Άρης-ΑΕΚ: Μηδένα προ του Λιβάγια μακάριζε

Στο 93', οι αλλαγές του Μίχαελ Ένινγκ έστελναν τον Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Για 96 λεπτά ο Λιβάγια δεν δικαιολογούσε την παρουσία του στο 'Κλεάνθης Βικελίδης'. Όταν εμφανίστηκε, σκόραρε δύο τέρματα και στο πρόσωπο του βρήκε εφαρμογή η περίφημη φράση του Σόλωνα.

Ο Μάρκο Λιβάγια πανηγυρίζει το γκολ του στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, που έστειλε τον ημιτελικό της ΑΕΚ με τον Άρη στην παράταση.  Ο Κροάτης εκεί σκόραρε ένα ακόμη τέρμα για το τελικό 2-2 στο 'Κ. Βικελίδης', που έστειλε την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
Ο Μάρκο Λιβάγια πανηγυρίζει το γκολ του στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, που έστειλε τον ημιτελικό της ΑΕΚ με τον Άρη στην παράταση. Ο Κροάτης εκεί σκόραρε ένα ακόμη τέρμα για το τελικό 2-2 στο 'Κ. Βικελίδης', που έστειλε την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM

Με το υπέρ της 2-1 από τον πρώτο ημιτελικό του ΟΑΚΑ πήγε η ΑΕΚ στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' και μετά από 93 λεπτά αγώνα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο και... ημιλιπόθυμη. Ο Ένινγκ έβλεπε τις αλλαγές του να τον δικαιώνουν στο απόλυτο, ο Καρέρα παρακολουθούσε τα δικά του ατού να μην αποδίδουν. Ο Ντάνι Μάκελι είχε δείξει 6 λεπτά καθυστερήσεων και στο τελευταίο εξ αυτών ο Λιβάγια σκέφτηκε πως ήταν η ώρα να χαλάσει το πάρτι των γηπεδούχων. Το ίδιο έπραξε και στην παράταση...

 

Ρίσκαρε ο Ένινγκ, προσεκτικά ο Καρέρα

Για τον Μίχαελ Ένινγκ τα κουκιά ήταν μετρημένα, αφού στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ για τα playoffs του πρωταθλήματος είχε χάσει με τραυματισμό τους Βέλεθ και Σόουζα. Έτσι στο κέντρο άμυνας πήγαν οι Δεληζήσης - Ρόουζ, δεξιά ο Σάσα και αριστερά ο Κόρχουτ. Το κενό του Σάσα δίπλα στον Ματίγια κάλυψε ο Τόνσο. Μια επιλογή με ρίσκο, καθώς πρόκειται για έναν μπαλαδόρο μέσο αλλά με ανασταλτική ανεπάρκεια. Φετφατζίδης, Λάρσον και Γκάμα ήταν στην πλάτη του φορ Ιντέγε.

Βάζοντας στην εξίσωση τα προβλήματα του αντιπάλου, ο Μάσιμο Καρέρα επέλεξε να δώσει έμφαση στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Μπροστά από την 4άδα της άμυνας με Μπακάκη, Σβάρνα, Τσιγκρίνσκι, Λόπες ήταν ο Σιμόες, με τους Κρίστιτσιτς - Μάνταλο μπροστά του, αλλά με διαφορετικούς ρόλους. Ο Σέρβος ήταν ο ενδιάμεσος και ο Μάνταλος αυτός που έπαιρνε περισσότερα μέτρα στην επίθεση. Βέρντε - Λιβάγια - Ολιβέιρα συμπλήρωναν την επιθετική γραμμή στο 4-3-3.

Σε ένα στείρο πρώτο ημίχρονο, οι δύο ομάδες είχαν πράγματα για να ανησυχούν. Τα οποία εστιάζονταν στους ίδιους χώρους. Ο Άρης έψαχνε ευελιξία και ταχύτητα έχοντας στο γήπεδο μια τετράδα με τεχνίτες παίκτες. Ωστόσο οι Τόνσο, Λάρσον, Γκάμα και Φετφατζίδης δεν βρήκαν ποτέ συνεργασίες και ρυθμό, με αποτέλεσμα η μπάλα να μην φτάνει καθόλου στα πόδια του Ιντέγε. Ούτε το in and out του Νιγηριανού με τον Λάρσον λειτούργησε, την στιγμή που δεν υπήρχαν πλαγιοκοπήσεις από τα overlap των μπακ. Η καλύτερη στιγμή του Άρη στο πρώτο μέρος ήρθε από μια επιπολαιότητα του Βέρντε που έχασε από τον Κόρχουτ εντός περιοχής, αλλά το γύρισμα του Μαγυάρου έδιωξε ο Μπάρκας στο 32'.

Η ΑΕΚ κρατούσε με σχετική ευκολία τους γηπεδούχους μακριά από τα καρέ της. Το πρόβλημα ήταν πώς αδυνατούσε να εκμεταλλευτεί επιθετικά το πλεονέκτημα που της έδινε ο σοφτ άξονας του Άρη. Είχε τον έλεγχο σε εκείνο το χώρο αλλά δεν είχε τον απαιτούμενο ρυθμό και τις συνεργασίες για δημιουργήσει φάσεις με συνέπεια. Οι καλές στιγμές έφτασαν στα πόδια του Βέρντε, που είτε λειτούργησε επιπόλαια, είτε χωρίς αποφασιστικότητα. Η μπάλα δεν ακούμπαγε στον Λιβάγια και μοιραία ο Μάνταλος έμοιαζε εγκλωβισμένος. Καλύτερη στιγμή για την ΑΕΚ στο πρώτο μέρος αυτή στις καθυστερήσεις, όταν ο Ολιβέιρα από το ένα μέτρο αστόχησε απελπιστικά μετά από κόρνερ του Βέρντε.\

Αλλαγές... τζακ ποτ

Με τον Παουλίνο αντί του Μπακάκη και τον Μαντσίνι αντί του Λάρσον ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο στο 'Κ. Βικελίδης'. Η διαφορά σε σχέση με το πρώτο 45λεπτο, ήταν πως ο Άρης μπήκε στο χορτάρι με μεγαλύτερη ένταση, εστιάζοντας στο παιχνίδι από δεξιά. Επέμενε με τον Φετφατζίδη ο Ένινγκ και δεν άργησε να δικαιωθεί. Και μάλιστα εις διπλούν. Στο 57' ο διεθνής εξτρέμ απέφυγε τον Λόπες και από θέση μέσα δεξιά στην περιοχή γύρισε τη μπάλα παράλληλα, με τον Μαντσίνι να κάνει την προβολή για το 1-0. Ο Αργεντίνος που στα δύο τελευταία παιχνίδια έπαιξε στις μισές θέσεις του γηπέδου! Στο ΟΑΚΑ ξεκίνησε σέντερ φορ, πέρασε αριστερό εξτρέμ και τελείωσε το ματς ως δεξί μπακ. Στη ρεβάνς Κυπέλλου του 'Κ. Βικελίδης', ο Μαντσίνι έπαιξε στην πλάτη του Ιντέγε και σκόραρε.

Ο Καρέρα έριξε σταδιακά στο ματς τους Χουλτ (τράβηγμα ο Λόπες), Αλμπάνη (Βέρντε) και Αραούχο (Κρίστιτσιτς), ψάχνοντας την ισοφάριση με ένα ρισκαδόρικο σχήμα. Δεν είχε και άλλη επιλογή. Στο 75' μια εξαιρετική έμπνευση του Μάνταλου μετουσιώθηκε σε σκαφτή πάσα στον Σιμόες, που βγήκε στην πλάτη της άμυνας και με το κεφάλι επιχείρησε να κρεμάσει τον Κουέστα αλλά είδε την μπάλα να σταματά στο δεξί δοκάρι! Έκτοτε πήγαμε σε ματς μισού γηπέδου, με την ΑΕΚ να έχει τη μπάλα και τον Άρη να υπερασπίζεται τα κεκτημένα. Ο Ένινγκ πρέπει να αισθάνθηκε την απόλυτη προπονητική δικαίωση, όταν επέλεξε να ρίξει στο ματς τον Ντιγκινί αντί του Γκάμα στο 89'. Και είδε τον Γάλλο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων να σκοράρει για το 2-0!

Ο Λιβάγια ήταν φαν του Σόλωνα

Τα πανηγύρια ήταν έξαλλα, αλλά... μηδένα προ του Λιβάγια μακάριζε. Στο έκτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Παουλίνιο έκανε μια εξαιρετική σέντρα από δεξιά με το εξωτερικό, ο Κροάτης επιθετικός βρέθηκε ολομόναχος στην περιοχή αλλά ο Κουέστα απέκρουσε σωτήρια την κεφαλιά του. Η μπάλα επέστρεψε στον Λιβάγια που με δεύτερη προσπάθεια σκόραρε και έστειλε το ματς στην παράταση.

Μπαίναμε πλέον σε μια ειδική κατάσταση, όπου η διαχείριση του ψυχολογικού και σωματικού φορτίου θα έπαιζε κομβικό ρόλο για την έκβαση της μάχης. Δύο στοιχεία όπου η ΑΕΚ έδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Στο 102' ο Αλμπάνης κατάφερε ό,τι δεν μπόρεσε ο Βέρντε στα 65 λεπτά που αγωνίστηκε. Κουβάλησε και κράτησε τη μπάλα από δεξιά, πάσαρε στο κατάλληλο χρόνο στον Ολιβέιρα, αυτός με τη μια πέρασε στον Λιβάγια και ο Κροάτης πλάσαρε ψύχραιμα για το 2-2!

Υπέγραψε την πρόκριση της ΑΕΚ, αλλά δημιούργησε και έξτρα... πονοκεφάλους. Με 14 γκολ και 10 ασίστ στη σεζόν μέχρι στιγμής και το συμβόλαιο του να ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι, μοιάζει υπεραπαραίτητος για την ομάδα του, που θα πρέπει να βρει την φόρμουλα παραμονής του... Όχι και τόσο εύκολη αποστολή, αφού αυτές οι βραδιές δεν ανεβάζουν απλά το κασέ ενός παίκτη αλλά στρέφουν και τα μάτια των σκάουτ επάνω του.

Ο Άρης έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση του στον τελικό. Σε μια φάση σε όλο το ματς έχασε η άμυνα του τον Λιβάγια και αυτή αποδείχθηκε τελικά μοιραία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK