώσει, πέθανες"... Η κατάσταση σταδιακά εκτονώθηκε και συνέχεια μετά το τέλος του φιλικού δεν δόθηκε παρά μόνο μέσα από μια ανακοίνωση του Απόλλωνα.

"Το κύρος και το ήθος του διεθνή ποδοσφαιριστή μας, Βαγγέλη Μόρα είναι στοιχεία αδιαπραγμάτευτα μέχρι τώρα στην πολύχρονη και λαμπρή καριέρα του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία. Η ένταση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και οι σφυγμοί των παικτών είναι ιδιαίτερα υψηλοί και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν άπαντες, ώστε να μην το χρησιμοποιούν για δημιουργία εντυπώσεων προς τέρψη των αναγνωστών - φιλάθλων της χώρας και μάλιστα απέναντι σε ποδοσφαιριστές - 'κόσμημα' για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ο Βαγγέλης Μόρας. Άρα θεωρούμε άτοπη και άκαιρη την έκταση και την προβολή που δόθηκε σε αυτό το θέμα".

Προφανώς και ένα τέτοιο συμβάν δεν θα μπορούσε να μην πάρει έκταση, η αλήθεια ωστόσο είναι πως πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, σχεδόν σε μόνιμη βάση σε όλο τον κόσμο όπου διεξάγονται ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Ανεξάρτητα αν το δίκιο είναι με το μέρος του παίκτη, του προπονητή ή του ρέφερι και των βοηθών του. Ας θυμηθούμε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις...

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο 'special one'

Τον Γενάρη του 2012 ο Ζοζέ Μουρίνιο ήταν έξαλλος με την διαιτησία του Τεϊσέιρα σε αναμέτρηση της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα στο 'Camp Nou'. Ο Πορτογάλος τεχνικός περίμενε τον ρέφερι στο... γκαράζ και τον 'περιποιήθηκε'. "Πήγαινε θεατρίνε, σου αρέσει να γ@@@ς τους επαγγελματίες", ήταν μεταξύ άλλων κάποια από τα 'λόγια αγάπης' που του αφιέρωσε.

Ο Βαλβέρδε τράβηξε χειρόφρενο στον Τοροσίδη

Ξάνθη και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν τον Γενάρη του 2012 στα Πηγάδια, οι γηπεδούχοι φρέναραν τους 'ερυθρόλευκους' και ο... Ερνέστο Βαλβέρδε τον Βασίλη Τοροσίδη. Ο τελευταίος επιτέθηκε φραστικά στον ρέφερι Κωνσταντινέα που αρνήθηκε παράβαση πέναλτι στον αρχηγό του Ολυμπιακού, με τον Ισπανό τεχνικό να σπεύδει να πάρει τον Τοροσίδη αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες του από το σημείο.

Ο Κοεντράο δεν... άντεξε

Τον Αύγουστο του 2012 η Ρεάλ βρίσκεται πίσω στο σκορ από την Χετάφε με τον Φάμπιο Κοεντράο να χάνει την ψυχραιμία του και να τα βάζει με τον διαιτητή, αποκαλώντας τον 'μπ@στ@ρδο'. Του λέει και κάτι 'ωραία' για τη μητέρα του και αποβάλλεται. Και όλα αυτά από τον πάγκο! Ακολούθησε η ποινή αποκλεισμού για 4 αγωνιστικές.

Καταγγελία για λεκτική κακοποίηση από τον Δασκαλόπουλο

Τον Μάρτιο του 2015 ο Ατρόμητος υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι και η αναμέτρηση στιγματίστηκε από τις καταγγελίες των Ελλήνων παικτών του 'τριφυλλιού' για ρέφερι Δασκαλόπουλο. Σύμφωνα με τους 'πράσινους', ο διαιτητής της αναμέτρησης τους έβριζε κατά τη διάρκεια του 90λεπτου. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Γιάννης Αναστασίου -τότε τεχνικός του Παναθηναϊκού- δεν έκανε δηλώσεις, με τον συνεργάτη του, Στιβ Ρούτερ, να τον εκπροσωπεί στη συνέντευξη Τύπου.

Τα 'γαλλικά' του Κατσουράνη στον Σιδηρόπουλο

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Κώστας Κατσουράνης αποβλήθηκε σε αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα και σύμφωνα με τον διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο ο χαφ των 'πρασίνων' τον... στόλισε λέγοντας του "άντε ρε αρχ..., μου...πανο". Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Κατσουράνης ζήτησε συγγνώμη. Όχι στον διαιτητή, αλλά από την ομάδα του.

"Ζητώ συγγνώμη από τη Διοίκηση, τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου και τον κόσμο της ομάδας. Υπεύθυνος για την ισοπαλία είμαι εγώ. Δεν επιτρέπεται, με βάση την εμπειρία μου, αλλά και ως αρχηγός της ομάδας, να χάνω την ψυχραιμία μου, αλλά κάποιες φορές αυτό είναι ανθρώπινα δύσκολο. Παίζω 20 χρόνια επαγγελματικά ποδόσφαιρο και είμαι σε θέση να διακρίνω τη συμπεριφορά και τις διαθέσεις όλων στο γήπεδο. Μηδενός εξαιρουμένου".

Και τον έβρισε και τον ξυλοφόρτωσε

Τον Φλεβάρη του 2016 εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους σε αγώνα ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε χωριό της Δράμας, με πρωταγωνιστή ένα 23χρονο ποδοσφαιριστή που επιτέθηκε στο διαιτητή του αγώνα Ποντιακού Αργυρούπολης-Αετού Βαθυτόπου.

Ο ποδοσφαριστής συνελήφθη εντέλει την επομένη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Νευροκοπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αθλητισμού, απλή σωματική βλάβη και κακόβουλη βλασφημία.

Κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, ο 23χρονος ποδοσφαιριστής εξύβρισε τα θεία, ενώ μετά την αποβολή του επιτέθηκε στον 20χρονο διαιτητή, χτυπώντας τον, με τα χέρια και τα πόδια, σε διάφορα σημεία του σώματός του. Ο ρέφερι μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε...

Όταν ο Μακ έβρισε και έφτυσε τον Μήτσιο

Επεισοδιακό ήταν το ντέρμπι της Τούμπας τον Μάρτιο του 2016, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Ο Ρόμπερτ Μακ, ο οποίος ζήτησε πέναλτι στο 89′ σε τετ-α-τετ με τον Στέφανο Καπίνο, έβρισε τα αγγλικά τον διαιτητή Μήτσιο, λέγοντάς του 'γ@μ...αι μπ@στ@ρδε'. Και αμέσως μετά τον έφτυσε στο πρόσωπο. Λίγο μετά υπήρξε εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο που οδήγησε στην διακοπή της αναμέτρησης.

Ο μπαμπάς από την Πορτογαλία

Τον Φερβουάριο του 2018, σε παιχνίδι ακαδημιών στην Πορτογαλία, ένας 10χρονος ποδοσφαιριστής ζήτησε συγγνώμη από τον διαιτητή για τα όσα άκουγε από τον πατέρα του.

Η Μόουρα αντιμετώπιζε τη Ντεσπερτάρ, όταν μετά από 15 λεπτά παιχνιδιού, ο διαιτητής αναγκάστηκε να διατάξει την διακοπή του αγώνα καθώς ένας πατέρας είχε επιθετική και υβριστική συμπεριφορά, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του από τις κερκίδες.

Ο Μάρτιμ, 10χρονος παίκτης της Ντεσπερτάρ, ντροπιασμένος από τη συμπεριφορά του γονιού του, κατευθύνθηκε προς τον διαιτητή, του ζήτησε συγγνώμη και τον αγκάλιασε!

"Κύριε διαιτητή, ζητώ συγγνώμη για τη συμπεριφορά του πατέρα μου. Μπορώ να σας αγκαλιάσω;", ήταν όσα αποκάλυψε ο ίδιος ο ρέφερι!

Ο πατέρας του μικρού, μιλώντας στο Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διέψευσε αυτή την εκδοχή υποστηρίζοντας ότι ο διαιτητής ήταν αυτός που ζήτησε συγγνώμη από τον γιο του για τις λάθος υποδείξεις του...

Ο Κάκος 'φτιαχνόταν' με τα μπινελίκια

Εδώ έχουμε μια ελαφρώς διαφορετική περίπτωση, η οποία αφορά τον άλλοτε διεθνή ρέφερι, Τάσο Κάκο. Ο οποίος σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ το 2014 είχε αποκαλύψει πως έπαιζε καλύτερα όταν άκουγε υβριστικά συνθήματα...

"Οταν παίζεις ποδόσφαιρο γιατί βρίζει ο κόσμος; Για να ρίξει την απόδοση του παίκτη, του καλύτερου ποδοσφαιριστή. Να του τσαλακώσει την ψυχολογία. Τους καλύτερους βρίζουν. Στην περίπτωση του διαιτητή είναι κάτι άλλο. Θέλουν να τον επηρεάσουν, να του ασκήσουν πίεση. Εμένα με έβριζαν και δεν με άγγιζε. Επαιζα ακόμη καλύτερα. Δεν είχα πρόβλημα να με βρίζουν!

Οταν σε βρίζουν οι λίγοι είναι χειρότερο από το να σε βρίζουν οι πολλοί. Αλλά όχι, φόβο δεν ένιωσα, ούτε και φέτος σε δύσκολα παιχνίδια, όπως στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός. Ούτε στο παρελθόν στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός που το διέκοψα. Πάντα με έβαζαν σε ματς που 'έκαιγαν'. Γιατί είχα άγνοια κινδύνου!"

Προφανώς και υπάρχουν πάμπολλες ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, αλλά το πιάσατε το νόημα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK