Άρης-Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς άλλαξε μέχρι και τερματοφύλακα

Ο Ολυμπιακός, ύστερα από τη νίκη με 4-2 επί του Άρη στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε την προέλασή του στα playoffs της Super League 1, όπου μετράει πλέον 6 νίκες και μία ισοπαλία, πάει για ένα ρεκόρ αήττητου τίτλου, σε ένα περίεργο καλοκαίρι χωρίς... προετοιμασία και (ακόμα) μεταγραφές!

Ο Αχμέντ Χασάν και ο Γιώργος Μασούρας "λίρα εκατό" αμφότεροι στον φετινό Ολυμπιακό
Ο Αχμέντ Χασάν και ο Γιώργος Μασούρας "λίρα εκατό" αμφότεροι στον φετινό Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Η καταμέτρηση συνεχίζεται για τον Ολυμπιακό, που πέτυχε την 6η νίκη του σε 7 αγωνιστικές των playoffs της Super League 1, ο θεσμός των οποίων, λόγω της καταφανούς ανωτερότητας των "ερυθρολεύκων", κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πρώτη κιόλας εφαρμογή του. Εντάξει, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα σε αυτήν τη 2η φάση του πρωταθλήματος, αν οι υπόλοιπες ομάδες μπορούσαν να αντισταθούν περισσότερο ή έστω αν υπήρχε κόσμος στις εξέδρες, αυτήν τη στιγμή πάντως παρακολουθούμε έναν μονόλογο του Ολυμπιακού, χωρίς την... παραμικρή αντίρρηση.

Είναι τόσο μεγάλη η άνεση του επόμενου πρωταθλητή, που σε αυτό το εύκολο 4-2 επί του Άρη στη Θεσσαλονίκη, μια από τις αλλαγές του Πέδρο Μαρτίνς ήταν ο τερματοφύλακας, όταν ο νεαρός Κώστας Τζολάκης, πήρε τη θέση του Γάλλου Μπομπί Αλέν. Κάτι σαν φιλικό προετοιμασίας, δηλαδή, αν αναλογιστούμε ότι οι Πειραιώτες ξεκίνησαν με πολλούς βασικούς στον πάγκο τους ή εκτός αποστολής. Καμιά φορά, είναι προτιμότερο να παίζουν όσοι δεν έχουν φάει τις αγωνιστικές με το "κουτάλι" και δεν τους λείπει η όρεξη για μπάλα.

Αυτή είναι η τεράστια διαφορά που έχει πάρει ο φετινός Ολυμπιακός από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος και προφανώς αυτό το 6/7 που μετράει δεν είναι τυχαίο. Μάλλον, μάλιστα, έκανε καλό η "γκρίνια" για την απόδοση στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου χάθηκαν οι δυο πρώτοι βαθμοί κι έτσι κόντρα στον Άρη, οι σίγουροι πρωταθλητές έπαιξαν, στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, πιο συγκεντρωμένα και οπωσδήποτε με μεγαλύτερη διάθεση.

Απέναντί τους, βέβαια, ήταν και μια ομάδα που στον πάγκο της είχε μόλις 3 παίκτες, που περιμένει πως και πως να τελειώσει η διαδικασία, ώστε να κοιτάξει τη νέα χρονιά. Έχει τις δικές του σκοτούρες ο Άρης, αφού θα πρέπει να ξαναχτίσει μια ομάδα από την αρχή, λόγω και των πολλών συμβολαίων που ολοκληρώνονται (ή ήδη έχουν ολοκληρωθεί).

Ο κορονοϊός κι η παράταση της χρονιάς ήταν εξ αρχής ένα πρόβλημα των ομάδων, που θα έπρεπε να πληρώσουν τους παίκτες τους με παράταση συμβολαίου, χωρίς να... συντρέχει ουσιαστικός λόγος. Και να τους κρατούσαν, ωστόσο, για έναν μήνα παραπάνω, από την στιγμή που στο τέλος θα έμεναν έτσι κι αλλιώς ελεύθεροι, κανείς δεν θα είχε διάθεση να βάλει τα πόδια του στη φωτιά. Ήταν κι η μεγάλη διαφορά που πήρε ο Ολυμπιακός, τα πλέι οφ έχασαν σχεδόν με το καλημέρα το ενδιαφέρον τους. Μένει να μάθουμε στις 3 αγωνιστικές που απομένουν (με ΠΑΟΚ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ΟΦΗ στην Κρήτη και ΑΕΚ πάλι στο Φάληρο), αν οι "ερυθρόλευκοι" τελειώσουν τη χρονιά χωρίς να έχουν γνωρίσει ήττα.

Είναι ένα κίνητρο για να συνεχίσουν δυνατά στον Πειραιά και να πάρουν τον τίτλο αήττητοι. Σε επίπεδο Α' Εθνικής, μάλιστα, θα έχουν κάνει ένα ρεκόρ, καθώς θα στεφθούν πρωταθλητές χωρίς ήττα σε μια σεζόν 36 αγωνιστικών. Ο Παναθηναϊκός του 1964 (24 νίκες, 6 ισοπαλίες) και ο ΠΑΟΚ του 2019 (26 νίκες, 4 ισοπαλίες) το είχαν καταφέρει σε πρωτάθλημα 30 αγώνων. Για την ιστορία, πάντως, πριν την καθιέρωση της Α' Εθνικής, ο Ολυμπιακός έχει αναδειχθεί αήττητος πρωταθλητής Ελλάδας 6 φορές. Με διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής μεν, χωρίς να χάσει ματς, δε...

Πρωταγωνιστές δυο εργαλεία

Ο Μαρτίνς ανανέωσε, όπως ήταν λογικό, την ενδεκάδα του, έβαλε στο δεξί άκρο μέχρι και τον Βασίλη Τοροσίδη, που είχε μερικές εντυπωσιακές στιγμές (ένα εξαιρετικό σουτ στο δοκάρι και μια σπουδαία πάσα για το 3ο γκολ), έδωσε χρόνο (στο 2ο ημίχρονο) και σε Μπρούνο, Γιώργο Ξενιτίδη, γενικά άνοιξε το ροτέισον, αφού αν δεν παίξουν τώρα όλοι, δεν θα παίξουν ποτέ.

Πρωταγωνιστές και σκόρερ των 4 γκολ ήταν δυο από τα βασικά του εργαλεία μέσα στη χρονιά. Δυο παίκτες τους οποίους εμπιστεύεται και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το τέλος της σεζόν, που κορυφώνεται στο τέλος του μήνα με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στη Ριζούπολη και αρχές Αυγούστου με τον επαναληπτικό εναντίον της Γουλβς για τη φάση των 16 του Europa League.

Ο Γιώργος Μασούρας, το πρώτο. Το έχουμε ξαναγράψει. Κάνει τη δουλειά που θέλει ο Μαρτίνς, τρέχοντας ακατάπαυστα, καλύπτοντας χώρους, δημιουργώντας αλλά και σκοράροντας ταυτόχρονα. Όταν μεταγράφηκε από τον Πανιώνιο, μπήκε αμέσως στο πνεύμα του προπονητή. Μπορεί κάποιες στιγμές να δείχνει ότι σκαλώνει, σε γενικές γραμμές ωστόσο είναι τακτικά άψογος και έχει βοηθήσει πάρα πολύ, συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες μάχες της φετινής χρονιάς. Η δική του επιμονή για μια σέντρα στο τελείωμα του μεγάλου ματς με την Άρσεναλ έφερε το τρομερό γκολ του Γιουσέφ ελ Αραμπί, που υπέγραψε και την ιστορική πρόκριση. Ο Μασούρας έχει παίξει σε 49 αγώνες της φετινής χρονιάς, μετράει 11 γκολ και 6 ασίστ και σίγουρα είναι μια από τις πιο λειτουργικές μονάδες της ενδεκάδας των Πειραιωτών.

Κι ο Αχμέντ Χασάν, το δεύτερο. Ο προπονητής... φαγώθηκε να τον επαναφέρει στην ομάδα. Τόσο πολύ, που άκουσε και διάφορα περίεργα. Ήξερε όμως ότι ο Αιγύπτιος εξυπηρετεί άψογα τα σχέδια του, για τον παίκτη που θα αντικαθιστά τον Ελ Αραμπί και θα έχει ανάλογη ευχέρεια στο γκολ. Ο Χασάν είναι πράγματι ένας σκόρερ περιοχής, που εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. Και στο "Κλεάνθης Βικελίδης", στη δεύτερη επαφή με την μπάλα (από το λάθος των αμυντικών), έβαλε γκολ. Είναι χαρισματικός σε αυτόν τον τομέα και σίγουρα μια εξαιρετική λύση για μπακ-απ του Ελ Αραμπί, που με το σπαθί του, βεβαίως, έχει πάρει τη θέση του βασικού.

Σαν προετοιμασία (που δεν θα κάνει)

Είναι περίεργη η σεζόν, δεν χρειάζεται να σας το λέμε, το βλέπετε και μόνοι σας. Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει σίγουρα και στις 6 Αυγούστου (στο Europa League) τη λέξη "προετοιμασία" όπως την ξέραμε τα τελευταία χρόνια μάλλον πρέπει να τη ξεχάσουμε. Καθώς οι υποχρεώσεις της σεζόν 2020-2021 θα ξεκινήσουν σχεδόν αμέσως (αρχές Σεπτεμβρίου), το πιθανότερο σενάριο που παίζει αυτήν τη στιγμή είναι να γίνουν προπονήσεις στο Ρέντη και να συμμετάσχει η ομάδα σε κάποια φιλικά που θα διοργανωθούν στο εξωτερικό. Θα εξαρτηθεί, φυσικά, από το πώς θα συγκροτηθούν, εν τέλει, και τα προκριματικά του Champions League, όπου ο Ολυμπιακός θα έχει ως βασικό στόχο την πρόκριση στους ομίλους.

Κάπως έτσι, τα ματς που απομένουν ως το τέλος των πλέι-οφ είναι και ένα κριτήριο για κάποιους παίκτες εν όψει της νέας χρονιάς. Μια σεζόν, που συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι, με την ομάδα να παίζει επίσημα ματς, να είναι έτοιμη να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα (αν γίνεται αήττητο) διεκδικεί το κύπελλο και την πρόκριση στους "8" του Europa League και ταυτόχρονα πρέπει να σκέφτεται τις... μεταγραφές της επόμενης χρονιάς. Αλλιώς τα ξέραμε, αλλιώς τα μετέτρεψε η πανδημία. Όλα μαζί και ταυτοχρόνως!

News 24/7

24MEDIA NETWORK