Άρης και ΠΑΟΚ κάθονται στον καναπέ του ψυχολόγου

Ντέρμπι σου λέει, με καταρακωμένη ψυχολογία, άδειες εξέδρες και μονόπλευρο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Το αποψινό ματς στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' μοιάζει περισσότερο με τον καναπέ ενός ψυχολόγου παρά με αγώνα για τα πλέι οφ της Super League.

Ιντέγε και Μαουρίσιο σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Άρης-ΠΑΟΚ νωρίτερα στη διάρκεια της σεζόν, όπου οι 'κίτρινοι' επικράτησαν με σκορ 4-2 στην κανονική διάρκεια της Super League. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM
Ιντέγε και Μαουρίσιο σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Άρης-ΠΑΟΚ νωρίτερα στη διάρκεια της σεζόν, όπου οι 'κίτρινοι' επικράτησαν με σκορ 4-2 στην κανονική διάρκεια της Super League. MOTIONTEAM

Το έφερε έτσι η μοίρα που Άρης και ΠΑΟΚ κοντράρονται απόψε λίγες μέρες μετά τους αποκλεισμούς από τον τελικό κυπέλλου. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα βλέπαμε αυτό το ζευγάρι στον τελικό τέλη Ιουλίου, τώρα οι δύο ομάδες θα παλέψουν για την ψυχολογική τους ανάταση. 'Σκοτώνεις' τον 'αιώνιο' αντίπαλο και παίρνεις τα πάνω σου για τη συνέχεια. Τίποτα παραπάνω.

Το παράδειγμα του 4-2

Την ώρα που ο Γιάννης Φετφατζίδης φτιάχνει βαλίτσες και φέρνει λεφτά στα ταμεία που θα αποδειχθούν σωτήρια, ο Άρης πρέπει να αφήσει πίσω του το εφιαλτικό παιχνίδι με την ΑΕΚ και τον αποκλεισμό από τον τελικό (έτσι όπως ήρθε) και να επικεντρωθεί στη 'μάχη' με τον Δικέφαλο του Βορρά. Έχει το know how, το έκανε με εμφατική νίκη στην κανονική διάρκεια, θέλει να το επαναλάβει. Η ειδοποιός διαφορά έχει να κάνει με το τι είχε προηγηθεί και ο Άρης έχει το βαρύδι στην πλάτη από το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Μίκαελ Ένινγκ έχει καταφέρει να παρουσιάσει έναν ανταγωνιστικό Άρη στα πλέι οφ παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κίνητρο με δεδομένη την ευρωπαϊκή τιμωρία του Παναθηναϊκού. Το 3-1 επί του ΟΦΗ και μάλιστα με ανατροπή ήταν το θετικό και συνάμα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Το 1-3 από τον Ολυμπιακό ήταν η κακή παρένθεση. Το 2-2 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ήταν η απόδειξη δυνατοτήτων της εφετινής ομάδας.

Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά στη ρεβάνς με την Ένωση την προηγούμενη Τετάρτη, τότε θα μιλούσαμε για το απόλυτο φαβορί στο αποψινό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Άρης είναι ένα 'κλικ' πιο πάνω από τον αντίπαλο.

Πώς θα το διαχειριστούν;

Ο ΠΑΟΚ είναι ο αντίπαλος. Πρωτίστως είναι ο αντίπαλος του ίδιου του ΠΑΟΚ. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεδομένα. Houston we have a problem, που έλεγε και ο Τομ Κρουζ. Ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό και η εικόνα του Δικεφάλου στα πλέι οφ -αν εξαιρέσουμε το 60λεπτο κόντρα στον Παναθηναϊκό- είναι αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αμπέλ Φερέιρα.

Ο Πορτογάλος προπονητής φαίνεται ότι έχει 'κανονάκια' τουλάχιστον για τα πλέι οφ ή, για να το θέσουμε καλύτερα, μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Παρά την προβληματική εικόνα της ομάδας του και τη γενικευμένη κριτική μετά το 0-2 από τον Ολυμπιακό, μένει στον πάγκο. Το αν μένει μέχρι να φύγει θα φανεί στην πορεία, αλλά τουλάχιστον για την ώρα ο ΠΑΟΚ φαίνεται να διαχειρίζεται την κρίση με ψυχραιμία, μακριά από κρίσεις πανικού και έκτακτες μεταμεσονύχτιες συσκέψεις.

Το θέμα, όμως, για τον Δικέφαλο είναι το τώρα και το τώρα είναι ο Άρης. Ακόμη ένα δύσκολο παιχνίδι και μάλιστα με αυξημένο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Αν κάποιους 'καίγεται' αυτός είναι ο ΠΑΟΚ που παλεύει με την ΑΕΚ για την πολυπόθητη δεύτερη θέση και δεν θέλει να τη χάσει και αυτή. Το ιδανικό για τον νταμπλούχο είναι διπλό στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' και να μην κερδίσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Και βαθμολογικό πλεονέκτημα και ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια.

Ντέρμπι προσωπικοτήτων

Οι προπονητές είθισται να είναι τα 'εξιλαστήρια' θύματα, αλλά και οι παίκτες δεν πρέπει να είναι άμοιροι ευθυνών. Κάντε σύγκριση τα δύο ματς Κυπέλλου της προηγούμενους Τετάρτης. Από τη μία ο Άρης του Φετφατζίδη που λογίζεται (και είναι) ως game changer και από την άλλη ο ΠΑΟΚ που αναζητά διακαώς χαρακτήρες για να 'σηκώσουν' την ομάδα στα δύσκολα.

Ο Ένινγκ έχει ποδοσφαιριστές που θα βγάλουν την απαιτούμενη συμπεριφορά στο χορτάρι για να αλλάξουν τα δεδομένα ενός αγώνα. Ο ΠΑΟΚ τους άφησε κάπου εκεί που 'έσπασε' το αήττητο και τον πήρε η κάτω βόλτα. Και να φανταστείτε ότι μιλάμε για δύο ομάδες που είναι η μέρα με τη νύχτα στο διοικητικό κομμάτι και στη σιγουριά του αύριο.

Ο ΠΑΟΚ δίχως προβλήματα προσπαθεί να μάθει τον πρωταθλητισμό και τη διάρκειά του. Ο Άρης που βρίσκεται σε μία κατάσταση που μπορεί ανά πάσα στιγμή να 'σκάσει βόμβα', κάνει αργά, σταθερά και ανοδικά βήματα κερδίζοντας το μέγεθός του. Το 4-2 της κανονικής περιόδου ήταν μία τέτοια νίκη απόρροια των παραπάνω. Ταυτόχρονα είναι οδηγός για το αποψινό ντέρμπι. Και για τους δύο. Το ποιος θα τον ακολουθήσει, θα το δούμε γύρω στις 21:30...

News 24/7

24MEDIA NETWORK