Αυτή είναι τη μορφή μπορεί να έχει η European Super League, εάν επιστρέψει στο προσκήνιο

Τo Athletic ανέλυσε πώς μπορεί να μοιάζει η European Super League στην επιτροφή της, έαν κερδίσει τη δικαστική μάχη με την UEFA. Το ανοιχτό φορμάτ και η σκέψη για 140 ομάδες.

Ο Μέμφις Ντεπάι πανηγυρίζει
Ο Μέμφις Ντεπάι πανηγυρίζει AP PHOTO/JOAN MONFORT

Το Athletic προσπάθησε να προσεγγίσει το ζήτημα της European Super League. Πριν από λίγους μήνες η προσπάθεια των ομάδων να δημιουργήσουν μία νέα κατηγορία δεν απέδωσε καρπούς, με τις αγγλικές ομάδες που συμμετείχαν να αποχωρούν μία μία έπειτα από λίγα 24ωρα, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων των οπαδών.

Ωστόσο, η European Super League δεν έχει... πεθάνει. Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους πιστεύουν ακόμη στο πλάνο και θα προσπαθήσουν να το αναστήσουν. Άλλωστε, οι δύο ισπανικές ομάδες έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και θα επιχειρήσουν να... ρεφάρουν μέσω των εσόδων από μία νέα διοργάνωση. Έσοδα, που θεωρούν ότι δεν βρίσκουν στο Champions League.

Η νομική μάχη ανάμεσα στη European Super League και την UEFA συνεχίζεται, με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να προσπαθεί να βάλει στοπ στα σχέδια των τριών. Εάν τελικά η ESL νικήσει στη διαμάχη, αναμένεται να επανέλθει, ώστε να κάνει τα σχέδια της πραγματικότητα. Ήδη υπάρχουν σενάρια για μία ανοιχτή, αντί κλειστής λίγκας. Το Athletic προσπάθησε να προσεγγίσει τα πιθανά σενάρια.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως εάν η European Super League κερδίσει τη διαμάχη, θα προχωρήσει το πλάνο της χωρίς τις αγγλικές και τις γερμανικές ομάδες. Έτσι, θα προσπαθήσει να προσελκύσει κλαμπ από την UEFA, προκειμένου να στήσει μία νέα διοργάνωση που θα ανταγωνίζεται το Champions League. Ένα σενάριο είναι πως η ESL θα επιχειρήσει να ψαρέψει ομάδες από αγορές με μικρότερη πρόσβαση στην πίτα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Αυτές θα μπορεί να είναι ομάδες από χώρες της Σκωτίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας ή ακόμη και της Ρωσίας. Έτσι, θα προκύψουν δύο διοργανώσεις με διαφορετικά δικαιώματα και θα στερηθεί η έννοια του ενός πραγματικού νικητή. Αυτό σημαίνει όμως πως η European Super League θα αφήσει το κλειστό της πλάνο και θα ανοίξει περισσότερο σε νέες ομάδες.

Το φιλόδοξο πλάνο των 140 ομάδων

Σύμφωνα με το Athletic οι άνθρωποι της ESL έχουν στο μυαλό τους ένα ακόμη περισσότερο φιλόδοξο πλάνο. Συγκεκριμένα, υπάρχει η σκέψη για μία πρώτη κατηγορία 20 ομάδων, την Super League. Η νέα θα δομή θα έχει και μία δεύτερη κατηγορία με δύο ομίλους των 20 ομάδων. Ακόμη θα περιλαμβάνεται και τρίτη κατηγορία με τέσσερις ομίλους 20 ομάδων.

Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πλάνο της European Super League θα έχει 140 ομάδες που θα παίζουν μεσοβδόμαδα, ενώ θα αγωνίζονται και στα τοπικά τους πρωταθλήματα. Φυσικά, θα υπάρχει προβιβασμός και υποβιβασμός.

Το ερώτημα, βέβαια, που γεννάται με αυτό το φορμάτ, είναι πώς θα πειστούν 140 ομάδες, ενώ δεν είχαν πειστεί 14 σε πρώτη φάση. Οι περισσότερες μάλιστα ομάδες έχουν επιλέξει να μείνουν πιστές στην UEFA. Η μεγάλη πρόκληση της Europa Super League θα είναι ο τρόπος που θα επικοινωνηθεί το εγχείρημα, κάτι που πήγε στραβά στην πρώτη προσπάθεια. Το μέλλον θα δείξει τι από τα παραπάνω μπορεί να πάρει... σάρκα και οστά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK