Champions League: Οι 5 μεγάλοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στα προκριματικά

Ο Ολυμπιακός κοιτάζει το δρόμο του προς τους ομίλους του Champions League και μοιάζει μακρινός. Οι Ντίναμο, Σλάβια, Κοπεγχάγη, Ζάλτσμπουργκ και Μπεσίκτας είναι οι 5 ομάδες που θα καθορίσουν αν θα είναι δύσβατος ή όχι, τουλάχιστον στα τελευταία μέτρα του, στα playoffs.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί έφτασε τα 41 γκολ σε 70 συμμετοχές του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, σκοράροντας δις στο 3-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο 'Γ. Καραϊσκάκης' | 03/01/2021 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί έφτασε τα 41 γκολ σε 70 συμμετοχές του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, σκοράροντας δις στο 3-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο 'Γ. Καραϊσκάκης' | 03/01/2021 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο της φετινής Super League Interwetten και έχει στο 'τσεπάκι' του μία θέση στον 1ο προκριματικό γύρο στο μονοπάτι πρωταθλητών του Champions League. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προχωρήσει από 4 νοκ άουτ γύρους, αν θέλει να βρεθεί στους ακόμα πιο 'χρυσοφόρους' ομίλους από τη νέα σεζόν, αφού τίθενται σε ισχύ οι τηλεοπτικές συμφωνίες του κύκλου 2021-2024.

Μία τέτοια αποστολή φαντάζει δύσκολη, εξαιτίας πολλών παραγόντων, που δεν περιορίζονται στη δυναμική των ομάδων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρωταθλητής Ελλάδας. Οι αγώνες του 1ου προκριματικού γύρου είναι προγραμματισμένοι για τις 6-7 και 13-14 Ιουλίου (15 Ιουνίου η κλήρωση), με συνέπεια να μην υπάρχει επαρκής χρόνος θερινής προετοιμασίας, ειδικά έπειτα από Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου ο Ολυμπιακός ίσως εκπροσωπηθεί με ποδοσφαιριστές του.

Υπάρχουν και καλά νέα για τους Πειραιώτες, πάντως, αφού με τον τρόπο που είναι δομημένη η διοργάνωση εδώ και χρόνια, η λίστα συμμετοχών στα προκριματικά είναι ρευστή. Κατά συνέπεια, αν το φετινό Champions League κατακτήσει ομάδα που δεν χρειάζεται το 'εισιτήριο' του κατόχου για τη νέα σεζόν, επειδή θα εξασφαλίσει συμμετοχή μέσω του πρωταθλήματός της (πχ. Μάντσεστερ Σίτι, αν δεν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις λόγω European Super League), τότε προκαλείται ένα ντόμινο. Σε αυτό ευνοείται ο Ολυμπιακός, αφού κερδίζει ένα γύρο στα προκριματικά και 'προβιβάζεται' στον 2ο προκριματικό.

Όπως και να 'χει, οι 'ερυθρόλευκοι' θα ήθελαν εκτός από αυτήν τη συνθήκη, να τύχουν και μιας ευνοϊκής κλήρωσης. Στη θεωρία, αυτό θα συμβεί στον 1ο προκριματικό γύρο (αν αρχίσουν από εκεί), στο 2ο και στον 3ο (αν προκριθούν), αφού η βαθμολογία τους (43,000 βαθμοί) είναι τέτοια που τους κατατάσσει στους ισχυρούς γι' αυτούς τους γύρους.

Ό,τι και να συμβεί στα πρωταθλήματα που θα στείλουν ομάδες στα προκριματικά του Champions League, ο Ολυμπιακός θα είναι η ομάδα τουλάχιστον με την 6η καλύτερη βαθμολογία. Πιο συγκεκριμένα, στον 1ο γύρο μόνο μία ομάδα μπορεί να εμφανιστεί με μεγαλύτερη βαθμολογία από την ελληνική, στο 2ο το πολύ 2 και στον 3ο έως 3. Ως εκ τούτου, σε αυτούς τους γύρους ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στους ισχυρούς στις κληρώσεις που θα συμμετάσχει. Αν φτάσει μέχρι τα playoffs, τότε θα πρέπει να αρχίσουν οι υπολογισμοί για το ποιες ομάδες μπορούν να τον στείλουν στους 4 ισχυρούς και ποιες στους 4 ανίσχυρους.

Ντίναμο, ο πρώτος μεγάλος αντίπαλος

Η ομάδα που μπορεί να προσπεράσει τον Ολυμπιακό στον 1ο προκριματικό γύρο (αν τελικά αρχίσουν από εκεί οι 'ερυθρόλευκοι') βρέθηκε στα προημιτελικά του Europa League. Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ έχει 44,500 βαθμούς και αν στεφθεί για 4η σερί χρονιά πρωταθλήτρια Κροατίας, θ' αρχίσει τις υποχρεώσεις της μαζί με τον Ολυμπιακό. Αυτήν τη στιγμή είναι πρωτοπόρος με 67 βαθμούς σε 28 αγώνες και με 8 παιχνίδια μπροστά της προβάλλει ως το φαβορί για τη διατήρηση των σκήπτρων. Μαθηματικά, οι Όσιγεκ, Γκόριτσα, Ριέκα και Χάιντουκ μπορούν να της πάρουν το στέμμα, πρακτικά μόνο η Όσιγεκ που σε 29 αγώνες έχει 65 βαθμούς.

Τα βλέμματα σε Τσεχία και Ελβετία

Είτε προκριθεί στον 2ο προκριματικό γύρο είτε αρχίσει από εκεί τις υποχρεώσεις του, ο Ολυμπιακός θα συναντηθεί με την πρωταθλήτρια Τσεχίας. Η Σλάβια είναι η ομάδα που τρέχει ολοταχώς για τον τίτλο και μία ομάδα που δεν θα ενδιέφερε τους 'ερυθρολεύκους', αν δεν έπαιρνε την ισοπαλία στο τελευταίο λεπτό στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ για το Europa League. Μέχρι τότε, οι Τσέχοι είχαν 42,500 βαθμούς, αλλά με το 1-1 έφτασαν τους 43,500 και θα είναι πάνω από τον Ολυμπιακό σε όσους γύρους συνυπάρξουν.

Η Σλάβια έχει το πάνω χέρι στο πρωτάθλημα Τσεχίας των 34 αγωνιστικών με 71 βαθμούς σε 27 αγώνες. Η Σπάρτα που ακολουθεί με 54 σε 26 αγώνες μοιάζει η μοναδική που προσπαθεί να την απειλήσει, αφού η Γιάμπλονετς έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες. Ακόμα κι αν πάρει το παιχνίδι που 'χρωστάει' η Σπάρτα, θα βρίσκεται 14 βαθμούς πίσω που δύσκολα θα καλυφθούν σε 7 αγωνιστικές. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια η Σλάβια είναι ανώτερη ομάδα, κάτι που δείχνει εντός κι εκτός συνόρων, με συνέπεια και το φετινό πρωτάθλημα δύσκολα να χαθεί.

Η 3η Κοπεγχάγη ψάχνει ανατροπή

Η Δανία είναι μία περίεργη περίπτωση, αφού ο Ολυμπιακός ανησυχεί για τον 3ο της βαθμολογίας του εγχώριου πρωταθλήματος, ο οποίος είναι πάντα επικίνδυνος. Η Κοπεγχάγη έχει κι αυτή οριακά καλύτερο συντελεστή από την ελληνική ομάδα (43,500), αλλά για να της φανεί χρήσιμος, πρέπει να κάνει την ανατροπή στη βαθμολογία της Superliga. Η Μίντιλαντ έχει 50 βαθμούς σε 25 αγώνες και απομένουν άλλοι 7. Η Μπρόντμπι την κυνηγά με 46 βαθμούς, ενώ η Κοπεγχάγη με 42 βρίσκεται μακριά, αλλά δεν είναι απαγορευμένα τα όνειρα τίτλου (σε αντίθεση με τις Άαρχους, Νόρτζελαντ και Ράντερς που είναι ακόμη πιο πίσω). Ο πρωταθλητής Δανίας αρχίζει από τον 3ο προκριματικό γύρο κι έτσι αν τελικά ο Ολυμπιακός αποφύγει την Κοπεγχάγη, δεν αποκλείεται να έχει τη Μίντιλαντ ή την Μπρόντμπι ως πιθανό αντίπαλο, αφού αμφότερες θα βρεθούν στους ανίσχυρους!

Οι δύο τελικοί αντίπαλοι

Αν ο Ολυμπιακός φτάσει στα playoffs, θα συνυπάρξει μαζί με την πρωταθλήτρια Τουρκίας και την πρωταθλήτρια Αυστρίας, οι οποίες εκκινούν από εκεί, λόγω της υψηλής θέσης των χωρών τους στην κατάταξη της UEFA. Και στα δύο πρωταθλήματα υπάρχουν ομάδες με υψηλότερο συντελεστή από τον Ολυμπιακό και στα δύο πρωταθλήματα οι ομάδες αυτές είναι τα φαβορί για τον τίτλο.

Η Μπεσίκτας έχει 49,000 βαθμούς στην κατάταξη συλλόγων της UEFA κι αν τοποθετηθεί με τον Ολυμπιακό στα γκρουπ δυναμικότητας, θα βρεθεί από πάνω του. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να κρατηθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Süper Lig, όπου βρίσκεται με 71 βαθμούς σε 33 αγώνες. Ακολουθεί η Φενέρμπαχτσε με 69 σε 34 αγώνες και η Γαλατάσαραϊ με 65 σε 33 αγώνες, ως οι βασικές διώκτριές της. Η σεζόν ολοκληρώνεται όταν οι ομάδες δώσουν 40 παιχνίδια και κατά συνέπεια μαθηματικές ελπίδες έχουν και οι Τράμπζονσπορ, Αλάνιασπορ, Γκαζιαντέπ, Χατάισπορ και Σίβασπορ.

Στην Αυστρία πιθανόν βρίσκεται η ομάδα με τον υψηλότερο συντελεστή όλων των προκριματικών στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Η Ζάλτσμπουργκ έχει μαζέψει 59,000 βαθμούς την τελευταία 5ετία και θα τοποθετηθεί επικεφαλής του γκρουπ των ισχυρών στα playoffs, αν πάρει το πρωτάθλημα της χώρας της. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα playoffs τίτλου, με 35 βαθμούς σε 25 αγώνες και 7 αγωνιστικές να απομένουν. Η Ραπίντ έχει 26 βαθμούς, η ΛΑΣΚ 24, η Στουρμ 23, η Βόλφσμπεργκερ 19 και η Τιρόλ 18, όμως καμία δεν δείχνει ιδιαίτερα απειλητική προς τη Ζάλτσμπουργκ.

Το ρεαλιστικό σενάριο είναι θετικό για τον Ολυμπιακό

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ολυμπιακός έχει δύο επιθυμίες στα προκριματικά του Champions League: να φτάσει μέχρι τα playoffs και να βρεθούν εκεί μαζί του το πολύ 3 εκ των Ντίναμο, Σλάβια, Κοπεγχάγης, Ζάλτσμπουργκ και Μπεσίκτας. Για να τεθούν νοκ άουτ 3 (ή και περισσότερες) ομάδες με μεγαλύτερο συντελεστή, θα πρέπει είτε να αποκλειστούν σε κάποιον προηγούμενο γύρο (δεν ισχύει για Ζάλτσμπουργκ και Μπεσίκτας) είτε να μην κατακτήσουν τα εθνικά πρωταθλήματά τους, οπότε να μη συμμετάσχουν στα προκριματικά Champions League.

Κατά συνέπεια, ο Ολυμπιακός χρειάζεται άλλες 2 απουσίες από τον γύρο των playoffs. Η Κοπεγχάγη είναι αουτσάιντερ στη Δανία και κατά πάσα πιθανότητα ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί ακόμα μία απουσία. Αν Ντίναμο, Σλάβια, Ζάλτσμπουργκ και Μπεσίκτας κατακτήσουν τα εγχώρια πρωταθλήματα, η λύση μπορεί να έρθει από την Παρί, την Τσέλσι, τη Ρεάλ ή τη Μάντσεστερ Σίτι!

Ο Ρούμπεν Ντίας σκοράρει για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι, σε αναμέτρηση της Premier League με αντίπαλο τη Γουέστ Χαμ στο 'Etihad Stadium' | 27/02/2021 ⓒ 2021 Gareth Copley/Associated Press
Ο Ρούμπεν Ντίας σκοράρει για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι, σε αναμέτρηση της Premier League με αντίπαλο τη Γουέστ Χαμ στο 'Etihad Stadium' | 27/02/2021 Ⓒ 2021 GARETH COPLEY/ASSOCIATED PRESS


Αν οι 4 ομάδες που προκρίθηκαν στα φετινά ημιτελικά του Champions League δεν χρειαστούν το 'εισιτήριο' του κατόχου, επειδή θα έχουν εξασφαλίσει θέση στην επόμενη διοργάνωση μέσω εγχώριου πρωταθλήματος, δεν ευνοείται μόνο ο Ολυμπιακός, αλλά και η πρωταθλήτρια Τουρκίας! Η γειτονική χώρα βρίσκεται στην 11η θέση στο UEFA ranking, κάτι που σημαίνει ότι παίρνει εκείνη το περισσευούμενο 'εισιτήριο' του κατόχου. Εν προκειμένω, η Μπεσίκτας 'προβιβάζεται' στους ομίλους κι έτσι φεύγει από τους 'ισχυρούς' των playoffs, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη θέση της δίπλα σε Ντίναμο, Σλάβια και Ζάλτσμπουργκ , στο πιο ρεαλιστικό σενάριο!

Το άσχημο σενάριο για τον Ολυμπιακό

Αν τελικά δεν συμβούν κάποια από τα αρκετά πιθανά πράγματα που ζητάει ο Ολυμπιακός, όπως πχ. αν το Champions League καταλήξει στην Τσέλσι, αλλά βγει 5η στην Premier League ή αν η Κοπεγχάγη καλύψει το έδαφος και στεφθεί πρωταθλήτρια Δανίας ή αν δεν αποκλειστεί καμία από τις ομάδες που ενδιαφέρουν τον Ολυμπιακό κλπ., τότε οι 'ερυθρόλευκοι' θα πρέπει να περιοριστούν στους ανίσχυρους των playoffs, δηλαδή θεωρητικά θα δυσκολέψει πολύ ο δρόμος προς τους ομίλους, όταν βρεθεί μία 'ανάσα' από αυτούς.

Σε μια τέτοια περίπτωση, στις 17-18 Αυγούστου και στις 24-25 του μήνα, θα πρέπει να υπερκεράσει το εμπόδιο μιας εκ των Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Σλάβια, Κοπεγχάγης, Μπεσίκτας και Ζάλτσμπουργκ, αφού 4 εξ αυτών θα είναι στους ισχυρούς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK