Αυτή είναι η Γιουβέντους με Ρονάλντο, Μέσι και Γκουαρδιόλα

Όσοι οι σχέσεις του Μέσι με την Μπαρτσελόνα είναι τετατεμένες, τα σενάρια δεν θα σταματούν. Ένα από αυτά θέλει την Γιουβέντους να ονειρεύεται μια τριπλέτα με τον Αργεντίνο, τον Ρονάλντο και τον... Γκουαρδιόλα. Αν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα;

Ο Ρονάλντο βοηθάει τον Μέσι να σηκωθεί από το χορτάρι στην αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα στο Santiago Bernabeu στις 23 Δεκεμβρίου του 2017. (AP Photo/Francisco Seco)
Ο Ρονάλντο βοηθάει τον Μέσι να σηκωθεί από το χορτάρι στην αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα στο Santiago Bernabeu στις 23 Δεκεμβρίου του 2017. AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Διανύουμε μια χρονική περίοδο όπου οι σχέσεις του Λιονέλ Μέσι με την διοίκηση της Μπαρτσελόνα χαρακτηρίζονται το λιγότερο τεταμένες. Ο συνήθως... μουγκός Αργεντίνος σταρ εσχάτως τοποθετείται ανοιχτά για όσα εξελίσσονται στο στρατόπεδο των 'μπλαουγκράνα' και προ ολίγων ημερών δεν δίστασε να τα βάλει δημόσια με τον Ερίκ Αμπιντάλ. Όσο περίπλοκη κι αν μοιάζει η κατάσταση, στην πραγματικότητα οι πιθανότητες να χωρίσουν οι δύο πλευρές το επικείμενο καλοκαίρι είναι ελάχιστες. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν πιο μακριά και μεταφράζουν αυτή την έκρηξη του Μέσι ως... μήνυμα στον Μπαρτομέου και τις προεδρικές εκλογές που πλησιάζουν για την Μπαρτσελόνα.

Ωστόσο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η φημολογία θα κορυφώνεται. Τα σενάρια για το μέλλον του 'Pulga' δίνουν και παίρνουν για την ώρα, ωστόσο ένα είναι που ξεχωρίζει και προκαλεί ντελίριο στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Και είναι αυτό που θέλει την Γιουβέντους έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και να πάρει στο Τορίνο όχι μόνο τον Μέσι, αλλά και τον Γκουαρδιόλα! Η σκέψη και μόνο της συνύπαρξης των δύο μαζί με τον Ρονάλντο είναι φυσικό να προκαλεί έκρηξη ενθουσιασμού όχι μόνο για τους φίλους της Γιουβέντους, αλλά και σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει ως εξαιρετικά τραβηγμένη, ωστόσο έχετε σκεφτεί πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αγωνιστικά η ιταλική ομάδα με αυτή την τριπλέτα και το υπάρχον ρόστερ; Πώς θα μπορούσαν να κουμπώσουν οι δύο σούπερ σταρ στην ίδια ενδεκάδα με τον Καταλανό στον πάγκο;

Προφανώς και θα πρέπει να ορίσουμε αυθαίρετα κάποιες σταθερές: για παράδειγμα, η διάταξη. Η αγαπημένη αγωνιστική συνθήκη του Γκουαρδιόλα διαχρονικά είναι αυτή που προκύπτει μέσα από την επιθετική εκδοχή του 4-3-3. Ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει διστάσει να πειραματιστεί στην διάρκεια των χρόνων (στην Μπάγερν έπαιξε πολύ το 4-2-3-1 αλλά και το 4-4-2 σε ρόμβο, στην Σίτι έχει δοκιμάσει σχήματα με τρεις στην άμυνα και το 4-1-4-1), αλλά το 4-3-3 είναι πάντα η διάταξη που τον χαρακτηρίζει.

Χωρίς να γνωρίζουμε τι μεταγραφές θα μπορούσε να κάνει ως προπονητής της Γιουβέντους, η δεύτερη σταθερά αφορά το υπόλοιπο ρόστερ που διαθέτει τώρα η 'γηραιά κυρία'. Κρατώντας ως δεδομένη και την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που διακατέχει τον Καταλανό τεχνικό εδώ και χρόνια, η Γιουβέντους των Ρονάλντο, Μέσι και Γκουαρδιόλα θα είχε ως εξής:

Σε διάταξη 4-3-3, ο Στσέζνι θα ήταν η προφανής επιλογή κάτω από τα γκολπόστ. Με... κεκτημένη πατέντα τα μπακ να γίνονται εξτρέμ ανάλογα την πτέρυγα που εκδηλώνεται η επίθεση (και τον μπακ της απέναντι πλευράς να κρατάει μέτρα στην άμυνα κοντά στους δύο στόπερ), ο εξτρέμ Κουαδράδο θα άφηνε τους Ντανίλο, Ντε Σίλιο σε συμπληρωματικό ρόλο στο δεξί άκρο της άμυνας. Άλλωστε ο Κολομβιανός ήδη μετράει 22 ματς φέτος σε αυτή τη θέση υπό τις οδηγίες του Μαουρίσιο Σάρι. Στο αριστερό άκρο θα ήταν ο Άλεξ Σάντρο, μπακ με επιθετικό ένστικτο (έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε τριάδα στόπερ στο παρελθόν).

Ο Γκουαρδιόλα δεν ήθελε ποτέ τους στόπερ του... παρατηρητές στην δημιουργία, επομένως ο γρήγορος, δυνατός και 'μπαλομένος' Ντε Λιχτ θα ήταν ο ένας κεντρικός αμυντικός και ο Λεονάρντο Μπονούτσι ο δεύτερος. Δεδομένα ο 21χρονος Τούρκος Ντεμιράλ θα έπαιρνε ματς, καθώς πρόκειται για στόπερ που έχει καλή επαφή με την μπάλα και είναι απόλυτα συμβατός με το build up του παιχνιδιού.

Φτάνοντας στον άξονα της μεσαίας γραμμής, η τριάδα θα είχε μια απαραίτητη πινελιά σκληράδας και μπόλικη ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια. Ο 22χρονος Ουρουγουανός Ροντρίγκο Μπετανκούρ θα μπορούσε να αναλάβει έναν ρόλο... Μπουσκέτς, με τους Μιραλέμ Πιάνιτς και Αντριέν Ραμπιό μπροστά του. Για τον Βόσνιο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, ενώ ο Γάλλος για δύο χρόνια πολιορκήθηκε από την Μπαρτσελόνα γιατί 'κούμπωνε' γάντι στο possessional game των 'μπλαουγκράνα'. Με τον Γκουαρδιόλα στον πάγκο, ο 24χρονος μέσος θα είχε βασικό ρόλο στην ενδεκάδα της Γιουβέντους.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στην επιθετική τριάδα, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους δύο μεγαλύτερους σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τα τελευταία 12-15 χρόνια. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο όταν σύστησε το False 9. Στο ποδόσφαιρο που του αρέσει να παίζει, ο παίκτης που θα 'κόλλαγε' δίπλα στους Μέσι - Ρονάλντο είναι ο Πάουλο Ντιμπάλα. Ποιος από αυτούς θα έπαιζε το 'ψευτοεννιάρι'; Και οι τρεις θα μπορούσαν κάλλιστα να το υπηρετήσουν, ωστόσο ο Πορτογάλος πιθανότατα θα έπαιρνε το χρίσμα.

Ο Ρονάλντο εδώ και μια πενταετία έχει πάψει να κινείται σε μέτρα μακριά από την περιοχή, να κουβαλάει τη μπάλα, να κατεβαίνει χαμηλά ή να βγαίνει στο πλάι. Και δεν θα επέστρεφε εκεί στα 35 του χρόνια. Το κορμί παραμένει σε εκπληκτική κατάσταση και αντέχει με άνεση στα μαρκαρίσματα, ενώ στο ρεπερτόριο του έχει μπει για τα καλά το γκολ από αέρος, καθώς το άλμα του είναι... ασύλληπτο, όπως και η ακρίβεια στις εκτελέσεις του με κάθε τρόπο.

Ο Μέσι είναι τρία χρόνια μικρότερος και εξακολουθεί να είναι ένας παίκτης που θέλει τη μπάλα στα πόδια του συχνά, για να δημιουργεί πανικό στην αντίπαλη άμυνα. Ο 'Pulga' μαζί με τον συμπατριώτη του Ντιμπάλα, θα αναλάμβαναν με σχετική άνεση να γεμίσουν τους χώρους στην πλάτη του Ρονάλντο, δημιουργώντας μια τριάδα κρούσης ικανή να σκοράρει με κάθε τρόπο και απέναντι σε οποιαδήποτε άμυνα. Τόσο ο Μέσι, όσο και ο Ντιμπάλα δεν θα είχαν καμία υποχρέωση να φτάνουν στην γραμμή - το επιθετικό πλάτος στο 4-3-3 του Πεπ είναι ευθύνη του μπακ. Με ελευθερία κινήσεων και την ικανότητα των τριών να εναλλάσσονται διαρκώς σε ρόλους κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, η επιθετική γραμμή της Γιουβέντους εκτός από ανυπολόγιστη ποιότητα θα παρουσιαζόταν απρόβλεπτη σε τρομακτικό βαθμό.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει παρά μηδαμινά ποσοστά επαλήθευσης... Αλήθεια όμως, υπάρχει έστω και ένας πραγματικός ποδοσφαιρόφιλος στον κόσμο που δεν θα ήθελε να δει στην ίδια ομάδα τους Μέσι, Ρονάλντο και Πεπ; Ρητορική η ερώτηση. Μπορεί και όχι.

Πρέπει να φύγει ο Λιονέλ Μέσι απ' την Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK