Αποχωρεί από την εθνική Βραζιλίας ο Ζιλμπέρτο Σίλβα (vids)
Μετά από 93 εμφανίσεις, 3 γκολ και μία κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αποχωρεί από την εθνική Βραζιλίας (vids).
“Αποχωρώ από την εθνική ομάδα. Είμαι πολύ στενοχωρημένος από τον αποκλεισμό και νομίζω ότι είναι καιρός να πάρει κάποιος άλλος στη θέση μου, αφού είμαι ήδη 34 ετών”, ήταν τα λόγια του πρώην αρχηγού των Βραζιλιάνων.
Η καριέρα στην εθνική Βραζιλίας
Το ντεμπούτο του Ζιλμπέρτο Σίλβα με την εθνική Βραζιλίας έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 2001, ως αλλαγή σε μία αναμέτρηση κόντρα στη Χιλή. Ακριβώς ένα μήνα μετά έκανε το ντεμπούτο του ως βασικός κόντρα στη Βολιβία και στις αρχές του 2002 σκόραρε δις κόντρα στη Βολιβία και μία φορά κόντρα στην Ισλανδία.
Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι έκανε την έκπληξη για την εποχή και τον επέλεξε στην 23μελή αποστολή της “σελεσάο” για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ωστόσο η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον τραυματία Εμερσον. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έγινε βασικός και αναντικατάστατος σε εκείνη τη Βραζιλία, έπαιξε σε όλα τα ματς χωρίς να γίνει αλλαγή ούτε ένα λεπτό και έκανε όλη τη “βρόμικη” δουλειά στο κέντρο, επιτρέποντας στους πολυδιαφημισμένους συμπαίκτες του να οδηγήσουν τη Βραζιλία στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Οι εμφανίσεις του αυτές του εξασφάλισαν τη μεταγραφή του από την Ατλέτικο Μινέιρο στην Αρσεναλ εκείνο το καλοκαίρι.
Τα χρόνια πέρασαν και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα εξελίχθηκε σε βασικό “γρανάζι” της μηχανής της Βραζιλίας. Η αποτυχία του 2006 βρήκε τον Ζουνίνιο Περναμπουκάνο να καλεί τα γηραιότερα στελέχη της εθνικής (συμπεριλαμβανομένου του Ζιλμπέρτο Σίλβα) να αποσυρθούν από την Βραζιλία, αλλά ο μέσος της Αρσεναλ τότε δεν τον εισάκουσε και παρέμεινε στην εθνική υπό τις οδηγίες του παιδικού ειδώλου του, Κάρλος Ντούνγκα.
Το 2007, στο Κόπα Αμέρικα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της “σελεσάο” του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού απόντος του τραυματία Λούσιο και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα σήκωσε το τρόπαιο μετά τον θρίαμβο με 3-0 στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή, στον οποίο, πάντως, δεν αγωνίστηκε λόγω καρτών. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς παρέδωσε το περιβραχιόνιο στον Λούσιο που επέστρεψε στην εθνική και το επόμενο καλοκαίρι σήκωσε ακόμα ένα τρόπαιο, αυτό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όπου και πάρει είχε ρόλο βασικού.
Το καλοκαίρι του 2009 τον βρήκε εκ νέου στην ενδεκάδα της Βραζιλίας σε μία μεγάλη διοργάνωση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μόνο που αυτήν τη φορά η κατάληξη δεν ήταν το ίδιο χαρμόσυνη όσο αυτή των δύο προηγούμενων διοργανώσεων που συμμετείχε.
Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα σηκώνει το Κόπα Αμέρικα 2007
Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα κόντρα στην Πορτογαλία