Άρσεναλ είναι, (δεν) θα περάσει

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη καρμική σχέση Ολυμπιακού και Άρσεναλ κάνουν την κουβέντα περί πρόκρισης σχεδόν αδύνατη. Αλλά πάλι, ποδόσφαιρο είναι και κανείς δεν θα απαγορεύσει στον Μαρτίνς και τους παίκτες του να τεστάρουν ξανά τις αντοχές συγκίνησης των οπαδών τους.

Γιώργος Μασούρας και Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ήταν ο δημιουργός και ο σκόρερ αντίστοιχα στο επικό 1-2 του Ολυμπιακού στο 'Emirates' επί της Άρσεναλ και την πρόκριση στους '16' του Europa League 2019/20.
Γιώργος Μασούρας και Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ήταν ο δημιουργός και ο σκόρερ αντίστοιχα στο επικό 1-2 του Ολυμπιακού στο 'Emirates' επί της Άρσεναλ και την πρόκριση στους '16' του Europa League 2019/20. EUROKINISSI

Κάποιες φορές, τα παιχνίδια της μοίρας ξεπερνούν την φαντασία. Ολυμπιακός και Άρσεναλ είχαν δημιουργήσει μια μακρά παράδοση συναντήσεων στους ομίλους του Champions League, με τα παιχνίδια τους να έχουν συνήθως συγκλονιστική εξέλιξη. Εσχάτως, χαρίζοντας απίθανες στιγμές και αναμνήσεις στους φίλους των 'ερυθρολεύκων. Όπως εκείνο το γκολ του Φινμπόγκασον για το απίστευτο 2-3 στο 'Emirates' και φυσικά το περσινό του Ελ Αραμπί στο 119' της παράτασης, που σήμανε μια τεράστια πρόκριση στους '16' του Europa League.

Στις καθυστερήσεις του έξτρα χρόνου, ο Ομπαμεγιάνγκ είχε απωλέσει τεράστια ευκαιρία για το 2-2. Αφού πρώτα στάθηκε τυχερός βλέποντας τη μπάλα να του στρώνεται από το πουθενά στα πόδια του, στη συνέχεια σημάδεψε άουτ από τα τρία μέτρα! Ο Παπασταθόπουλος και η τότε παρέα του, έβλεπαν τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν εν εξάλλω μια μεγάλη επιτυχία για έναν ελληνικό σύλλογο. Εν προκειμένω τον Ολυμπιακό.

Ένα χρόνο μετά, ο Sokratis είναι πια παίκτης των 'ερυθρολεύκων', μένοντας ελεύθερος από την Άρσεναλ τον Γενάρη. Και οι 'κανονιέρηδες' βρίσκονται στους '16' του Europa League, έχοντας πετύχει μια σπουδαία ανατροπή-πρόκριση επί της Μπενφίκα στο... 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'! Αυτή την έδρα είχαν δηλώσει οι Λονδρέζοι για τη ρεβάνς του 1-1 με τους Λουζιτανούς, ελέω των περιορισμών που ισχύουν στην Μεγάλη Βρετανία για τον Covid-19.

Οι συμπτώσεις αποκτούν ακόμη περισσότερο μυστηριακό χαρακτήρα, στο πρόσωπο του Ομπαμεγιάνγκ. Ο Γκαμπονέζος φορ 'ξεπλήρωσε' το περσινό του χρέος στη διοργάνωση, σκοράροντας στο 87' το νικητήριο γκολ στο Φαληρικό γήπεδο... Και δεν δίστασε να παραδεχθεί το προφανές. "Όλοι είναι χαρούμενοι απόψε. Σίγουρα σκεφτόμουν την χαμένη ευκαιρία μου κόντρα στον Ολυμπιακό την περασμένη σεζόν, σήμερα όμως μπορώ να πανηγυρίσω".

Πού να φανταζόταν και ο ίδιος πως λίγες ώρες αργότερα στη Νιόν της Ελβετίας, η κληρωτίδα θα έσμιγε ξανά Ολυμπιακό και Άρσεναλ με φόντο τα προημιτελικά του Europa League! Η περσινή τους μάχη μοιάζει να πήρε απλά... μετάθεση για ένα γύρο. Στους '32' συγκρούστηκαν την σεζόν 2019/20, στους '16' θα συναντηθούν φέτος.

Αν αυτή η εξέλιξη μοιάζει με κακό μαντάτο για κάποιον, αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Μπορεί κάποιος να φανταστεί μια ελληνική ομάδα να αποκλείει τους 'κανονιέρηδες' για δεύτερη σερί σεζόν σε διπλές νοκ-άουτ αναμετρήσεις και με τη ρεβάνς να διεξάγεται στην έδρα του αντιπάλου; Μοιάζει πραγματικά απίθανο. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Άρσεναλ βλέπει το Europa League ως το μοναδικό σωσίβιο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Εκτός Κυπέλλων, 11η στην Premier League και το -9 από ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (για 4άδα ούτε λόγος...), η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα δεν έχει απολύτως καμία άλλη διέξοδο για φέτος, πέραν της κατάκτησης του Europa League. Έξτρα πίεση θα πει κανείς, ναι αλλά και έξτρα κίνητρο θα απαντήσει κάποιος άλλος. Ειδικά από τη στιγμή που συναντά έναν αντίπαλο που ούτως ή άλλως είναι το απόλυτο αουτσάιντερ αλλά και που της επιφύλαξε το περσινό χουνέρι στην ίδια διοργάνωση!

Είναι περιττό να μιλήσει κανείς για τις διαφορές στο ρόστερ (στα 554 εκατ. ευρώ αυτό της Άρσεναλ), ή την παρουσία βαρβάτων ονομάτων σε αυτό. Σίγουρα προβληματική η Άρσεναλ την φετινή σεζόν, αλλά μιλάμε για το επίπεδο της Premier League, όπου π.χ. αυτή τη στιγμή η Λίβερπουλ είναι... 6η. Το ίδιο σίγουρο είναι πως όσοι μιλούν για 'πελατειακές σχέσεις' είναι εκτός πραγματικότητας και ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί μια μεγαλύτερη από την περσινή υπέρβαση για να τα καταφέρει.

Ξεκάθαρο φαβορί οι Λονδρέζοι και αν κάτι μπορούν πράγματι να εκμεταλλευθούν οι 'ερυθρόλευκοι', είναι πως -παρά την ποιότητα τους- οι 'κανονιέρηδες' παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα αυτοπεποίθησης. Κάτι που τους ζορίζει συχνά επιθετικά αλλά και τους οδηγεί σε κάποια εύκολα λάθη στην άμυνα. Μέχρι εκεί.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει δώσει 37 παιχνίδια. Θα δώσει ακόμη 6 ματς μέσα σε 18 μέρες με Βόλο (1/3), Άρη (4/3), Λαμία (7/3), Άρσεναλ (11/3), ΑΕΛ (14/3), Άρσεναλ (18/3). Φτάνοντας στον Μάρτη, οι Πειραιώτες διαγράφουν ήδη μια υπερβατική σεζόν έχοντας ουσιαστικά 'καθαρίσει' τον τίτλο στην Super League Interwetten, με προβάδισμα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου και συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή του περιπέτεια.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κάνουν την κουβέντα περί πρόκρισης σχεδόν αδύνατη. Αλλά πάλι, ποδόσφαιρο είναι και κανείς δεν θα απαγορεύσει στον Μαρτίνς και τους παίκτες του να τεστάρουν ξανά τις αντοχές συγκίνησης των οπαδών τους. Αν πάλι δεν τα καταφέρουν, κανείς δεν μπορεί να τους ζητήσει τον λόγο. Με αυτά τα δεδομένα θα φάνταζαν αουτσάιντερ ακόμη και ομάδες με πολύ μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παράδοση από τον Ολυμπιακό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK