Η Αθλέτικ Μπιλμπάο θα συνεχίζει να νικάει μόνο με... Βάσκους

Ο Ινιάκι Γουίλιαμς αποτελεί προϊόν της φιλοσοφίας της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που διαθέτει ρόστερ μόνο με 'Βάσκους'. Ο ταχύτατος εξτρέμ με δύο γκολ έδωσε τη νίκη κόντρα στη Σεβίλλη, την ώρα που ελλόχευε υποβιβασμός.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο θα συνεχίζει να νικάει μόνο με... Βάσκους
AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Η επίδραση του Γκαΐθκα Γκαριτάνο θα έφτανε στο τέλος της. Εξάλλου, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, στην ίδια έδρα, μόλις 3 μέρες νωρίτερα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο είχε ηττηθεί με 1-3 για το Copa del Rey. Τι θα άλλαζε στο πρωτάθλημα, έστω κι αν ο υπηρεσιακός τεχνικός είχε οδηγήσει τους Βάσκους σε ένα σερί 4 αγώνων δίχως ήττα, που ενίσχυσε τις ελπίδες για την αποφυγή ενός σεναρίου που ελάχιστοι μπορούν να φανταστούν;

Το σενάριο αυτό δεν το έχουν δει να γράφεται ποτέ. Ακόμα και την τελευταία φορά που βρέθηκε τόσο κοντά, το 2006-2007, ο πατέρας του Γκαριτάνο, Άνχελ, ως βοηθός του Χοσέ Μανουέλ Εσνάλ, οδήγησε την Αθλέτικ σε νίκη 2-0 επί της Λεβάντε για την τελευταία αγωνιστική και στην παραμονή στην Primera Division. Μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αποτελούν τις μοναδικές ισπανικές ομάδες που δεν έχουν βιώσει υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία.

Παρά τους 8 πόντους σε 4 αγώνες, η Αθλέτικ παρέμενε κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού και το δεύτερο σερί παιχνίδι με τη Σεβίλλη στο 'Σαν Μαμές' δεν προϊδέαζε για θετικό αποτέλεσμα. Οι Ανδαλουσιάνοι φέτος είναι μία ομάδα που έχουν βλέψεις για πολύ ψηλά και από την 3η θέση διεκδικούν έξοδο στο Champions League και γιατί όχι, τίτλο.

Αντιθέτως, οι Βάσκοι είναι μία ομάδα που πριν από τον Γκαριτάνο είχαν μόνο μία νίκη στο πρωτάθλημα κι αυτή στην πρεμιέρα. Ουδείς μπορεί να επιρρίψει την πλήρη ευθύνη στον Εντουάρντο Μπερίσο που ανέλαβε το καλοκαίρι, αφού παρέλαβε μια ομάδα που πραγματοποίησε τη δεύτερη χειρότερη πορεία της ιστορίας της την προηγούμενη σεζόν και μάλιστα χωρίς δύο από τους καλύτερους παίκτες της.

Ο ηγέτης της άμυνας, Εμερίκ Λαπόρτ, κατέληξε στη Μάντσεστερ Σίτι για 65.000.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 και ο τερματοφύλακας Κέπα έγινε ο πιο ακριβός εκπρόσωπος της θέσης όταν έφυγε για την Τσέλσι για 80.000.000 ευρώ. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι με 145.000.000 ευρώ στα ταμεία, θα δινόταν η ευκαιρία για μεταγραφικές επενδύσεις. Φευ...

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν είναι μία συνηθισμένη ομάδα. Δεν μπορεί να κάνει τις μεταγραφές που χρειάζεται, μπορεί να κάνει μόνο τις μεταγραφές που επιτρέπεται. Κανείς από την 'οικογένεια' του συλλόγου δεν θέλει παίκτες που δεν έχουν σχέση με τη Χώρα των Βάσκων. Μόνο Βάσκοι από τις 7 επαρχίες (από Βόρεια Ισπανία μέχρι... Γαλλία) ή παίκτες που μεγάλωσαν στην περιοχή και έμαθαν εκεί ποδόσφαιρο, έχουν δικαίωμα να φορέσουν τη φανέλα της ομάδας. Η παράδοση τηρείται εδώ και 121 χρόνια και ούτε ο εδώ και μία εβδομάδα νέος πρόεδρος, Αϊτόρ Ελιζέγκι, σκοπεύει να ανατρέψει τα δεδομένα.

Μία ομάδα που μέσα στο 2018 είχε τη χειρότερη συγκομιδή στην ιστορία της με 38 πόντους σε 38 αγώνες πρωταθλήματος μπορούσε να ενισχυθεί μόνο με παίκτες γνωστούς από το πρόσφατο (σχετικά πετυχημένο) παρελθόν, όπως υποστήριξε και ο νέος αθλητικός διευθυντής και παλιά δόξα της ομάδας, Ραφαέλ Αλκόρτα. 'Ναι, μας ενδιαφέρει ο Χάβι Μαρτίνεθ, ο Ιμπάι Γκόμεθ, ο Αντέρ Ερέρα, ο Φερνάντο Γιορέντε', δήλωσε στο Cadena Ser προ ημερών για 4 παίκτες που έχουν περάσει από την ομάδα και έχουν φύγει όχι επειδή το ήθελε ο σύλλογος (που πάντα λέει 'όχι' σε προτάσεις) αλλά επειδή οι ομάδες που τους αγόρασαν κάλυψαν τη ρήτρα τους.

Ένας εξ αυτών επέστρεψε ήδη, ο Γκόμεθ. Κόντρα στη Σεβίλλη έκανε το δεύτερο ντεμπούτο του, 8 χρόνια μετά από το πρώτο, στο παλιό 'Σαν Μαμές'. Αν και υπήρχε ένα κύμα ενθουσιασμού για τον 29χρονο μεσοεπιθετικό, ο οποίος έκανε καταπληκτικά πράγματα με την Αλαβές τα τελευταία χρόνια, την παράσταση έκλεψε ένας άλλος παίκτης.

Ο Ινιάκι Γουίλιαμς δεν μοιάζει με Βάσκος, κάθε άλλο. Μαύρος στο χρώμα, με γονείς από τη Λιβερία. Παρ' όλα αυτά γεννήθηκε στο Μπιλμπάο, μεγάλωσε στο Μπιλμπάο και από το 2012 ανήκει στην Αθλέτικ. Πρώτα στην περίφημη και σύγχρονη ακαδημία της Λεθάμα, η οποία κάθε χρόνο προσφέρει 2 παίκτες για να γεμίζει το (βασκικό) ρόστερ και από το 2013 στην τρίτη ομάδα.

Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα ήρθε τον Δεκέμβριο του 2014 και όλοι είχαν την ίδια αντίδραση: η ταχύτητά του τον καθιστούσε κάτι το ξεχωριστό για την ομάδα. Τα χρόνια πέρασαν, ο Γουίλιαμς δεν διέψευσε τις προσδοκίες, όμως εδώ και 40 αγώνες υπήρχε ένα... μελανό σημείο στις επιδόσεις του: δεν είχε σκοράρει σε εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος, αν και είχε 15 γκολ εκτός έδρας!

Στο 24ο λεπτό του αγώνα έσπασε αυτή η κατάρα δύο ετών. Η Αθλέτικ βρισκόταν μπροστά στο σκορ με γκολ του Γουίλιαμς, του μοναδικού ποδοσφαιριστή που είχε απομείνει στο ρόστερ και μπορούσε να παίξει ως επιθετικός (αν και εξτρέμ), αφού οι Αρίτς Αντούριθ και Ραούλ Γκαρθία ήταν τραυματίες.

Η Σεβίλλη δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει. Πίεσε, πάλεψε, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Αντιθέτως, στο 84ο λεπτό, ο Γουίλιαμς ήταν αυτός που σκόραρε ξανά. Όχι από μία προφανή φάση, αφού όταν υποδέχθηκε την μπάλα βρισκόταν πολύ πίσω από το κέντρο, αλλά με ένα εκπληκτικό 'τσίμπημα' πέρασε τον Σέρχι Γκόμεθ και μετά άρχισε την κούρσα προς την αντίπαλη εστία. Αφού άφησε πίσω τον Ισπανό αμυντικό και τον Ζορίς Νιανιόν, απέφυγε και τον τερματοφύλακα Τόμας Βάτσλικ και πλάσαρε για το 2-0.

Στην 5η σεζόν του στην Αθλέτικ, ο Γουίλιαμς μοιάζει κι αυτός με έναν από τους παίκτες που δεν έχουν διάθεση να φύγουν από τον σύλλογο, αν και σίγουρα μπορούν να βρουν άλλη, μεγαλύτερη ομάδα. Με μέσο όρο μισθού τα 4.000.000 ευρώ, οι Βάσκοι... δεσμεύουν τους παίκτες με εξαιρετικά συμβόλαια, αλλά για τη ρήτρα αποδέσμευσης δεν μπορούν να κάνουν κάτι, εκτός αν οι ίδιοι οι παίκτες την απαρνηθούν, όπως συνέβη προ μηνών στην ανανέωση του Ίκερ Μουνιαΐν.

Σε μία ομάδα με αποθεματικά άνω των 200.000.000 ευρώ, τα οποία ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, η μόνη λύση είναι οι εγκαταστάσεις της Λεθάμα 6 χιλιόμετρα έξω από το Μπιλμπάο να συνεχίσουν να λειτουργούν υποδειγματικά και να προσφέρουν παίκτες, μαζί με όσους αγοράζονται από τους μικρότερους συλλόγους της Χώρας των Βάσκων.

Ο Γουίλιαμς είναι ένας τέτοιος, όπως είναι και ο Γκόμεθ που επέστρεψε ή ο... Κριστιάν Γκανέα, που γεννήθηκε στη Ρουμανία από Ρουμάνους γονείς, αλλά μεγάλωσε σε συγγενείς στη Χώρα των Βάσκων και αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2018. Η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. 'Η φιλοσοφία μας θα παραμείνει ανέγγιχτη, επειδή από αυτήν πηγάζει η δύναμη μας. Είναι μέρος της περηφάνιας μας και ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του συλλόγου', δήλωσε ο Ελιζέγκι. 'Κανένας δεν αγγίζει την φιλοσοφία μας. Είναι αυτή που είναι εδώ και 100 χρόνια και θα παραμείνει ίδια και τα επόμενα 100', πρόσθεσε ο Αλκόρτα. Το αν θα είναι επιτυχημένη και φέτος, θα κριθεί στο τέλος της σεζόν...

Photo credits: AP Photo/Alvaro Barrientos

News 24/7

24MEDIA NETWORK