Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ: Ο ρεπατζής του Ανσαριφάρντ απέτρεψε το φιάσκο

Η ΑΕΚ πάλεψε πολύ με τον εαυτό της αλλά κατάφερε να αποδράσει. Η νίκη με 4-3 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη λίγο έλειψε να μετατραπεί σε απόλυτο φιάσκο, αλλά πρώτα ο ρεπατζής του Ανσαριφάρντ και μετά το VAR της επέτρεψαν να μην πηδήξει από το περβάζι στο κενό.

Ανσαριφάρντ και Χνιντ πανηγυρίζουν ένα από τα δύο γκολ που πέτυχε ο Ιρανός φορ στη νίκη της ΑΕΚ με 4-3 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, για την 12η αγωνιστική της Super League Interwetten | 13/12/2020 (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
Ανσαριφάρντ και Χνιντ πανηγυρίζουν ένα από τα δύο γκολ που πέτυχε ο Ιρανός φορ στη νίκη της ΑΕΚ με 4-3 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, για την 12η αγωνιστική της Super League Interwetten | 13/12/2020 KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Μπορεί να έβαλε τον εαυτό της σε ζόρια, ωστόσο η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από την Ριζούπολη με το τελικό 4-3 επί του Απόλλωνα Σμύρνης, για την 12η αγωνιστική της Super League Interwetten. Έτσι διατηρήθηκε σε τροχιά τίτλου και πάει με ανεβασμένη ψυχολογία στο ντέρμπι της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ένα 90λεπτο που ανάλογα με την έκβαση του μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις στο 'κιτρινόμαυρο' στρατόπεδο. Για την ώρα πάντως η Ένωση εξασφάλισε δύο ημέρες ηρεμίας, για να προετοιμαστεί ενόψει της μάχης με τους 'ερυθρόλευκους'.

Και το πέτυχε για τρεις βασικούς λόγους, που έχουν ονοματεπώνυμο: Μάριο Μιτάι, Καρίμ Ανσαριφάρντ και Λιβάι Γκαρσία. Το πλάνο της ΑΕΚ για τον 17χρονο μπακ-χαφ 'λέει' πως θα κάνει φέτος κοντά στις 20 συμμετοχές. Απέναντι στη Λέστερ μεσοβδόμαδα πραγματοποίησε μόλις την 3η του εμφάνιση για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ήταν ωστόσο από εκείνους που δικαιολόγησαν την παρουσία τους στο χορτάρι, παρά την ήττα από τις 'αλεπούδες'. Ο Μάσιμο Καρέρα προφανώς ήθελε να τον επιβραβεύσει, έτσι του έδωσε φανέλα βασικού στη Ριζούπολη. Και είναι βέβαιο πως ο Ιταλός τεχνικός δεν το μετάνιωσε. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που ο Μιτάι είχε τις δύο ασίστ στα ισάριθμα γκολ του Ανσαριφάρντ στην διάρκειρα του πρώτου ημιχρόνου. Δεν είναι παράτολμο να πούμε πως με αυτή την εικόνα, ο 17χρονος μπακ-χαφ μπορεί να βάλει για τα καλά σε ζόρια τους Ινσούα, Λόπες, που άλλωστε δεν έχουν και κάποια εντυπωσιακή παρουσία στο πρώτο μισό της σεζόν...

Αντίθετα, ο Ανσαριφάρντ είναι ξεκάθαρα ο πλέον αξιόπιστος επιθετικός της ΑΕΚ σε αυτό το διάστημα. Σκόραρε με προβολή για το 0-1 και νίκησε τον Βερούλστ με εντυπωσιακό σουτ εκτός περιοχής για το 1-3, φτάνοντας τα 6 γκολ στην Super League Interwetten. Ο Ιρανός φορ αποκτήθηκε το καλοκαίρι ως 'τσόντα' στη γραμμή κρούσης. Υπολογιζόταν ως ο παίκτης που θα έκανε τα ρεπό του Νέλσον Ολιβέιρα. Φτάνοντας στα μέσα Δεκέμβρη πλέον, η απορία είναι αν ο Πορτογάλος μπορεί να κάνει τα ρεπό του Ανσαριφάρντ... Ο Ιρανός φορ είχε ήδη αφήσει τα διαπιστευτήρια του σε Πανιώνιο και Ολυμπιακό στη χώρα μας. Τώρα απλά συνεχίζει με τη φανέλα της ΑΕΚ και είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που την κρατούν με αξιώσεις στην κούρσα του τίτλου.

Ο τρίτος καλός λόγος της νίκης των 'κιτρινόμαυρων' στη Ριζούπολη, ήταν ο Λιβάι Γκαρσία. Με το σκορ στο 1-1, ο 23χρονος εξτρέμ έδωσε γρήγορα ξανά προβάδισμα στην ΑΕΚ με εκπληκτική απευθείας εκτέλεση κόρνερ! Η προσφορά του δεν εξαντλείται εκεί. Έπαιξε αποτελεσματικά στο '1vs.1', δημιούργησε χώρους και υπεραριθμία, έδωσε ταχύτητα στην επίθεση της ομάδας. Διαθέτει στοιχεία που δεν έχει άλλος ακραίος κυνηγός της Ένωσης. Η λογική λέει πως όσο παίρνει χρόνο συμμετοχής και ενσωματώνεται, τόσο πιο απαραίτητος θα γίνεται στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Το σκορ είχε διαμορφωθεί σε 1-3 από το ημίχρονο, όμως ο Απόλλων δεν ήταν διατεθειμένος να 'πέσει' χωρίς μάχη. Και το έκανε εκμεταλλευόμενος τα κενά που επανειλημμένα παρουσιάζει η ομάδα του Καρέρα στα μετόπισθεν. Τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην καρδιά της άμυνας και τις στημένες φάσεις. Ο Μαρκ Φερνάντεθ ισοφάρισε σε 1-1 με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, τη στιγμή που στο κέντρο άμυνας της ΑΕΚ υπήρχε μονάχα ο... Σάκχοφ. Ο Σβάρνας έλειπε για να δώσει βοήθεια δεξιά και ο Χνιντ είχε χάσει τελείως τον χώρο του. Το δεύτερο γκολ της 'Ελαφράς Ταξιαρχίας' ήρθε από εκτέλεση φάουλ και κεφαλιά του Τσαμπούρη, σε φάση που τρεις (!) παίκτες των γηπεδούχων πήδηξαν μόνοι τους στο πρώτο δοκάρι. Το διαφαινόμενο... φιάσκο φρόντισε να ξορκίσει ο Ολιβέιρα, που πήρε την έξοχη ασίστ του Τάνκοβιτς στην κόντρα και πλάσαρε με το αριστερό στην έξοδο του Βερούλστ για το 2-4.

Και αν ο χαρακτηρισμός 'φιάσκο' φαντάζει υπερβολικός, μόνο τέτοιος δεν είναι. Ξανά από στημένη φάση, ο Απόλλων βρήκε τρίτο γκολ στο παιχνίδι με τον Μπαξεβανίδη στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και δευτερόλεπτα μετά κέρδισε πέναλτι για χέρι του Παουλίνιο! Ποινή που δεν εκτελέστηκε ποτέ καθώς ο μπακ της ΑΕΚ 'αθωώθηκε' -ορθώς- χάρη στο VAR, που 'είδε' τον Μουνιέ σε θέση οφσάιντ πριν ακολουθήσει η παράβαση...

Ο επιθετικός απολογισμός ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός για τους 'κιτρινόμαυρους' στην αναμέτρηση, με παίκτες της να ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητα τους. Η αμυντική λειτουργία πάλι είναι λόγος έντονης ανησυχίας. Δεν διορθώνονται οι ανορθογραφίες και η εικόνα της ΑΕΚ στα μετόπισθεν συχνά θυμίζει ερασιτεχνική ομάδα. Με το ντέρμπι που ακολουθεί κόντρα στον Ολυμπιακό, το ερώτημα είναι το εξής: αν η πίεση θα οδηγήσει την άμυνα της Ένωσης σε υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης και αποφασιστικότητα ή θα την ωθήσει με ακρίβεια στα ίδια λάθη υπό το βάρος των περιστάσεων. Ανάλογα με την απάντηση πιθανόν να διαμορφωθεί και το αποτέλεσμα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK