Χαρτοπόλεμος

Το μπαράζ ανακοινώσεων μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Πολιτείας για το θέμα του γηπέδου συνεχίζεται. Η πράσινη ΠΑΕ απάντησε σε αυτή της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ,Βάσως Παπανδρέου, με σκοπό να διατηρήσει τα κεκτημένα, παραπέμποντας και αυτή το θέμα για μετά τις εκλογές. Παράλληλα ο Αργύρης Μήτσου απέστειλε συνημμένα και την επιστολή που είχε στείλει στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, με όλα τα παραπάνω να είναι ανούσια μετά το κλείσιμο της Βουλής. Eπιθετική απάντηση και στονΒασίλη Γκαγκάτση

Χαρτοπόλεμος
Ο Παναθηναϊκός δεν δείχνει διατεθειμένος να σταματήσει τις προσπάθειες του για επίλυση του γηπεδικού προβλήματος. Οι πράσινοι συνεχίζουν να βγάζουν ανακοινώσεις επί του θέματος με την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου να είναι η τελευταία αποδέκτης. Η τελευταία είχε προβεί σε παρόμοια ενέργεια την Τρίτη με τον Παναθηναϊκό να απαντά μια μέρα μετά. Ωστόσο η διοίκηση του "τριφυλλιού" αναγνωρίζει πως οι αποφάσεις μεταφέρονται για μετά τις εκλογές μετά και το κλείσιμο της Βουλής, η οποία από την Τετάρτη παύει να υφίσταται ως σώμα.

Η επιστολή του Παναθηναϊκού

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΚΟΙΝ:

- ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
- ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ
- ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ κ. ΠΑΥΛΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ
- ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΑΠ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ κ. ΒΛΑΣΗ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η πρόσφατη συνάντηση της κυρίας Προέδρου του ΟΡΣΑ με εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Παναθηναϊκού προσπάθησε να καθορίσει το πλαίσιο επίλυσης του γηπεδικού προβλήματος του Παναθηναϊκού.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να μπορέσουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας, που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα, να ετοιμάσουν το τελικό σχέδιο που θα προλάβαινε τις εργασίες της απερχόμενης Βουλής.

Τότε υπήρχε επαρκής χρόνος για τη σύνταξη και προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Μετά τη διάλυση της Βουλής απουσιάζει ο κατεπείγων χαρακτήρας του ζητήματος και καθίσταται άνευ αντικειμένου η όποια σπουδή.

Θεωρούμε όμως σημαντικό να συνεχιστεί η συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων του Παναθηναϊκού, για να καταστεί δυνατή μετά τις εκλογές η άμεση υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για ισότιμη και βιώσιμη οικονομικά λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού.

Λαμβανομένου υπόψη ότι το γήπεδο Καραϊσκάκη με την ένταξη του στα ολυμπιακά έργα έχει τύχει χρηματοδοτήσεων και άλλων ευεργετικών διατάξεων που είναι δεδομένο ότι δε θα λάβει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, καθίσταται προφανές ότι από τη στιγμή που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι ανωτέρω όροι και για τον Παναθηναϊκό, η έννοια της ισότιμης λύσης θα πρέπει να αναζητηθεί και προς άλλες κατευθύνσεις.

Όπως άλλωστε αναφέρει και η σημερινή επιστολή του ομολόγου σας επί του Πολιτισμού κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου η αναζήτηση της ισότιμης λύσης αφορά τα όσα εφαρμόστηκαν και για τις δύο ομάδες και όχι αποκλειστικά «με βάση τα πολεοδομικά μεγέθη που θεσμοθετήθηκαν για το στάδιο Καραϊσκάκη»

Λαμβανομένου υπόψη ότι στο γήπεδο Καραϊσκάκη δε θα στεγαστεί κανένα ερασιτεχνικό τμήμα του Ολυμπιακού σε αντίθεση με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, καθίσταται προφανές ότι οι κατ’ αναλογίαν εφαρμογές των προβλέψεων για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ προσιδιάζουν περισσότερο στην περίπτωσή μας και μπορούν να οδηγήσουν σε ισότιμη και βιώσιμη λύση.

Στην περίπτωση της ΑΕΚ αποχαρακτηρίστηκε δασική έκταση για να καταστεί δυνατή η κατασκευή ενός σύγχρονου διεθνούς γηπέδου, ενώ ταυτόχρονα παραχωρήσατε και τη δυνατότητα εμπορικών χρήσεων στο 30% της συνολικής δόμησης.

Με δεδομένη τη θέση της Παναθηναϊκής οικογένειας για στέγαση τόσο των επαγγελματικών όσο και των ερασιτεχνικών τμημάτων, ένα διεθνές ποδοσφαιρικό γήπεδο 36.000 θέσεων με εμπορικές χρήσεις ανάλογες αυτών της ΑΕΚ συνιστά μία βιώσιμη λύση.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Θεωρούμε δεδομένο ότι όταν η κυβέρνηση αναφέρεται σε ΛΥΣΗ δεν εννοεί προφανώς μόνο την παραχώρηση της έκτασης, αλλά και την εξασφάλιση της δυνατότητας για οικονομική βιωσιμότητα, όπως άλλωστε αποδεικνύει η λύση που δόθηκε για να χτιστούν τα γήπεδα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την επιστολή μας προς την κυρία Πρόεδρο του ΟΡΣΑ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Αργύρης Μήτσου

Πρόεδρος


Επιστολή προέδρου στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας 2004-02-11

ΠΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΡΣΑ

κ. ΑΥΓΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Για δεύτερη φορά λαμβάνουμε επιστολή σας, με την οποία μας καλείτε να υποβάλλουμε εγγράφως προτάσεις για πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν την χωροθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ στο Γουδί.

Όπως είναι γνωστό και σε εσάς, οι ακριβείς χώροι και οι όροι παραχώρησης τους, δεν είναι ακόμη επακριβώς προσδιορισμένοι και στο στάδιο αυτό, όπως και εσείς αντιλαμβάνεσθε, δεν είναι δυνατόν να διατυπωθούν λεπτομερώς οι όροι δόμησης που θα διέπουν την έκταση που θα παραχωρηθεί στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ.

Διατηρώντας τις εύλογες επιφυλάξεις που προκύπτουν από τα παραπάνω, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ θα ήταν σύμφωνος να προωθηθεί θεσμική ρύθμιση που θα καθορίζει την χωροθέτηση του νέου αθλητικού κέντρου του ΠΑΟ που θα καλύπτει κατ’ ελάχιστον τις παρακάτω απαιτήσεις:

Κατασκευή διεθνούς ποδοσφαιρικού γηπέδου περίπου 36.000 θέσεων

Στις εγκαταστάσεις θα στεγαστούν τα ερασιτεχνικά και τα επαγγελματικά τμήματα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ.

Όπως γίνεται αντιληπτό η πρόταση για ίδια ρύθμιση με το γήπεδο Καραϊσκάκη που αναφέρετε, δεν ευσταθεί εφόσον δεν προσομοιάζουν τα δεδομένα. Το γήπεδο Καραϊσκάκη δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σημείο αναφοράς όταν η ρύθμιση για αυτό βασίζεται στην κατασκευή μόνο ποδοσφαιρικού γηπέδου, δεν υποχρεούται στην εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για δημιουργία χώρων στάθμευσης και ταυτόχρονα έχει χρηματοδοτηθεί με την ένταξη του στα ολυμπιακά έργα. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι τα δεδομένα προσομοιάζουν περισσότερο με αυτά της ΑΕΚ, η οποία πρόκειται να στεγάσει και αυτή τα ερασιτεχνικά της τμήματα.

Προκειμένου όμως να διευκολύνουμε άμεσα την προσπάθεια ρύθμισης της χωροθέτησης παραθέτουμε τους όρους που πρέπει να πληροί η ρύθμιση:

Με δεδομένα τη χωρητικότητα του γηπέδου 36 .000 θέσεων και τις υπόλοιπες ανάγκες του Παναθηναϊκού, η συνολική δόμηση για την κάλυψη των αναγκών του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 85.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στη συνολική δόμηση πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα ώστε το 35% αυτής να αποκτήσει άλλες χρήσεις εκτός των αθλητικών κατ’ αναλογία με τη ρύθμιση του γηπέδου της ΑΕΚ, όπου η εμπορική χρήση της είναι περίπου το 1/3 της συνολικής δόμησης.

Οι χρήσεις αυτές, παρόμοιες με της ΑΕΚ, θα πρέπει να είναι : χώροι πολλαπλών αθλητικών χρήσεων, γραφεία / εμπορικά καταστήματα, χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων, εντευκτήρια, ξενώνες / χώροι φιλοξενίας, πολιτιστικοί χώροι, χώροι εξυπηρέτησης τύπου και ΜΜΕ, χώροι παροχής υπηρεσιών περίθαλψης / ιατρεία, χώροι παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης.

Επιτρέψτε μας τέλος να σας επισημάνουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν προτίθεται να συζητήσει "υπό τον εκβιασμό" ότι στην περίπτωση του θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά «τα πολεοδομικά μεγέθη που θεσμοθετήθηκαν για το στάδιο Καραϊσκάκη». Αυτές οι λογικές παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Απορούμε ειλικρινά για την εμμονή σας αυτή όταν εξ’ όσων γνωρίζουμε οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού ουδέποτε αναφέρθηκαν εγγράφως σε τέτοια κατ’ αναλογία εφαρμογή.

Με βάση τα ανωτέρω παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Αργύρης Μήτσου

News 24/7

24MEDIA NETWORK