Aυτός θα είναι ο survivor Παναθηναϊκός του 2018

Το Contra.gr αναλύει το πώς θα αναδιαμορφωθεί το "πράσινο" ρόστερ… εκτάκτου ανάγκης στο β’ μισό της σεζόν, για να δημιουργηθεί ένα πολύ πιο "compact" γκρουπ που θα ολοκληρώσει με αξιοπρέπεια τη χρονιά και το πλάνο που έχει ήδη αρχίσει να "τρέχει" και βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες.

19/11/2017 Panathinaikos Vs AEK. for Superleague season 2017-18, in Apostolos Nikolaidis Stadium, in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
19/11/2017 Panathinaikos Vs AEK. for Superleague season 2017-18, in Apostolos Nikolaidis Stadium, in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography TOURETTE

Η επιστροφή των παικτών του Παναθηναϊκού στις προπονήσεις (Τετάρτη 27/12) μετά τη χριστουγεννιάτικη άδειά τους, αναμένεται να σηματοδοτήσει το επόμενο βήμα του ξεκαθαρίσματος στο "πράσινο" ρόστερ και των αλλαγών που θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το γκρουπ με το οποίο θα πορευτεί το "τριφύλλι" στο β’ μισό της σεζόν, παλεύοντας για τη συνολική "επιβίωσή" του.

Το πλάνο γενικευμένων περικοπών και μείωσης του μπάτζετ από τα 11,2 εκατ. στα 5 εκατ. ευρώ, φέρνει μοιραία (πέρα απ’ τις πωλήσεις… οξυγόνου) κι αποχωρήσεις αρκετών ακόμη παικτών και δη όσων κρίνει το τεχνικό τιμ πως δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν, όντες πνευματικά κι αγωνιστικά "αλλού". Κοινώς πρόθεση του Μαρίνου Ουζουνίδη είναι να παραμείνει και να συγκροτηθεί στο αγωνιστικό τμήμα ένας "πυρήνας" που θα αποτελείται μόνο από όσους έχουν διάθεση να παραμείνουν και να πολεμήσουν μέχρι το φινάλε της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό, κάτω από όλες τις συνθήκες.

Με ξεκάθαρες κουβέντες προς όλους, όπως ήταν και τα λόγια του 49χρονου τεχνικού προς τους ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια της Τούμπας, λίγο μετά τη συντριβή της 10ης Δεκεμβρίου από τον ΠΑΟΚ. "Καταλαβαίνω πως πλέον ορισμένοι από εσάς έχετε "αδειάσει" μέσα σας και θέλετε να φύγετε. Με όσους όμως θα μείνουν, πρέπει να ξαναγίνουμε από εδώ και πέρα ένα σώμα, μία ψυχή. Και ούτε θα διαλυθούμε, ούτε θα πέσουμε…", είχε τονίσει προς τους παίκτες του ο Ουζουνίδης και πλέον έφτασε η στιγμή όλο αυτό να αποτυπωθεί και στην πράξη, πάνω σε τρεις κεντρικούς άξονες που θα "τρέξουν" παράλληλα: Τις πωλήσεις, τις υπόλοιπες αποχωρήσεις και τουλάχιστον τρεις κινήσεις ενίσχυσης, με επιλογές πάρα πολύ χαμηλού κόστους.

Ο δε Παναθηναϊκός που θα "αναδημιουργηθεί" ως το φινάλε του Γενάρη, σαφώς και δεν θα θυμίζει (έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και με της συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί) ούτε κατ’ ελάχιστον "ομάδα διεκδίκησης" ή "πρωταγωνιστή", αλλά πολύ περισσότερο μία ομάδα… εκτάκτου ανάγκης.

Με στόχο όμως, πρώτα απ’ όλα να ξαναγίνει "ομάδα" κι ένα "συμπαγές" γκρουπ που θα "πολεμάει" κάθε εβδομάδα για την αγωνιστική επιβίωση και την αξιοπρέπειά του, κι όχι αυτό το… παρατημένο που αποπνέει εδώ κι ένα δίμηνο (και) αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός. "Οδηγός" γι’ αυτή την προσπάθεια στο μυαλό του Ουζουνίδη είναι η εικόνα που παρουσίασε το "τριφύλλι" στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με την Ξάνθη στα Πηγάδια, όπου ο Παναθηναϊκός (απ)έδειξε πως έχει ακόμα "σφυγμό"...

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα που "τρέχουν", τις κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα κι αυτές που έπονται, ο Παναθηναϊκός του 2018 θα έχει πάνω-κάτω την ακόλουθη εικόνα:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Σωκράτης Διούδης πήρε φανέλα βασικού στο φινάλε του 2017, διότι ο Ουζουνίδης ήθελε να αρχίσει σιγά-σιγά να αποκτά ρυθμό, απ’ τη στιγμή που δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο εάν ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος θα μετακόμιζε στη Μπενφίκα απ’ τον Γενάρη ή από το προσεχές καλοκαίρι. Ο Διούδης λοιπόν είναι η "βάση" στο Νο1 και από εκεί και πέρα, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού θα περιμένει τις εξελίξεις με τον "Odi". Εφόσον ο Βλαχοδήμος παραμείνει ως το καλοκαίρι (κάτι που θα οριστικοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη), θα πάρει εκ νέου φανέλα βασικού με τους Διούδη και Κότσαρη να συμπληρώνουν την τριάδα. Σε αντίθετη περίπτωση ο Διούδης θα είναι ο βασικός, με τους Κότσαρη, Ξενόπουλο να "κλειδώνουν" την τριάδα.

ΔΕΞΙΟΙ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΠΑΚ

Εδώ κι αν αναμένονται μεγάλες αλλαγές… Μοναδική "σταθερά" στο γκρουπ των "πράσινων" μπακ, είναι ο αριστεροπόδαρος ακραίος αμυντικός του Παναθηναϊκού, Εμάνουελ Ινσούσα. Ο Χουλτ με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αναμένεται να αποχωρήσει τον Ιανουάριο. Στο "τριφύλλι" ευελπιστούν πως θα υπάρξει έστω μια στοιχειώδης συνεργασία με τον ατζέντη του Μάρτιν Νταλίν κι ο Σουηδός θα φύγει με πώληση σε ομάδα του εξωτερικού. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ινσούα θα γίνει ο βασικός μπακ και το κενό του μπακ-απ του, θα καλυφθεί εκ των έσω.

Στα δεξιά, ο Κουλιμπαλί έχει προτάσεις στα χέρια του από πολλές ομάδες (ΑΠΟΕΛ, Βέλγιο, Γαλλία κι όχι μόνο) και το πιο πιθανό είναι πως θα μπει σε διαδικασία πώλησης, για να εξασφαλίσει ο Παναθηναϊκός ένα σημαντικό ποσό. Στον "αέρα" φαίνεται πως βρίσκεται και ο Γιόχανσον, ο οποίος δεν έχει βοηθήσει ούτε στο 5% τους "πράσινους" και γίνονται συζητήσεις για να βρει ομάδα και να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Ως εκ τούτου λοιπόν, είναι ξεκάθαρο πως το "τριφύλλι" έχει ήδη βγει στην… αγορά για να ψαχτεί για μία φθηνή, αλλά ουσιαστική επιλογή δεξιού μπακ, διότι το "κενό" θα είναι τεράστιο…

ΣΤΟΠΕΡ

Ο "βράχος" της "πράσινης" άμυνας Ροντρίγο Μολέδο είναι στην… πόρτα των πωλήσεων και το ζητούμενο ετούτη τη στιγμή είναι το κατά πόσο (και αν) θα μπορέσει να εξασφαλίσει ο Παναθηναϊκός ένα όσο το δυνατόν πιο "ικανοποιητικό" ποσό από έναν παίκτη που σε λίγες ημέρες έχει δικαίωμα να υπογράψει όπου θέλει όντας 6 μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του και βεβαίως (όπως όλοι οι υπόλοιποι) έχει δικαίωμα προσφυγής. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο Βραζιλιάνος μετά από δύο χρόνια στο "τριφύλλι" θα αποχωρήσει τον Γενάρη, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο κενό.

Από εκεί και πέρα εκτός ομάδας είναι ήδη (και) ο Κουτρουμπής, με τον Παναθηναϊκό να αναζητεί συμβιβαστικό δρόμο μετά την προσφυγή που κατέθεσε, έχοντας βρει τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Βαγγέλη Οικονόμου, που αναμένεται να υπογράψει για 6 μήνες συν ένα χρόνο μέσα στις επόμενες μέρες. Ο 30χρονος, αριστεροπόδαρος στόπερ (μπορεί να καλύψει κατά συνθήκη και τη θέση του αριστερού μπακ), μαζί με τους Αυλωνίτη, Κολοβέτσιο, αλλά και τον Ευαγγέλου που αναμένεται να "ενεργοποιηθεί" περισσότερο μετά τον Γενάρη, θα είναι η τετράδα των κεντρικών αμυντικών με την οποία θα πορευτεί ο Παναθηναϊκός ως το τέλος της σεζόν.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΧΑΦ

Κι εδώ θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Ο Ρέις είναι ήδη εκτός πλάνων κι αναζητείται τρόπος… διαζυγίου. Το ίδιο κι ο Χίλιεμαρκ, με τους "πράσινους" να έχουν ήδη κάνει μία πρώτη κουβέντα με την Τζένοα για να "σπάσουν" τον δανεισμό του. Η ενσωμάτωση του Φάνη Τζανδάρη, αλλά και του Χρήστου Δώνη στην αγωνιστική "εξίσωση", δίνει δύο έξτρα επιλογές που δεν υπήρχαν στο πλάνο του α’ εξαμήνου, ωστόσο το βασικό ζητούμενο για τον Ουζουνίδη είναι η παραμονή του Δημήτρη Κουρμπέλη.

Εάν καταστεί δυνατή η παραμονή του αρχηγού του Παναθηναϊκού (μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση για την πώλησή του), ο τεχνικός του Παναθηναϊκού θα είναι πολύ πιο… ήσυχος, αφού θα έχει στη διάθεσή του ένα σταθερό κεντρικό δίδυμο στον άξονα μαζί με τον Γιακούμπα Σιλά. Κι από εκεί και πέρα, υπάρχουν ως έξτρα λύσεις και οι Πασχάλης Στάικος, Γιάννης Μπουζούκης που περιμένουν τις ευκαιρίες τους…

ΑΚΡΑΙΟΙ ΧΑΦ

Ο Ρόμπιν Λουντ είναι επίσης πολύ πιο κοντά στην πόρτα της… εξόδου μέσω πώλησης, με τον Λούκας Βιγιαφάνιες να είναι ετούτη τη στιγμή η βασική "σταθερά" του Παναθηναϊκού. Ο Ουζουνίδης αναμένει να δει άμεσα το αγωνιστικό "ξύπνημα" του Αντονί Μουνιέ, αλλά και την πλήρη ενεργοποίηση -και πνευματικά- του Μπράιαν Καμπέσας, έχοντας ως εναλλακτικές στο πλάνο του και τους Τάσο Χατζηγιοβάννη, Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ-ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Οι θέσεις στις οποίες ο Παναθηναϊκός επένδυσε τα περισσότερα χρήματα τα περασμένο καλοκαίρι, αλλά είναι… θεόγυμνος εδώ κι ένα τρίμηνο. Ο Λουτσιάνο είναι στα… πιτ λόγω χιαστού και δεν αναμένεται να γυρίσει πριν τον Μάρτη (και σε τι κατάσταση βεβαίως), ο Τσάβες είναι ένα βήμα απ’ την πώλησή του σε ομάδα της Αργεντινής (Ταγέρες ή Εστουδιάντες) κι ο Παναθηναϊκός έχει απομείνει στην επίθεση με τον περιφερειακό κυνηγό Ομρι Άλτμαν (που ψάχνει ακόμη να βρει σταθερότητα), τον φιλότιμο -αλλά "σκασμένο"- Γκιγέρμο Μολίνς και τον 19χρονο Σωτήρη Πίσπα.

Ηδη αναζητείται ένας βασικός στράικερ, που θα αποκτηθεί με εξάμηνο δανεισμό κι εκεί έχει πέσει προς το παρόν όλο το βάρος του Ουζουνίδη και των συνεργατών του. Χωρίς ωστόσο, να αποκλείεται και μία δεύτερη, έξτρα κίνηση με κάποιον λίγο πιο περιφερειακό κυνηγό, για να αντιμετωπιστεί και –ει δυνατόν- να ομαλοποιηθει το Νο1 αγωνιστικό πρόβλημα των "πράσινων" στο πρώτο μισό της σεζόν: οι πενιχρές επιδόσεις του στο γκολ, που παραπέμπουν περισσότερο σε ομάδα παραμονής κι όχι σε Παναθηναϊκό…

News 24/7

24MEDIA NETWORK