Άρης-ΠΑΟΚ: Η εκδοχή του θριάμβου της λογικής και της παραπλάνησης

Με 3-4-3 ξανά και το γκολ του Σβαμπ στο 6' ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι με τον Άρη, τον έπιασε στην 2η θέση και ζεσταίνει τις μηχανές του για το Κύπελλο. Σε σχέση με το πώς κύλησε, η σεζόν μπορεί να ολοκληρωθεί ιδανικά για τον 'Δικέφαλο'. Ακόμη και αυτή η εκδοχή ωστόσο θα πρέπει να ζυγιστεί ορθά προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα πρόκειται για θρίαμβο της λογικής ή της παραπλάνησης...

Ο Σβαμπ πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε στο 6ο λεπτό, χάρη στο οποίο ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής με σκορ 0-1 επί του Άρη, στο ντέρμπι του 'Κ. Βικελίδης' για την 5η αγ. των playoffs της Super League. (MOTION TEAM)
Ο Σβαμπ πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε στο 6ο λεπτό, χάρη στο οποίο ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής με σκορ 0-1 επί του Άρη, στο ντέρμπι του 'Κ. Βικελίδης' για την 5η αγ. των playoffs της Super League. EUROKINISSI SPORTS

Στο ίδιο σημείο της περσινής σεζόν ήταν ο Αμπέλ Φερέιρα που είχε αποφασίσει να καθιερώσει διάταξη με τρεις στόπερ στον ΠΑΟΚ. Με τον Πάμπλο Γκαρσία να διαδέχεται τον Πορτογάλο στην τεχνική ηγεσία, η ιδέα του προκατόχου πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Ο 'Δικέφαλος' ταλαιπωρήθηκε αγωνιστικά μέσα στη σεζόν, έμεινε εκτός κούρσας τίτλου γρήγορα και φτάνοντας στα μέσα των φετινών playoffs της Super League Interwetten έκανε ξανά την εμφάνιση του το 3-4-3.

Αρχικά στο 2-0 με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και ακολούθως στο πολύ σημαντικό 'διπλό' επί του Άρη στο 'Κλεάνθης Βικελίδης'. Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να κάνει έναν πλήρη κύκλο γύρω από τον άξονα του, για να επιστρέψει σε μια αγωνιστική φιλοσοφία που του ταιριάζει. Ή τουλάχιστον του λύνει τις κραυγαλέες αμυντικές ανορθογραφίες που κουβαλούσε τους προηγούμενους μήνες.

Με τους Σάκιτς - Κουέστα να παίζουν την... κολοκυθιά στην κάθετη πάσα του Σβιντέρσκι, ο Σβαμπ είδε την ευκαιρία. Ο Αυστριακός μέσος μπορεί να μην είναι γρήγορος στα πόδια, είναι όμως στο μυαλό και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Άπλωσε το πόδι του τη στιγμή που έπρεπε και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του μόλις στο 6ο λεπτό.

Εξέλιξη που απλώθηκε σαν βούτυρο στο ψωμί του ΠΑΟΚ, καθώς ο Άρης αντιμετώπισε ξανά το πρόβλημα με το οποίο παλεύει όλη τη σεζόν: είχε τη μπάλα στα πόδια του, την κυκλοφορούσε, έφτανε στα πέριξ της περιοχής σχετικά εύκολα αλλά κάπου εκεί έπεφταν οι διακόπτες. Δυσκοίλιος στη δημιουργία και ακόμη χειρότερα, δίχως σημείο αναφοράς στην αντίπαλη περιοχή. Ειδικά από τη στιγμή που οι ανέτοιμοι Γκάμα και Μήτρογλου ήταν στον πάγκο, η απειλή για τον Πασχαλάκη περιοριζόταν στο ελάχιστο.

Το... πάλεψε ο ΠΑΟΚ να ξαναβάλει τον Άρη στο παιχνίδι. Αρχικά η επιλογή του Γκαρσία να βγάλει από το ματς τους Ελ Καντουρί, Σβιντέρσκι για να βάλει τους Τσιγγάρα και Ουάρντα αποδείχθηκε λανθασμένη. Έστω και αν δεν κόστισε. Από το 71' και μετά, το σύστημα του 'Δικεφάλου' ήταν 'τρεις κι ο κούκος'. Η διάταξη στα μετόπισθεν δεν άλλαξε, μπροστά δεν υπήρχε κανείς. Ο Τσιγγάρας μπήκε για να δώσει τρεξίματα αλλά δεν είχε το κράτημα της μπάλας. Ο Ουάρντα μπήκε για να το κάνει, αλλά χαμηλά στο γήπεδο, γεγονός που επέτρεψε στον Άρη να ανέβει ψηλά και να κερδίσει μέτρα στην επίθεση.

Ο Αιγύπτιος το έκανε ακόμη χειρότερο, καθώς αποβλήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες σε διάστημα σκάρτο τριών λεπτών και χρειάστηκε ο Πασχαλάκης να κρατήσει όρθια την ομάδα του σε δύο περιπτώσεις. Το τρίποντο κατακτήθηκε, ο ΠΑΟΚ έπιασε τον Άρη στους 57 βαθμούς και την δεύτερη θέση, ενώ σιγά σιγά ετοιμάζεται για την μάχη του Κυπέλλου.

Τα σκαμπανέβασματα της απόδοσης του, οι χειρισμοί του Γκαρσία σε όλη τη σεζόν, η εναλλαγή διάθεσης και αποτελεσμάτων αφήνουν ωστόσο τον ΠΑΟΚ στο τεντωμένο σκοινί των σημαντικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν το καλοκαίρι. Και το ερώτημα είναι αν η τελευταία μεταστροφή που παρατηρείται προς το καλύτερο είναι ουσιαστική ή λειτουργεί σαν χαλάκι για να κρυφτούν τα προβλήματα.

Σε σχέση πάντα με το πώς κύλησε μέχρι σήμερα, η σεζόν μπορεί να ολοκληρωθεί ιδανικά για τον ΠΑΟΚ. Αυτό τουλάχιστον θα σήμαινε η κατάκτηση της δεύτερης θέσης και του Κυπέλλου, που προ διμήνου έμοιαζαν μη ρεαλιστικοί στόχοι. Ακόμη και αυτή η εκδοχή ωστόσο θα πρέπει να ζυγιστεί ορθά στο 'ασπρόμαυρο' στρατόπεδο. Και να διαπιστωθεί αν θα πρόκειται για θρίαμβο της λογικής ή της παραπλάνησης...

News 24/7

24MEDIA NETWORK