Ο άξονας της αγωνίας για ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου

Με τον Μίσιτς για την ώρα μοναδικό ετοιμοπόλεμο χαφ, η αγωνία για τον ΠΑΟΚ στρέφεται γύρω από τον άξονα της μεσαίας γραμμής και τον τρόπο που θα βρει ο Λουτσέσκου να διατηρήσει -μέσω μεταγραφών- την αποτελεσματικότητα που είχαν συνολικά οι Μαουρίσιο, Σάχοβ, Κάνιας και Ολιβέιρα.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
Πανηγυρικό στιγμιότυπο του Σέρτζιο Ολιβέιρα από την αναμέτρηση ΠΑΟΚ - Ατρόμητος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Από τη στιγμή που έμεινε ο Φερνάντο Βαρέλα και πραγματοποιήθηκε η προσθήκη του Ροντρίγκο Σοάρες, ο ΠΑΟΚ λίγο - πολύ 'καθάρισε' με την άμυνα, έστω κι αν για τους επόμενους μήνες θα έχει νοκ-άουτ τον ηγέτη και αρχηγό του, Αντελίνο Βιεϊρίνια. Απουσία που ούτως ή άλλως θα μπορούσε να καλυφθεί 100% μονάχα με την προσθήκη ενός παίκτη ανάλογης κλάσης - πράγματα όχι εύκολα για την εποχή. Ωστόσο λύσεις υπάρχουν γενικά στην οπισθοφυλακή του ΠΑΟΚ (έξτρα λύση ο Ίνγκασον, ο Κρέσπο μπορεί να καλύψει και το αριστερό άκρο), τη στιγμή που "κλείνει" και την υπόθεση του Ενέα Μιχάι με το βλέμμα στο μέλλον. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, υπάρχει μια σχετική άνεση επιλογών και στην επιθετική γραμμή. Λημνιός, Ζαμπά, Ενρίκε, Μπίσεσβαρ, Άκπομ και Σβιντέρσκι είναι η εξάδα για τις τρεις θέσεις της επίθεσης, έτσι στον "Δικέφαλο" έχουν μια μεγαλύτερη άνεση χρόνου ψάχνοντας για δύο ακόμη προσθήκες μέσω μεταγραφών. Που μεταφράζεται σε έναν παίκτη για τα άκρα και έναν ακόμη σέντερ φορ.

Τι γίνεται όμως με την μεσαία γραμμή στον χώρο του άξονα; Εκεί θα έλεγε κανείς πως συγκεντρώνεται όλη η δύναμη της αγωνίας για τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός στήριξε μεγάλος μέρος της δημιουργικής ικανότητας της ομάδας του σε παίκτες όπως οι Κάνιας, Σάχοβ, Ολιβέιρα, Μαουρίσιο, που πρόσφεραν πολύ σημαντικές λύσεις και στο σκοράρισμα, ενώ έδειξαν συνέπεια ανασταλτικά. Ο Βέρνμπλουμ υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό πάνω που έδειχνε να βρίσκει πατήματα, ενώ ο Μίσιτς χρησιμοποιήθηκε λιγότερο έχοντας κυρίως έναν ρόλο back up.

Το οξύμωρο είναι πως ο Κροάτης κεντρικός μέσος (δανεικός από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας μέχρι τον Ιούνιο του 2020) είναι για την ώρα ο μοναδικός 100% ετοιμοπόλεμος χαφ του ΠΑΟΚ στον άξονα! Ο Ολιβέιρα επέστρεψε στην Πόρτο μετά τον εξάμηνο δανεισμό του, χωρίς ο "Δικέφαλος" να ενεργοποιήσει την ρήτρα αγοράς του.

Ο Πορτογάλος είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, ενδεχομένως να απασχολήσει ξανά τους πρωταθλητές μέσα στην θερινή μεταγραφική περίοδο, όμως παραμένει μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίπτωση, ενώ "στρατηγικά" οι όποιες εξελίξεις θα μπορούσαν να σημειωθούν προς το τέλος του Αυγούστου...

Ο Μαουρίσιο πάλι ήταν κομβικός στην μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ, σίγουρα εκ των κορυφαίων μέσων της λίγκας, όμως ο σοβαρός τραυματισμός του δεν αφήνει εγγυήσεις για το πότε ακριβώς και σε ποια κατάσταση θα επιστρέψει. Ορθώς ο "Δικέφαλος" τον επιβραβεύει με νέο συμβόλαιο, ωστόσο αυτό δεν σβήνει τα ερωτηματικά για την επάνοδο του στην δράση.

Ο Βέρνμπλουμ με τη σειρά του αναρρώνει από την ρήξη στον αχίλλειο, έχει σίγουρα ποιότητα στο παιχνίδι του, είναι όμως και βαρύ σκαρί, γεγονός που στα 33 του χρόνια ίσως αποδειχθεί πρόβλημα. Ο Σουηδός ουσιαστικά θα σκανάρεται μέρα με τη μέρα στη διάρκεια της προετοιμασίας για να διαπιστωθεί η κατάσταση του.

Κάνιας και Σάχοβ είναι αυτή τη στιγμή εκτός ρόστερ του ΠΑΟΚ, με τον Ισπανό να εμφανίζεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας με τον Ερυθρό Αστέρα και τον Ουκρανό να μελετά προτάσεις όπως αυτή της Μπολόνια. Μεταφράζοντας τα παραπάνω δεδομένα σε αριθμούς, οι Μαουρίσιο, Κάνιας, Σάχοβ, Βέρνμπλουμ και Ολιβέιρα είχαν μαζί 15 γκολ και 5 ασίστ μέσα στη σεζόν, ήταν δηλαδή μέσα σε 20 τέρματα του "Δικεφάλου".

Αυτόν τον αριθμό ψάχνει τουλάχιστον να "ισοφαρίσει" ο ΠΑΟΚ από τους κεντρικούς μέσους που θα βρεθούν στο ρόστερ της νέας σεζόν. Σε αυτόν τον χώρο, στον άξονα της μεσαίας γραμμής, φαντάζει αναγκαία η ενίσχυση στο μεταγραφικό παζάρι περισσότερο από κάθε άλλη θέση. Δεν είναι άλλωστε συμπτωματικό πως στα τελευταία μεταγραφικά νέα του "'ασπρόμαυρου" ρεπορτάζ συναντάς κυρίως κεντρικούς μέσους, με τον Ισμαέλ Σίλβα να φαντάζει αυτή τη στιγμή ως η πιο πιθανή (δεν έχει "κλείσει" οριστικά) -πρώτη- επιλογή του ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος έχει κυρίως δημιουργικές ικανότητες, αφού ούτως ή άλλως η σωματοδομή του δεν τον βοηθά στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Την ίδια στιγμή στην Γερμανία γράφουν για ενδιαφέρον του "Δικεφάλου" στο πρόσωπο του Λιούις Χόλτμπι, με εμπειρία από ομάδες όπως οι Τότεναμ, Φούλαμ και Αμβούργο. Και αυτός ωστόσο φημίζεται για τα δημιουργικά του προσόντα, επομένως ίσως να αποτελεί εναλλακτική λύση στην περίπτωση που "στραβώσει" του Σίλβα. Η λογική λέει πως ο ΠΑΟΚ θα ψάξει και για έναν κεντρικό μέσο με περισσότερο ανασταλτικές ικανότητες, από τη στιγμή που θα ξεμπερδέψει με τον δημιουργικό.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Λουτσέσκου αναμένεται να εμφανιστεί σημαντικά ανανεωμένη σε πρόσωπα στον άξονα της μεσαίας γραμμής τη νέα σεζόν. Το μεγάλο στοίχημα για τον Ρουμάνο τεχνικό είναι να διατηρήσει την χημεία και την αποτελεσματικότητα της περσινής "μαγιάς" στο κέντρο του γηπέδου, τη στιγμή που ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του. Και αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει υψηλό δείκτη ετοιμότητας αν θέλει να διεκδικήσει την είσοδο τους στους ομίλους του Champions League, μέσα από την προκριματική φάση της διοργάνωσης, στην οποία ο πρωταθλητής Ελλάδας μπαίνει στις αρχές του Αυγούστου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK