Champions League: Δεν είναι η χώρα που φαντάζεσαι αυτή με τους καλύτερους σκόρερ

Μπορεί να θυμάστε τους πρωταθλητές Ευρώπης, από τότε που υπάρχουν (1956). Δύσκολα θυμάστε τους σκόρερ κάθε σεζόν και άρα ποια χώρα ηγείται της τέχνης (του σκοραρίσματος), από καταβολής της. Δεν είναι η χώρα που φαντάζεσαι. Bonus: η λίστα έχει κι Έλληνα.

Champions League: Δεν είναι η χώρα που φαντάζεσαι αυτή με τους καλύτερους σκόρερ

Αν παρακολουθείς UEFA Champions League, το πιθανότερο είναι να γνωρίζεις τον πρώτο σκόρερ της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Αν δεν σε βοηθά η μνήμη σου, μη σκας. Εμείς είμαστε εδώ.

Ακόμα και αν θυμάσαι τους πρωταθλητές κάθε μία από τις σεζόν που υπάρχει κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ποδοσφαίρου, στην Ευρώπη, πολύ δύσκολα -έως απίθανα, αλλιώς χαραμίζεσαι- θα έχεις πρόχειρη την πληροφορία του πρώτου σκόρερ κάθε χρονιάς, της εθνικότητας του, της ομάδας που έπαιζε και αν αυτή η ομάδα πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης. Και πάλι μη σκας, γιατί φρόντισε για εσένα το World Football και το Contra.gr.

Για αρχή, ας δούμε ποιο είναι το έθνος των καλύτερων σκόρερ και ποια άλλα έχουν ξεχωρίσει, από καταβολής διοργάνωσης (βλ. 1956) μέχρι σήμερα.

Για να είναι η Γερμανία στο Νο1, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει κάνει δουλίτσα, με 50 γκολ στη διοργάνωση -συνολικά από τον Οκτώβρη του 2011 μέχρι τώρα-, ξεκάθαρα όμως, έχουν κάνει και πολλοί άλλοι το έργο τους. Όπως οι Γκερντ Μιούλερ (32 γκολ), Μάριο Γκόμεζ (27), Τόμας Μιούλερ (27), Μίκαελ Μπάλακ (17), Ντίτερ Χένες (16), Καρλ Χάινς Ρουμενίγνκε (16), Μίροσλαβ Κλόζε (15), Γιουπ Χάινκες (14) και διάφοροι άλλοι.

Πώς αναπτύχθηκε η ιστορία

Tην πρώτη χρονιά (1955-56) υπήρχε μια κυριαρχία των Γάλλων. Κορυφαίος σκόρερ του opening αναδείχθηκε ο Σέρβος Μίλος Μιλουτίνοβιτς, της Παρτίζαν και των 8 γκολ. Παρ' όλα αυτά, πέντε παίκτες της Stade Reims ήταν στη λίστα (Λέον Γκλοβάσκι 6, Ρενέ Μπλιάρντ 5, Μισέλ Λεμπλόντ 4, Ζαν Τεμπλέν 2 και Μισέλ Χινταλγκό 1). Όπως πιθανόν να υπέθεσες, η γαλλική ομάδα έφτασε έως το τέλος της διαδρομής, όπου έχασε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

> Η 'βασίλισσα' είχε στη λίστα των σκόρερ εννέα διαφορετικά μέλη, αρχής γενομένης από τους Αλφρέντο ντι Στέφανο και Χέκτορ Ριάλ (οι δυο Αργεντίνοι σκόραραν από 5 γκολ) και ακολούθησαν οι Χοσεϊτο (3), Καστάνιο (2), Γκέντο (1), Μαρκίτος (1), Μιγκέλ Μουνιόθ (1), Μολονί (1) και Ροκ Όλσεν (1). Εξαιρουμένου του τελευταίου που ήταν Αργεντινός, οι άλλοι ήταν Ισπανοί, με τη χώρα τους να 'κάθεται' στην κορυφή των σκόρερ στη δεύτερη σεζόν.

> Παρ' όλα αυτά, οι δυο πρώτοι σκόρερ ήταν Άγγλοι και μέλη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: οι Ντένις Βάιολετ και Τόμι Τέιλορ είχαν από 9 και 8 γκολ εκείνη τη σεζόν, με τον ντι Στέφανο να ακολουθεί με 7. Ήταν εκείνος που σήκωσε πάλι την κούπα -με τη Ρεάλ-, έπειτα από τον τελικό με τη Φιορεντίνα στο Santiago Bernabéu. Ο καλύτερος σκόρερ των Ιταλών, ο Ρομάνο Τάκολα είχε βάλει δυο γκολ. Πέντε άλλοι είχαν από 1.

> Ο ντι Στέφανο κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου σκόρερ, τη σεζόν 1957-58, με 10 γκολ. Υποθέτεις ποια ομάδα πήρε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, έτσι; Αυτή που το κράτησε και την επόμενη χρονιά, όταν η Γερμανία άρχισε την αντεπίθεση που την έβγαλε στο Νο1 των καλύτερων εθνών στο σκοράρισμα το 1960.

> Κλασικά, εικονογραφημένα λοιπόν, η Ρεάλ σήκωσε την κούπα και το 1959, όταν πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Ζουστ Φοντάν, της φιναλίστ Stade Reims (10).

> Το 1960 ο Γάλλος παρέδωσε το στέμμα στον -Ούγγρο- Φέρεντς Πουσκάς, ο οποίος είχε δώσει 12 γκολ στον πέμπτο σερί τίτλο των “μερένγκες”, με τον ντι Στέφανο να προσθέτει 8.

Φιναλίστ ήταν η Frankfurter SG Eintracht και τώρα θα δεις γιατί προπορεύτηκαν οι Γερμανοί το 1960 και από τότε δεν έχουν κοιτάξει την πλάτη άλλου. Στο σύνολο, έτσι;

Τη σεζόν 1959-60 είχαν 10 σκόρερ μέσα στη χρονιά και συγκεκριμένα τους Έργουιν Στάιν (5), Ντίτερ Λίντνερ (4), Έρικ Μέιερ (4), Άλφρε Πφαφ (4), Ερικ Μπόμλερ (2), Ρίτσαρντ Κρεμπ (2), Ντίτερ Στίνκα (1), Χανς Βεϊλμπάχερ (1) -όλοι αυτοί έπαιζαν στη Frankfurter SG Eintracht-, Χορστ Κόουλ (1), Γιούργκεν Νέλντνερ (1) -αγωνίζονταν στην ASK Vorwärts Berlin. Αυτοί λοιπόν, δημιούργησαν την κατάσταση που κρατά μέχρι σήμερα.

Για την ιστορία, την πρώτη φορά που ΔΕΝ σήκωσε το τρόπαιο η Ρεάλ, το 1961, στον τελικό έφτασαν οι Μπενφίκα και Μπαρτσελόνα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν τους δυο πρώτους σκόρερ: τον Χοσέ Άγκουας (11) και τον Χοσέ Αουγκούστο (7). Ο τρίτος ήταν 'μπλαουγκράνα' (ο Βραζιλιάνος Εβαρίστο, με 6).

Η αντεπίθεση των Γάλλων, των Ολλανδών και των Βραζιλιάνων

Τη δεκαετία του '80 οι Γερμανοί διεύρυναν τη διαφορά σε βαθμό που πια ήταν δύσκολο να τους 'πιάσουν', όπως αυξάνονταν οι εθνικότητες των σκόρερ. Τη δεκαετία 2000 η Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βραζιλία, Ιταλία, Αγγλία και Πορτογαλία βολεύονταν σε συγκεκριμένες θέσεις, στο ΤΟΡ10. Αλλά να μη στα λέω. Δες τα και έχε πρόχειρο ότι την μετακίνηση των μπαρών που αφορούν την Αργεντινή και την Πορτογαλια, την έχουν πάρε εργολαβία οι Μέσι και Ρονάλντο.

Για το τέλος, άφησα τους πίνακες με όσους ξεχώρισαν. Είναι δύο: ένας για το UEFA Champions League και ένας για το European Cup, για να μη σε 'φάνε' τα pagedown.

Σε αυτόν που προηγείται, εύκολα θα βρεις αυτόν που 'χει κάνει τη μεγαλύτερη δουλίτσα -υπό την έννοια της συνολικής παραγωγής ως πρώτος σκόρερ. Τα 17 γκολ που έβαλε ο Κριστιάνο Ρονάλντο τη σεζόν 2013-14 παραμένουν τα περισσότερα που 'χε ποτέ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Από το 2012 μέχρι και φέτος, οι κορυφαίοι είναι πάντα διψήφιοι.

Υπάρχει και η λίστα για το European Cup που προηγήθηκε του UEFA Champions League (από το 1956 έως το 1991). Δες ποιος είναι ο μόνος Έλληνας που ηγήθηκε όλων των σκόρερ, ποιοι ήταν οι Ρονάλντο και Μέσι της εποχής -με διαδοχικές κυριαρχίες στον τομέα τους- ή οι Λεβαντόφσκι -με σταθερά καλές επιδόσεις- και για το τέλος άφησα video με τον τύπο που θα μπορούσε να 'σταθεί' (βάσει αριθμών, όχι ταχύτητας ή άλλων ικανοτήτων) και στη σύγχρονη εποχή.

O Βραζιλιάνος José Altafini, έμεινε στην ιστορία ως Mazzola, είχε και ιταλική υπηκοότητα και ήταν από τους κύριους λόγους που η Milan κατέκτησε -επί των ημερών του- τέσσερα πρωταθλήματα Ιταλίας και ένα ευρωπαϊκό. Ήταν αυτός που έβαλε τα περισσότερα γκολ, σε μια σεζόν, στην ιστορία του European Cup.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK