Χέσους Χιλ: Ο πιο παρανοϊκός πρόεδρος

Με αφορμή την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ατλέτικο Μαδρίτης, το Contra.gr θυμάται ένας από τους πιο εξεζητημένους προέδρους που πέρασαν ποτέ από ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Χέσους Χιλ, περί ου ο λόγος, τα είχε όλα: χρήματα, εξουσία, τρέλα, θράσος, γράφοντας τη δική του ιστορία.

Χέσους Χιλ: Ο πιο παρανοϊκός πρόεδρος

Με αφορμή την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ατλέτικο Μαδρίτης, το Contra.gr θυμάται ένας από τους πιο εξεζητημένους προέδρους που πέρασαν ποτέ από ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Χέσους Χιλ, περί ου ο λόγος, τα είχε όλα: χρήματα, εξουσία, τρέλα, θράσος, γράφοντας τη δική του ιστορία.

Χέσους Χιλ: Ο πιο παρανοϊκός πρόεδρος

Πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ το 1996 κάνοντας παρέλαση πάνω στο άλογό του, "Imperioso", αλλά η παρουσία του ήταν τόσο έντονη που 20 χρόνια αργότερα η ιστορία τον θέλει να καβαλάει... ελέφαντα στους δρόμους της Μαδρίτης. Λίγο καιρό μετά από τον τίτλο, δήλωνε για τους παίκτες της Ατλέτικο ότι "μερικοί από αυτούς δεν αξίζει να ζουν". Το επανέλαβε κι άλλες φορές. "Θέλω να πέσει το αεροπλάνο και να σκοτώσει την ομάδα", είχε πει δημόσια μετά από κάκιστη εμφάνιση απέναντι στη Λας Πάλμας. Ο ηγέτης των "ροχιμπλάνκος" επί 17 χρόνια οφείλει την παρουσία του στον χώρο σε δύο ανθρώπους. Αρχικά στον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, τον οποίο υμνούσε με κάθε ευκαιρία και εκείνος τον έσωσε από ισόβια κάθειρξη.

Χέσους Χιλ: Ο πιο παρανοϊκός πρόεδρος

Έχοντας δραστηριοποιηθεί στις κατασκευές, ο Χιλ έφευγε με έναν υποψήφιο πελάτη από μία δεξίωση σε νεόκτιστο εστιατόριο του, τον Ιούνιο του 1969. Η οροφή κατέπεσε και στοίχισε τη ζωή σε 58 από τα 700 άτομα. Όπως αποδείχθηκε, η κατασκευή υλοποιήθηκε δίχως αρχιτεκτονικό πλάνο, αλλά η φυλάκιση του Χιλ διήρκεσε μόνο 18 μήνες, αφού έλαβε χάρη από τον Φράνκο. Λίγο αργότερα, γνώρισε τον ιστορικό ιδιοκτήτη της Ατλέτικο, Βιθέντε Καλδερόν. Αν και ο Χιλ ήταν φίλος της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Καλδερόν τον έβαλε στους "ροχιμπλάνκος" το 1981 και το υπ' αριθμόν 16.386 μέλος διεκδίκησε την προεδρία 6 χρόνια αργότερα, τάζοντας τον Πάουλο Φούτρε. Η εκλογή του ήταν πανηγυρική, όπως θα συνέβαινε από το 1991 μέχρι το 2002 στη δημαρχία της κοσμοπολίτικης Μαρμπέγια.

Οι δύο θέσεις πολλές φορές συνδυάζονταν και μία χορηγία σε φανέλες έφτασε μέχρι την εισαγγελική έρευνα. Ο ακροδεξιός Χιλ είχε φροντίσει να προσλάβει στη δημοτική αστυνομία μισθοφόρους και Ισπανούς απόστρατους, σχηματίζοντας μία πανίσχυρη φρουρά που δια της βίας και στέρησης προσωπικών ελευθεριών μείωσε την εγκληματικότητα στην περιοχή. Οι πιο εκλεκτοί εξ αυτών σχημάτισαν την προσωπική προστασία του, η οποία, πάντως, δεν του χρειάστηκε, όταν γρονθοκοπούσε τον πρόεδρο και τον εκτελεστικό διευθυντή της Κομποστέλα έξω από τα γραφεία της λίγκας το 1996. Όταν δεν περιτριγυριζόταν από μπράβους, είχε δίπλα του καλλίγραμμες κοπέλες με μπικίνι, την ώρα που ο ίδιος έκανε εκπομπή γυμνόστηθος (όπως εμφανιζόταν σε κάθε ευκαιρία) σε ένα τζακούζι.

Το "Las Noches de Tal y Tal" τον κατέστησε ακόμα πιο μισητό στο κοινό της Ατλέτικο. Όχι τόσο όσο η κατάργηση των "κοστοβόρων" ακαδημιών το 1992, οι οποίες περιελάμβαναν τον Ραούλ. Οι 39 προπονητές και οι 141 μεταγραφές δεν βοήθησαν τη φήμη του, ούτε η προσπάθεια να αποσύρει την ομάδα από τα παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τα εσώρουχα που δώριζε σε ξένους διαιτητές και οι επισκέψεις στα καμαράκια των διαιτητών πριν από τα παιχνίδια της Ατλέτικο. Ακόμα και οι ξενοφοβικές (στα προημιτελικά Champions League 1996-1997 με τον Άγιαξ, αποκάλεσε "FC Κονγκό" τον "Αίαντα" εξαιτίας των ποδοσφαιριστών του με αφρικανικές ρίζες), ομοφοβικές, σεξιστικές και ρατσιστικές δηλώσεις του δεν ήταν αρκετές για να τον καθαιρέσουν.

Χέσους Χιλ: Ο πιο παρανοϊκός πρόεδρος

Ήλεγχε όλη την ακτογραμμή της Μάλαγα, η οποία είχε εξελιχθεί σε καταφύγιο ξένων γκάνγκστερ και διάσημων ναζί που περίμεναν αποφάσεις για την έκδοσή τους. Η "βασιλεία" του έφτασε στο τέλος όταν άρχισε να αντιμετωπίζει τη μία μετά από την άλλη κατηγορία. Συνολικά 70 εξ αυτών έφτασαν μέχρι το δικαστήριο και μπήκε φυλακή σε διάφορες χρονικές στιγμές. Οι καταδίκες του τον έκριναν ακατάλληλο να κατέχει δημόσιο αξίωμα και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δημαρχία, βάζοντας "ταφόπλακα" στα όνειρα μίμησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην κεντρική πολιτική σκηνή της πατρίδας του.

Χέσους Χιλ: Ο πιο παρανοϊκός πρόεδρος

Τη θέση πήρε το δεξί χέρι του, με συνέπεια να συνεχίσει να κινεί τα νήματα για λίγο ακόμα, αφού κάποια στιγμή χρειάστηκε να εξηγήσει από που προήλθαν τα 390.000.000 ευρώ που βρέθηκαν στα ταμεία του δήμου, πώς "κακοδιαχειρίστηκε" 30.000.000 ευρώ στο σκάνδαλο της χορηγίας στην Ατλέτικο και πώς έκανε δικές του (με παράτυπο τρόπο) 236.056 μετοχές του συλλόγου, με συνέπεια να γίνει αφεντικό.

Χέσους Χιλ: Ο πιο παρανοϊκός πρόεδρος

Αφεντικό, ακόμα και της ίδιας της ζωής. Όταν άρχισε να ξεφεύγει σε μία ραδιοφωνική εκπομπή και ο παραγωγός τον συμβούλευσε να ηρεμήσει διότι μόλις είχε βάλει βηματοδότη, αποκρίθηκε: "Μπορούν να βάλουν την καρδιά μου στον κώλο μου". Εν τέλει, το 2004, ο οργανισμός του δεν άντεξε. Έξι ημέρες μετά από τη νέα καταδίκη του που θα τον έφερνε για 4η φορά στη φυλακή, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 71 ετών, χωρίς να προλάβει να υλοποιήσει τα πλάνα του για ομάδα στη Formula 1 και για αεροδιάδρομο στο λιμάνι της Μαρμπέγια...

News 24/7

24MEDIA NETWORK