Αυστρία-Ελλάδα: Το GNTM του Φαν'τ Σιπ είχε νικητή

Ένα τεστ που έμοιαζε με δοκιμασία του... GNTM ήταν αυτό της εθνικής Ελλάδας σε φιλική αναμέτρηση με την Αυστρία στο Κλάνγκενφουρτ, που ολοκληρώθηκε με ήττα με σκορ 2-1 για τους 'διαγωνιζόμενους' του Φαν'τ Σιπ αλλά είχε νικητή για τον Ολλανδό τεχνικό.

Η Ελλάδα προηγήθηκε της Αυστρίας σε φιλική αναμέτρηση στο Κλάγκενφουρτ, με γκολ του Φορτούνη στο 63' αλλά στη συνέχεια δέχθηκε δύο τέρματα (77' Γκρίμπιτς, 80' Μπάουμγκάρντνερ) και ηττήθηκε με 2-1. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:T.BAUER / EUROKINISSI)
Η Ελλάδα προηγήθηκε της Αυστρίας σε φιλική αναμέτρηση στο Κλάγκενφουρτ, με γκολ του Φορτούνη στο 63' αλλά στη συνέχεια δέχθηκε δύο τέρματα (77' Γκρίμπιτς, 80' Μπάουμγκάρντνερ) και ηττήθηκε με 2-1. T.BAUER / EUROKINISSI

Στο 'Wörthersee Stadion' του Κλάνγκενφουρτ διεξήχθη η φιλική αναμέτρηση Αυστρίας - Ελλάδας, τελευταία πρόβα και για τις δύο ομάδες πριν ριχτούν στη μάχη του Nations League. Ένα τεστ που έμοιαζε με δοκιμασία του... GNTM για τους παίκτες του Τζον Φαν'τ Σιπ. Οι επιλογές του Ολλανδού τεχνικού είχαν δείκτη δυσκολίας που αφορούσε τόσο το σύνολο, όσο και την ατομική απόδοση.

Ο στόχος ήταν να διαγωνιστούν οι παίκτες απέναντι σε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο, υπηρετώντας μια διάταξη που σε φάση ανάπτυξης όφειλε να λειτουργήσει σε 4-3-3 και σε φάση άμυνας μετατρεπόταν σε ένα αυστηρό 4-5-1, σε χαμηλά μέτρα και κοντινές αποστάσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Από εκεί και πέρα κάθε 'διαγωνιζόμενος' είχε έναν συγκεκριμένο ρόλο να εκτελέσει στο γήπεδο, με απώτερο στόχο να κερδίσει μια θέση στην αποστολή στις επόμενες κλήσεις.

Οι πρώτοι 11 που κλήθηκαν να περάσουν την δοκιμασία ήταν οι Διούδης στην εστία, ο Λαμπρόπουλος σε ρόλο δεξιού μπακ, Τζαβέλλας και Σβάρνας στόπερ, ο Κυριακόπουλος αριστερός μπακ. Κουρμπέλης, Μάνταλος, Μπουχαλάκης τριάδα στη μεσαία γραμμή. Δεξιά ο Λημνιός, αριστερά ο Φούντας και... Ελ Σιντ, ο Φορτούνης. Δύσκολη η αποστολή σε αφιλόξενο περιβάλλον, χωρίς την πολυτέλεια της ομοιογένειας και με παίκτες σε κόντρα ρόλους.

Στα πρώτα 45 λεπτά η προσπάθεια φάνταζε ημιτελής, άχαρη, εκτός θέματος πίσω από τον φωτογραφικό φακό του Τζον Φαν'τ Σιπ. Οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούσαν να βρουν τον χώρο και τις κινήσεις τους για να αφήσουν ένα σωστό αποτύπωμα, όμως πέραν από λίγες καλές στιγμές δεν πρόσφεραν κάτι ιδιαίτερο. Το 15λεπτο διάλειμμα σήμανε το τέλος της προσπάθειας των Μάνταλου, Κουρμπέλη και Σβάρνα, με τους Ζέκα, Μιχαηλίδη και Λυκογιάννη να μπαίνουν στην δοκιμασία. Και οι τρεις κλήθηκαν να υπηρετήσουν ρόλους που γνωρίζουν, κάτι που έφερε τον Κυριακόπουλο στις απαιτήσεις ενός εσωτερικού μέσου.

Η ένταση του συνόλου ανέβηκε, το στιγμιότυπο που έψαχνε ο Φαν'τ Σιπ βγήκε. Μια αλλαγή παιχνιδιού 40 μέτρων του Λημνιού, μια δεύτερη 30 μέτρων του Φούντα και μια κίνηση με πραγματική χάρη από τον Φορτούνη, έφεραν το προβάδισμα για την Ελλάδα και το 0-1 στο 63'. Μπακασέτας και Κουλούρης πήραν σταδιακά θέση στον αγωνιστικό χώρο, όμως η σκηνοθεσία άρχισε να παρουσιάζει κενά. Ελέω κούρασης, πολλών αλλαγών και πίεσης του αντιπάλου. Χρειάστηκαν τρία λεπτά και δύο στιγμές αδράνειας στην καρδιά της άμυνας για να ανατραπεί η πλοκή του έργου. Στο 77' ο Γκρίμπιτς και ο Μπάουμγκάρντνερ στο 80', σκόραραν για το τελικό 2-1 υπέρ των πεισματάρηδων Αυστριακών.

Τα φιλικά είναι μια πολύ... κουραστική αναγκαιότητα. Συνηθίζουμε να λέμε πως είναι για τους προπονητές, από την άποψη πως έχουν την ευχέρεια να δοκιμάσουν συστήματα, διατάξεις, τακτικές, πρόσωπα, ρόλους. Αυτομάτως κατηγοροποιούνται ως ανάξια -πολύ- σοβαρού σχολιασμού. Το πρόβλημα για την Ελλάδα την συγκεκριμένη εποχή είναι πως έχει άμεση ανάγκη από επιτυχίες στα επίσημα και την δημιουργία ενός κορμού. Ο Φαν'τ Σιπ επιμένει να 'απλώνει' τις κλήσεις του σε πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, να προχωράει σε δοκιμές. Προπονητικά λογικό ως επιλογή, όμως με το ανάλογο ρίσκο που φέρνει η χαμένη ευκαιρία να δώσει χημεία, συνοχή και ομοιογένεια στο σύνολο, κάτι που ούτως ή άλλως είναι δύσκολο και εξαιρετικά χρονοβόρο για εθνικές ομάδες.

Εν πάσει περιπτώσει, στα παιχνίδια που ακολουθούν με Μολδαβία και Κόσοβο στο ΟΑΚΑ, Κυριακή και Τετάρτη αντίστοιχα, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση (με ή χωρίς εισαγωγικά) να κάνει δύο νίκες και ο Ολλανδός τεχνικός είναι αυτός που έχει την ευθύνη να την οδηγήσει σε αυτές.

Σε ό,τι αφορά το φιλικό με την Αυστρία, η... GNTM δοκιμασία είχε διακριθέντες, υστερήσαντες και νικητή. Ο Λαμπρόπουλος το πάλεψε καλά για 75 λεπτά ως δεξιός μπακ, ο Μπουχαλάκης ήταν ο κορυφαίος της μεσαίας γραμμής, ο Λημνιός ήταν άριστος τακτικά. Ενδεχομένως ο Φαν'τ Σιπ να περίμενε περισσότερα από τους Μάνταλο, Κουρμπέλη, Κυριακόπουλο, Ζέκα και Μιχαηλίδη. Όσον αφορά τον νικητή; Ο Κώστας Φορτούνης. Όχι μόνο για το γκολ που πέτυχε σε έναν ρόλο μακριά από αυτόν που αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά για την εν γένει παρουσία του στο ματς. Αν επαναλάβει ανάλογες εμφανίσεις κόντρα σε Μολδαβία και Κόσοβο, ίσως και να υπήρχε τελικά ένα κέρδος για την Ελλάδα από το φιλικό στο Κλάγκενφουρτ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK