Ο Άρης βαράει ξανά τα τύμπανα του πολέμου

Με τους Σούντγκρεν και Ντουάρτε, ο Άρης έχει κάνει ένα δυναμικό μπάσιμο στο μεταγραφικό παζάρι. Με τους Ιντέγε και Ματέο Γκαρσία στοχεύει να κάνει πάταγο, με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν ξανά στο 'Κλεάνθης Βικελίδης'.

West Bromwich Albion's Brown Ideye during their English Premier League soccer match between Sunderland and West Bromwich Albion at the Stadium of Light, Sunderland, England, Saturday, Feb. 21, 2015. (AP Photo/Scott Heppell)
Ο Μπράουν Ιντέγε σε προσπάθεια του από την περίοδο που αγωνίστηκε στην Premier League με τη φανέλα της Γουέστ Μπρομ AP PHOTO/SCOTT HEPPELL

Δυναμικό είναι το μπάσιμο του Άρη στο μεταγραφικό παζάρι και ενόψει της νέας σεζόν. Οι 'κίτρινοι" επέστρεψαν στην Super League μετά την περιπέτεια της Football League, μπήκαν στην πεντάδα και πήραν το εισιτήριο που τους βάζει σε ευρωπαϊκό μονοπάτι ξανά μετά από 9 χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως η προετοιμασία για την περίοδο 2019-2020 θα ξεκινήσει νωρίς, στα μέσα Ιουνίου, επομένως είναι απαραίτητο να γίνουν μια σειρά από κινήσεις στα μεταγραφικά όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κινήσεις για τις οποίες φροντίζουν ήδη στο στρατόπεδο του Άρη, κρίνοντας όχι μόνο από την απόκτηση των Ντάνιελ Σούντγκρεν και Λερίν Ντουάρτε, αλλά και από τους παίκτες που έχουν στο στόχαστρο οι 'κίτρινοι'.

Ένας πολεμιστής για τον θεό του πολέμου

Σε πολλούς ίσως να μην λέει πράγματα -φυσιολογικό να λάβουμε υπόψιν πως η Alsvenskan δεν είναι ένα πρωτάθλημα που συγκινεί τα πλήθη- αλλά η προσθήκη του Ντάνιελ Αντρέας Σούντγκρεν στο ρόστερ του Άρη είναι εξόχως σημαντική. Ένας παίκτης που διακρίνεται για τα φυσικά του προσόντα (δύναμη, ταχύτητα, αντοχή), το υψηλό workrate στο γήπεδο, την αποφασιστικότητα και την συγκέντρωση του. Μαρκάρει με επιθετικότητα, με σωστό τάιμινγκ στις επεμβάσεις του, έχει ικανοποιητική πρώτη επαφή με τη μπάλα, διαθέτει αντίληψη του χώρου και σεντράρει καλά.

Η τεχνική, η ντρίμπλα και οι εναέριες μονομαχίες δεν είναι τα φόρτε του. Συνήθως αγωνίζεται ως δεξιός μπακ-χαφ και καλύπτει όλη την πλευρά σε σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Εναλλακτικά μπορεί να δώσει λύσεις στην θέση του κεντρικού μέσου, κυρίως ανασταλτικά και σε παιχνίδι πίσω από τη μπάλα. Ο 28χρονος Σουηδός δεν είναι ο παίκτης που θα ξεσηκώσει την κερκίδα έχοντας την μπάλα στα πόδια του, όμως είναι αυτός που μπορεί να εμπνεύσει συμπαίκτες και οπαδούς, βάζοντας ενέργεια και πάθος στο παιχνίδι του. Ένας πολεμιστής, όπως δηλώνει ο ίδιος. Αποδεδειγμένα, αφού τον Οκτώβριο του 2017 αντιμετώπισε έναν σοβαρό τραυματισμό όπου κινδύνεψε η ζωή του και λίγο έλειψε να βάλει τέλος στην καριέρα του. Ευτυχώς οι θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες του υποχώρησαν χάρη στον τρόπο θεραπείας που επέλεξαν οι γιατροί και ο δυναμικός μπακ-χαφ επέστρεψε στη δράση λίγους μήνους αργότερα.

Ο Ντάνιελ Σούντγκρεν στην άφιξη του στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη
Ο Ντάνιελ Σούντγκρεν στην άφιξη του στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη MOTIONTEAM

Ο Σούντγκρεν ξεπήδησε από την Ακαδημία της ΑΙΚ, έφυγε ελεύθερος για την Εσκιλστούνα (34 συμ., 3 γκολ, 2 ασίστ) τον Γενάρη του 2009 και τρία χρόνια μετά υπέγραψε στην Ντέγκερφορς (115 συμ., 7 γκολ, 14 ασίστ). Τον χειμώνα του 2016 επέστρεψε στην Στοκχόλμη για λογαριασμό της ΑΙΚ (107 συμ., 13 γκολ, 15 ασίστ), στην οποία αγωνίστηκε για τελευταία στο νικηφόρο ντέρμπι επί της Χάμαρμπι στις 2 Ιουνίου. Στην καριέρα του συνολικά έχει 256 επίσημα ματς (22.012') με απολογισμό 23 γκολ και 31 ασίστ. Είναι γιος του Γκάρι Σούντγκρεν, πάλαι πότε δεξιού μπακ και στόπερ των ΑΙΚ και Ρεάλ Σαραγόσα, με 30 διεθνείς συμμετοχές.

Με γεμάτη φαρέτρα ο 'μικρός' στο μάτι Ντουάρτε

Εξαιρετική για τον Άρη μοιάζει -στη θεωρία τουλάχιστον και μέχρι να επιβεβαιωθεί στο χορτάρι- η επιλογή του Λερίν Ντουάρτε. Ενός κεντρικού μέσου που εξαιτίας των 169 εκατοστών του (65 κιλά) μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, αλλά έχει παραπάνω από έναν τρόπους να απειλήσει μια άμυνα. Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Σπάρτα Ρότερνταμ (49 συμ., 7 γκολ, 10 ασίστ), ο 29χρονος χαφ έκανε μεταγραφή αντι 300.000 ευρώ στην Χεράκλες το καλοκαίρι του 2011 και δύο χρόνια μετά ήρθε το άλμα στον Άγιαξ (28 συμ., 4 γκολ, 1 ασίστ - 3 ματς στο Champions League και άλλα 2 στο Europa), που πλήρωσε 3 εκατ. ευρώ για να πάρει τα δικαιώματα του. Ακολούθησαν οι δανεισμοί σε Χέρενφεν (12 συμ., 1 γκολ - 4 ματς στα playoffs του Europa League) και Μπρέντα (12 συμ.), πριν επιστρέψει στην Χέρακλες (143 συμ., 19 γκολ, 14 ασίστ) ως ελεύθερος τον Αύγουστο του 2016. Συνολικά μετράει 244 επίσημες συμμετοχές στην καριέρα του, με απολογισμό 31 γκολ και 25 ασίστ.

Ajax's Lerin Duarte, center, battles for the ball with Jakarta Soccer club Persija's Syahrizal, left, during their friendly soccer match at Gelora Bung Karno stadium in Jakarta, Indonesia, Sunday, May 11, 2014. Ajax won the match 3-0. (AP Photo/Achmad Ibrahim)
Ο Ντουάρτε σε προσπάθεια του με την φανέλα του Άγιαξ σε φιλική αναμέτρηση με την Τζακάρτα στην Ινδονησία AP PHOTO/ACHMAD IBRAHIM

Σε διάταξη 4-3-3 ο Ντουάρτε αγωνίζεται ως δεξιός εσωτερικός μέσος, ενώ σε σύστημα με δύο κεντρικούς μέσους καλύπτει την μια θέση, με περισσότερο δημιουργικά καθήκοντα. Μπορεί να αγωνιστεί ακόμη και ως δεύτερος επιθετικός σε 4-4-2, χάρη στις ικανότητες που έχει δημιουργικά αλλά και εκτελεστικά από μακρινή απόσταση. Διαθέτει χαμηλό κέντρο βάρους, που τον βοηθά στην ευχέρεια που έχει ήδη τεχνικά να υποδέχεται και να προστατεύει τη μπάλα. Έχει εξαιρετικά χτυπήματα με το αριστερό του πόδι, είτε εν κινήσει, είτε με τη μπάλα στημένη (κόρνερ, φάουλ). Πασάρει με άνεση και ακρίβεια, σουτάρει με τέχνη και δύναμη εκτός περιοχής, είναι ιδιαίτερα οξυδερκής.

Ικανοποιητικά γρήγορος, αλλά χωρίς δυναμισμό στο παιχνίδι του και δίχως μεγάλες αντοχές στο physical game. Αδύναμος στο μαρκάρισμα και τις προσωπικές μονομαχίες, φιλότιμος στο πρεσάρισμα και την προσπάθεια ανάκτησης της μπάλας. Είναι χαφ που "γλυκαίνει" το παιχνίδι της ομάδας του.

Ο φορ των 43 εκατ. ευρώ και ο Ματέο Γκαρσία

Ο Άρης λοιπόν έχει μια καλή βάση από τη σεζόν 2018-19, ξεκίνησε με τους Ντάνιελ Σούντγκρεν και Λερίν Ντουάρτε την ενίσχυση του ρόστερ και πρόθεση είναι να συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά. Αυτό τουλάχιστον "μαρτυρά" η προσπάθεια που κάνει για την επιστροφή-παραμονή του Ματέο Γκαρσία και την απόκτηση του Μπράουν Ιντέγε! Ο Νιγηριανός διεθνής φορ έχει προϋπηρεσία στην Super League με την φανέλα του Ολυμπιακού, την οποία φόρεσε από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2017, έχοντας απολογισμό 28 γκολ και 10 ασίστ σε 65 συμμετοχές (5049'). Πρόκειται για παίκτη που έχει κάνει μεταγραφές συνολικού πόσου 43 εκατ. ευρώ! Με τελευταία αυτή των 12 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η κινέζικη Τιανζίν στον Ολυμπιακό.

Η Σοσό είχε δώσει 4 εκατ. στην Ξαμάξ το 2010, η Ντινάμο Κιέβου με τη σειρά της διέθεσε 9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του το 2011, η Γουέστ Μπρομ πλήρωσε 12,5 εκατ. το 2014 και ο Ολυμπιακός τον απέκτησε με 5,5 εκατ. ευρώ το 2015. Ο Ιντέγε μετράει 350 επίσημα ματς σε συλλογικό επίπεδο, με 137 γκολ και 46 ασίστ. Με την εθνική Νιγηρίας έχει 27 συμμετοχές και 6 γκολ. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για το τι μπορεί να κάνει ο Ιντέγε στο γήπεδο και πόσο σημαντική θα είναι για την επίθεση του Άρη η ενδεχόμενη παρουσία του 30χρονου φορ σε αυτή. Φυσικά η υπόθεση του Νιγηριανού μόνο εύκολη δεν είναι, αφού θα χρειαστεί οικονομική υπέρβαση, έστω κι αν πρόκειται για ελεύθερο ποδοσφαιριστή. Το κασέ του παραμένει υψηλό.

Πολλά λόγια δεν χρειάζονται και για την περίπτωση του Ματέο Γκαρσία. Ο 22χρονος εξτρέμ αγωνίστηκε στους 'κίτρινους' με την μορφή δανεισμού από την Λας Πάλμας και ολοκλήρωσε την σεζόν με 11 γκολ και 1 ασίστ, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Η περίπτωση του Αργεντίνου παρουσιάζει υψηλό βαθμό δυσκολίας -ίσως μεγαλύτερο και από αυτόν στην υπόθεση Ιντέγε- καθώς πέραν του ανταγωνισμού που συναντά ο Άρης, πρόκειται για παίκτη που δεσμεύεται με έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου στην Λας Πάλμας. Και για τον Γκαρσία είναι περιττό να αναφέρουμε τι μπορεί να δώσει στο χορτάρι, καθώς έχει ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήρια του στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

Ο δυναμικός τρόπος με τον οποίο κινείται ο Άρης στο μεταγραφικό παζάρι φαίνεται και από δύο ακόμη μεταγραφικές υποθέσεις: η μια αφορά τον Γκάλο, με τον Βραζιλιάνο να είναι stand by περιμένοντας το νεύμα των 'κιτρίνων' για να υπογράψει. Και η άλλη έχει να κάνει με τον Απόστολο Βέλλιο και την βολιδοσκόπηση των προθέσεων του, σχετικά με μια πιθανή επιστροφή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη. Κινήσεις ενδεικτικές των προθέσεων που έχουν οι 'κίτρινοι' για τη νέα σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK