Χάλαμ: Τι απέγινε η δεύτερη αρχαιότερη ομάδα ποδοσφαίρου

Για την Σέφιλντ μιλούν ακόμη όλοι. Αειθαλής η ανάμνησή της στο ξεφύλλισμα της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Για τη Χάλαμ κανένας και είναι άδικο. Διότι ήταν η πρώτη ομάδα όλων των εποχών που κατέκτησε τίτλο.

Χάλαμ: Τι απέγινε η δεύτερη αρχαιότερη ομάδα ποδοσφαίρου
INSTAGRAM.COM/HALLAMFC1860

Η Boxing Day του 1860, πριν από 161 χρόνια ακριβώς, δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη στο Σέφιλντ. Ήταν Τετάρτη. Όχι άλλη μια Τετάρτη. Ούτε καν η τελευταία του έτους.

Η μητρόπολη του Γιορκσάιρ είχε έναν παραπάνω λόγο να φορέσει τα "καλά" της. Εκείνα τα φαρδιά και μακριά ρούχα για τις διαλεχτές περιστάσεις της εποχής. Και να κομπάζει φουσκώνοντας από περηφάνια. Ο πρώτος οργανωμένος ποδοσφαιρικός αγώνας που διεξήχθη ποτέ ήταν το γεγονός της χρονιάς που θα έφευγε σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Στο Sandygate Road, το -κατά Guinness Record Ευαγγέλιο- παλιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο, η γηπεδούχος Χάλαμ από το δυτικό προάστιο Κρόσλαντ υποδεχόταν τη συντοπίτισσα Σέφιλντ στην πειραματική πλην κανονιστική εκδοχή ενός σπορ που σε πολύ σύντομο διάστημα θα μαγνήτιζε και θα σαγήνευε τα πλήθη εξασφαλίζοντας αρχικά την αδιαπραγμάτευτη παρουσία του στον πολυπόθητο θρόνο και διαφεντεύοντας κατόπιν καθένα από τα υπόλοιπα - παρεμφερή ή μη! Στρογγυλοκάθισε και δεν αποκαθηλώθηκε κόντρα στον έντονο ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε.

Το 2-0 των φιλοξενούμενων, στο παρθενικό Rules Derby, έγινε από τούδε και στο εξής το σημείο μηδέν της καταμέτρησης των αναρίθμητων αποτελεσμάτων που ακολούθησαν από την 26η Δεκεμβρίου του 1860. Αναπόφευκτα η Σέφιλντ, ως η νικήτρια, απέσπασε τη δόξα που συνόδευσε το επίτευγμά της. Είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα από τη Χάλαμ, δια του Τζον Σο (μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας για το αγγλικό ποδόσφαιρο και τους κανόνες του) ως παρακλάδι της ομάδας κρίκετ, αλλά ήταν αυτή που πρώτη "μεγάλωσε" μέσα από τη νίκη της, καπελώνοντας κάθε άλλη. Αυτόματα και σχεδόν άκοπα.

Αναγκαστικά το γειτονικό κλαμπ της πόλης έμεινε να κινείται μόνιμα στην παχιά σκιά της και να μην ξεφεύγει από την άγρια μοίρα του. Κι ας γινόταν εκ των υστέρων η πρώτη ομάδα που θα κατακτούσε θεσπισμένο τρόπαιο.

Το Youdan Cup, που έφερε το όνομα ενός θεατράνθρωπου - χορηγού που είχε αναλάβει τα έξοδα του τουρνουά, προϋπήρξε του FA Cup και -μολονότι για ευνόητους λόγους αφορούσε αποκλειστικά την περιοχή στα βόρεια της αγγλικής επικράτειας- ήταν στις αρχές του 1867 η πρωτόλεια απόπειρα ανάδειξης "πρωταθλητή" και η Χάλαμ εκείνη που θα έφτανε ως το τέλος της διαδικασίας, εκμεταλλευόμενη άριστα την απουσία της μεγάλης αντιπάλου της - επειδή είχε θέσει άλλες προτεραιότητες.

Το αδιανόητο σκέλος της ιστορίας αυτής είναι πως το τρόπαιο χάθηκε και η επανάκτησή του καθυστέρησε 130 χρόνια. Χρειάστηκε ο σύλλογος να καταβάλει 2.000 λίρες σ' έναν συλλέκτη από τη Σκωτία για να έρθει ξανά στην κατοχή του και να μπει στη βιτρίνα ως το μέγα κειμήλιο. Μάλιστα το 2014 η αξία του είχε εκτιμηθεί στις 100.000 λίρες!

Απέναντι όμως στο άκρως συμβολικό κατόρθωμά της, συνέχισε να πορεύεται ως η σταθερά δεύτερη ιστορικότερη ομάδα του πλανήτη, χωρίς μέχρι τις μέρες να έχει κερδίσει την υστεροφημία που της αξίζει για τη συμβολή της στα τεκταινόμενα. Ούτε φυσικά το όνομά της έχει «αποκατασταθεί». Ενόσω μάλιστα η Σέφιλντ κατέχει ιερό ρόλο και περιλαμβάνεται απαρέγκλιτα σε αναδρομές ή κουβέντες για το παρελθόν, η Χάλαμ λείπει σταθερά. Σαν να μην πέρασε ποτέ από τα χώματα του.

Πολύ πιο πιθανό στην ίδια πρόταση να κερδίσουν χώρο -επί παραδείγματι- είτε η Ρέξαμ και η Πρέστον είτε ακόμη και η Νοτς Κάουντι παρά η ίδια. Ελάχιστοι την αναγνωρίζουν ισότιμα και της πιστώνουν όσα της αναλογούν.

Η πορεία της Χάλαμ στον χρόνο

Ομολογουμένως η πορεία της στον χρόνο δεν ήταν συμβατή με την ιστορικότητα της υπόστασής της. Η στρατηγική επιλογή να παραμείνει ένα αμιγώς ερασιτεχνικό σωματείο φρέναρε την εξέλιξή της, καθώς δεν ακολούθησε την τάση επαγγελματισμού.

Αφού για ένα χρόνο επαναπροσδιόρισε την ταυτότητά της, άρχισε να συμμετάσχει σε τοπικές λίγκες. Το 1911 έλαβε μέρος στην παράλληλη μορφή του Κυπέλλου Αγγλίας για τις μη επαγγελματικές ομάδες και το 1927 δοκίμασε τις δυνάμεις της σε κανονικές συνθήκες. Στο δεύτερο μισό του Μεσοπολέμου βρισκόταν ξανά σε χειμερία νάρκη, προτού λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο (1947) αρχίσει να δραστηριοποιείται εκ νέου και να ανά καταλαμβάνει το δικό της, μικρό, κομμάτι γη στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Από τις αρχές των 80s και ως τις μέρες αποτελεί μέλος της Northern Counties East League. Ή διαφορετικά της ένατης και δέκατης βαθμίδας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εφέτος μετέχει στην Division One με στόχο να κερδίσει την άνοδο στην Premier. Κάτι που δεν έχει καταφέρει από το 2011, όταν και υποβιβάστηκε, παρά την κατά καιρούς παρουσία της στα πλέι οφ.

Το 2010 η Χάλαμ γιόρτασε την 150η επέτειο από την ιδρυτική πράξη της με την επανάληψη του αγώνα με τη Σέφιλντ. Στο ίδιο γήπεδο. Κανονικά είχε προγραμματιστεί για την Boxing Day, αλλά εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης εκείνης της ημέρας και άλλων υποχρεώσεων στο διάστημα μετά την Πρωτοχρονιά διεξήχθη την Πρωτομαγιά του 2011. Το παιχνίδι παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 θεατές.

Το 2-1 της Σέφιλντ δεν επέτρεψε στη Χάλαμ να πάρει τη ρεβάνς που επεδίωκε. Για άλλη μια φορά είχε μείνει στη σκιά της αιώνιας αντιπάλου της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK