Από τον Καπετάνο και τον Καλόν, στον Αραούχο!

ΤοContra.grκάνει αναδρομή στις προηγούμενες χειμερινές μεταγραφικές περιόδους και καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι κατά την τρέχουσα ο πήχης μπήκε πιο ψηλά και οι προδιαγραφές είναι καλύτερες από ποτέ. Το θέμα είναι, βέβαια, να βγουν στο γήπεδο γιατί η ΑΕΚ την έχει... ξαναπατήσει.

Από τον Καπετάνο και τον Καλόν, στον Αραούχο!
gioxanson krisantous kapetanos kalon

Η ΑΕΚ φορτσάρει στη μεταγραφική αγορά του Γενάρη φέρνοντας ποδοσφαιριστές αρκετά καλύτερους από αυτούς που υπήρχαν, δείχνοντας τη διάθεση να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να γίνει πιο συμπαγής ενόψει συνέχειας, μαθαίνοντας όσα τη δίδαξε μέχρι τώρα η πραγματικότητα.

Το Contra.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τις σπουδαιότερες κινήσεις που έγιναν στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

«ΒΑΛΕ ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΩ»

Τον Γενάρη του 2006 η Ένωση μετά από ένα σίριαλ το οποίο θα κρατήσει για περίπου 15 μέρες, θα αποκτήσει τον Παντελή Καπετάνο που μέχρι τότε αγωνιζόταν στον Ηρακλή. Ο Έλληνας επιθετικός ήρθε στην «Ένωση» με την προσδοκία να βοηθήσει στο σκοράρισμα όμως άρχισε να σκοράρει μόνο όταν έφυγε από την ΑΕΚ για να μετακομίσει στην Ρουμανία. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον τρόλαρε η εξέδρα με το αξέχαστο «βάλε ένα γκολ και ας πεθάνω Καπετάνο» σε ένα τραγικό ματς των «κιτρινόμαυρων» με τον Παναθηναϊκό (1-4), ακόμα πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά το σύνθημα σκόραρε. Επίσης την ίδια την σεζόν αποκτήθηκε και ο Μόισες Έμερσον από την Ξάνθη. Έστω και σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία πρόλαβε να δώσει πράγματα στην ΑΕΚ ως ένα από τα καλύτερα χαφ του πρωταθλήματος.

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ / 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ / ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ, ΕΜΕΡΣΟΝ
emerson poursanidis 460 MOTIONTEAM

Τον χειμώνα του 2007 μετά τη συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και πριν από την είσοδό της στο -τότε- Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η Ένωση έκανε μόλις μία και μόνο κίνηση καθώς απέκτησε τον Παντελή Καφέ ο οποίος εκείνη την εποχή έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό.

Ο ΚΑΛΟΝ ΠΟΥ ΗΡΘΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ…

Ένα χρόνο αργότερα, τον Γενάρη του 2008 η ΑΕΚ έκανε πιο έντονα από ποτέ τα τελευταία χρόνια πορεία πρωταθλητισμού και αναζήτησε ξανά ενίσχυση στα μέσα της σεζόν. Η «Ένωση» έφερε τότε τον διάσημο σε πτωτική πορεία Μοχάμεντ Καλόν που δεν βοήθησε στο βαθμό των πρώτων προσδοκιών, και τον άσημο αλλά αποτελεσματικό Αρνάλντο Εντίνιο που κατέθεσε τον οβολό του προκειμένου η ομάδα να πάρει κάποιες σημαντικές νίκες και να παραμείνει πρώτη μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας παρότι δεν κατάφερε για τους γνωστούς λόγους να κατακτήσει τον τίτλο.

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ… ΕΝΣΙΑΜΠΑΦΟΥΜΟΥ

Τον Γενάρη του 2009, ξανά εποχή Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ, η μοναδική μεταγραφή ήταν ο Ολιβιέ Ενσιαμπαφούμου που πρόλαβε να σημειώσει δύο συμμετοχές στο ενεργητικό του με τη φανέλα της «Ένωσης» πριν χαιρετίσει χωρίς να τον θυμάται -σχεδόν- κανείς για κανέναν άλλο λόγο πέραν του αξέχαστου ονόματός του.

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΟ ΚΑΙ Ο ΝΤΡΠΙΤΣ ΤΗΣ… ΝΙΒΕΣ

Τον επόμενο χειμώνα, αυτόν του 2010, προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που βρίσκεταί σήμερα στον πάγκο της. Ο λόγος φυσικά για τον Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος καταφέρνει να φέρει με την μορφή δανεισμού τους συμπατριώτες του Μίτσελ, Ματέος αλλά και τον Ναμπίλ Μπάχα που βοηθούν στην κατάκτηση του κυπέλλου. Μίτσελ και Ματέος ήταν εξαιρετικές περιπτώσεις και η ΑΕΚ προσπάθησε να παρατείνει την παραμονή τους στην Ελλάδα ωστόσο αυτό δεν κατέστη τελικά εφικτό.

Από τον Καπετάνο και τον Καλόν, στον Αραούχο!
drpic sariegi kante 460

Την ίδια χρονική στιγμή συμφώνησε με την ΑΕΚ και ο Ντίνο Ντρπιτς που έγινε γνωστός περισσότερο λόγω της συζύγου του Νίβες παρά για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Τελικά έκανε μια συμμετοχή με τη φανέλα της ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική των play-off με τον Παναθηναϊκό, έφαγε μια ποδιά που απέφερε ένα γκολ για την «Ένωση» (το τελευταίο του Σισέ στην Ελλάδα) και χαιρέτισε. Τον Γενάρη του 2011 λόγω έλλειψης… ρευστού η ΑΕΚ δεν προχώρησε σε καμία μεταγραφική κίνηση, όπως συνέβη και τον Γενάρη του 2012.

Ο ΠΙΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αντίθετα, τη σεζόν του υποβιβασμού, τον Γενάρη του 2013 δηλαδή, η ΑΕΚ έκανε κάποιες σημαντικές -για τα τότε δεδομένα της- μεταγραφικές κινήσεις στην προσπάθειά της να αποφύγει το κακό, κάτι που τελικά δεν έγινε εφικτό. Τσουμάγκας, Αναστασόπουλος, Πετρόπουλος, Καραλής και Παύλος Μητρόπουλος ήταν οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν, ενίσχυσαν κάπως την ομάδα όμως η κατάσταση ήταν πολύ άρρωστη για να ανατραπεί και έγινε το μοιραίο με τον υποβιβασμό.

ΜΗΔΕΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ

Η σεζόν της ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική είναι υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής λόγω του ερασιτεχνικού επιπέδου της κατηγορίας. Οι «κιτρινόμαυροι» πέρασαν φυσιολογικά και αναμενόμενα νεράκι χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάποια ενίσχυση τον χειμώνα. Αυτό θα έλειπε θα πει κανείς…

Ο ΓΕΝΑΡΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ… ΚΡΙΣΑΝΤΟΥΣ!

Ο Γενάρης του 2015, όμως, ο οποίος βρήκε την ΑΕΚ στη Β’ Εθνική, τη βρήκε και σε διαδικασία ανασυγκρότησης ενόψει της επιστροφής της στη μεγάλη κατηγορία. Οι «κιτρινόμαυροι» σε εκείνη τη μεταγραφική περίοδο συμφώνησαν με τον Αντρέ Σιμόες της Μορεϊρένσε για το επόμενο καλοκαίρι αλλά παράλληλα έκαναν μια από τις πιο σοβαρές προσθήκες της τελευταίας δεκαετίας, κλείνοντας τον Γιάκομπ Γιόχανσον της Γκέτεμποργκ.

Από τον Καπετάνο και τον Καλόν, στον Αραούχο!
krisantous 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σουηδικό ρομπότ, αξιόπιστο σε μεγάλο βαθμό και για του λόγου το αληθές το γεγονός ότι η ΑΕΚ ποντάρει από τότε συνέχεια πάνω του με μεγάλη συνέπεια. Τέλος, για κλείσιμο της συγκεκριμένης μεταγραφικής περιόδου, ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς έφερε τον Νιγηριανό Μακόλεϊ Κρισάντους για τη θέση στην επίθεση, με τα γνωστά αποτελέσματα…

ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΓΙΕΤ ΜΕ «ΖΟΥΚΟΥ» ΚΑΙ ΠΕΚΧΑΡΤ

Την περσινή αγωνιστική σεζόν, την κατάσταση πήρε πάνω του ο Γκουστάβο Πογέτ. Όλοι στο σύλλογο περίμεναν ότι η ΑΕΚ θα φέρει έναν επιθετικό και έναν εξτρέμ όμως ο Ουρουγουανός είχε διαφορετική άποψη. Έφερε μεν τον Τόμας Πέκχαρτ (τον οποίο γνώριζε από την κοινή τους παρουσία στην Τότεναμ στην οποία θήτευσε ως βοηθός του Χουάντε Ράμος) αλλά «έκαψε» τον εξτρέμ και επέλεξε να φέρει τον Αργεντίνο χαφ, Μπρούνο Ζουκουλίνι με τη μορφή δανεισμού από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Από τον Καπετάνο και τον Καλόν, στον Αραούχο!
zoukoulini 460 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ζουκουλίνι ήταν πουλέν του Πογιέτ και το καλύτερο χαφ της Αργεντινής για το 2014 αλλά η γκίνια δεν του επέτρεψε να προσφέρει τα αναμενόμενα στην ΑΕΚ, αφού σε μια προαιρετική προπόνηση (!) στο ξεκίνημα της παρουσίας του στα Σπάτα υπέστη κάταγμα στο μετατάρσιο και στην ουσία από τότε χαιρέτισε.

Η -ΔΥΝΑΤΗ- ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο η ΑΕΚ έχει πάρει ήδη τους Βράνιες-Αϊντάρεβιτς, έχει φέρει τον νεαρό Μεληκιώτη από τη Βέροια ενώ έχει συμφωνήσει από τώρα για το καλοκαίρι για τους Γιακουμάκη (του Πλατανιά) και Τσιντώτα (του Λεβαδειακού). Το μπαμ γίνεται με τον Σέρχιο Αραούχο ενώ υπάρχει ανοιχτή πιθανότητα να επιστρέψει ο Έλντερ Μπαρμπόσα αλλά και να γίνει κάποια κίνηση για ένα αριστερό μπακ, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες. Είναι σαφές πως οι «κιτρινόμαυροι» έχουν βελτιωθεί αισθητά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο και πλέον αυτό που περιμένουν να συμβεί είναι να βγουν οι ποδοσφαιριστές που έχουν αποκτηθεί, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικά για την περίπτωση του Αραούχο που είναι και δαπανηρή, η ΑΕΚ δείχνει τα δόντια της αλλάζοντας τη νωχελική εικόνα που είχε δείξει στο παρελθόν στις μεταγραφές και κοιτάζοντας σε ψηλότερα ράφια σε σχέση με αυτά που αναλωνόταν πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ANALYSIS: Αυτός είναι ο Σέρχιο Αραούχο
Τι σημαίνει το τατού στο χέρι του Αραούχο;
Φέρνει και την... μπέμπα του στην Αθήνα ο Αραούχο
Αραούχο: ο φορ που... σκοράρει στα μπαρ και δεν αντιστέκεται στις μπύρες

News 24/7

24MEDIA NETWORK