Ο διαιτητής του Μίλαν - Ολυμπιακός νίκησε καρκίνο και Εφορία που τον έβαλαν στο 'μάτι'

Ο Μπόμπι Μάντεν που θα σφυρίξει το Μίλαν - Ολυμπιακός δεν είναι απλά ένας κορυφαίος Σκοτσέζος διαιτητής, αλλά και ένας νικητής της ζωής. Νίκησε τον καρκίνο, νίκησε την... Εφορία, αλλά χάνει στην κόντρα με Σέλτικ.

Ο διαιτητής του Μίλαν - Ολυμπιακός νίκησε καρκίνο και Εφορία που τον έβαλαν στο 'μάτι'

Το όνομα του διαιτητή που όρισε η UEFA για το Μίλαν - Ολυμπιακός της 2ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League δεν μαρτυρά πολλά από μόνο του. Εξάλλου, πρόκειται για έναν διαιτητή από τον... σύνδεσμο Ιστ Κίλμπραϊντ, στο Λάναρκσιρ της Σκωτίας.

Παρ' όλα αυτά, ο Μπόμπι Μάντεν είναι κάτι περισσότερο από έναν διαιτητή. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η επιθυμία είναι πολύ πιο δυνατή από τη μεμψιμοιρία, ότι ο αθλητισμός μπορεί να νικήσει την ασθένεια και ότι η... κακοδιαχείριση είναι πάθημα που γίνεται μάθημα. Επέζησε μετά από περιπέτεια με τον καρκίνο, γλίτωσε τη χρεοκοπία ενώ τον κυνηγούσε η εφορία, αλλά τελικά βρήκε τον... μάστορά του από τη Σέλτικ, για τις διαιτητικές αποφάσεις του.

Η διάγνωση που έφερε τα πάνω κάτω

Όταν τον Μάρτιο του 2016 ο 37χρονος Σκοτσέζος εμφάνιζε έναν όγκο στον λαιμό του, δεν ανησύχησε. Κανόνισε ραντεβού με τον γιατρό, υπολογίζοντας ότι θα καθίσει για 10 λεπτά, ώστε μετά να πάει να διευθύνει τον αγώνα στον οποίο είχε οριστεί. Κάθισε τέσσερις ώρες.

'Ο γιατρός μου είπε ότι είναι 80% βέβαιος πως πρόκειται για καρκίνος του θυρεοειδούς. Ήταν ένα σοκ για μένα και δεν το είπα στην οικογένειά μου για τέσσερις εβδομάδες, μέχρι να το επιβεβαιώσω, επειδή δεν ήθελα να ξεσηκώσω κανέναν', δήλωσε στη σκοτσέζικη έκδοση της Sun.

Η αγωνία της επιβεβαίωσης τον επηρέαζε εμφανώς στην καθημερινότητά του, ακόμα και στους αγώνες στους οποίους σφύριζε: 'Όταν οδηγούσα προς τον αγώνα εκείνο το βράδυ, κάθε φορά που σταματούσα σε φανάρι, κοίταζα τα σημάδια για καρκίνο του θυρεοειδούς. Όταν καταλόγιζα πλάγια στη διάρκεια του αγώνα, σκεφτόμουν 'αυτό είναι ξηρό δέρμα;' Ο αγώνας εκείνο το βράδυ δεν πήγε όσο καλά θα ήθελα, έκανα ένα σοβαρό σφάλμα. Σε καταβάλλει. Έλεγα 'θα το αντιμετωπίσω', αλλά προφανώς και έχει επιρροή'.

Στα τέλη Απριλίου, οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για καρκίνο, ωστόσο η διάγνωση άφησε πολλά περιθώρια ίασης. Υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς και στη συνέχεια λάμβανε ραδιενεργό ιώδιο, ώστε να αποφύγει να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Έμεινε εκτός για δύο μήνες

Παρ' όλα αυτά, δεν άρχισε τη θεραπεία μέχρι να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρό του, να συμμετάσχει στην πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του μέχρι εκείνο το σημείο, στο Euro 2016. Αφού ήταν επιπρόσθετος σε δύο αγώνες και διηύθυνε το Σέλτικ - Αμπερντίν 4-1 στις 27 Αυγούστου 2016, αποσύρθηκε προσωρινά από τη δράση.

'Το πιο σημαντικό ήταν να επανέλθω στην κατάσταση της υγείας που ήμουν, ώστε να υποστηρίξω την οικογένειά μου και μετά να επιστρέψω στη διαιτησία', δήλωσε για εκείνο το ιδιαίτερο χρονικό διάστημα.

Ο Μάντεν είχε παραιτηθεί από την κανονική δουλειά του, όπου ήταν στέλεχος σε εκδοτικό οίκο, μήνες πριν από τη διάγνωση, με συνέπεια τα μοναδικά έσοδα να προκύπτουν από τα παιχνίδια στα οποία σφύριζε. Ο γιατρός δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να επανέλθει στη διαιτησία, αφού έπρεπε να παίρνει φάρμακα για να αντικαταστήσουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

'Ήταν προφανές για μένα ότι θα γυρίσω. Ο κόσμος μένει εκτός δράσης για περισσότερο χρόνο όταν τραυματίζεται στη γάμπα. Έτσι το αντιμετώπισα. Ήμουν τόσο συγκεντρωμένος στο να επανέλθω'.

Το πρώτο παιχνίδι μετά από την επέμβαση ήταν ένα Μπρέχιν - Λίβινγκστον στις 29 Οκτωβρίου 2016. Ακολούθησε ένας αγώνας μεταξύ Ατλέτικο και Ροστόβ στο Champions League ως επιπρόσθετος βοηθός και ένας προκριματικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Πορτογαλίας και Λετονίας. 'Πήγε καλά και επανερχόμουν σταδιακά. Έχτισα τη φυσική κατάστασή μου και όλα τα υπόλοιπα βρήκαν τον δρόμο τους', τόνισε.

Σε όλη αυτήν την πορεία της επανόδου, βρήκε αρκετούς συμπαραστάτες στον αγώνα του. 'Ο Πιερλουίτζι Κολίνα μου έστειλε ένα πολύ ωραίο email, στο οποίο έλεγε 'μην βιαστείς να επιστρέψεις. Η UEFA θα σε περιμένει'. Ο (σ.σ. τότε επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας) Χιου Ντάλας τηλεφωνούσε κάθε εβδομάδα και αυτό ήταν σπουδαίο. Έδειξαν ότι ο κόσμος νοιαζόταν για μένα και ήθελε να επιστρέψω'.

Σφύριξε τελικό κυπέλλου

Το τέλος της σεζόν 2016-2017 τον βρήκε στο 'Χάμπτεν Παρκ' της Γλασκόβης, για τον δεύτερο πιο αρχαίο θεσμό του ποδοσφαίρου, το Κύπελλο Σκωτίας.

Την προηγούμενη χρονιά ήταν ξανά εκεί, αλλά ως 4ος διαιτητής στη νίκη της Χιμπέρνιαν επί των Ρέιντζερς με 3-2, λειτουργώντας 'πυροσβεστικά' στα επεισόδια που προκλήθηκαν στο τέλος του αγώνα. Έναν χρόνο μετά, ήταν ο πρώτος διαιτητής στο Σέλτικ - Αμπερντίν, που τελείωσε με νίκη 2-1 για την ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς.

Πλέον, είχε ανέβει επίπεδο και είχε αναρριχηθεί στην κορυφή των διαιτητών της χώρας: 'Όταν αρχίζεις στη διαιτησία, πιθανόν να μην σκέφτεσαι ότι θα σφυρίξεις σε τελικό κυπέλλου Σκωτίας. Όσο προχωράς και σφυρίζεις, αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν θα τα καταφέρεις κάποια μέρα'.

Κινδύνεψε με χρεοκοπία

Την περσινή σεζόν, ο Μάντεν συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους διαιτητές της Σκωτίας και αναλάμβανε πολλές δύσκολες αποστολές. Εξωγηπεδικά, όμως, η ζωή του δεν πήγαινε το ίδιο καλά με την καριέρα του και όχι για λόγους υγείας.

Τα χρέη είχαν συσσωρευτεί και αναγκάστηκε να βάλει πωλητήριο σε ένα σπίτι για να καταφέρει να αντεπεξέλθει. Στα μέσα Ιουνίου του 2018 ζήτησε από το δικαστήριο παράταση στην προθεσμία τακτοποίησης των οφειλών του, μέχρι να πουλήσει το σπίτι.

Μάλιστα, εκπροσώπησε ο ίδιος τον εαυτό του ενώπιον του δικαστηρίου, με στόχο να πείσει τον δικαστή για να αποφύγει την κατάσχεση. 'Μετά από συζητήσεις με την Εφορία, όπου ενημερώθηκα ότι η πλήρης αποπληρωμή θα απέτρεπε την κατάσχεση, κινήθηκα για την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενός σπιτιού. Αυτό συνέβη στις 25 Μαΐου και η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται στις 27 Ιουλίου. Γι' αυτό σας ζητώ παράταση ώστε να μου επιτραπεί να πληρώσω τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μου και τις οφειλές στην Εφορία., Μίλησα με δικηγόρους και είναι αισιόδοξοι ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί', εξήγησε στο δικαστήριο.

Ο αντίδικος συναίνεσε σε αυτό το αίτημα και ο δικαστής Ντάνιελ Κέλι χορήγησε την παράταση, ωστόσο τον προειδοποίησε: 'Αυτό είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να συντηρηθεί μία τέτοια υπόθεση και σε αυτό το σημείο φοβάμαι ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορώ να κάνω. Αν δεν έχουν πληρωθεί οι οφειλές μέχρι τότε, θα διαταχθεί κατάσχεση'.

Κόντρα με τη Σέλτικ

Ως διαιτητής, μπορεί να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της χώρας, όμως συχνά πυκνά βρίσκεται στο στόχαστρο και δη εκείνο της κορυφαίας ομάδας της Σκωτίας.

Η Σέλτικ δεν έχει τις καλύτερες εμπειρίες σε αγώνες που διευθύνει ο Μάντεν και πολλές φορές οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί σε διαξιφισμό. Το πιο τρανό παράδειγμα ήταν το Old Firm του Μαρτίου 2017. Οι Ρέιντζερς απέσπασαν ισοπαλία μέσα στο Σέλτικ Παρκ και οι γηπεδούχοι ήταν έξαλλοι για ένα τάκλιν του Κλιντ Χιλ στον Λέι Γκρίφιθς στα τελευταία λεπτά, ζητώντας πέναλτι.

Ο Μάντεν έκρινε ότι δεν υπήρχε μαρκάρισμα, παρότι στη συνέχεια η Σέλτικ υποστήριξε πως ο Σκοτσέζος διαιτητής ρωτούσε τον Γκρίφιθς αν έγινε φάουλ. 'Είναι απίστευτο. Το βλέπετε και στην τηλεόραση, είπα δύο φορές ότι έπαιξε την μπάλα. Ήμουν κάθετος ότι έπαιξε την μπάλα. Ο Λέι μπορεί να μην με κατάλαβε', έλεγε εκείνη την εποχή.

Οι διαμαρτυρίες προς το πρόσωπό του επέστρεψαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Μάντεν σφύριξε στον μεσοβδόμαδο αγώνα της Έιρ Γιουνάιτεντ με τους Ρέιντζερς για τη φάση των 16 του League Cup Σκωτίας, με τον προπονητή της πρώτης, Ίαν Μακόλ, να διαμαρτύρεται για 'την χειρότερη απόφαση στην ιστορία', όπως χαρακτήρισε την άρνηση του διαιτητή να σφυρίξει πέναλτι σε σύγκρουση του Άλαν Φόρεστ με τον Τζον Φλάναγκαν.

'Ο τύπος δεν μου τηλεφώνησε. Πρέπει να είναι άντρας και να το κάνει. Είναι ένα λάθος, απλά ένα λάθος. Εγώ κάνω δέκα σε κάθε παιχνίδι, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν μου τηλεφώνησε, είναι τρομερό', δήλωσε ο εξαγριωμένος προπονητής.

Τρεις ημέρες αργότερα, την Κυριακή, ο Μάντεν δέχθηκε βέλη ξανά από την πλευρά της Σέλτικ. Οι πρωταθλητές νίκησαν με 1-0 την Αμπερντίν, ωστόσο έχασαν με τραυματισμό τον βασικό επιθετικό τους, Οντσόν Εντουάρ, μετά από μαρκάρισμα του Σκοτ Μακένα. Ο Μάντεν δεν καταλόγισε ούτε φάουλ και ο Ρότζερς έκανε παράπονα στη συνέντευξη Τύπου, ενώ ο Γάλλος επιθετικός έγραψε στο instagram συνοδεία emoji που χαμογελάει: 'Διαιτητής: Παίξε, απλά ακούμπησε την μπάλα'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK