Τσέλσι-Άρσεναλ: Η ελληνική κατάρα έστεψε τον Σάρι για πρώτη φορά

Ο Μαουρίτσιο Σάρι δικαιώθηκε μετά από 29 χρόνια, αφού ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος απέτυχε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατακτά διασυλλογικό τρόπαιο. Η καταιγιστική Τσέλσι διέλυσε με 4-1 την Άρσεναλ στον τελικό του Europa League στο Μπακού.

Ο Εντέν Αζάρ πανηγυρίζει το 4ο γκολ της Τσέλσι απέναντι στην Άρσεναλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, στον τελικό του Europa League στο Μπακού, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019
Ο Εντέν Αζάρ πανηγυρίζει το 4ο γκολ της Τσέλσι απέναντι στην Άρσεναλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, στον τελικό του Europa League στο Μπακού, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 AP PHOTO/LUCA BRUNO

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πλέον. Ακόμα και ο expert της διοργάνωσης, ο Ουνάι Έμερι, δεν μπορεί να τα βάλει μαζί της. Ο Ισπανός τεχνικός σήκωσε 3 σερί χρονιές το τρόπαιο ως τεχνικός της Σεβίλλης, όμως όταν ήρθε αντιμέτωπος στο Μπακού με την ελληνική κατάρα, λύγισε.

Η Τσέλσι διέλυσε την Άρσεναλ με 4-1 στον τελικό του Europa League και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος απέτυχε να γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα σήκωνε κούπα σε διεθνή διασυλλογική διοργάνωση.

Οι πιθανότητες να μην κερδίσει Άγγλος την κούπα ήταν μεγάλες, αφού παρά τις δικλείδες ασφαλείας της UEFA σχετικά με τα ρόστερ (οι οποίες κράτησαν εκτός τον Ντίνο Μαυροπάνο), στην ενδεκάδα του Έμερι βρίσκονταν 10 ξένοι. Ο μοναδικός Άγγλος ήταν ο Έινσλι Μέιτλαντ Νάιλς κι αυτό επειδή ήταν τραυματίας ο Έκτορ Μπεγερίν.

Στον αντίποδα, η Τσέλσι παρατάχθηκε με 11 ξένους και το πρώτο αγγλικό ντέρμπι σε τελικό της διοργάνωσης μόνο τέτοιο δεν θύμισε. Ούτε οι κερκίδες απέπνεαν αγγλικό άρωμα, αφού μετά από τις επιστροφές εισιτηρίων και την άρνηση αρκετών φιλάθλων των δύο ομάδων να κάνουν το πανάκριβο ταξίδι, μόνο 6.000 Άγγλοι βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Οι κενές θέσεις δεν καλύφθηκαν από ντόπιους ή γείτονες, σίγουρα όχι από Αρμένιους, με τον Χενρίχ Μχιταριάν να παρακολουθεί από το σπίτι του το θέαμα και την UEFA να 'στρουθοκαμηλίζει' μπροστά στη θέα χιλιάδων άδειων καθισμάτων μιας πόλης που ούτως ή άλλως δεν είχε τις υποδομές (αεροδρόμια, ξενοδοχεία) να διοργανώσει ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό γεγονός.

Τα προβλήματα των φιλάθλων των δύο ομάδων ουδόλως προβλημάτισαν τον Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος ακόμα και πριν από τη σέντρα του τελικού, έμοιαζε πιο πιθανό ότι θα αποχωρούσε στο τέλος της σεζόν, ακόμα κι αν οδήγησε τους 'μπλε' στην 3η θέση της Premier League, στον τελικό του League Cup και φυσικά στον τελικό του Europa League. Ο 60χρονος Ιταλός προβάλλει υποψήφιος για τη Γιουβέντους, τη Μίλαν και τη Ρόμα, με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να δείχνει διατεθειμένος να τον αφήσει να φύγει, αν καταβληθεί ρήτρα αποδέσμευσης.

Ο Σάρι δεν ήθελε να αποχωρήσει χωρίς επιτυχία και γι' αυτό έπρεπε να σπάσει μια δική του κατάρα. Μετά από 29 χρόνια στους πάγκους, δεν είχε κατακτήσει κάποιο τρόπαιο μέχρι στιγμής στην καριέρα του και το πάθος του για μια διάκριση ήταν τέτοιο, που... αποχώρησε οργισμένος από την τελευταία προπόνηση πριν από τον αγώνα, μετά από ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Γκονσάλο Ιγκουαΐν, που παραλίγο να τραυματίσει τον Αργεντινό επιθετικό.

Η ανησυχία του Ιταλού τεχνικού για τον Ιγκουαΐν, βέβαια, αποδείχθηκε μάταιη, αφού ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 10 γκολ σε 13 αγώνες, Ολιβιέ Ζιρού, πήρε θέση στην επίθεση, στο 4-3-3 των 'μπλε'. Οι μονομαχίες του Γάλλου με τον Παπασταθόπουλο στο 1ο ημίχρονο ανέδειξαν νικητή τον Έλληνα στόπερ, που έπαιζε δεξιά στο 3-5-2 του Έμερι και ήταν ο παίκτης που έβγαζε το μεγαλύτερο πάθος από τους 'κανονιέρηδες'.

Μόνο που αυτό δεν ήταν αρκετό. Η απόδοση του περιελάμβανε πολλά κλεψίματα και ανακτήσεις μπάλας στο 1ο ημίχρονο και δύο φάσεις στο 2ο μέρος που τον χαρακτηρίζουν, δύο φάσεις στις οποίες ήταν παρών, αλλά ταυτόχρονα απών, δύο φάσεις στις οποίες βρέθηκε για ακόμα μια φορά σε no man's land και απλά παρακολούθησε την εξέλιξή τους.

Πρώτα ο Ζιρού έκανε το 1-0 στο 49' και άφησε πίσω του τον Λούκα Γιόβιτς στη μάχη των σκόρερ της διοργάνωσης. Με αυτό το τέρμα, ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής έγινε ο πρώτος παίκτης αγγλικής ομάδας που φτάνει τα 11 γκολ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από τον Άλαν Σίρερ της Νιούκαστλ το 2003-2004. Ο προκάτοχός του σε αυτόν τον ρόλο, Ντιντιέ Ντρογκμπά, εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από αυτήν την εξέλιξη και τον αποθέωσε σε ένα tweet.

Ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού σήκωσε τα δύο προηγούμενα ευρωπαϊκά τρόπαια της ομάδας, το Champions League και το Europa League, και θα πανηγύριζε το επόμενο ως θεατής. Η συνεργασία του Πέδρο με τον Εντέν Αζάρ το επιβεβαίωσε, αφού έφερε το 2-0 στο 60ό λεπτό, με τον Παπασταθόπουλο να κοιτάζει ξανά μέσα από την περιοχή την έκβαση της επίθεσης της Τσέλσι, χωρίς να μαρκάρει κανέναν και χωρίς να προλαβαίνει να κάνει κάτι.

Πέντε λεπτά αργότερα, το ανόητο πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Μέιτλαντ Νάιλς έδωσε τη δυνατότητα στον Αζάρ να αποχαιρετήσει τον κόσμο της Τσέλσι με ένα γκολ. "Περιμένω τις δύο ομάδες να τα βρουν", δήλωσε μετά από το τέλος του αγώνα, την ώρα που τα δημοσιεύματα του δίνουν περιθώριο μέχρι τη... Δευτέρα για να ανακοινωθεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το εκπληκτικό σουτ του Άλεξ Ιγουόμπι στο 69' δεν άλλαξε κάτι. Τρία λεπτά αργότερα, η Τσέλσι έκανε ξανά... πάρτι με την άμυνα της Άρσεναλ, ο Αζάρ έγραψε το 4-1 και 'αμαύρωσε' το 'αντίο' του Πετρ Τσεχ, ο οποίος είχε πανηγυρίσει κι αυτός την προηγούμενη φορά που η Τσέλσι κέρδισε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Οι παίκτες της Τσέλσι σηκώνουν το τρόπαιο του Europa League, μετά από τη νίκη τους με 4-1 επί της Άρσεναλ στον τελικό του Μπακού, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019
Οι παίκτες της Τσέλσι σηκώνουν το τρόπαιο του Europa League, μετά από τη νίκη τους με 4-1 επί της Άρσεναλ στον τελικό του Μπακού, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ο (πιθανόν) επόμενος αθλητικός διευθυντής της Τσέλσι περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Ο Ζιρού ήταν σε πρώτη, μετά από την εκπληκτική πορεία του στο τουρνουά και την κατάκτηση του τροπαίου, μαζί με τον Ενγκολό Καντέ, μετά από τον θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018.

Ο Αζάρ επίσης, αφού μεταμορφώθηκε στο 2ο ημίχρονο για να αποχαιρετήσει τους φίλους της Τσέλσι με ψηλά το κεφάλι. Ήταν αναπόφευκτο το κοντράστ με τον Μεσούτ Εζίλ, που έγινε αλλαγή στο 77' από τον 19χρονο Τζο Γουίλοκ και αποδοκιμάστηκε από τους φίλους της Άρσεναλ.

Μετά από τους παίκτες του Παναθηναϊκού το 1970-1971 και την ήττα από τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετά από τον Άκη Ζήκο το 2003-2004 και την ήττα της Μονακό από την Πόρτο στον τελικό του Champions League, μετά από τον Αλέξανδρο Τζιόλη το 2008-2009 και την ήττα της Βέρντερ στην παράταση από τη Σαχτάρ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA και μετά από τον Κώστα Μήτρογλου το 2017-2018 και την ήττα της Μαρσέιγ από την Ατλέτικο στον τελικό του Europa League, ήταν η σειρά του Παπασταθόπουλου.

Απέναντι στη 2η καλύτερη επιθετική επίδοση της ιστορίας στον θεσμό (36 γκολ, το ρεκόρ παραμένει στην Πόρτο με 37 το 2010-2011), οι 'κανονιέρηδες' σίγησαν και ο Έλληνας στόπερ δεν κατάφερε να σπάσει τη δική του κατάρα. Ήταν η σειρά του Σάρι να διακόψει το αρνητικό σερί του και μετά από 29 χρόνια να βρεθεί σε μία τελετή απονομής. Ο (οποιοσδήποτε) Έλληνας θα χρειαστεί να περιμένει κι άλλο...

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟ CHAMPIONS LEAGUE; ΤΟ POD-ΟΣΦΑΙΡΟ ΞΕΡΕΙ


News 24/7

24MEDIA NETWORK