Χωρίς τον Φαν Ντάικ η Λίβερπουλ θα χρειάζεται 3 γκολ για να κερδίσει

Με αυτόν στο γήπεδο η Λίβερπουλ κερδίζει το 70% των αγώνων της, σκοράροντας 2.2 γκολ ανά ματς, με 1 γκολ παθητικό. Δίχως αυτόν οι συσχετισμοί αλλάζουν δραματικά. Και ο Κλοπ ξέρει πως χωρίς τον Φαν Ντάικ οι στόχοι της φετινής σεζόν μόλις απέκτησαν πολύ υψηλότερο βαθμό δυσκολίας για την ομάδα του...

Ο Φαν Ντάικ τραυματίστηκε σοβαρά από μαρκάρισμα του Πίκφορντ στην αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Έβερτον και πιθανότατα θα μείνει εκτός δράσης ως το τέλος της σεζόν.
Ο Φαν Ντάικ τραυματίστηκε σοβαρά από μαρκάρισμα του Πίκφορντ στην αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Έβερτον και πιθανότατα θα μείνει εκτός δράσης ως το τέλος της σεζόν. POOL VIA AP PHOTOS/CARL RECINE

Την περσινή σεζόν η Λίβερπουλ επέστρεψε στην κορυφή της Premier League μετά από τρεις δεκαετίες. Και το έκανε με τον πλέον πειστικό τρόπο, στέλνοντας από νωρίς το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτός ο τίτλος είναι δικός της. Με ολοκληρωτικό, πειστικό ποδόσφαιρο που έκανε και τον τελευταίο αμφισβητία να καταλάβει πως το τέλος της σεζόν θα σήμανε πανηγύρια για τους 'κόκκινους'.

Μια σεζόν πίσω είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Champions League και ακολούθησαν η κατάκτηση τόσο του UEFA Super Cup, όσο και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA. Και μπορεί η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου να είναι το γκολ, ωστόσο η κεφαλοποίηση της εξαιρετικής αγωνιστικής εικόνας της Λίβερπουλ σε τίτλους οφείλεται εν πολλοίς στον Βίρχιλ Φαν Ντάικ. Τον Ολλανδό διεθνή στόπερ, πιθανότατα τον κορυφαίο στον κόσμο την τελευταία τριετία.

Μετά την ήττα-σοκ με 7-2 από την Άστον Βίλα, η Λίβερπουλ έμεινε στο 2-2 στο ντέρμπι του Merseyside κόντρα στην Έβερτον. Εκφράζοντας πολλά παράπονα για τις αποφάσεις που ήρθαν στον αγώνα μέσω VAR - ναι, δεν συμβαίνει μονάχα στην Ελλάδα αλλά παντού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ή τουλάχιστον όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία. Μια από τις φάσεις που ξεσήκωσε τις διαμαρτύριες των 'κόκκινων' ήταν αυτή με πρωταγωνιστές τον Πίκφορντ και τον Φαν Ντάικ, που κόστισε στον Ολλανδό στόπερ ένα σοβαρό τραυματισμό.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού και εκτός μάχης για το υπόλοιπο της σεζόν ήταν η διάγνωση του ιατρικού επιτελείου για τον Φαν Ντάικ, είδηση που πόνεσε το στρατόπεδο της Λίβερπουλ περισσότερο και από τα αποτελέσματα. Αυτά μπορεί να είναι θετικά, μπορεί και όχι. Μέρος του αθλήματος είναι. Αυτό που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω είναι ο χρόνος και η φάση που έφερε τον Φαν Ντάικ να σωριάζεται λαβωμένος στο χορτάρι.

Έτσι ο Γιούργκεν Κλοπ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να σχεδιάσει την επόμενη μέρα χωρίς τον ακρογωνιαίο λίθο και σημαντικότερο παίκτη της άμυνας - αν όχι της ομάδας του γενικότερα. Αν λάβουμε υπόψιν τη στατιστική εικόνα -με όση αλήθεια μπορεί να κρύβουν οι αριθμοί- τα πράγματα για την Λίβερπουλ δεν είναι απλά. Εξ ορισμού δεν υπάρχει η έννοια του αντικαταστάτη αναλογικά με την ποιότητα του παίκτη. Προφανώς και κανείς από τους Τζο Γκόμες, Ζοέλ Ματίπ ή τους νεαρούς και εξελίξιμους Σεπ φαν ντε Μπεργκ, Ρις Γουίλιαμς και Ναθάνιελ Φίλιπς, δεν μπορεί να συγκριθεί στο ελάχιστο με τον Ολλανδό. Ακόμη κι αν λύση θα είναι η οπισθοχώρηση του Φαμπίνιο, το πλήγμα που δέχθηκε η Λίβερπουλ με τον τραυματισμό του Φαν Ντάικ μοιάζει ανεπανόρθωτο.

Από τη στιγμή που έφτασε στο Anfield, o 29χρονος σήμερα στόπερ έχει χάσει μόλις 13 παιχνίδια, μετρώντας 130 επίσημες εμφανίσεις με τους 'κόκκινους'. Με αυτόν στο γήπεδο η Λίβερπουλ κερδίζει το 70% των αγώνων της, σκοράροντας 2.2 γκολ ανά ματς, με 1 γκολ παθητικό.

Χωρίς τον Φαν Ντάικ στη σύνθεση της, η Λίβερπουλ έχει μόλις 46% επιτυχία στα παιχνίδια της, πετυχαίνει 1.7 γκολ και δέχεται 1.5 ανά ματς.

Με τον Φαν Ντάικ Για όλες τις διοργανώσεις Χωρίς τον Φαν Ντάικ
130 Παιχνίδια 13
91 Νίκες 6
20 Ισοπαλίες 4
19 Ήττες 3
287 Γκολ υπέρ 22
2.2 μ.ο. γκολ υπέρ 1.7
124 Γκολ κατά 20
1 μ.ο. γκολ κατά 1.5
70% Ποσοστό νίκης 46%

Την τελευταία 3ετία, κατά την οποία αγωνίζεται στη Λίβερπουλ, κανείς παίκτης δεν έχει περισσότερα clean sheets στο ενεργητικό του από τα 43 του Ολλανδού στόπερ. Την ίδια στιγμή ο Φαν Ντάικ είναι πρώτος στις κερδισμένες μονομαχίες με 74.4% και δεύτερος -πίσω μόνο από τον Ματίπ- σε κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα με 74.6%. Παράλληλα ο διεθνής κεντρικός αμυντικός έχει σκοράρει 13 τέρματα από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα...

Σίγουρα το δείγμα αγώνων χωρίς τον Φαν Ντάικ στη σύνθεση της Λίβερπουλ δεν είναι μεγάλο. Όχι τόσο τουλάχιστον που να μπορεί να προσφέρει ακλόνητα συμπεράσματα. Ωστόσο το ίδιο σίγουρο είναι πως χωρίς τον Ολλανδό στόπερ οι 'κόκκινοι' δεν μπορούν να νιώθουν σίγουροι στα μετόπισθεν, καθώς άλλος παίκτης με τα ηγετικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα του Φαν Ντάικ δεν υπάρχει. Κρατώντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα της στατιστικής και βάζοντας στην εξίσωση τη συνολική εικόνα στην ανασταλτική λειτουργία της φετινής σεζόν, ενδεχομένως η Λίβερπουλ να χρειάζεται πλέον 3 γκολ ενεργητικό ανά ματς για να νιώθει μια σχετική ασφάλεια στην προοπτική της νίκης.

"Φυσικά και είμαστε σε επαφή. Είμαστε εκεί για αυτόν, το ξέρει και θα τον περιμένουμε όπως μια καλή γυναίκα περιμένει όταν ο σύζυγος είναι στη φυλακή. Στο μεσοδιάστημα θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να είναι αυτή η περίοδος όσο το δυνατόν πιο εύκολη για τον παίκτη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούργκεν Κλοπ, που ξέρει πως χωρίς τον Βίρχιλ Φαν Ντάικ οι στόχοι της φετινής σεζόν μόλις απέκτησαν πολύ υψηλότερο βαθμό δυσκολίας για την ομάδα του...

News 24/7

24MEDIA NETWORK