Άρης: Μήπως ο Μάντζιος να θυμηθεί τον 'Ζαχαρία' του;

Ο Χουλιάν Κουέστα παραπατάει αγωνιστικά στην αρχή της χρονιάς και ο Ζακαρί Μπουσέ παραμονεύει για να κερδίσει τη θέση του βασικού γκολκίπερ στον Άρη. Ο 28χρονος Γάλλος είχε ένα λαμπρό μέλλον, χωρίς όμως ανάλογη συνέχεια.

Ο Ζακαρί Μπουσέ σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του με την Οσέρ
Ο Ζακαρί Μπουσέ σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του με την Οσέρ TWITTER.COM/AJA

Το καλοκαίρι η ανανέωση του συμβολαίου του Χουλιάν Κουέστα πέρασε από σαράντα κύματα. Ίσως και περισσότερα, χάσαμε το μέτρημα με τις ανατροπές. Ενώ τη μία ημέρα έμπαινε από την μπροστά πόρτα για να υπογράψει την άλλη έφευγε από την πίσω, ως ελεύθερος ακόμα, διότι είχε απορρίψει την πρόταση του Άρη. Σχεδόν δυο μήνες διήρκησε η διαπραγμάτευση στη δεύτερη φάση της, μετά κορονοϊού δηλαδή, το τέλος της οποίας στις 31/7 τον βρήκε να υπογράφει νέα σύμβαση για 2 χρόνια.

Του Θοδωρή Καρυπίδη του κόστισε κάμποσες χιλιάδες ευρώ αυτή η ιστορία. Σε πάγιες απολαβές, συν τα μπόνους που προβλέπονται στην ισχύουσα πια συμφωνία. Στους 'κίτρινούς', ως οργανισμό, κόστισε ήδη μία πρόκριση στον γ' προκριματικό γύρο του Europa League, τόσο οικονομικά όσο σε πρεστίζ, και κατόπιν τους πρώτους δύο βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Ο υψηλόσωμος Ισπανός γκολκίπερ, που με 36 αποκρούσεις, 28 επεμβάσεις και 29 κλεψίματα σε 9 παιχνίδια (στοιχεία που παρέχει η Super League Interwetten) ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον υπό διάλυση Άρη στα πλέι οφ, δεν άρχισε καθόλου καλά τη νέα σεζόν. Σαν να 'παιζε όλο το καλοκαίρι για το νέο συμβόλαιό του, στον Άρη ή αλλού, έχοντας βελτιώσει τρομερά την απόδοσή του συγκριτικά με την κανονική περίοδο, και -αφού έδεσε το γάιδαρό του- να βολεύτηκε.

Πέραν άλλης αμφιβολίας, είναι εκτός φόρμας. Ας μην μείνουμε μονάχα στο 2-2 της περασμένης Κυριακής με τον ΠΑΣ Γιάννινα, για το οποίο φέρει ευθύνη τόσο στο πρώτο (η μπάλα περνάει μέσα από τα χέρια του σε μακρινό σουτ) όσο και στο δεύτερο γκολ που δέχθηκε (έξοδος στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα). Είναι πολύ φρέσκες, άλλωστε, αυτές οι εικόνες.

Στην πρεμιέρα με τη Λαμία υπέπεσε στο πέναλτι (του 0-1) και αργότερα έχασε εντελώς τη φάση, τρακάροντας με συμπαίκτη, που θα μπορούσε να φέρει το 2-0, αν μετρούσε. Απέναντι στην Κόλος Κοβαλίβκα δεν ενέπνεε σιγουριά και αποτυγχάνοντας στις τοποθετήσεις του εκτέθηκε ποικιλοτρόπως στα δύο γκολ, ενώ στο Πανθεσσαλικό παρακολουθούσε απλώς την τροχιά της μπάλας στην τελευταία φάση του αγώνα που και δεν θ’ απέτρεπε το 1-1, αν διαιτητής καθ' υπόδειξη του VAR δεν έκριναν πως η μπάλα είχε περάσει όλη τη γραμμή του άουτ στο τέρμα των γηπεδούχων.

Ο Κουέστα μοιάζει να μην κρατά τον έλεγχο της κατάστασης. Η μπάλα του γλιστρά. Ούτως ή άλλως βαρύ σκαρί, λόγω μεγάλου κορμιού, πέφτει καθυστερημένα, του λείπει ξεκάθαρα η συγκέντρωση σε φάσεις που θα έπρεπε να 'καθαρίζει' και υποπίπτει σε χτυπητά λάθη, τα οποία ως τερματοφύλακας χρεώνεται εξ ολοκλήρου. Ιδίως αν μετρούν διπλά και στερούν ευρωπαϊκές προκρίσεις ή χρήσιμούς βαθμούς. Αναπόφευκτα η απόδοσή του επηρεάζει αρνητικά το σύνολο. Χωρίς φυσικά η υπόλοιπη λειτουργία των μετόπισθεν είναι υποδειγματική.

Σε πρώτη φάση απολύθηκε ο Μίκαελ Ένινγκ και αποχώρησε ο Άγγελος Χαριστέας, πληρώνοντας αμφότεροι -με λίγες ημέρες διαφορά- τα 'στραμπουλήγματα' που υπέστη ο Άρης, κυρίως το ευρωπαϊκό στραπάτσο. Ο Κουέστα θα μπορούσε να είναι ο επόμενος, εφόσον κριθεί ωφέλιμο να μείνει -για λίγο ή περισσότερο- στον πάγκο. Ίσως να μην είναι όντως ανώτερος απ' αυτό που δείχνει, όπως ανέλυσε στο Sport24 ο Θέμης Καίσαρης, καθώς συνολικά έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του μόνο στο 1/3 των αγώνων με τα 'κίτρινα γάντια' στα χέρια (26 στα 66) και χρειάζεται να νιώσει την πίεση του ανταγωνισμού προκειμένου να επανέλθει στα επίπεδα των πλέι οφ. Έναν ανταγωνισμό που ομολογουμένως ο Ζακαρί Μπουσέ έχει την εμπειρία να του προκαλέσει.

Ο Μπουσέ περιμένει, έχοντας δουλέψει όλο το καλοκαίρι

Ο 28χρονος Γάλλος τερματοφύλακας, γεννημένος στο πιο απομακρυσμένο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (νησί Ρεϊνιόν - κτήση της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, νοτιοανατολικά της Μαδαγασκάρης), εντάχθηκε στον Άρη αφότου μπήκε ο Σεπτέμβρης και δεν πρόφτασε μέχρι στιγμής να πατήσει χορτάρι. Εκ των προτέρων ωστόσο σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία περίπτωση γκολκίπερ. Στα 19 του, έχοντας 'αποφοιτήσει' από τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες της Χάβρης και αγωνιστεί σε 70 ματς με την πρώτη ομάδα (συμπαίκτης του Μεντί και του Μαχρέζ της Μάντσεστερ Σίτι) εντυπωσίαζε με τα ρεφλέξ του κι ανταγωνιζόταν τον Αλφόνς Αρεολά για τη θέση του βασικού στην U21 της Γαλλίας. Κατά την επόμενη διετία, δε, μέτρησε 31 συμμετοχές στη Ligue 1 με τη φανέλα της Τουλούζ, καθώς μοιραζόταν τη θέση με τον Αλί Αμαντά.

Μέχρι και αλά Πανένκα πέναλτι του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς είχε αποκρούσει.

Ήταν η εποχή που δημοσιεύματα από την Αγγλία τον ήθελαν να παρακολουθείται από τη Λίβερπουλ προκειμένου ν' αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Πέπε Ρέινα, πίσω από τον Σιμόν Μινιολέ, κι αν ανταποκριθεί να μετατραπεί σταδιακά στο Νο1 του 'κόκκινου' συνόλου. Ο Μπρένταν Ρότζερς ζητούσε τότε έναν τερματοφύλακα με ευστοχία στις μεταβιβάσεις και ο Μπουσέ, έχοντας ευχέρεια με την μπάλα στα πόδια ή με μακρινές μπαλιές με τα δυνατά χέρια, εμφάνιζε υψηλά ποσοστά στις μεταβιβάσεις. Μολαταύτα το γεγονός πως δεν ανταποκρινόταν στο πρότυπο του ψηλού τερματοφύλακα (1μ78) διέκοψε την όποια κουβέντα πήγε να δημιουργηθεί.

Ίσως επηρεάστηκε, ίσως παρασύρθηκε και σταδιακά ο χρόνος του στους 'βιολέ' μειώθηκε. Γι’ αυτό το καλοκαίρι του 2015 ο 23χρονος πλέον Γάλλος προτίμησε να φύγει γιατί "δεν ήμουν ευχαριστημένος με αυτό που είχα". Τι δεν είχε; Ξεκάθαρες εξηγήσεις, όπως υποστήριζε. "Μερικές φορές ήμουν στην ομάδα, άλλες όχι κι άλλες στη δεύτερη. Ήταν μια μεικτή κατάσταση που δεν ευνοούσε την πρόοδό μου. Δεν μού εξήγησαν ποτέ τίποτα και δεν ξέρω τον λόγο".

Κατέληξε στην Οσέρ της δεύτερης κατηγορίας, καθώς "μού είπαν τι θέλουν από μένα". Ο ίδιος σίγουρα ζητούσε θέση βασικού, πιστεύοντας στον εαυτό του και στο πως "όλα αυτά που πέρασα μ’ έκαναν να ωριμάσω". Την είχε για τρεις διαδοχικές σεζόν, φτάνοντας συνολικά στις 123 συμμετοχές με το δημοφιλές κλαμπ της Βουργουνδίας. Είναι μάλιστα οι περισσότερες που κατέγραψε ποδοσφαιριστής από το 2012 ως σήμερα. Στις 37 εξ αυτών η εστία του παρέμεινε απαραβίαστη. Ωστόσο, αφού πρόπερσι αγωνίστηκε δανεικός στην Ανζέ της πρώτης κατηγορίας, μετρώντας τρία 90λεπτα με δύο 'clean sheets', και πέρυσι μετατράπηκε σε εφεδρική λύση της AJA, άρχισε να ψάχνει τις εναλλακτικές επιλογές του, γνωρίζοντας ότι το μέλλον του είναι αλλού.

"Θα είναι η αρχή μιας νέας περιπέτειας για μένα και την οικογένειά μου. Άλλες φορές ανανεώνεις κι άλλες αποχωρείς. Είναι η δουλειά τέτοια", έλεγε στα τέλη Μαΐου κι έκτοτε άρχισε να προπονείται ατομικά για να διατηρηθεί στην πρέπουσα κατάσταση. Μετέτρεψε το γκαράζ του σπιτιού σε γυμναστήριο για να εξασκείται δύο φορές την ημέρα και μετέφερε όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό όταν χρειάστηκε να μετακομίσει στα πεθερικά του στην Καέν προκειμένου η σύζυγός του και το νεογέννητο μωρό τους (δεύτερο μετά την πρώτη κόρη τους) να έχουν άμεση βοήθεια. Κατόπιν μπήκε σ' ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα αυξημένης έντασης προκειμένου "να είμαι στην κορύφωση όταν ένας σύλλογος με ζητήσει. Δεν πρέπει ποτέ να μένεις αδρανής", τόνιζε χαρακτηριστικά. Απέρριπτε μάλιστα το ενδεχόμενο καλοκαιρινών διακοπών, πλην λίγων ωρών αφιερωμένων στην οικογένεια, συμπληρώνοντας πως "αναζητώ μια καλή δουλειά που θα με αναζωογονήσει".

Ο Άρης τον κάλεσε αργοπορημένα για να συμπληρώσει το δίδυμο με τον Κουέστα. Οι Γάλλοι έγραφαν πως προορίζεται για πρώτη επιλογή και γι' αυτό απέρριψε την προοπτική της νορβηγικής Κόνγκσβιγκερ. Εφόσον μπει στην ενδεκάδα, από το ματς της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό ή... αργότερα, έχει την ευκαιρία να το αποδείξει. Ο Άκης Μάντζιος αποφασίζει πια, με τον Ισπανό να κουβαλά το ντεσαβαντάζ του πρότερου (αναποτελεσματικού) βίου του. Ίσως ο Έλληνας προπονητής θυμηθεί και ενεργοποιήσει τον... Ζαχαρία του, σε μια καταχρηστική παράφραση του 'ο θεός με θυμήθηκε' που μεταφράζεται το όνομά του.


News 24/7

24MEDIA NETWORK