Ατρόμητος-Παναθηναϊκός: Ο Σανκαρέ δεν θα ήταν στο γήπεδο

Το ντεμπούτο του Γιουνούς Σανκαρέ καθυστέρησε μια ώρα. Σε λιγότερα από 25' ο νεοαποκτηθείς Σενεγαλέζος χαφ πήρε πάνω του το 3-2 του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι.

Ο Σεχ Νιάς και ο Γιουνούς Σανκαρέ πανηγυρίζουν το τρίτο και νικητήριο γκολ του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι, για το 3-2 επί του Ατρομήτου
Ο Σεχ Νιάς και ο Γιουνούς Σανκαρέ πανηγυρίζουν το τρίτο και νικητήριο γκολ του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι, για το 3-2 επί του Ατρομήτου EUROKINISSI SPORTS

Τα 45 γκολ σε 395 αγώνες, τα 28 εκ των οποίων στη γαλλική Ligue 1, δεν είναι δα μια συμβατική επίδοση για κεντρικό χαφ που καλύπτει χώρο στον άξονα. Ούτε οι 29 ασίστ ένα κοινό ατομικό ρεκόρ καριέρας που συναντάς πάρα πολύ συχνά σε εξτρέμ β' κατηγορίας. Ο συνδυασμός του 46ου εύστοχου τελειώματος του Γιουνούς Σανκαρέ (ασχέτως αν είχε τη βοήθεια του δοκαριού) και της 30ης τελικής πάσας του Γενί Ενγκμπακοτό επέτρεψε στον (σταθερά κυνικό) Παναθηναϊκό να φύγει με το 3-2 από το Περιστέρι και να βρει την έκτη νίκη του σε αήττητο σερί οκτώ αγώνων. Η νέα αφρικανική σύμπραξη στο 'τριφύλλι' είχε φέρει τους πρώτους καρπούς της.

Το πλασέ του 31χρονου Σενεγαλέζου μέσου στην απροστάτευτη εστία του Γιαννιώτη ήρθε στο 84'. Πριν καν συμπληρωθούν 25 λεπτά από την είσοδό του στον αγώνα ο άλλοτε χαφ πέντε διαφορετικών ομάδων του Σαμπιονά (Παρί Σεν Ζερμέν, Ντιζόν, Γκινγκάμπ, Λιλ, Μπορντό) είχε προλάβει αφενός να επιβεβαιώσει την παραδοσιακή επαφή του με τ' αντίπαλα δίχτυα, αφήνοντας το σημάδι του και ορίζοντας την τύχη του αγώνα, αφετέρου να βελτιώσει (με απλά πράγματα) την προβληματική λειτουργία του 'τριφυλλιού' στον άξονα, παίζοντας αντί του νωχελικού Βιγιαφάνιες, και ν' αφήσει υποσχέσεις για ένα αποδοτικότερο μέλλον.

Θα ήταν στο αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού ο Σανκαρέ, είχε ανακοινωθεί. Αλλά το γραφειοκρατικό ζήτημα που προέκυψε εσχάτως με το ιατρικό δελτίο του (και τακτοποιήθηκε με καθυστέρηση) υποχρέωσε τον Μπόλονι να τον αφήσει στον πάγκο και εκ των υστέρων να δηλώσει τον Αργεντινό ως τρίτο χαφ στο 'λανθάνων' 4-3-3, με υπό συνθήκη 6άρι τον Αλεξανδρόπουλο και ένα 10άρι ως συμπληρωματικό του Μαουρίτσιο.

Ο Σανκαρέ στην αρχική 11άδα του Παναθηναϊκού για το ματς με τον Ατρόμητο
Ο Σανκαρέ στην αρχική 11άδα του Παναθηναϊκού για το ματς με τον Ατρόμητο

Σ' αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο έμπειρος χαφ να μην βρισκόταν στην καίρια θέση που του επέτρεψε να σκοράρει το νικητήριο τέρμα του 'τριφυλλιού', καθώς προερχόταν από αποχή 50 ημερών (18/12 η προηγούμενη συμμετοχή του) και μόλις λίγες προπονήσεις στο νέο περιβάλλον του, και θα ήταν -μάλλον- ανέφικτο να βγάλει όλο το 90λεπτο με την ίδια ένταση σ' ένα ματς με πολλά τρεξίματα. Θα 'ταν αυτός που θα έδινε τη θέση του στον Βιγιαφάνιες και όχι αυτός που θα τον αντικαταστούσε.

Μια αναπάντεχη αναποδιά παρόλα αυτά που λειτούργησε προς όφελός του προκειμένου να υποδεχθεί την υπέροχη μπαλιά του Ενγκμπακοτό, ύστερα από προσωπική ενέργεια και κούρσα από το δεξιό φτερό. Ο 29χρονος Κογκολέζος μεσοεπιθετικός ήρθε στο παιχνίδι κατά το ίδιο χρονικό σημείο (στο 61' αντί του Χατζηγιοβάνη που είχε μια ασίστ, αλλά όχι κάτι περισσότερο από βοήθειες στον Μολό). Αριστερά 'υπέφερε' λίγο, όντας έξω από τα νερά του, απέναντι ωστόσο, στην πλευρά που έχει μάθει να παίζει, βολεύτηκε πολύ περισσότερο. Με δυο-τρεις απλές επαφές με την μπάλα, καλά πατήματα στο χώρο, έκρηξη και ταχύτητα έδωσε να καταλάβουν όλοι γιατί επιλέχθηκε τη δεδομένη χρονική στιγμή ως μια έξτρα λύση.

"Γνώριζα ότι είναι καλοί και χρήσιμοι ποδοσφαιριστές για το πρωτάθλημά μας", σημείωσε ο Μπόλονι, προτιμώντας πάντως να χαμηλώσει τους τόνους, γιατί "είναι ποδοσφαιριστές και όχι μάγοι που θα κάνουν θαύματα. Ήταν στο σωστό επίπεδο γιατί πλαισιώθηκαν από τους συμπαίκτες του που τους υποδέχθηκαν καλά και έκαναν τα πάντα για να μην νιώσουν ξένοι στο νέο περιβάλλον".

Την 1η του Φλεβάρη, τελευταία ημέρα των προσθηκών, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε και την απόκτηση του Σεχ Νιας. Δανεικού από τη Λιλ άνευ οψιόν αγοράς. Τον πάρκαρε η πρωτοπόρος του Σαμπιονά; Όχι ακριβώς. Ο 21χρονος Σενεγαλέζος μεσοαμυντικός δεν προβλεπόταν ν' αγωνιστεί στο Περιστέρι. Σίγουρα όχι από τόσο νωρίς. Προέκυψε γιατί ο τραυματισμός του Σένκεφελντ στο κεφάλι (σε σύγκρουση με τον Σάλομον) αποδείχθηκε σοβαρός, μια και κατέληξε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Εξ ανάγκης ο μικρός έκανε δίδυμο με τον Βέλεθ στα μετόπισθεν.

Ο Ισπανός είχε ήδη το ενεργητικό του το γκολ για το 1-0 του 10' και πολλές κερδισμένες μονομαχίες, ψηλά ή χαμηλά. Κανονικά θα επισκίαζε το ντεμπούτο του Νιάς η απόδοσή του. Με τις σωστές τοποθετήσεις και την ψυχραιμία στις μεταβιβάσεις ο πιτσιρικάς έδειξε ότι διαθέτει την πάστα ν' ανταπεξέλθει. Όντως έχασε τον Αγκάγεφ στο 2-2 του 55'. Τον Ισραηλινό δεν τον ακολούθησε ούτε ο Μολό, με αποτέλεσμα ο Διούδης να είναι εκτεθειμένος στην καλοζυγισμένη κεφαλιά του. Όπως είχε συμβεί επίσης στο 1-1 του 45', όταν ο Γούτας κέρδισε στον αέρα τον Αλεξανδρόπουλο. Κατά τη μεγάλη εικόνα πάντως ο νεαρός Αφρικανός ανταποκρίθηκε παραπάνω από ικανοποιητικά, γιατί πήγαινε με γρηγοράδα στις διεκδικήσεις, ήταν όσο έπρεπε δυναμικός και έβγαζε σωστά την μπάλα, όχι όπου-όπου. Η εμφάνισή του δημιούργησε έξτρα ανταγωνισμό για μια θέση στην 11άδα - στο κέντρο άμυνας ή στη θέση μπροστά απ' αυτήν.

Πιθανόν το 2-2 να 'ταν δικαιότερο αποτέλεσμα με βάση την τροπή που είχε ο αγώνας και την πίεση που άσκησε ο Ατρόμητος της καλής ανάπτυξης από τα πλάγια και των περισσότερων τελικών (9 έναντι 7) στο ντεμπούτο του Σάββα Παντελίδη. "Δεν είχαμε την τύχη μαζί μας και δεν επιτρέπεται να μην πάρουμε κάτι απ' αυτό το ματς", υποστήριξε ο 'φρέσκος' αντικαταστάτης του Νταμίρ Κάναντι, ο οποίος σ' ένα ιταλικό 'αλισβερίσι' είχε προηγουμένως αντικαταστήσει τον Παντελίδη. Παρόλα αυτά, όπως ομολόγησε συνεχίζοντας ο Έλληνας προπονητής, "ασφαλώς και κάναμε λάθη". Λάθη που "αδικούν τους εαυτούς μας", λάθη που κόστισαν ομολογουμένως το 1-2 από τον Καρλίτος στο 48', όταν ο Γιαννιώτης έκανε κακό υπολογισμό στο όριο της μεγάλης περιοχής.

Λάθη που, στο τελευταίο κομμάτι του ματς, επέτρεψαν στον Σανκαρέ να καλύψει πολλά μέτρα χωρίς να τον ακολουθήσει κανείς, να βρεθεί στην πλάτη όλων και ολομόναχος στο δεύτερο δοκάρι να διαμορφώσει το 2-3 των 'πρασίνων', για το τρίτο διαδοχικό διπλό και τέταρτο σε πέντε εξορμήσεις.

Η εστία του Σωκράτη Διούδη παραβιάστηκε μετά από 792 λεπτά, μια και στην Τούμπα είχε αγωνιστεί ο δεύτερος Ξενόπουλος, αλλά ο Παναθηναϊκός, στο τέλος μιας εβδομάδας με πολλή κουβέντα για το 'ξεπούλημα' του Εμμανουηλίδη και τη διαρροή των παραπόνων των παικτών για τη συμπεριφορά του σταφ στις προπονήσεις, βρήκε πεταμένα στο χώρο τρία «γαλλικά κλειδιά» που τον βοήθησαν να 'δραπετεύσει' με αμυχές από το Περιστέρι και να κρατηθεί σε απόσταση αγγίγματος με την πρώτη τετράδα, προτού υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK