Άρσεναλ-Ολυμπιακός: Η νύχτα που κανείς δεν θα ξεχάσει

Η ιστορία ξαναγράφτηκε στο 'Emirates'. Μια νύχτα που κανείς δεν θα ξεχάσει. Φτάνοντας στο 119' της παράτασης, ο Ελ Αραμπί με προβολή νικάει τον Λένο για το 1-2. Στο σφύριγμα της λήξης ακολουθούν σκηνές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη. Μια πόλη δεν θα κοιμηθεί. Και δεν θα είναι το Λονδίνο.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ο Μπρούνο Γκασπάρ πανηγυρίζουν το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 2-1 επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ο Μπρούνο Γκασπάρ πανηγυρίζουν το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 2-1 επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο EUROKINISSI SPORTS

Η ρεβάνς του Emirates έμοιαζε με ακατόρθωτη αποστολή για τον Ολυμπιακό. Το 0-1 του Φαλήρου στο πρώτο ματς με την Άρσεναλ για την φάση των '32' του Europa League, δεν άφηνε παρερμηνείες για όσα είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα του Μαρτίνς στο Λονδίνο. Χωρίς τον Σεμέδο. Δίχως τον Φορτούνη. Καταπονημένη από τα συνεχόμενα ματς και το 'διπλό' τίτλου στην Τούμπα. Τίποτε δεν είχε με το μέρος του ο Ολυμπιακός. Τίποτε, εκτός από πίστη. Του προπονητή, των παικτών του και των 6000 οπαδών του στο Emirates. Έφτασαν για να γραφτεί ένας ποδοσφαιρικό έπος. Ένας έπος που ξεκίνησε από τέρμα του Σισέ στο 53'. Που έφτασε στην παράταση. Που έγραψε το κεφάλαιο με το τέρμα του Ομπαμεγιάνγκ στο 113'. Που ολοκληρώθηκε στο 119', με τον Ελ Αραμπί να υπογράφει για το αδιανόητο: ο Ολυμπιακός πέταξε έξω την Άρσεναλ και συνεχίζει στους 16 του Europa League. Και το πέτυχε με τρόπο που θα μνημονεύεται για το υπόλοιπο της ιστορίας του.

Ζύγιζαν καταστάσεις για ένα ημίχρονο

Ο Μικέλ Αρτέτα από την στιγμή της κλήρωσης είχε κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Δεν υπήρχε περίπτωση να υποτιμήσει τον Ολυμπιακό, έχοντας παρακολουθήσει προσεκτικά την ευρωπαϊκή εικόνα των 'ερυθρολεύκων' μέσα στη σεζόν. Παρά τη νίκη στο Φάληρο και το έξτρα πλεονέκτημα της ρεβάνς στο Λονδίνο, ο Ισπανός τεχνικός χρησιμοποίησε κατά κανόνα βασικούς παίκτες, σε ένα επιθετικό σχήμα. Μέσα ο Ομπαμεγιάνγκ, μέσα ο Λακαζέτ, μέσα και ο Πεπέ. Πίσω τους ο Εζίλ και ο Θεμπάγιος στο πλευρό του Τζάκα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς από την πλευρά του, δεν είχε και πολλά να σκεφτεί. Στην άμυνα οι συνήθεις ύποπτοι, με τον Σισέ αντί του τιμωρημένου Σεμέδο. Η κλασική τριάδα στον άξονα της μεσαίας, με Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά. Φανέλα βασικού στην έκπληξη της Τούμπας, Ραντζέλοβιτς. Μέσα ο μοναδικός διαθέσιμος φορ, Ελ Αραμπί. Και φυσικά ο Βαλμπουενά.

Ζητούμενο για τον Ολυμπιακό ήταν να ελέγξει τον χώρο, να κρατά μικρές τις αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές του και χαμηλά το τέμπο για να μην βρει ρυθμό η Άρσεναλ. Μια συνθήκη που απαιτεί συγκέντρωση και φυσικές δυνάμεις. Επομένως ήταν ένα θέμα για πόση ώρα θα μπορούσε να υπηρετήσει αποτελεσματικά ο Ολυμπιακός το ανασταλτικό του πλάνο. Επιθετικά, οι 'ερυθρόλευκοι' στήριζαν τις ελπίδες τους στο τρανζίσιον, τα στημένα και τις εμπνεύσεις του Βαλμπουενά.

Η Άρσεναλ -φυσιολογικά- είχε την κατοχή μπάλας. Δεν βιαζόταν, δεν έπαιρνε ρίσκα, αλλά η αλήθεια είναι πως και δεν μπορούσε να διασπάσει τις γραμμές αναχαίτισης των αντιπάλων της. Σημάδευαν την πλευρά του Βαλμπουενά οι 'κανονιέρηδες', επιχειρώντας να χτυπήσουν τις αμυντικές του αδυναμίες και να βγάλουν υπεραριθμία. Σε μια τέτοια προσπάθεια τους, ήταν ο Ολυμπιακός που έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία να σκοράρει στο Emirates.

Ο Μπελερίν βγήκε στο '1vs1' με τον Τσιμίκα, ο διεθνής μπακ του πήρε την ταυτότητα και άνοιξε μια κόντρα επίθεση για την ομάδα του. Ο Ελ Αραμπί είδε την κίνηση του Καμαρά και τον τροφοδότησε. Ο Αφρικανός ξεκίνησε την επέλαση του από αριστερά, πάτησε στην περιοχή και βρέθηκε απέναντι στον Λένο. Η τελική του επιλογή θύμισε παίκτη ερασιτεχνικού πρωταθλήματος... Με το αριστερό, χωρίς ισορροπία σώματος, σούταρε με την φούντα και αστόχησε! Χωρίς να εξετάσει καν τις επιλογές των Ελ Αραμπί, Ραντζέλοβιτς που περίμεναν στην περιοχή. Ο Μαρτίνς δεν το πίστευε, αλλά η μεγάλη ευκαιρία στο 36' είχε κάνει φτερά. Με το 0-0 πήγαν στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες και πλέον υπήρχαν ακόμη 45 λεπτά για να ψάξουν οι 'ερυθρόλευκοι' το θαύμα.

Βαλμπουενά, Σισέ και ένα όνειρο που άρχισε να ζωντανεύει

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε να περισσότερο θαρραλέος. Η συνεργασία Βαλμπουενά - Τσιμίκα από αριστερά έφερε ένα κόρνερ, με τον Γάλλο να αναλαμβάνει την εκτέλεση. Η μπάλα ήρθε στην καρδιά της μικρής περιοχής και ο Σισέ ανενόχλητος σκόραρε με καρφωτή κεφαλιά, στέλνοντας στα... κάγκελα τους 6000 οπαδούς των 'ερυθρολεύκων' στο Emirates! Απίστευτη εξέλιξη στο 53'. Ο Ολυμπιακός είχε φτάσει στα μισά της διαδρομής. Όλα ήταν στα ίσια. Παρέμενε όμως το διπλό χάντικαπ. Έπαιζε στην έδρα μιας πολύ μεγάλης αγγλικής ομάδας.

Πριν συνέλθει από το σοκ η Άρσεναλ, ο Λένο την έσωσε από ένα δεύτερο! Στο 57' ο Τσιμίκας έκανε ένα εκπληκτικό σλάλομ από αριστερά, σούταρε με το δεξί εκτός περιοχής και ανάγκασε τον γκολκίπερ των Λονδρέζων σε εκπληκτική επέμβαση. Τώρα ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει ψυχικά αποθέματα και αυταπάρνηση για να αντέξει την πίεση της Άρσεναλ. Έβγαλε ένα 20λεπτο χωρίς να κινδυνέψει ιδιαίτερα, όμως έχανε συνεχώς μέτρα στο γήπεδο. Η κούραση εμφανίστηκε. Μετά το 70' οι 'ερυθρόλευκοι' έμεναν πολύ στην περιοχή τους. Η ζόρικη φάση έφτασε, αλλά ο Σα φώναξε παρών στο πλασέ του Πεπέ με το αριστερό στο 76'!

Ο Μαρτίνς έριξε στο ματς τον Μασούρα αντί του Ραντζέλοβιτς για να δώσει φρεσκάδα στην πτέρυγα. Φτάνοντας στο 80', ο Ολυμπιακός άντεχε. Ο Μαρτίνς και οι παίκτες του είχαν ήδη μοιράσει απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση. Ήθελαν όμως το κάτι παραπάνω. Ήταν η ώρα που αναμετρόνταν πρώτα με τον εαυτό τους και μετά με τους σπουδαίους αντιπάλους τους. Ο Σα στο 83', ο Τσιμίκας ένα λεπτό μετά έδωσαν τις λύσεις. Ο Μαρτίνς έριξε και τον Γκασπάρ στη μάχη. Η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης ολοκληρώθηκε. Το σκορ; 0-1. Οι Πειραιώτες είχαν ήδη πετύχει αυτό που έμοιαζε απίθανο, στέλνοντας το ματς στο έξτρα μισάωρο της παράτασης.

Συνέχισε να αψηφά την λογική

Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν ήδη υπερβάλλει εαυτόν. Σκόραραν, άντεξαν. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς στα 30 λεπτά που ακολουθούσαν; Η Άρσεναλ είχε περισσότερες δυνάμεις. Ένα κεκτημένο του εξαιρετικά απαιτητικού πρωταθλήματος που αγωνίζεται. Ο Ολυμπιακός σε κάθε φάση άφηνε την τελευταία του ανάσα στο χορτάρι. Και έβρισκε τη δύναμη να ξανασηκωθεί. Συνέχιζε να αψηφά τη λογική. Λίγο έλειψε να την... διαλύσει, όταν ο Μασούρας έβγαλε σε θέση βολής τον Γκασπάρ στο 104', αλλά ο Πορτογάλος αστόχησε με το δεξί εντός περιοχής! Έφαγε και το πρώτο ημίχρονο της παράτασης ο Ολυμπιακός. Τα λόγια είχαν στερέψει. Το δεύτερο μέρος της παράτασης ξεκίνησε. Ο Ελ Αραμπί έκλεψε από τον Τορέιρα, έδωσε αριστερά στον Μασούρα και αυτός με δεξί φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι πριν φύγει άουτ!

Κανείς ποτέ δεν θα ξεχάσει

Ήταν γενναίος ο Ολυμπιακός, αλλά χρειαζόταν και τύχη. Δεν την είχε στο 113', όταν από σέντρα του Εζίλ η μπάλα κόντραρε στο κεφάλι του Μαρτινέλι στην εναέρια κόντρα με τον Μπα, έφτασε στο Ομπαμεγιάνγκ και αυτός με τρομερό βολ πλανέ στον αέρα σκόραρε για το 1-1. Είχε δώσει και την ψυχή του ο Ολυμπιακός.

Τι του είχε μείνει; Μια καρδιά που μόλις και μετά βίας χτυπούσε. Ένα χτύπος που ήταν αρκετός να τον κρατά στα πόδια του. Ένα χτύπος που ήταν αρκετός να γραφτεί μια ραψωδία. Στο 119' ο Μασούρας χτύπησε το κόρνερ από δεξιά. Η άμυνα της Άρσεναλ απομάκρυνε. Ο Ομάρ μάζεψε τη μπάλα και έδωσε στον Μασούρα. Αυτός με το αριστερό έφερε τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής, εκεί όπου ο Ελ Αραμπί πετάχτηκε και με εκπληκτική προβολή νίκησε τον Λένο για το 1-2!

Οι 'ερυθρόλευκοι' γίνονται ένα κουβάρι. Τα πανηγύρια στον πάγκο, έξαλλα. Αλλά το ματς δεν έχει τελειώσει. Ο Μάσα, ο Ιταλός ρέφερι, κρατάει περισσότερο από τα δύο λεπτά καθυστερήσεων που έχει δείξει. Στο 123' ο Εζίλ γεμίζει από δεξιά, η μπάλα κοντράρει στον Αβραάμ στο διώξιμο του Μπα και στρώνεται στον Ομπαμεγιάνγκ που ολομόναχος αστοχεί από το ύψος της μικρής περιοχής!

Η τύχη είχε γυρίσει την πλάτη στους Πειραιώτες στο 113', τους χαμογέλασε δέκα λεπτά μετά. Έχοντας και αυτή υποκλιθεί στο μεγαλείο μιας καρδιάς που αρνήθηκε να παραδοθεί. Ο Μάσα σφυρίζει τρεις φορές. Τέλος.

Ακολουθούν σκηνές παραφροσύνης στις εξέδρες του Emirates από τους 6000 οπαδούς των 'ερυθρολεύκων'. Οι παίκτες χάνονται στις αγκαλιές του κόσμου. Ο Μαρτίνς πανηγυρίζει περήφανος. Μόνο εκείνος ξέρει τι έχει περάσει τους τελευταίους πέντε μήνες στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη... Η ραψωδία αυτή έχει την δική του υπογραφή. Μια νύχτα που κανείς δεν θα ξεχάσει. Μια πόλη δεν θα κοιμηθεί. Και δεν θα είναι το Λονδίνο.

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK