Άρης: Πόσο δίκιο (δεν) είχε ο Άγγελος Χαριστέας

Σχολιάζοντας την πορεία πρωταθλητισμού του Άρη στο ξεκίνημα της νέας σεζόν ο Άγγελος Χαριστέας έκανε λόγο για την 'ίσως καλύτερη δουλειά' σε μεταγραφική περίοδο, προτού από κάποιους σχολιαστεί αρνητικά. Πού είναι η αλήθεια;

Ο Δημήτρης Μάνος είναι εξ αυτών που αρχίζουν να κερδίζουν χρόνο και ρόλο στον Άρη του Μάντζιου
Ο Δημήτρης Μάνος είναι εξ αυτών που αρχίζουν να κερδίζουν χρόνο και ρόλο στον Άρη του Μάντζιου EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης μοιράζεται την κορυφή της Super League Interwetten με τον Ολυμπιακό κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Έχει συλλέξει ήδη 19 από τους 21 που διεκδίκησε στα 7 παιχνίδια του ως τώρα, μ’ ένα λιγότερο από τον τρίτο ΠΑΟΚ, διαθέτει τη δεύτερη πιο αποτελεσματική άμυνα του πρωταθλήματος με μόλις 3 γκολ παθητικό και το Σάββατο υποδέχεται τους 'ερυθρόλευκους' με στόχο να διατηρήσει τουλάχιστον τα κεκτημένα, αποδεικνύοντας ότι ανήκει στο γκρουπ των ανταγωνιστών του και όχι πως το ταβάνι του σταματά στα πλέι οφ.

Το 1-0 επί του Παναιτωλικού, το απόγευμα της Κυριακής, ήταν η πέμπτη διαδοχική νίκη με το ίδιο σκορ, από τις έξι που μετρά συνολικά η ομάδα της Θεσσαλονίκης, και μαζί η πιστοποίηση μιας δουλειάς που, υπό τον Άκη Μάντζιο, έχει συγκεκριμένη δομή, στόχευση και κυρίως συνέπεια. Ναι, οι 'κίτρινοι' δεν είναι ελκυστικοί. Όντως οριακά αγγίζουν το διψήφιο αριθμό τελικών ανά ματς με 71 στο σύνολο, όταν ο πρώτος της σχετικής κατηγορίας ΠΑΟΚ είναι στις 119 και ο τρίτος ΠΑΣ Γιάννινα στις 84. Την ίδια ώρα ωστόσο καταφέρνουν ν' αποφεύγουν απώλειες κατοχών, για να μην χαρίζουν δικαιώματα, και ποντάρουν στην αποτελεσματικότητα ή τη συγκυρία της στιγμής. Με αντανάκλαση στις εμπνεύσεις του Μπρούνο Γκάμα.

Σ' αυτήν τη χρονική συγκυρία ο Άγγελος Χαριστέας θέλησε να επισημάνει, για "να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους", όπως σημείωσε στην ανάρτησή του, πως "η δουλειά που έγινε στην ομάδα του ΑΡΗ το καλοκαίρι μοιάζει να είναι ίσως η καλύτερη σε μεταγραφική περίοδο στην ιστορία της ομάδας". Επικαλέστηκε μάλιστα τους αριθμούς για να ενισχύσει την ανάρτησή του.

Η αντίδραση ορισμένων υπήρξε επικριτική. Εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγόρησαν, όσοι μπήκαν στη διαδικασία να τον σχολιάσουν, ότι επιδιώκει, ως πρώην ποδοσφαιρικός διευθυντής, να κερδίσει credits προκειμένου να λειάνει τις γωνίες από τον ευρωφιάσκο στο β' προκριματικό του Europa League.

Ο Χαριστέας άφησε το πόστο του στις 22 Σεπτεμβρίου. Είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή του μετά την εντός έδρας ήττα από την ουκρανική Κόλος Κοβαλίβκα, απλώς 'τρέναρε' την αποχώρησή του για να μην αφήσει εκκρεμότητες και να ενημερώσει τον νέο προπονητή. Τον Άκη Μάντζιο εν προκειμένω. Που τον είχε ήδη διαλέξει/επιβάλει/προσλάβει ο μεγαλομέτοχος Θοδωρής Καρυπίδης, κρίνοντάς τον ως τον καταλληλότερο για την αποστολή. Άρα ο πρώην διευθυντής δεν είχε ανάμιξη. Όπως επίσης δεν ενεπλάκη, -τουλάχιστον κατά το τελικό στάδιό των συζητήσεων- στις μεταγραφικές υποθέσεις του Μάριου Σιαμπάνη, του Ματέο Γκαρσία, του Έργκις Κάτσε, του Γιοάν Μπεναλουάν και του Σάντε Σίλβα που ολοκληρώθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Τι ισχύει όμως με όλες τις άλλες επιλογές που έγιναν ως τις 22/9; Ας δούμε:

Ζακαρί Μπουσέ: Ο Γάλλος γκολκίπερ αποκτήθηκε το πρώτο 10ημερο του Σεπτέμβρη ως δικλείδα ασφαλείας, αφού ο Χουλιάν Κουέστα μολονότι ανανέωσε το συμβόλαιό του και όλος ο οργανισμός τον στήριζε δεν ενέπνευσε ποτέ την απαιτούμενη εμπιστοσύνη. Ο Μάντζιος ήταν αυτός που έδωσε τα γάντια του βασικού στον έμπειρο τερματοφύλακα, αρχής γενομένης από το 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, αλλά ένεκα κορονοϊού βρέθηκε εκ νέου στον πάγκο.

Κριστιάν Γκανέα: Ο Ρουμάνος αριστερός μπακ έχει αγωνιστεί τέσσερα 90λεπτα στο πρωτάθλημα, όχι όμως μετά το 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στο Αγρίνιο προτιμήθηκε να μείνει στον πάγκο, προερχόμενος από τα ταξίδια με την εθνική της πατρίδας του.

Εμάνουελ Σάκιτς: Ο 29χρονος Αυστριακός εντάχθηκε από τους πρώτους στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, αρχές Αυγούστου ήταν, ως προτεραιότητα του τότε επιτελείου. Λόγω της δυνατότητάς του να καλύπτει διάφορες θέσεις (δεξιός μπακ, δεξιός χαφ, αριστερός μπακ) κρατά σταθερή παρουσία στο εκάστοτε σχήμα, ξεχωρίζοντας για την ισορροπία μεταξύ πάθους και ενέργειας.

Τόνι Ντάτκοβιτς: Αλήθεια είναι πως ο 27χρονος Κροάτης στόπερ, καλοκαιρινό απόκτημα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον Άκη Μάντζιο μετά το 2-2 απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Εμπιστεύεται διαφορετικά δίδυμα για τα μετόπισθεν ο νέος προπονητής του Άρη.

Ο Τζέιμς Τζέγκο είναι ο πιο αποτελεσματικός παίκτης του Άρη, στα μαρκαρίσματα
Ο Τζέιμς Τζέγκο είναι ο πιο αποτελεσματικός παίκτης του Άρη, στα μαρκαρίσματα EUROKINISSI SPORTS

Τζέιμς Τζέγκο: Στα 27 του ο Αυστραλός χαφ, που ήρθε επίσης τον Αύγουστο, είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις στη μεσαία γραμμή και δη στην προστασία/φύλαξη της αμυντικής γραμμής. Εξαιρετικός τις επεμβάσεις του χαμηλά, είναι ο πρώτος παίκτης του Άρη σε κλεψίματα με 22 στο σύνολο.

Αλί Αντέμ: Ο 20χρονος Σκοπιανός χαφ δεν έχει κερδίσει ακόμη συμμετοχή, είτε με το προηγούμενο καθεστώς είτε με το νυν. Όταν επιλέχθηκε, άλλωστε, αποτέλεσε επένδυση για το μέλλον και προσθήκη άμεσης ενίσχυσης.

Φακούντο Μπερτόγλιο: Ο 30χρονος Αργεντινός ήταν από τις προτεραιότητες της τότε ηγεσίας σχεδιασμού, έπαιξε βεβαίως και επί Μάντζιου που τον γνωρίζει από τη Λαμία, άρα υπολογίζεται, απλώς στο Αγρίνιο μπήκε ως αλλαγή του Ματέο Γκαρσία στο τελευταίο ημίωρο γιατί δεν μπορούν να παίζουν όλοι. Έχει ήδη 1 γκολ και 2 ασίστ.

Κρίστιαν Λόπεθ: Μ' ένα τέρμα σε 7 ματς μοιάζει δικαιολογημένος ο παραγκωνισμός του 31χρονου Ισπανού από την αρχική 11άδα. Στα τελευταία 2 παιχνίδια ήρθε από τον πάγκο. Μέγας γκολτζής βέβαια δεν ήταν ποτέ του.

Δημήτρης Μάνος: Αρχίζει να παίζει περισσότερο επί Μάντζιου, διότι με την πρότερη κατάσταση ήταν ο αναπληρωματικός του Λόπεθ. Αν θα συνεχίσει να υποσκελίζει τον Ισπανό επιθετικό, θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις του στο γήπεδο. Με Αστέρα και Παναιτωλικό ήταν βασικός και στο Αγρίνιο κέρδισε πολλούς πόντους, με τελικές και κερδισμένο πέναλτι.

Δίκιο ή άδικο, ο Άρης είναι πρώτος

Η αλήθεια μεταξύ του Άγγελου Χαριστέα και των επικριτών του βρίσκεται στη μέση. Κρύβεται δε κυρίως σε μια από τις απαντήσεις που έσπευσε να δώσει ο πρώην ποδοσφαιρικός διευθυντής των 'κίτρινων', διευκρινίζοντας ότι "η δουλειά που έγινε το καλοκαίρι ήταν όλη πιο μεστή. Δεν το αποδίδω στον εαυτό μου αλλά στην δουλειά που έγινε από όλους μας". Είτε πριν είτε μετά από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ούτως ή άλλως άλλες επιλογές βγαίνουν κι άλλες όχι. Άλλες δουλεύονται κι ολοκληρώνονται εκ των υστέρων. Διαφοροποιήσεις ήρθαν αναμενόμενα από τη στιγμή που άλλαξε ένα σχήμα και ανέλαβε ένα άλλο. Η πιο θεμελιώδης αφορά πιθανώς την ενεργοποίηση του Σουηδού Ντάνιελ Σούντγκρεν, που δεν υπολογιζόταν προηγουμένως. Επίσης ο Ματέο Γκαρσία άργησε πολύ να ενταχθεί στο σύνολο κι αυτό δεν βόλεψε τον αρχικό σχεδιασμό που υπολόγιζε στην ποιότητά του.

Είτε έτσι είτε αλλιώς πάντως, ο Άρης είναι πρωτοπόρος και το απολαμβάνει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK