Χόρχε Σιτερστσπίλερ: Αυτός που χάλασε μόνο ένα χατίρι στον Μαραντόνα

Ο πρόδρομος των μεγαλομάνατζερ, ο ατζέντης που δεν άφηνε μόνο του τον Ντιέγκο Αρμέντο Μαραντόνα και εκπρόσωπος του 'ερυθρόλευκου' Ντομίνγκες, σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι ξενοδοχείου. Ποιος ήταν ο Χόρχε Σιτερστσπίλερ και πόσο επηρέασε τον 'Pipe d' Oro'; Πόσα χρόνια έκαναν να μιλήσουν και ποια τρελή επιθυμία δεν του ικανοποίησε;

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε μια από τις πρώτες φωτογραφίσεις του για τη Νάπολι
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε μια από τις πρώτες φωτογραφίσεις του για τη Νάπολι AP

Πίσω από κάθε επιτυχημένο ποδοσφαιριστή κρύβεται ένας δυναμικός μάνατζερ! Για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα αυτός ήταν ο Χόρχε Σιτερστσπίλερ. Ο πρώτος δημοφιλής ατζέντης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και όχι για το παράξενο άφρο μαλλί του που έμοιαζε με αποκριάτικη περούκα - πιο άφρο και από το του Βέλγου Φελαϊνί.

Για τον 'Ντιεγκίτο', διότι έτσι τον γνώρισε πιτσιρικά στις γειτονιές του Μπουένος Άιρες, ο (από εβραϊκή οικογένεια) Σιτερστσπίλερ ήταν ο μεγάλος αδερφός, αυτός που τον προστάτευε και τον καθοδηγούσε. Αυτός που διέκρινε πρώτος το ταλέντο του, πίστεψε στην αξία του, τον έκανε πλούσιο και μαζί τον φαλίρισε. Μια σχέση αίματος και χρυσόσκονης. Μια λαμπερή (8ετή επαγγελματική) συνεργασία χρήματος, δόξας και έντονης ίντριγκας, σαν από χολιγουντιανό σενάριο, που κατέληξε να γκρεμιστεί εν μία νυκτί.

Όπως γκρεμίστηκε ο ίδιος από τον 7ο όροφο του ξενοδοχείου 'Φαένα' στο Πουέρτο Μαδέρο, προάστιο του Μπουένος Άιρες. Μάλλον αυτοκτονία είπαν οι αστυνομικές αρχές. Ο ιατροδικαστής που ανέλαβε την επιτόπια εξέταση σχεδόν δεν αναγνώρισε τον άνθρωπο που φέρεται να πήδηξε από το δωμάτιο 707 πελαγωμένος από την κατάθλιψη που είχε κυριεύσει το μυαλό του το τελευταίο διάστημα. Δεν νίκησε τον δράκο και αυτός τον πήρε μαζί του στο κενό.

Είχε χωρίσει πρόσφατα ο Σιτερστσπίλερ και έβλεπε ψυχολόγο. Με τον Μαραντόνα είχε πάρει 'διαζύγιο' το 1985, αφού για 8 χρόνια ήταν ο άνθρωπος που τον συνόδευε παντού και πάντα. Σκιά του. Ενεργούσε εκ μέρους του, διαχειριστής μιας καριέρας που έφερε και τη δική του υπογραφή. Ο ένας έπαιζε μπάλα, ο άλλος έχτιζε τη φήμη του. Με κόπο και ιδρώτα, σκληρά παζάρια που γέμιζαν λογαριασμούς. Όλα περνούσαν από το χέρι του προτού φτάσουν στον Ντιέγκο. Από τα συμβόλαια, τις ουσίες, μέχρι τις (δυο-δυο) γυναίκες που του έκαναν παρέα στο κρεβάτι! Αυτός κανόνισε τη μεταγραφή-ρεκόρ από την Αρχεντίνος στην Μπόκα (600 χιλ. δολάρια και δύο διαμερίσματα), αυτός από την Μπόκα στην Μπαρτσελόνα, αυτός από την Μπαρτσελόνα στη Νάπολι. Αυτός σημάδεψε ανεξίτηλα την ποδοσφαιρική ιστορία. Χωρίς οι δυο τους να έχουν υπογράψει ένα χαρτί. Αρκούσε ο λόγος του ενός προς τον άλλον, η εμπιστοσύνη ήταν τυφλή.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα κατά την άφιξή του στη Ρώμη τον Ιούλιο του 1984
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα κατά την άφιξή του στη Ρώμη τον Ιούλιο του 1984 AP PHOTO/BRUNO MOSCONI

Μέχρι τη στιγμή που το ηφαίστειο εξερράγη. Η πτώχευση της εταιρίας που είχε ιδρύσει ο Σιτερστσπίλερ για να επενδύει τα χρήματα που κέρδιζε ο Ντιέγκο έφερε τη ρήξη των δύο ανδρών. Ο Μαραντόνα, νιώθοντας πλέον απόλυτος ήρωας στους 'παρτενοπέι', βασιλιάς στη φτωχή Ιταλία του Νότου, κατηγόρησε τον ατζέντη του για κατασπατάληση της περιουσίας του και ο Σιτερστσπίλερ, θιγμένος από τις προσβολές, προτίμησε να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του. "Ήταν τόσο κακός με τη διαχείριση των χρημάτων που φαλήρισα", είχε υποστηρίξει ο Μαραντόνα. Από το 1985 μέχρι το 2011, που συναντήθηκαν ξανά στο Ντουμπάι και δείπνησαν παρέα, δεν είχαν ανταλλάξει κουβέντα.

Ο Αργεντίνος ατζέντης, που στην πορεία απέκτησε πελάτες όπως ο Ντεμιτσέλις και ο Τσόρι Ντομίνγκες, ποτέ δεν μίλησε με άσχημα λόγια για τον Ντιέγκο, το θεωρούσε χρέος του, σεβασμό στο πρόσωπο του ανθρώπου που μεγάλωσαν παρέα ασχέτως του τι μεσολάβησε. Ούτε ο Ντιέγκο μίλησε έκτοτε γι' αυτόν. Ίσως γιατί δεν κανονίστηκε ποτέ εκείνο το ραντεβού με την Καρολίν του Μονακό, τη μοναδική αποστολή που ο Σιτερστσπίλερ δεν έφερε εις πέρας ενόσω τον εκπροσωπούσε. Φιλικό Μπαρτσελόνα-Μονακό κατάφερε να κανονίσει, το πριγκιπικό τετ α τετ όχι. Παρά την απαίτηση, ο Ντιέγκο είχε αρκεστεί στη γνωριμία με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο, σ' ένα αθλητικό γκαλά στο Μόντε Κάρλο.

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σε γκαλά του Μόντε Κάρλο
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σε γκαλά του Μόντε Κάρλο ASSOCIATED PRESS


News 24/7

24MEDIA NETWORK