Αθλέτικ-Σοθιεδάδ: Πρώτα Βάσκοι και μετά αντίπαλοι

Τα συναισθήματα θα είναι έντονα στην 147η κόντρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ στην LaLiga, ωστόσο τόσο οι παίκτες, όσο και οι οπαδοί έχουν πάντα ως προτεραιότητα όσα τους ενώνουν ως Βάσκους. Η κοινή καταγωγή τους είναι κάτι που δεν μπαίνει στη ζυγαριά.

Παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στη Ρεάλ Σοθιεδάδ για την αναμέτρηση της Primera Division 2019-2020 στο 'Σαν Μαμές', Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
Παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στη Ρεάλ Σοθιεδάδ για την αναμέτρηση της Primera Division 2019-2020 στο 'Σαν Μαμές', Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Από την εναρκτήρια περίοδο της LaLiga το 1929, το ντέρμπι των Βάσκων μεταξύ της Αθλέτικ του Μπιλμπάο και της Ρεάλ Σοθιεδάδ του Σαν Σεμπαστιάν έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της LaLiga. Πρόκειται για ένα ντέρμπι με μεγάλη ιστορία, όσο κι αν η απουσία των δύο ομάδων από τους τίτλους τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει ώστε να η σπουδαιότητα της να ξεθωριάσει.

Η LaLiga ιδρύθηκε το 1929, με τις δέκα ομάδες να παίζουν μεταξύ τους εντός κι εκτός έδρας προκειμένου να αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Η Μπαρτσελόνα πήρε τον τίτλο, με τις Αθλέτικ και Σοθιεδάδ να τερματίζουν στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα.

Οι φίλαθλοι της Ρεάλ Σοθιεδάδ
Οι φίλαθλοι της Ρεάλ Σοθιεδάδ

Φτάνοντας στην αρχή της δεκαετίας του '80, το βασκικό ποδόσφαιρο κυριαρχεί στην Ισπανία. Η Σοθιεδάδ κέρδισε τον τίτλο τις σεζόν 1980/81 και 1981/82, πριν πάρει την σκυτάλη η Αθλέτικ κατακτώντας το πρωτάθλημα τις σεζόν 1982/83 και 1983/84. Υπάρχει μια τρομερή αλληλουχία γεγονότων σε αυτή την επιτυχία. Την τελευταία αγωνιστική της αγωνιστικής περιόδου 1981/82, η Σοθιεδάδ επικράτησε με σκορ 2-1 της Αθλέτικ και πέρασε στο νήμα την Μπαρτσελόνα στην κούρσα για τον τίτλο. Δύο χρόνια μετά ήταν η νίκη της Αθλέτικ με 2-1 επί της Σοθιεδάδ για να πάει το πρωτάθλημα στο Μπιλμπάο και όχι στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Πριν από την αποψινή τους σύγκρουση, Σοθιεδάδ και Μπιλμπάο έκαναν τις δύο μεγάλες φετινές εκπλήξεις του Copa del Rey. Η Σοθιεδάδ απέκλεισε την Ρεάλ Μαδρίτης επικρατώντας με 4-3 στο 'Santiago Bernabeu', έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ισάκ, ενώ η Μπιλμπάο με αυτογκόλ του Σέρχιο Μπουσκέτς στο 93' απέκλεισε (1-0) την Μπαρτσελόνα στην αναμέτρηση του 'San Mames'! Οι δύο τους πλέον μπορούν να συναντηθούν μόνο στον τελικό της διοργάνωσης, ενδεχόμενο πολύ πιθανό καθώς αντίπαλοι τους είναι οι Μιραντές και Γρανάδα αντίστοιχα. Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η Σοθιεδάδ δεν έχει επικρατήσει ποτέ της Αθλέτικ σε αγώνα του Copa del Rey.

Την σεζόν 1960/61 η Αθλέτικ επικράτησε με σκορ 5-1 στην φάση των 16, την σεζόν 1971/72 πήρε την πρόκριση με 3-1 στα προημιτελικά και τρία χρόνια μετά ήταν ξανά αυτή που πανηγύρισε στην διαδικασία των πέναλτι. Αυτό που σίγουρα δεν θα δει κάποιος σε αυτό το ντέρμπι, είναι φανατισμός, μίσος, επεισόδια.

Στην ουσία πρόκειται για μια εξόχως φιλική κόντρα. Πάντα υπάρχει η επιθυμία της νίκης και της απόδειξης ανωτερότητας, ωστόσο στις κερκίδες η έχθρα απουσιάζει. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ντέρμπι, στην μάχη της κερκίδας δεν υπάρχει ένταση. Είναι συχνό το φαινόμενο οι οπαδοί της Αθλέτικ να βρίσκονται μαζί με αυτούς της Σοθιεδάδ στην κερκίδα, παρακολουθώντας την αναμέτρηση. Σίγουρα μπορεί να υπάρχει η σχετική καζούρα για τους ηττημένους, όμως η βασκική αλληλεγγύη είναι ισχυρότερη από οποιαδήποτε αντιπαλότητα δύο ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Το γήπεδο της Ρεάλ Σοθιεδάδ, 'Ρεάλε Αρένα'
Το γήπεδο της Ρεάλ Σοθιεδάδ, 'Ρεάλε Αρένα'

Στην ιστορία της LaLiga έχουν διεξαχθεί 146 τέτοια ντέρμπι, με την Αθλέτικ να επικρατεί στα 59, τη Σοθιεδάδ στα 50 και 37 να λήγουν δίχως νικητή. Τα συναισθήματα θα είναι έντονα στην 147η κόντρα τους, ωστόσο τόσο οι παίκτες, όσο και οι οπαδοί εχουν πάντα ως προτεραιότητα όσα τους ενώνουν ως Βάσκους. Η κοινή καταγωγή τους είναι κάτι που δεν μπαίνει στη ζυγαριά, έτσι τόσο εκείνοι με τα άσπρα-μπλε, όσο και αυτοί με τα ερυθρόλευκα θα κυκλοφορούν ανακατεμένοι στην πόλη πριν πάρουν την θέση τους στην κερκίδα για να τεθούν αντίπαλοι μόνο για 90 λεπτά.

Θα φύγει ο Μέσι από την Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


ΠΗΓΗ: 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΑΠΌ LALIGA

News 24/7

24MEDIA NETWORK