Αυτό προβλέπεται για άναμμα πυρσών και καπνογόνων

Τα καπνογόνα που άναψαν οι φίλοι του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στο "Καραϊσκάκης" και προκάλεσαν 3 φορές την προσωρινή διακοπή του ματς. Διαβάστε τι προβλέπουν οι κανονισμοί για την τιμωρία της γηπεδούχου ομάδας.

Αυτό προβλέπεται για άναμμα πυρσών και καπνογόνων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 2-1 στο ντέρμπι του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" απέναντι στον ΠΑΟΚ, σε ένα ματς πάντως που πέρα από τα τρια γκολ, τις αρκετές φάσεις και τις δυνατές μονομαχίες εντός αγωνιστικού χώρου σημαδεύτηκε και από τις πολλές προσωρινές διακοπές.

Ουσιαστικά τρεις, με την πρώτη να γίνεται αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης (αυτογκόλ Βαρέλα) στο πρώτο μέρος, η δεύτερη με την έναρξη του δευτέρου μέρους και η τρίτη μετά το γκολ του Μιλιβόγεβιτς στο 99', που ανάγκασε μάλιστα τον Αλέξανδρο Αρετόπουλο να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια μέχρι να "καθαρίσει" η ατμόσφαιρα.

Μετά από περίπου 15 λεπτά οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν για να παιχτούν τα τελευταία λεπτά, με το ματς να ολοκληρώνεται με νίκη 2-1 για τους πρωταθλητές Ελλάδας που ωστόσο αντιμετωπίζουν κίνδυνο τιμωρίας λόγω της συμπεριφοράς των φιλάθλων τους.

Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ για άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων είναι σαφής στο άρθρο 15, παράγραφος 2. Διαβάστε αναλυτικά:

2. Πυρσοί, φωτοβολίδες, κροτίδες, καπνογόνα

Η εισαγωγή στο γήπεδο πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων και εν γένει εύφλεκτων υλικών απαγορεύεται αυστηρά. Το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών στον αγωνιστικό χώρο ή σε άλλη εξέδρα, επιφέρει τις ακόλουθες ποινές:

α) Χρηματική ποινή ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (2.000) έως δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000).

β) Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, η προβλεπόμενη χρηματική ποινή διπλασιάζεται.

γ) Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτο, κ.ο.κ.), η ως άνω χρηματική ποινή μπορεί να αυξηθεί μέχρι το ποσό των 20.000,00 Ευρώ.

δ) Σε κάθε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τέταρτος, πέμπτος κτλ), οι προβλεπόμενες ποινές του προηγούμενου αγώνα διπλασιάζονται.

ε) Η υποτροπή των αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο νοείται πάντα εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου.

Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο, (15, παράγραφος 2), αναμένεται να κληθεί σε απολογία ο Ολυμπιακός για την συμπεριφορά των οπαδών του στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα τιμωρίας της έδρας (το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι είναι με τον Παναθηναϊκό στις 6/11).

Στον πειθαρχικό κώδικα ή στον Κανονισμό Αγώνων ποδοσφαίρου δεν προβλέπεται διακοπή του αγώνα για άναμμα πυρσών η φωτοβολίδων παρά μόνο σε περίπτωση ρίψης φωτοβολίδας είτε με πιστόλι, είτε καμπύλης τροχιάς έπειτα από μία προειδοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 3, β. γ. Μόνο σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται και τιμωρίας μίας αγωνιστικής.

Να σημειωθεί ότι ποινή έδρας για απλό άναμμα πυρσών υπήρχε πέρσι στον πειθαρχικό κώδικα έπειτα από δύο υποτροπές αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ αφού οι αθλητικοί δικαστές έκαναν χρήση της αναλογικότητας και εφάρμοζαν πιο ήπιες ποινές.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η τιμωρία για αποχώρηση από τον αγώνα είναι -10 βαθμοί ενώ σε περίπτωση διακοπής, εκτός από την τιμωρία έδρας, -3 βαθμοί για το φετινό πρωτάθλημα και -2 βαθμοί για το επόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Αυτό επιτρέπει η ερυθρόλευκη συνείδηση του Αρετόπουλου"
Καταγγελίες Ιβιτς: "Ο Αρετόπουλος μου είπε ότι δεν θα ξαναβγούμε"
Ανατροπή με Μιλιβόγεβιτς και νίκη για Ολυμπιακό επί του ΠΑΟΚ
Προσωρινή διακοπή στο "Καραϊσκάκης"