ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από τον Αλεχάντρο Σκλαβενίτη, στον Τουφέξ Λιμ

"Σωτήρας - σωτήρ (γεν. σωτήρος): Πρόσωπο που σώζει κάποιον από μεγάλο κίνδυνο". Στην περίπτωση του Ηρακλή, ο Φοίβος Μορίδης μόνο σωτήρας δεν ήταν. Με αφορμή την περίπτωση του Κύπριου επιχειρηματία, το contra.gr θυμάται τις 5 χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις "σωτήρων" που... "ήλθον, είδον και απήλθον".

Από τον Αλεχάντρο Σκλαβενίτη, στον Τουφέξ Λιμ

Σωτήρας – σωτήρ (γεν. σωτήρος): Πρόσωπο που σώζει κάποιον από μεγάλο κίνδυνο”. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόσωπο που σώζει μια ομάδα από την διάλυση, τον υποβιβασμό, την οικονομική καταστροφή. Τέτοιο πρόσωπο δεν ήταν ο Φοίβος Μορίδης, το πιο πρόσφατο παράδειγμα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με αφορμή την περίπτωση του Κύπριου επιχειρηματία στον Ηρακλή, το contra.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται τις 5 χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις “σωτήρων” που… “ήλθον, είδον και απήλθον”.


Αλεχάντρο Σκλαβενίτης

Ο ομογενής επιχειρηματίας εκ Μεξικού προερχόμενος, παρουσιάστηκε από τους ανθρώπους της ολλανδικής NetMed και της αγγλικής Enic ως ο άνθρωπος που θα αγόραζε την ΑΕΚ και θα την έβγαζε από το οικονομικό αδιέξοδο. Στο αρχικό άκουσμα της είδησης, άπαντες στο “κιτρινόμαυρο στρατόπεδο” δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους, αφού από την εκεί ελληνική πρεσβεία φερόταν ως ένας από τους 10 πλουσιότερους κατοίκους της χώρας.

Στην πρόταση που έκανε ο Σκλαβενίτης για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ, φερόταν ως επικεφαλής επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε πολλούς χώρους. Ο κ. Σκλαβενίτης μάλιστα ήταν διατεθειμένος να βάλει περίπου 4 δισεκατομμύρια παλιές δραχμούλες τον πρώτο χρόνο για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και για προκαταβολές στις μεταγραφές των παικτών.

Ο Σκλαβενίτης ήρθε με κάθε επισημότητα στην Ελλάδα και με γενικό διευθυντή τον Μάκη Ψωμιάδη ήταν πανέτοιμος να αναλάβει την ΑΕΚ και να την οδηγήσει ξανά στον δρόμο των επιτυχιών. Λίγες μέρες αργότερα (δεν συμπλήρωσε ούτε εβδομάδα στον προεδρικό θώκο της Ενωσης) κι αφού πρώτα έδωσε το παρόν σε κάποιες παρουσιάσεις, με σημαντικότερη αυτή του Φερνάντο Σάντος, αποχώρησε αφήνοντας τη θέση του στον Μάκη Ψωμιάδη. Η ιστορία μετά είναι γνωστή…


Καλίντ αλ Κασίμι

Το 2003, λίγο πριν την έναρξη της νέας σεζόν, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης Σωτήρης Καραμπέρης ανακοινώνει επίσημα τη συμφωνία με κάποιον σεΐχη Καλίντ αλ Κασίμι, ο οποίος ερχόταν με όνειρα και υποσχέσεις για έναν καλύτερο Αρη. Συγκεκριμένα, ο σεΐχης ήταν διατεθειμένος να βάλει το εξωφρενικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ σε εγγυητική επιταγή αναλαμβάνοντας όλα τα χρέη του συλλόγου.

Ο Κασίμι έφτασε στην Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα, ενώ ο κόσμος ουσιαστικά εξανάγκασε τους κ.κ. Τσαρούχα και Καραμπέρη να δώσουν τις μετοχές, αφού είχε πιστέψει στις υποσχέσεις και τις οικονομικές δυνατότητες του σεΐχη. Οι μετοχές, ωστόσο, δόθηκαν σε τριτεγγυητή ώσπου να διαπιστωθεί ότι ο Κασίμι είχε τα χρήματα που ζητούσαν οι μεγαλομέτοχοι.

Οι μέρες περνούσαν και στα ταμεία της ΠΑΕ δεν έμπαινε ούτε μια δραχμή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ομάδα άρχισε σιγά-σιγά να διαλύεται, αφού αποχώρησαν οι Νιρέν, Επαλέ και Μόρις, φέρνοντας μάλιστα λεφτά, αφού όπως αποκάλυψε ο Αργύρη Μήτσου, ο Παναθηναϊκός αποζημίωσε τον Αρη για την απόκτηση του Μόρις και του Επαλέ.

Τελικά, ο Καλίντ αλ Κάσιμι, αλλά και εκείνος ο απίθανος εκπρόσωπός του ο Μπεν Αλί που υποστήριζε ότι είχε παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης, αποχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες, αφήνοντας τους ανθρώπους του Αρη στα “κρύα του λουτρού”. Οι “κίτρινοι” όχι μόνο δεν είδαν πετροδόλαρα, αλλά κλήθηκαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, αφού η ομάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της καταστροφής.


Γιάννης Καμπάνης

“Σκέφτομαι να γκρεμίσω το γήπεδο της Τούμπας και να φτιάξω καινούργιο αμέσως μόλις καταλάβουν ότι αυτό πρέπει να γίνει”. “Δεν γνωρίζω τον Θωμά Μητρόπουλο”. “Ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερη δυναμική από τον Ολυμπιακό”. “Θα κάνουμε πρωταθλητισμό, αν όχι από φέτος από το δεύτερο χρόνο”. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Γιάννη Καμπάνη, στον επιχειρηματία και πρώην Καπετάνιο από την Ανδρο, ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2006 με φιλόδοξα σχέδια για τον δικέφαλο του Βορρά.

Λίγο μετά την ακύρωση της συμφωνίας με τον Ιβάν Σαββίδη και το νέο αδιέξοδο στον σύλλογο, ο Γιάννης Καμπάνης εμφανίστηκε ως Σωτήρας, μιλούσε σε όλους για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του και λίγες μέρες αργότερα… σάλπαρε για άλλες πολιτείες. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, η σημαντικότερη αιτία που δεν προχώρησε ο «γάμος» με τον ΠΑΟΚ ήταν τα τεράστια χρέη της ΠΑΕ, τα οποία έβγαιναν στην επιφάνεια μέρα με τη μέρα, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ο οικονομικός έλεγχος. Σε αυτά προσθέστε και τη διαφωνία με τον Ερασιτέχνη σχετικά με το γήπεδο.

Αυτό που θα μας μείνει πάντως από την ιστορία με τον Καμπάνη είναι το περιβόητο ραντεβού με τον Θοδωρή Γούμενο και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, στο κότερό του. Η αισιοδοξία εκείνων των ημερών μετατράπηκε ξανά σε προβληματισμό και αγανάκτηση.


Ιβάν Σαββίδης

Έλληνας εφοπλιστής μεγαλωμένος στη Ρωσία, ιδιοκτήτης στόλου 8 πετρελαιοφόρων, 19 εμπορικών και 2 ρυμουλκών πλοίων με σημαία Αργεντινής, κολλητός του Αμπράμοβιτς του Βίκτορα και του Λυκουρέζου και επενδυτής με όραμα για τον ΠΑΟΚ. Όπως τον είδατε εσείς, άλλο τόσο τον είδαμε κι εμείς.

Ο Ιβάν Σαββίδης είχε όνειρα για τον ΠΑΟΚ. Σε αυτό ουδείςδιαφωνεί. Ωστόσο, δεν κατάφερε να τα υλοποιήσει, αφού απέσυρε το ενδιαφέρον του για τον δικέφαλο του Βορρά, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

Η σημαντικότερη αιτία αποχώρησης του Σαββίδη ήταν η στάση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ απέναντί του. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε στην επιστολή που απεύθυνε στον πρόεδρο του ΑΣ ΠΑΟΚ, Θανάση Κατσαρή και στην οποία έκανε έναν απολογισμό από τη στιγμή που εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ.


Aντονι Τουφέξ Λιμ

Το 2005 ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή, το κλίμα για τους Γούμενο-Παγώνη δεν είναι το καλύτερο δυνατό και στο προσκήνιο εμφανίζονται κάποιοι εκπρόσωποι ενός σύρου επιχειρηματία, ονόματι Αντινι Τουφέξ Λιμ, που υποτίθεται ενδιαφερόταν για την αγορά του δικεφάλου.

Συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Καραγιώργος (πάλαι ποτέ μάνατζερ του Λεβάν Κεπάτζε) παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του Τουφέξ Λιμ και κατά τους ισχυρισμούς του ο επιχειρηματίας ήταν γαμπρός του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ήταν διατεθειμένος να βάλει το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ(!) στα ταμεία της ομάδας, από τον πρώτο κιόλας χρόνο ενασχόλησής του με τον ΠΑΟΚ.

Με το άκουσμα όλων των παραπάνω, ο κόσμος της ομάδας άρχισε να ονειρεύεται και να πιέζει τον Γιάννη Γούμενο να συναντηθεί με τον Καραγιώργο. Η συνάντηση έγινε, ενώ προτάθηκε η επίσκεψη εκπροσώπων του ΠΑΟΚ στη Δαμασκό ώστε να συναντηθούν από κοντά με τον Αντονι Τουφέξ Λιμ.

Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ, αφού όπως αποδείχθηκε μοναδικός γαμπρός του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ είναι ο αρχιστράτηγος Αζίς Σασκότ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός πως κάποιοι μπλέκουν ονόματα της οικογένειας του σύρου προέδρου με τον ΠΑΟΚ. Δεν χρειάστηκαν πολλές μέρες για να αποκαλυφθεί η απάτη με τον Τουφέξ Λιμ και να πέσουν στο κενό -για μία ακόμη φορά- τα όνειρα των φίλων της ομάδας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ